To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

BeeMeR - Pon 15 Sie, 2022 22:49

Oj, będzie ogarniała długo, aż się ma ochotę nią potrząsnąć, że świat się nie kręci wokół jej osoby :roll:
A kwestia okłamywania/złego traktowania mamy jeszcze się na Pat odbije :bejsbol:

Trzykrotka - Wto 16 Sie, 2022 06:10

No i biedula, nawet mimo że wyjechała na tak głęboką prowincję, już ją dopadła stara firma. A to w formie suplementów, które dostaje mama, a to dotacji leków dla szpitala. I dziewczyna tak kłamie, że się już chyba sama w tym gubi.
Ciekawe że powiedzieli, że w tym rejonie mało jest Tajów i że nie każdy czyta i pisze w tym języku. Jeszcze trochę pooglądam, to zacznę czytać o specyfice tego kraju.

BeeMeR - Wto 16 Sie, 2022 07:19

Ja tylko liznęłam temat, wiem tyle, że na północy - a góry to zawsze północne i północno-wschodnie rejony - żyje wiele regionalnych plemion, odmiennych etnicznie, językowo i ubraniowo. Miałam takie motywy już kilka razy - w a to Księżniczkę schowano wśród takiej odciętej od świata grupy ludzi, a to pan ostatnio wracał na wieś do rodzinnej północy (północo-wschodniego regionu Isan) i m.in. przypominał sobie dialekt tamtejszy, a to w Majurat byli imigranci nie posiadający dowodów osobistych (tj. dostali dokumenty na koniec dramy, co im pomogło zdobyć legalną pracę a nie wspierać przemytników i żyć z dnia na dzień) - "w końcu wszyscy jesteśmy Tajami - ludźmi wolnymi" ;)
Kiedyś Syjam powstał ze zlepku różnych małych państewek i państw-miast jak to było w Rak Nakara przed upadkiem Birmy tj. erą kolonialną. Podobnie było np. z Indiami - osobno państewka nie miały szans postawić się kolonizatorom.
Jak zerkniesz choćby tu na podrozdział "społeczeństwo", to po najechaniu myszką na kolejną grupę etniczną widać ich barwne stroje.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tajlandia

A tu Isan:
https://en.wikipedia.org/wiki/Isan#Religion

BeeMeR - Wto 16 Sie, 2022 09:16

Thong Ek - Herbal Master (2019)

Przełom XIX i XXw, miłościwie panuje król Rama V, Ayutthaya - już nie jako państwo, ale miasto.
Baron (aktor gra złego brata/wuja w Lom sorn ruk), jego dwie żony i trójka dzieci żyją sobie dostatnio i w doskonałej harmonii - żadnego podszczypywania między żonami, luksus. Wygląda na to, że starsza córka Chaba (prawie jak żaba ;) ) tj. Główna jest córką żony pierwszej, wyższej stanem, a syn i młodsza córka drugiej żony. Niemniej i tak najczęściej mowa generalnie o "naszych mamach", "naszych dzieciach" itd.
Najlepiej plecie girlandy syn tj. Brat, a najlepiej włada mieczem Żaba - tj. ćwiczy bez wiedzy rodziny - daleko jej od kobiecej kokieterii i wdzięku, jakim włada jej przyjaciółka, Druga, nazwijmy ją Flirciarą, bo kokietowała chyba wszystkich ładnych chłopaków w mieście oprócz brata Żaby, któremu się po cichu podoba ;)

Za miastem, na odludziu za cmentarzem mieszka stary zielarz z trójką uczniów - jego wnuk, tytułowy Thong Ek jest jednym z nich, bystrzak i z naturalną smykałką do zawodu - każdą roślinkę pozna po zapachu lub smaku, zna ich zastosowanie rzecz jasna.
Gdy tylko stary zielarz robi wypad by szukać ziół trójka budrysów leci w bajobongo - na miasto, patrzeć na panny i inne radości życia - była taka emotka jadąca na lamie - pasowałaby - ten też ujdzie: :banan_Bablu:
doskonale to obrazuje początek mv :mrgreen: :
https://www.youtube.com/watch?v=MZ0RwxCNXJE

