To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

BeeMeR - Śro 10 Mar, 2021 17:12

Wyspa Jeju :lol:
Admete - Śro 10 Mar, 2021 17:24

Jeju - jakie dramy ;) Obejrzałam ( trochę przewijając ) 5 i 6 odcinek River. Wątek księżniczki i On Dala w wiosce jest nudnawy. Oglądałam raczej to co poza wioską. Podoba mi się postać generała Go - całkiem lubię tego aktora. Oglądam teraz odcinek 7 i nowy aktor w roli On Dala całkiem sobie radzi - myślę, że szybko się przyzwyczaję.
Loana - Śro 10 Mar, 2021 17:53

Trzykrotka napisał/a:
Oglądam na zmianę A Love So Pretty i Love Alarm, oba dziejące się w szkole. (...) Jeju-jej...

O, mam jeden na liście, ale specjalnie nie zachęcasz opisem :P
Kto to jest PMY?

RaczejRozwazna - Śro 10 Mar, 2021 18:07

Podziel się listą Loano, bo wydaje mi się, że szukamy teraz tego samego w filmie i serialu :kwiatek: :-D
Już się trochę namęczyłam przy liście bolly więc teraz chętna bym była, żeby mnie ktoś wyręczył :lol:

Im mniej odcinków tym lepiej. :wink:

Loana - Śro 10 Mar, 2021 19:11

No ja na Netflixie sobie wrzucam w listę te seriale, które wydaje mi się, że mi się spodobają. Ale i tak przed rozpoczęciem oglądania będę robiła mocne sprawdzenie, czy na pewno się za nie brać :P (zwłaszcza, że na razie przy części nawet nie wiem, ile mają odcinków)
Na liście na razie mam:
One Spring Night
Well-Intended Love
Run-On
Good Morning Call
Chocolate (ale już wiem, że wyleci z listy)
Hello My Twenties
My Runaway
Abyss
Love Alarm (ale też wyleci :P )
A Korean Odyssey
DoDoDolDolLaLaSol
The King: Eternal Monarch
It's Okay to Not Be Okay (tutaj też mocny znak zapytania, bo nie bardzo mogę oglądać filmy "o wariatach", że tak ogólnie napiszę)

RaczejRozwazna - Śro 10 Mar, 2021 19:25

Dzięki! :) A które już obejrzałaś i możesz polecić? (odwdzięczę się bolly, jeśli będziesz miała ochotę :wink: )
Trzykrotka - Śro 10 Mar, 2021 19:27

Korean Odysey - choć kocham tę dramę, to źle się kończy, ostrzegam :kwiatek: It's Ok To Not Be Ok jest przepiękna, ale fakt - po drodze jest masa mroczności, nie wiem czy się spodoba Loanie :kwiatek: , bo RR powinno. Love Alarm i A Love So Beautiful są o szkole - same wiecie... Well Intended Love to chińska drama, a z nimi bywa różnie.

PMY to bardzo piękna aktorka koreańska, Park Min Young.

Grywała niegdyś w dramach z posmakiem sensacyjnym, zwłaszcza Healer był rewelacyjny. Ostatnio poszła jednak w komedie romantyczne. A chłopak, z którym miałaby grać teraz jest od niej sporo (8 lat) młodszy i dość mdły. Nie pasuje do niej.
Dziewczyny, jest cała masa przepięknych romansowych lub obyczajowych koreańskich dram, tylko nie na Netflixie :kwiatek: Możemy (możemy? :kwiatek: ) zrobić swoją listę rekomendacji, jeśli chcecie.

Loana - Śro 10 Mar, 2021 19:40

RaczejRozwazna napisał/a:
Dzięki! :) A które już obejrzałaś i możesz polecić? (odwdzięczę się bolly, jeśli będziesz miała ochotę :wink: )

Obejrzałam tylko dwie, ale za to bardzo mi się podobały i na razie się nimi "napawam" (czyli sobie w sumie przypominam fajne sceny :P )
My Holo Love
Mystic Pop-up Bar (to będę teraz z córkami oglądała, bo młodsza chciała zobaczyć)

Admete - Śro 10 Mar, 2021 19:46

Mystic podoba się nastolatkom - mojej bratanicy się podobało. Szkoda, że PMY będzie grać z takim mydłkiem. Loano spodobałaby ci się drama z nią - Her Private Life. Na DramaQueen jest.
Loana - Śro 10 Mar, 2021 19:51

Trzykrotka napisał/a:
Korean Odysey - choć kocham tę dramę, to źle się kończy, ostrzegam
dziękuję! Już leci z listy :P

Trzykrotka napisał/a:
It's Ok To Not Be Ok jest przepiękna, ale fakt - po drodze jest masa mroczności, nie wiem czy się spodoba Loanie :kwiatek: , bo RR powinno.

No ja do dzisiaj nie dojrzałam, żeby obejrzeć drugi raz "K-Pax", a nawet nie próbowałam się zabrać za "Piękny Umysł". Ale tu w tym serialu ma być chyba o jakiś autystycznych osobach i tylko nie jestem pewna, jakie zaburzenie ma główna bohaterka, bo ciężko określić po opisach - ma dwubiegunówkę czy mocniejsze zaburzenia? i w sumie jakby to się kończyło pozytywnie, to może warto właśnie zobaczyć, że się osoby z takimi zaburzeniami odnajdują w świecie :P
A co to jest RR?

