To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

BeeMeR - Pią 17 Gru, 2021 12:43

Cytat:
Chyba jednak ta tajska wersja "Full House" po prostu była bardzo "koreańska"
też odniosłam takie wrażenie :wink: tylko akcenty tajskie i język śpiewniejszy, acz Druga, w drugiej połowie zwłaszcza bardzo w klimacie tych dwóch Crazy Evil Bitches (a jeśli doliczyć mamuśkę to trzech :wink: ), które knuły przez wszystkie 15 odcinków Majurat :wink: choć Mintra i tak była mniej agresywna i nikogo nie szarpała :wink:
Trzykrotka - Pią 17 Gru, 2021 12:47

Loana napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Yu Mi's Cells było cudnościowo - ostatnią sceną okazało się- zerwanie. Tak, bohaterowie w najostatniejszej scenie rozstają się ze sobą i idą każde w swoją stronę. Oska za nowatorstwo :paddotylu:

Już takie rozwiązanie było w dramie użyte :P "When the weather is fine" - jeśli dobrze doczytałam, to podobnie się kończy.

Otóż nie :lol: Owszem, bohaterowie rozstają się na jeden odcinek i wiosną schodzą znowu - na sam koniec dramy. Wiem dokładnie, bo nawet tę dramę tłumaczyłam.
W Yu Mi dziewczyna miała jeszcze dwóch innych, w mojej opinii lepszych dla niej kandydatów, kolegów z pracy. Jeśli będzie drugi sezon, to może z którymś z nich - ja już sobie dam spokój.
Age Of Youth nie znam - chyba żadna z nas tego nie oglądała.

Loana - Pią 17 Gru, 2021 15:09

Trzykrotka napisał/a:
Owszem, bohaterowie rozstają się na jeden odcinek i wiosną schodzą znowu - na sam koniec dramy. Wiem dokładnie, bo nawet tę dramę tłumaczyłam.

SERIO?! DZIĘKI!! Bosz, jak dobrze wiedzieć, że to się tak kończy - bo czytałam w opisach, że właśnie się rozstają i co prawda to pozytywnie wybrzmiewa, no ale jednak dla mnie pozytywne nie było. Ale to ciekawe, że w komentarzach tak ludzie tą dramę opisywali, bo to rozstanie to nie było tylko w jednym opisie podane. Kilka osób tak oceniło zakończenie.

Trzykrotka - Pią 17 Gru, 2021 18:45

W Ładnej pogodzie w ogóle romans był dość dziwny i pokręcony imho i w sumie nie taki ważny. Ważniejsze były poplątane relacje rodzinne głównych i załatwienie innych spraw niż romans.
BeeMeR - Pią 17 Gru, 2021 20:13

Loana napisał/a:
to rozstanie to nie było tylko w jednym opisie podane
Nie wiem jak w tej dramie, ale rozstania przedfinalne w dramach najczęściej są źle napisane - w Full House thai też, za długo i bez większego sensu. Ale cóż zrobić, trzeba przeczekać, przewinąć, przespać, zapomnieć - co kto woli ;)

Dali na Wschodzie nie ma 11 i 12 odcinka - macie jeszcze czy poszukać we własnym zakresie? :kwiatek:

Admete - Pią 17 Gru, 2021 20:24

Mam, mam. Postaram się wrzucić.
BeeMeR - Pią 17 Gru, 2021 21:12

A jeśli chodzi o głupio poprowadzone dramy to nie polecam Kim Soo Ro ;)
Skończyłam (przewijać) dziś - o ratunku...
Prawdziwy założyciel i pierwszy król Gaya to się chyba w grobie przewraca, bo tak niepozbieranego i niezdecydowanego króla segukowego jeszcze nie widziałam :zalamka:
Wątek romansowy też jest spaprany po całości - pierwsza księżniczka-szpieg ościennego państwa Saro (Silla) zajmuje około 20 odcinków, kolejne 5 są wrogami ale nawet po zerwaniu myślą o sobie, dopiero jak w 25 panna umiera podstępnie zabita przez naczelnego Zuego, 26 odcinek główny ją opłakuje, dopiero ostatnie 6 odcinków poświęca księżniczce indyjskiej, która cały czas plącze się na drugim planie bez większego sensu i próbuje się przekonać widzów, że to para stworzona w niebie :czekam2:

Najpierw został wybrany przez złote jajo, przepowiednia bla bla, potem długo przewodził ludziom nieformalnie, założył kuźnię i jego sława urosła, ale za choinkę nie chciał się dać obrać królem, prosili go i przekonywali długo, wreszcie się zgodził to mu chcieli zmienić tj. narzucić królową (bo nie wiedzieć czemu nie ożenił z panną od razu jak się zdecydował), potem panna tuż przed ślubem popłynęła do Indii bo to niby jej rodzima tradycja, a jak doszły słuchy że sztorm zatopił jej statek omc król się załamał i powiedział, że chętnie abdykuje jeszcze przed koronacją i nigdy się nie ożeni :dramasmiley: :zalamka: :frustracja:
Księżniczka na szczęście wróciła i łaskawca pozwolił się koronować :zalamka:

Co za durna drama :confused3:

Kilka fotek z finału:
powitanie księżniczki na plaży i ślub od ręki, jak tylko wróciła z Indii w łupince w czerwonych szatkach. Ten w żółtym nakryciu głowy z pióropuszem i rączkami złożonymi do modlitwy na trzecim i czwartym zdjęciu to nagle wprowadzony brat księżniczki przywieziony z Indii.

I odrobina kiczu na koniec, po nocy poślubnej, wraz z jakże głęboką myślą na koniec :cool:

Admete - Sob 18 Gru, 2021 09:26

Wywiad z Lee Se Young czyli naszą Sung Deok Im z Red sleeve:

https://www.youtube.com/w...mLyMEfGTXE&t=2s

Są napisy angielskie.

Dziś zaczyna się nowa drama fantasy i mam zamiar spróbować:

https://www.youtube.com/watch?v=jbRXuTHxMnk

Red Sleeve odc. 11 będzie na Wschodzie.

Aragonte - Sob 18 Gru, 2021 13:25

Dzięki, Admete :kwiatki_wyciaga:

Obejrzałam wczoraj tak z półtora odcinka Just Between Lovers/Rain or Shine, powtórkowo, na Netflixie - ale to dobre.
A dzisiaj zabrałam się za dokańczanie Bong Soon, bo ciągle wiszą mi nad głową te ostatnie odcinki. Oczywiście Creepy Zuol nie mógł zginąć tak po prostu :-P Scenki między głównymi na pewno spodobałyby się Loanie, bo ta dwójka świetnie wypada razem, a aktorka w głównej roli jest tak urocza, że rozbraja mnie całkowicie :serce:

Admete - Sob 18 Gru, 2021 15:14

Dobre, bardzo. Nie mogę się oderwać, choć już raz widziałam.
Trzykrotka - Sob 18 Gru, 2021 16:13

Admete napisał/a:
Wywiad z Lee Se Young czyli naszą Sung Deok Im z Red sleeve

Urocza jest. Bardzo ją lubię, dobrze że sporo gra. Faktycznie, tak jak mówi, nie grała zbyt dużo w segukach, ale moim zdaniem jest do nich stworzona.
Dziś wreszcie coś sobie obejrzę od A do Z i nie zasnę w trakcie - taki mam plan.
Dorzuciłam wczoraj odcinki Dali o które prosiła BeeMer :kwiatek: teraz możemy mieć ich podwójną ilość jeśli Admete też to zrobiła :lol:
Co do uroczych aktorek, to fakt, że nasza Myszka w Strong Woman pobiła wszelkie rekordy pod tym względem. Ja naprawdę chciałabym z tej dramy zrobić jakiś skrót z wyłącznie wątkiem głównej pary, bez gangsterów i Sinobrodego. Ji Soo mógłby zostać do ozdoby, choc jego wątek też jest niepotrzebny.

BeeMeR - Sob 18 Gru, 2021 19:11

Obejrzałam 11 odcinek Red Sleeve, smutny, może nawet ponury. Co najmniej dwa rozwiązania fabularne mi zgrzytnęły, ufam, że 12 bardziej do mnie przemówi...
Admete - Sob 18 Gru, 2021 19:45

Obejrzę od razu oba odcinki Red sleeve jutro.
BeeMeR - Sob 18 Gru, 2021 19:58

To chyba dobry pomysł, bo 11 znów ma trudny cliffhanger
BeeMeR - Sob 18 Gru, 2021 20:32

Drugi odcinek Dali dość mnie znudził, acz leżący bunt tatuowanych klat na koniec interesujący ;)
Rozumiem jednak, ze pewne sprawy trzeba było pozałatwiać zanim główna para stanęła naprzeciw siebie.
Dali ma przedziwną fryzurę :mysle:

Admete - Sob 18 Gru, 2021 21:32

U mnie wszystko poszło w odstawkę póki nie skończę Just between Lovers. Mam fazę ;) Nawet Wiedźmin poczeka.
Trzykrotka - Nie 19 Gru, 2021 00:14

Wiedźmina nie ruszyłam nawet 1 sezonu, choć planowałam, Jakoś nie mam na razie (długotrwale) nastroju. Za to sprawdziłam Inspector Koo - oho, dość wariackie to jest, ale mi się o dziwo podobał pierwszy odcinek. Ta aktorka od Klejnotu jest bardzo fajna, choć do postaci będę się musiała przekonać po tym, jak latało nad nią robactwo wyraźnie zagnieżdżone w jej włosach :obrzydzenie:

Red Sleeve musiał tak kiedyś sponurzeć, bo jak tu inaczej obejść się z demencją króla, który twardo trzyma się władzy, ale wnuka myli z dawno zmarłym synem? Bardzo smutny był ten odcinek, ale każdy z glównych aktorów miał swoje do zagrania. A ponieważ główna para ledwo się spotkała, to można było tym razem skupic się na grze Jun Ho. Bardzo mi sie podobał w konfrontacji z dziadkiem, ale jeszcze bardziej - z mistrzem Hongiem, Pokazał królewski pazur i świetnie tę scenę zagrał.
Wydaje mi się, że - na szczęście - twórcy nie będą rozwodzić się długo i szeroko nad tym, jak to wrogowie knuli przez całą dramę, a bohaterowie z nimi walczyli i po załatwieniu tego, co trzeba załatwić, znów wrócą do relacji tych dwojga.
Podejrzałam końcówkę 12 odcinka (na cały nie mam już siły, ide spać) i cóż - propozycja została złożona po raz drugi.

BeeMeR - Nie 19 Gru, 2021 00:52

Obejrzałam 12, jest świetnie zagrana, w dużej mierze bardzo md
i się podobała,końcówka jednak najmnaiej. Trochę umarł dla mnie ten romans, jak tak jedno prosi a drugie nie chce bo nie :mysle: a czas płynie...
Albo ewentualnie najwyżej "żeby go chronić" :roll:

Trzykrotka - Nie 19 Gru, 2021 09:02

Najbardziej w romansach nie lubię zmarnowanego czasu, na wzór Veer Zaara, czy może lepiej Lucy Maud Montgomery, która uwielbiała opisywać bohaterki po latach orientujące się, że są zakochane :? W końcówce 12 widzialam, że upłynęły 3 lata od wydarzeń z odcinka 11? Oby Duk Im nie kazała nam czekać do odcinka 16.
BeeMeR - Nie 19 Gru, 2021 09:20

No właśnie... :czekam2:
Na te trzy lata pewnie nie ma rady,
Spoiler:
tyle trwa żałoba po królu
, ale dobiło to moje i tak przestudzone emocje. :czekam2: Zobaczymy jak wykorzystają ostatnie 4 odcinki, ufam resztką nadziei, że panna zdecyduje się wcześniej niż w finalnym odcinku :trzyma_kciuki:

Admete - Nie 19 Gru, 2021 09:55

Ma być 17 odcinków. Dodali jeden podobno właśnie po to, żeby oddać sprawiedliwość romansowi. Niestety tak było w historii. Zaczęły się kolejne nowe dramy - Snowdrop i Bad and Crazy.
Edit: Obie z Aragonte przechodzimy właśnie fazę na Junho w roli Gang Doo.

Trzykrotka - Nie 19 Gru, 2021 12:55

Jun Hi wart jest tam wszelkich pochwal :kwiatek:
Myślałam o Sowdrop, ale już na widok aktora boję się kolejnego pięknego snuja na wzór One Spring Day. Tak go właśnie lubią obsadzać. Mam i tak zapasy rzeczy do oglądania.

BeeMeR - Nie 19 Gru, 2021 15:21

Admete napisał/a:
Niestety tak było w historii
W historii to on miał żonę, a drama umiała to zignorować ;)
Mnie jednak nie chodzi o to co, ale jak - brakło mi tam choćby jednej sceny rozmowy między główną parą przed przeskokiem czasowym, nie wierzę, żeby się nie widzieli i nie znaleźli sposobności przez 3 lata, tym bardziej że tu dość swobodnie panna wychodzi z pałacu kiedy chce bo ma przepustkę, chodzi w ten zakątek gdzie spotyka księcia kiedy dramie wygodnie - dało się.
Ale to pewnie tylko ja tak zrzędzę, nie przejmujcie się i fazujcie przykładnie - możecie jakiś zachwyt lub dwa napisać bez krępacji :kwiatek:

Admete - Nie 19 Gru, 2021 16:19

Tak, wiem - ty masz inne wymagania względem romansu niż na przykład ja ;) Obejrzę chyba dopiero w tygodniu, no na razie Just between lovers/Rain or shine plus inne zaległe rzeczy. Wiedźmin też czeka w kolejce. Na razie obejrzałam 7 odcinek Koła czasu.
RaczejRozwazna - Nie 19 Gru, 2021 16:20

Trzykrotko wpadłam zapytać z jakiej dramy masz avek? Bardzo ładny wizualnie, może bym podejrzała, bo kostiumowy chyba?