Flirciara kontra chłopaki

BeeMeR - Wto 16 Sie, 2022 09:35

Pewnej pięknej nocy mamy pełnię, wilki wyją, duchy grasują - a przynajmniej tak wierzy miejscowa ludność, jeszcze bardzo przesądna. Spotkawszy "ducha" aka Czupiradło oddaje się mu kurczaka lub inne żarcie, albo się po prostu mdleje, jak nasz główna dwójka, która - każde z innego powodu - znalazła się nocą w lesie. Ranek zastaje ich w pewnej niedyskretnej poufałości :mrgreen: Pan wprawdzie twierdzi, że ona go zupełnie nie kręci, jest niekobieca i nigdy w życiu by jej nie tknął, a ja już nie mogę się doczekać jak to będzie musiał odszczekać :lol: Na razie przeczołgał dziewczynę - tj. namówił do pomocy przy łapaniu ryb w błocie :rotfl:
Prawie mu się udało ją namówić żeby siadła na byka (wołu?) ale ostatecznie nie chciała :lol:

Godny wspomnienia jest konflikt zielarzy z szamanką - ludność przesądna, tu np. laleczka do hołubienia jak dziecko - jako remedium na ból brzucha, że niby w poprzednim życiu pani dokonała aborcji i nieurodzone dziecko się mści. Okazuje się jednak raz za razem, że dolegliwości można z lepszym skutkiem leczyć ziołami.

Główny już odkrył, że Czupiradło to bardzo zaniedbana dziewczyna, pomaga jej się doprowadzić do porządku i wyleczyć rany - to jego pierwsza własna pacjentka

Główna aktorka była siostrą z czworaczków - tam debiutowała, bardzo się poprawiła aktorsko :szacuneczek:
Główny grał kuzyna Ryu z Rising Sun, tj. głównego z RS I - tam był nieco posągowy ale fajny, tu jest bardziej na luzie i uśmiechu (prawie od początku robi sobie jaja z panny :rotfl: ), ogromnie mi się podoba :mrgreen: Oboje są swobodni i pięknie wygrywają komediowe sytuacje - zachwyconam, nawet jeśli gdzieniegdzie indziej drama wchodzi lekko w haha-śmieszność, to chętnie sobie zobaczę jak to się dalej potoczy :mrgreen: :cheerleader2:

Admete - Wto 16 Sie, 2022 12:01

Ale ta laleczka paskudna. Za to panie i panowie oraz okoliczności przyrody - bardzo ładne.
Trzykrotka - Wto 16 Sie, 2022 12:04

BeeMeR napisał/a:
Thong Ek - Herbal Master (2019)

O, nieźle się zapowiada! Stroje i fryzury rozpoznaję, nawet służące siedzące na podłodze. I fryzurę Flirciary. Dawaj znać co i jak dalej. Proszę, czasy kiedy zielarstwo było oznaką nowoczesności, ech...

Dzięki za ten tajski link do wiki. Uświadomiłam sobie, że ja o Tajlandii nie wiem absolutnie nic. A przecież kraj jest duży, wiele częsci trudno dostępnych (Pat też jechała do mamy rzemiennym dyszlem, trudno się dziwić, że jej nie odwiedzała przez kilka lat) i pewnie poszczególne plemiona i grupy etniczne nie mają nawet potrzeby uczenia się jednego języka urzędowego. To jeszcze dla mnie kompletnie nieznana karta - poczytam sobie chociaż.

Wczoraj przed snem obejrzałam jeszcze Today's Webton, ale odcinki 4 (już obejrzany dawno) i 5 (nowy) mnie znużyły. Zupełnie nie obchodzą mnie dylematy ewentualnych debiutantów i rozterki producentki, jak nimi zarządzać :confused3: Znudziłam się i trochę przewijałam. To już wolałam jeden odcinek The Rebel Princess, w której to dramie jak zawsze dzieje się dużo na wysokim C. Stary cesarz umarł, młody - najgłupszy z synów - wstąpił na tron. Od razu zarysowuje się konflikt, bo cesarzowa - wdowa chce rządzić i cesarzem i haremem, pod pretekstem, że synowa w ciąży. A synowa znosi małżeństwo z idiotą tylko po to, żeby sobie móc wreszcie porządzić i nie ma zamiaru poddać się mamuśce, którą wyzywa w samotności od najgorszych.