Trzykrotka napisał/a:
Well Intended Love to chińska drama, a z nimi bywa różnie.

o, to chińskie? a ktoś to tu oglądał i może napisać, jakie jest zakończenie?

Trzykrotka napisał/a:
Dziewczyny, jest cała masa przepięknych romansowych lub obyczajowych koreańskich dram, tylko nie na Netflixie :kwiatek: Możemy (możemy? :kwiatek: ) zrobić swoją listę rekomendacji, jeśli chcecie.

Oczywiście!!! Ja dlatego oglądam na razie na Netflixie, bo go mam i tak mi jest prościej teraz (wiecie, to nie są dobre miesiące w pracy, właśnie piszę z roboty, zrobiłam sobie przerwę na kawę, a będę siedziała pewnie do 23 :( ). Ale jak jest coś naprawdę wartego obejrzenia to spokojnie mogę poprosić męża czy siostrę o siorbnięcie jeśli dam im namiar :) Albo mogę oglądać na tym Youtubie czy gdzie ludzie oglądają, tylko muszę mieć napisy, bo ja nie jestem za dobra w językach :( Tzn mogą być po angielsku jak coś, pojadę sobie translatorem w razie wu :)

Loana - Śro 10 Mar, 2021 19:56

Admete napisał/a:
Loano spodobałaby ci się drama z nią - Her Private Life. Na DramaQueen jest.

Spróbuję w weekend w domu obczaić, jak się ogląda filmy na tej stronie :) Opis brzmi dobrze :)

BeeMeR - Śro 10 Mar, 2021 20:01

Loana napisał/a:
jakby to się kończyło pozytywnie, to może warto właśnie zobaczyć, że się osoby z takimi zaburzeniami odnajdują w świecie
Dobrze się kończy a postać autystycznego brata cudownie dojrzewa - jak i inne postaci - warto spróbować :kwiatek:
Loana - Śro 10 Mar, 2021 20:02

BeeMeR napisał/a:
Dobrze się kończy a postać autystycznego brata cudownie dojrzewa - jak i inne postaci - warto spróbować :kwiatek:

Ale żadna z głównych postaci nie ma czasem schizofrenii, nie?

Trzykrotka - Śro 10 Mar, 2021 20:06

Ten chiński na pewno dobrze się kończy :kwiatek: Koleżanka rekomendowała mi też inną chińską dramę: Dating In The Kitchen. Tylko uwaga! Chińczycy sa jak na nasze trochę mało poprawni. Panie zwykle są głupie albo "uroczo postrzelone," co na jedno wychodzi. Panowie zawsze rządzą, tak czy inaczej. I sporo po drodze jest niepoprawności w stosunku do tego, co wolno w Europie. Stalking, wymuszanie pocałunków, podejmowanie decyzji za kobietę, podsuwanie jakichś pigułek gwałtu itd. Nie wiem, czy tak jest w którejś z tych dram, ale widziałam kilka takich właśnie.
Admete - Śro 10 Mar, 2021 20:13

Loana napisał/a:
i w sumie jakby to się kończyło pozytywnie, to może warto właśnie zobaczyć, że się osoby z takimi zaburzeniami odnajdują w świecie

Wątek autystycznego brata jest bardzo dobrze pomyślany i zagrany. Serial dobrze się kończy i nie jest ponury.

BeeMeR - Śro 10 Mar, 2021 20:22

To nie była schizofrenia, pani jest dziwna ale do przeżycia :wink:
Trzykrotka - Śro 10 Mar, 2021 21:17

Wiem, że trwały długie dyskusje nad tym, czy i na co pani choruje i właściwie jej objawy do niczego nie pasowały. Wątek autystycznego starszego brata jest piękny, zabawny i wzruszający, a aktor po prostu rewelacyjny.
RaczejRozwazna - Śro 10 Mar, 2021 21:29

RR to ja - też niezła drama :-P :mrgreen:

Trzykrotko - za listę będę wdzięczna!! Dzięki! :banan_Bablu:

Trzykrotka - Śro 10 Mar, 2021 23:05

Ha! Powinnam zatem rzec, że musicie koniecznie z Loaną obejrzeć Boys Over Flowers :twisted:
Almost paaaradiseee...
Ale taka okrutna nie będę :lol:
No więc na początek po dramie z różnymi ulubieńcami.
I Need Romance 3 - noona romance w czystej postaci.
Her Private Life - romans pięknych ludzi wśród dzieł sztuki
Witch's Romance - znów noona romance, dość gorący
Private Taste - trochę starsza, ale fajna drama
Coffee Prince - też starsza, ale to absolutny kanon
She Was Pretty - bo trzeba zobaczyć Królową Romansu i dwóch przecudnych panów razem
My Love From The Stars - ona gwiazda filmowa, on kosmita
Secret Garden - no dobra, ja tego nie lubię, ale ludziom się podobało
Crash Landing on You - dobrze się kończy!
Answer Me 1988, ale jak skończę napisy
Beautiful Gong Shim - ach, dla pana trzeba koniecznie
The Greatest Love - moja miłość dramowa
Terius Behind Me - bo w Polsce częściowo kręcili
Och My Venus - tylu atrakcyjnych panów w jednej dramie
What's Wrong With Secretary Kim - przyjemne i całuśne
Jealousy Incarnate :serce2:
Och My Ghost - cudo :serce2:
King of Dramas - genialna drama z rewelacyjną obsadą

