To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II

Admete - Sob 29 Kwi, 2017 18:06

Manga różni się od serialu i chyba serial był najpierw. Serial mi wystarczy :)
Deanariell - Sob 29 Kwi, 2017 18:24

Admete napisał/a:
chyba serial był najpierw

Nie, manga była pierwsza. ;)
Cytat:
Była to adaptacja dwutomowej mangi ilustrowanej przez Mizuo Shinonome.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Princess_Tutu

Obejrzałam pierwszy odcinek. :mrgreen: Animacja "retro" mi nie przeszkadza, bo przypomina moją ulubioną "Czarodziejkę z Księżyca". :-P

Admete - Sob 29 Kwi, 2017 21:20

Wyglądowo przypomina Czarodziejkę, ale treściowo jednak inne. Dużo nawiązań muzycznych i literackich - nawet chyba polska Modlitwa dziewicy gdzieś się tam zaplątała.
Deanariell - Nie 30 Kwi, 2017 12:46

Admete napisał/a:
Wyglądowo przypomina Czarodziejkę, ale treściowo jednak inne. Dużo nawiązań muzycznych i literackich - nawet chyba polska Modlitwa dziewicy gdzieś się tam zaplątała.

Chodziło mi jedynie o podobieństwo animacji. ;) Wątpię, żebym wyłapała wszystkie literackie i muzyczne "niuanse" :-P - aż taką erudytką nie jestem.

Admete - Nie 30 Kwi, 2017 13:00

Ale ja tez nie. Zresztą sama zobaczysz, że są oczywiste. Jezioro Łabędzie, dziadek do orzechów i tego typu sprawy.
Aragonte - Nie 30 Kwi, 2017 13:23

Zabierałam się kiedyś za Princess Tutu, ale chyba był jakiś problem z napisami, mam wrażenie :mysle:
Admete - Nie 30 Kwi, 2017 14:21

Napisy są w mojej wersji wgrane w obraz.
praedzio - Nie 30 Kwi, 2017 18:36

Wróciłam do The Expanse. Stęskniłam się za Millerem. Aktualnie wyprowadza bombkę na spacer. ;)
Admete - Śro 03 Maj, 2017 12:02

Zaczęłam Lucyfera. Na razie mi się podoba. Odpowiednia mieszanka powagi i puszczania oka do widza ;)
Jotka - Śro 03 Maj, 2017 12:40

Lucyfer właśnie powrócił z przerwy w drugim sezonie, dalej dobrze się ogląda.
milenaj - Śro 03 Maj, 2017 12:42

Jotka, to samo napisałam w kryminalnych. ;-)

Zabieram się za odcinek.

Jotka - Śro 03 Maj, 2017 12:43

:mrgreen:
praedzio - Śro 03 Maj, 2017 13:22

Jeszcze się nie zabrałam za najnowszy odcinek. ;)
Tymczasem dziś w nocy skończyłam drugi sezon The Expanse.

Rany, dla samych rozgrywek politycznych warto oglądać ten serial! :excited: Z całego serca kibicuję Pani Podsekretarz, ale widzę, że nawet ona w swej przenikliwości nie jest w stanie przewidzieć wszystkich manewrów politycznych przeciwników. A sprzymierzeńców znajduje tam, gdzie w życiu by się ich nie spodziewała. ;)

Szkoda, że następny sezon dopiero w przyszłym roku. :cry2:

Admete - Śro 03 Maj, 2017 13:33

Muszę się też kiedyś zabrać za Expanse. Może w lecie. Na razie będę oglądać Lucyfera.

Mają w 1 sezonie dobrą muzykę, jak kiedyś w Supernatural. Nie można jednak za dużo na raz obejrzeć, bo się człowiek znudzi. Właściwie to jeden aktor robi tam "show".

Caitriona - Śro 03 Maj, 2017 16:40

Lubię bardzo Lucyfera, ale chyba masz rację, dobrze się go ogląda raz na tydzień. No i jest to zdecydowanie show Toma Ellisa :mrgreen:
Nie wzięlam się jeszcze z najnowszy odcinek i już chyba przed wyjazdem nie zdążę :mysle:
A The Expanse mam ciągle w planach :thud: Może kiedyś.

milenaj - Śro 03 Maj, 2017 17:23

Caitriona napisał/a:
No i jest to zdecydowanie show Toma Ellisa

Oj tak, chociaż pani psycholog i demonica też sobie radzą. ;)

Edit: No i znowu śpiewa. :)

Admete - Śro 03 Maj, 2017 19:11

To utalentowany aktor, ma świetny głos i prezencję. Będę sobie co jakiś czas oglądała odciek.
BeeMeR - Śro 03 Maj, 2017 20:23

Expanse to i ja muszę nadrobić :mrgreen:
praedzio - Pią 05 Maj, 2017 10:54

Szlag. Szlag. SZLAG!!! Skasowano Emerald City. :cry2: :cry2: :cry2: :wsciekla:
Admete - Pią 05 Maj, 2017 11:06

To może dobrze, że się nie wciągnęłam za bardzo.
milenaj - Pią 05 Maj, 2017 12:30

A ja że nie zaczęłam....
praedzio - Pon 15 Maj, 2017 08:46

Pod koniec zeszłego tygodnia dotarła do mnie wiadomość, że anulowano serial Timeless, który oglądałam z przyjemnością, więc dopadła mnie rozpacz w ciapki. A tymczasem dziś z samego rańca wiadomość, że NBC anulowało decyzję o anulowaniu. :cheerleader2: To się nie zdarza codziennie. :mrgreen: :party:
praedzio - Śro 17 Maj, 2017 22:12

Oglądam sobie trzeci odcinek Amerykańskich bogów i muszę przyznać, że wizualnie jest to majstersztyk. No, i obsada jest świetna! Już sobie nie wyobrażam innego Cienia, ani Wednesdaya. Pan Nancy (Anansi) też jest baaardzo trafnie obsadzony!

Jako, że to produkcja Starz, to Admete pewnie nie tknie nawet kijem :lol: , ale jak ktoś się nie boi odważnych obyczajowych scen, to może zerknąć. ;) Ja na pewno będę oglądać dalej.

Aragonte - Śro 17 Maj, 2017 23:07

To ja się może do ciebie o to kiedyś uśmiechnę. Na razie to nic mi właściwie nie wchodzi :-|
Admete - Czw 18 Maj, 2017 07:21

Nawet nie wiedziałam, że jest serial.