BeeMeR - Wto 16 Sie, 2022 12:45

Tak, zielarstwo jako metoda postępowa...
Ale nie jest różowo, szamanka rzuciła publiczną "klątwę" na głównego, część ludzi jej wierzy, stary zielarz kiedyś nie był w stanie wyleczyć pacjenta, łatwo było krzyknąć, że to z jego winy zmarł, ech.
Na razie ogląda się dobrze :mrgreen:

Loana - Wto 16 Sie, 2022 13:08

Admete napisał/a:
Nie widziałam jeszcze 4 odcinka, bo dorwałam się do nowej dramy JI Chang Wooka i juz ja uwielbiam - w końcu cos zupełnie w moim guście, a nasz Healer tam błyszczy.

Ooo, to dobrze, że błyszczy, chociaż trochę smutno, że znowu smutna drama z nim :P
I będzie miała ciężkie tematy, kojarzę, że jedna dziewczyna ma być psychofanką bohatera, pewnie będzie niewesoło.
Admete napisał/a:
Obawiam się, że If You Wish nie będzie na Netflixie...

Raczej na pewno nie, bo to chyba drama wykupiona przez Viki.

Admete napisał/a:
Na razie oglądam Sandmana.

Widziałam u siostry pierwszy odcinek, ma bardzo "neilgaimanowski" klimat :P Ale serial 18+, co tam się będzie działo, że walnęli takie ograniczenie?

Admete napisał/a:
Loano mignęło mi na Soompi, że jest zerwanie w Prawniczce Woo. Współczuje, bo wiem, że nie lubisz.

No niestety. Jak widać zamilkłam na chwilę w temacie dramowym, bo co prawda nie obejrzałam w końcu w czwartek tego odcinka 14, ale widziałam bardzo dużo przetłumaczonych fragmentów - wystarczająco dużo, żebym w sumie kilka godzin przepłakała. Dopiero jak wracałam do domu z pracy (50 minut drogi samemu w aucie i brak odciągaczy od myślenia typu praca) to się zorientowałam, dlaczego tak strasznie przeżywam to rozstanie . Po prostu ten odcinek mnie striggerował (nie znam za bardzo odpowiednika polskiego na to wyrażenie). Odebrałam go bardzo osobiście, bo przypomniał mi wszystkie "rozmowy" z mężem kilka lat temu, jak przez jakiś czas mieliśmy kryzys. Brr. Okropne to było, nie chciałabym do tego wracać, a ten odcinek po prostu mi to przypomniał. Jeszcze aktorzy tam świetnie odgrywają uczucia i tak dokładnie czułam jak się czuł główny bohater - po prostu płakałam z nim. Bardzo mocno odczułam tą historię, na dokładkę w preview widziałam, że nie czeka mnie nic przyjemnego, bo ten temat rozstania będzie ciągnięty jeszcze długo. Dzisiaj wrzucili zdjęcia z 15 odcinka i widać, że będzie bardzo smutno i przykro. Więc przyznaję, że po prostu chwilowo musiałam sobie zrobić przerwę od dram. A że w piątek miałam wolne i rozpoczęłam wielkie sprzątanie garażu, więc przez cztery dni nic nie oglądałam, bo nie miałam po prostu czasu - wieczorami zwykle padałam i starczało mi sił tylko na zrobienie języków i ewentualne posłuchanie muzyki :P Taki mały detoks miałam.
Liczyłam, że mi pomoże w nabraniu dystansu do "Niezwykłej Prawniczki Woo" i tego feralnego 14 odcinka, ale nie udało się do końca - zobaczyłam dzisiaj te zdjęcia do 15stego i znowu chciało mi się płakać -_- W sumie dobrze, że do czwartku mam całe dnie i wieczory zajęte już, więc nie będę miała czasu na oglądanie - może doczekam w spokoju do tego 16 odcinka...
Admete napisał/a:
Mnie by bardziej zezłościł drugi wątek - choroby przełożonego w kancelarii, bo był moim ulubionym bohaterem, gdy jeszcze oglądałam.

No podobno ma mieć operację, więc jest spora szansa, że wyzdrowieje z tego raka. Nic, zobaczymy, podobno ulubiony odcinek ParkEunBin to ostatni, mają go nawet całą ekipą aktorów oglądać online jak będzie jego premiera, więc liczę, że jednak będzie pozytywny.