C. D. N

RaczejRozwazna - Śro 10 Mar, 2021 23:11

Wspaniale! Dzięki. Co prawda stale jadę z bolly, ale cieszę się, że wiem czego się chwycić gdy mnie "najdzie" na zmianę :kwiatki_wyciaga:
Trzykrotka - Śro 10 Mar, 2021 23:21

I'm Not a Robot - jak mogłam zapomnieć
Another Miss Oh :serce2:
30 but 17 - trochę podróż w czasie i fajna obsada
Temperature of Love - klasyczny romans
Beauty Inside - trochę dziwnie, ale przyjemnie
This Life is our First - koniecznie
Queen In Hyun Man - koniecznie, dobre wprowadzenie w dramy historyczne, podróż w czasie
Find Me In Your Memory - przyjemna
Go Back Couple - małżeńska, nostalgiczna, ładna
Healer - absolutna perła
King Of High School - boki zrywać
Schopping King Louis - przesłodkie
Master Sun - duchy i miłość
Suspicious Partner - niby prawnicza, ale jakie kissy tam odchodzą
My Girlfriend is Gumiho - trochę starsza, ale cudna
Package, czyli Koreańczycy na wakacjach we Francji
Touch Your Heart - romans biurowy
Jugglers - również romans biurowy
Twenty Again - podróż w czasie
Chief Kim - jak napisy będą
My Name Is Kim Sam Soon - cudo, choć trochę starsza

Nie wymieniam kryminałów i sensacji oraz dram kostiumowych - nie mylić z historycznymi. W Korei kręci się masę dram w kostiumach, niekoniecznie związanych z prawdziwą historią tego kraju. Jest wśród nich masa perełek, ale to może dziewczyny :kwiatek:

Aragonte - Śro 10 Mar, 2021 23:39

BeeMeR napisał/a:
To nie była schizofrenia, pani jest dziwna ale do przeżycia

Ale wygląda na to, że Kill Me, Heal Me raczej nie polecimy, chociaż niezłe :wink:

A Boys Over Flowers to swoista klasyka, więc ja bym nie broniła oglądać :twisted:

Trzykrotka - Śro 10 Mar, 2021 23:54

Oszaleją od tego :-D
Najlepiej od razu strzelić jeszcze wersję japonską, tajwańską i tę nową chińską.
Nie wierzę że wszystkie obejrzałam :mrgreen:
Ale Lee Min Ho mus zobaczyć. City Hunter trochę za krwawy, Syrenka i Wieczny król raczej buee, Heirs to już w ogóle, zostaje więc tylko Personal Taste, Faith :serce2: i Almost paaaradiseee...

Admete - Czw 11 Mar, 2021 07:23

Wyszło, że z podanych dram widziałam 15.
Loana - Czw 11 Mar, 2021 09:44

Aragonte napisał/a:
A Boys Over Flowers to swoista klasyka, więc ja bym nie broniła oglądać :twisted:

A o co chodzi z tym serialem? O czym jest?

Dziękuję za listę :serce: zapiszę sobie w mailu i będę powoli patrzyła na dostępne rzeczy :)

A to polecacie dla mnie? https://www.filmweb.pl/se...-bi-2016-771368 ten serial zaczyna ten wątek rozmowy, opis taki całkiem wciągający, ale wiadomo, musi się dobrze kończyć, żebym chciała sprawdzać dalej :P

RozważnaRomantyczna - to chyba będziemy we dwie odkrywały dramy azjatyckie :) ja na razie z bollywoodem pasuję, nie mam tyle czasu na oglądanie, kilka filmów widziałam, bo koleżanka mi puszczała (jej rodzina jest fanami zwłaszcza Szaruka czy jak mu tam było). Mniej więcej wiem o co chodzi i chyba jednak na razie pójdę w te azjatyckie dramy :)
Ja nie do końca lubię, jak mi się ciągle ten sam aktor powtarza -_- tzn wolę jak do jednej postaci jest dopasowany jeden aktor, bo mi się ciężko przestawiać, że w nowym filmie on już jest kimś innym. Na razie z dramami azjatyckimi nie mam problemu, bo nic nie widziałam, plus serio jeszcze nie do końca rozróżniam aktorów, ale pewnie z czasem będę rezygnowała z seriali, żeby sobie nie psuć zabawy :P
Bo mi tak zepsuli trochę Darcego w filmach późniejszych jego -_- I dlatego z Thortonem obejrzałam tylko Hobbita, bo tam był zarośnięty i mniej podobny do siebie :P