Admete - Wto 16 Sie, 2022 13:22

Loana napisał/a:
I będzie miała ciężkie tematy, kojarzę, że jedna dziewczyna ma być psychofanką bohatera

Nie czytałam nic takiego. Może to się gdzieś potem pojawi, na razie nie ma żadnej osoby, która by pasowała do opisu psychofanki ;)

Loana - Wto 16 Sie, 2022 14:04

Admete napisał/a:
Loana napisał/a:
I będzie miała ciężkie tematy, kojarzę, że jedna dziewczyna ma być psychofanką bohatera

Nie czytałam nic takiego. Może to się gdzieś potem pojawi, na razie nie ma żadnej osoby, która by pasowała do opisu psychofanki ;)

Tak, ma być później :) Będzie pacjentką z tego co czytałam :)
A jak wychodzi gra głównej bohaterki? Ja lubię tą aktorkę, ale wiem też, że jest z zespołu, a takie zwykle nie są dobrze odbierane jako aktorki :P

Admete - Wto 16 Sie, 2022 14:43

Widziałam ją w innym serialu i nie mam nic przeciwko. Nie wiem, jakie są inne jej koleżanki? Ta co obecnie gra w Big Mouse?
Loana - Wto 16 Sie, 2022 14:58

Admete napisał/a:
Widziałam ją w innym serialu i nie mam nic przeciwko. Nie wiem, jakie są inne jej koleżanki? Ta co obecnie gra w Big Mouse?

Tak, obydwie są z Girls Generation :)

Admete - Wto 16 Sie, 2022 14:59

To ta w Wish upon you jest moim zdaniem sporo lepsza.
Loana - Wto 16 Sie, 2022 16:15

Zbliża się nowa drama z ParkMinYoung, ale przyznam, że się jakoś nie napalam na nią. Historia jakaś dziwnie zakręcona i znowu ją parują z młodszymi - dobrze, że tylko trochę :( Nie mogliby jednak jej dać fajnych aktorów starszych od niej? Jeszcze za tymi dwoma akurat nie za bardzo przepadam -_-
https://mydramalist.com/721517-wol-soo-geum-hwa-mok-to

Admete - Wto 16 Sie, 2022 16:49

Też mi się wybór aktorów nie podoba i raczej sobie odpuszczę.
Trzykrotka - Wto 16 Sie, 2022 20:51

Admete napisał/a:
To ta w Wish upon you jest moim zdaniem sporo lepsza.

Ona ma chyba najdłuższy staż aktorski z Girls Generation. Grała jeszcze w "Cyrano" Dating Agency, a kiedy to było! Ja ją lubię, zresztą jej koleżanki grające też - tę z Moon Lovers i Yu Ri - ona najmniej grywa, ale nie jest zła.
Dziewczyny na słodziutko, nasza Soo Young wchodzi jako druga, po Yonie.
https://www.youtube.com/w..._channel=SMTOWN
Drama na pewno nie jest do zaśmiewania się, ale też nie przygnębia.

O, a ja zobaczyłabym PMY z KGP! Dawno nie widziałam go w czymś fajnym, to może sobie spróbuję. Choć przyznaję, że mnie też pomysł wydaje się nieco naciągany.

No nic, sa nowe odcinki Galaxy, mają w tym tygodniu dowalić angstem :confused3:

BeeMeR - Wto 16 Sie, 2022 21:00

Trzykrotka napisał/a:
a ja zobaczyłabym PMY z KGP!
Ja też, ale najpierw musiałabym zobaczyć zwiastun. Pomysł dziwaczny, ale od dawno wiadomo, że nie tak ważne o czym jak to w jaki sposób dramę zrobią.

Loana napisał/a:
zamilkłam na chwilę w temacie dramowym, bo co prawda nie obejrzałam w końcu w czwartek tego odcinka 14, ale widziałam bardzo dużo przetłumaczonych fragmentów - wystarczająco dużo, żebym w sumie kilka godzin przepłakała.
Oj :przytul:
ja chyba aż tak emocjonalnie i osobiście do dram nie podchodzę, zwłaszcza że ostatnio oglądam raczej lekkie produkcje ale bywa różnie, zobaczymy co będzie jak będę powtarzać Toranne - może tym razem się nie poryczę tak dokumentnie, wiedząc jak została rozwiązana sytuacja dla mnie kryzysowa ;)

Admete - Wto 16 Sie, 2022 21:35

Mnie dawniej dosyć ruszało, ale to już się nie wróci...Six Flaying Dragons na ten przykład. Ależ te dziewczyny w GG są perfekcyjnie zrobione w tym teledysku :shock: Rozpoznaję jeszcze jedną, grała ostatnio w Jinxed with love ( dramę porzuciłam chyba po 5 czy 6 odcinku ).
Nadrobiłam 4 odcinek Joseon Psychiatrist ( mniej mi się podobał ), a potem z rozpędu 5 i tu już było dobrze.

BeeMeR - Wto 16 Sie, 2022 22:19

mnie się jeszcze zdarzają emocjonalne reakcje, ale już mniej często ;)

Jest już 5 odcinek psychiatry?
Z dramami ongoing problem jest taki, że albo zapominam kiedy albo że wciąż idzie (jak tu się stało) albo odliczam dni ;)

Trzykrotka - Wto 16 Sie, 2022 22:22

Admete napisał/a:
Rozpoznaję jeszcze jedną, grała ostatnio w Jinxed with love ( dramę porzuciłam chyba po 5 czy 6 odcinku ).

Sohyun. Ona grała księżniczkę z Shilli w Moon Lovers i dość często ostatnio gra.

Admete - Wto 16 Sie, 2022 23:10

BeeMeR napisał/a:
Jest już 5 odcinek psychiatry?

Piąty i nawet szósty - Psychiatra jest w poniedziałki i wtorki.

BeeMeR - Śro 17 Sie, 2022 08:32

Może ja poczekam, aż będzie więcej odcinków. Jakoś tak nie mam wątpliwości, że uratują sługę...

Na razie łyknęłam - z lekkim przewijaniem haha-śmieszniości 2 i 3 odcinek zielarza:

Czupiradło doprowadziło się do porządku i jak za dotknięciem różdżki jest piękną dziewczyną - młody zielarz jak Pigmalion natychmiast zakochał się w swoim dziele :serce:
Okazało się, że to córka Szamanki, która nie mogąc wyleczyć własnego dziecka porzuciła je w lesie, bo przecież trzeba zarabiać na życie a co ludzie powiedzą, co jakiś czas przynosiła jej jedzenie, teraz zaś zabrała córkę do domu i planuje bogato wydać za mąż "bo ja cię urodziłam i jesteś moją własnością"

Jednocześnie ładnie i póki co niezobowiązująco rozwija się przyjaźń młodego zielarza z Żabą - to ona potrafi go pocieszyć albo rozbawić gdy trzeba. Razem dalej czują się swobodnie. Na razie do miłości daleko, Żaba dopiero zaczyna nastolatkowe próby podobania się chłopakom - Flirciara robi co może by ją szkolić i jednocześnie mieć z niej ubaw po pachy :lol: Jej mina na trzecim zdjęciu - bezcenna :rotfl:

Objawił się Drugi (Drugi z Love Destiny), przyjaciel z dzieciństwa Żaby, statusem na pewno kandydat doskonały, w dodatku od dawna nią zainteresowany. Tu na trzecim wpadł w pułapkę na słonie ;) Żaba jednak obecnie myśli tylko o tym, by stać się zielarką i móc leczyć ludzi - robi co może by stary zielarz ją uczył, ale ten nie chce, bo wiedza medyczna jest tylko dla mężczyzn, a jednocześnie coraz to cytuje księgę spisaną przez kobietę - jakąś pałacową zielarkę, ot, paradoks. No to Żaba robi co może, by młody ją uczył - ten niby też nie chce, bo to trudne, bo ona się znudzi, bo jak źle dobierze zioła to może zaszkodzić pacjentowi... No ale chyba powoli się łamie, bo autentyczny podziw panny dla jego wiedzy mu pochlebia.

kilka fotek - na ostatnim ofiarny bukiet: 1 kwiat lotosu, 2 świeczki, 3 kadzidełka i pieniążki.

Admete - Śro 17 Sie, 2022 08:59

Ależ cudne te zdjęcia.
BeeMeR - Śro 17 Sie, 2022 09:47

No cudne zdjęcia, odpoczywam przy takich dramach najlepiej :love_shower: nawet jak troszkę wrzeszczą tu i ówdzie, najczęściej w trzecim planie, przewinąć się da :P
A o to przecież chodzi :mrgreen:

Odcinek 4, zaczęła się nauka :lol:
Tj. młody zielarz testuje zmysł dotyku, smaku i węchu kandydatki na uczennicę :rotfl:
Dał jej do macania mokrą mąkę, do smakowania cukier (te białe, niekształtne kawałki) a do wąchania krowie łajno - oj, pogoniła go potem co się uchachał to jego :wink:
chwilowo się zawiesił patrząc na jej usta, tak sekundę czy dwie :serduszkate: