To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam IV

Admete - Wto 03 Kwi, 2012 08:47

Zamierzam kupić dvd, bo u nas tego nie będzie w kinie, a zresztą mam na dvd Karmel i bardzo go lubie.
Trzykrotka - Wto 03 Kwi, 2012 09:43

Pójdę na film. Widzę, że go grają tuż obok mnie. Admete, przyjedź :kwiatek:
Admete - Wto 03 Kwi, 2012 15:00

Nie ma kiedy. Wolne zawsze wypada w święta...
miłosz - Wto 03 Kwi, 2012 20:09

Trzykrotka napisał/a:
Nadine Labaki??? Pani od Karmelu? MIŁOSZ!!!! Trza mnie było zabrać :thud:

:sorry3:

BeeMeR - Czw 05 Kwi, 2012 15:30

Listy do M.
Bardzo sympatyczny film - takich komedii chętnie obejrzę więcej. Nie jest może super-hiper odkrywcza ani wiarygodna, ale oglądanie nie boli ;)
No i doceniam fakt, że postarano się o nowe, odpowiednio splecione historie, a nie kopiowano ich dosłownie z Love Actually ;)

Third Star
Opowieść jest niby pomyślana ciekawie, obserwujemy śmiertelnie chorego człowieka (Benedict C.) i jego przyjaciół w drodze do wymarzonego miejsca, ich rozmowy, kłótnie, czające się "podskórne" problemy. Hmmm, Trzecia gwiazda opisana niedawno ładnie przez Mag13 mnie trochę znudziła - można obejrzeć, ale do rewelacji tu daleko.

BeeMeR - Czw 05 Kwi, 2012 19:28

Monolit - Epoch

"Nad naszą wsią przeleciał meteoryt" śpiewało mi się pół filmu, albowiem to jeden z takich głupiutkich, odprężających filmów, gdzie całej ludzkości grozi zagłada przez terra-sformatowanie Ziemi przez arcy-uroczy monolit, z którym rozprawiają się Amerykanie dotarłszy przez ocean na miejsce wcześniej niż Chińczycy którzy mieli raptem kilka kilometrów. :mrgreen:
http://imageshack.us/phot...litepoch01.jpg/

Agn - Pią 06 Kwi, 2012 09:33

BeeMeR napisał/a:
"Nad naszą wsią przeleciał meteoryt" śpiewało mi się pół filmu, albowiem to jeden z takich głupiutkich, odprężających filmów, gdzie całej ludzkości grozi zagłada przez terra-sformatowanie Ziemi przez arcy-uroczy monolit, z którym rozprawiają się Amerykanie dotarłszy przez ocean na miejsce wcześniej niż Chińczycy którzy mieli raptem kilka kilometrów. :mrgreen:

To musi być epicki film! :lol:

BeeMeR - Pią 06 Kwi, 2012 10:39

Agn napisał/a:
To musi być epicki film! :lol:
jeszcze jak ;)

Mag113 napisał/a:
o refleksji tu blisko. Może jednak nadmiar smutku jest zbyt przytłaczający w tym filmie?
Oczywiście, refleksji nie brakuje, ale film wydał mi się nieco wtórny wobec powstałego rok wcześniej Against the current (u nas chyba "Pod prąd") z Josephem Fiennesem, który oparty był na bardzo podobnym motywie drogi (płynięcia) z przyjaciółmi do konkretnego celu, zakończonej analogicznie, tylko powód był inny. I mnie się ten film podobał nieco bardziej (no i był dla mnie pierwszy), bo w "gwieździe" mi się niektóre dialogi i sytuacje dłużyły - jak to w życiu ;) . Za to zdjęcia miała piękne.
Anonymous - Nie 08 Kwi, 2012 23:18

W TV leciało to i powtórkę zrobiłam. z Mamą oglądalyśmy "Narzeczony mimo woli" kolejny raz obśmiałam sie strasznie... nie jest to wybitne dzielo ale ogląda się fajnie :)
RaczejRozwazna - Pon 09 Kwi, 2012 14:57

lady_kasiek napisał/a:
z Mamą oglądalyśmy "Narzeczony mimo woli" kolejny raz obśmiałam sie strasznie... nie jest to wybitne dzielo ale ogląda się fajnie :)

Ja oglądałam pierwszy raz i bardzo mi się podobało - może tylko było ciut za krótkie. Sandrę zawsze lubiłam, Reynoldsa w sumie nie widziałam chyba z żadnym filmie, bardzo mi sie spodobał - niezłe ciacho z niego :-P I fajna chemia była między nimi.
Ostatnio mam niedosyt tego typu lekkich komedii romantycznych - może ktos mógłby coś polecić?

Anonymous - Pon 09 Kwi, 2012 15:45

"Moja dziewczyna wychodzi za mą" mniej więcej w tym samym okresie oglądałam co pierwszy raz "Narzeczonego" również baaaardzo mi się podobał. :)
Ania Aga - Pon 09 Kwi, 2012 18:48

A może "Zielona karta" z Depardieu i MacDowell? Ja chętnie powtórzyłabym "Dwóch zgryźliwych tetryków" z Lemmonem i Matthaeum.
Eeva - Wto 10 Kwi, 2012 13:34

Ania Aga napisał/a:
"Zielona karta" z Depardieu i MacDowell?

O to było super :-)

Ja wczoraj obejrzałam Young Adult z Charlize Theron. Film dramatyczny. Obejrzałam bo myślałam, ze to fajna lekka komedia (z opisu tak wynikało). Niespełniona pisarka dla tzn. young adults (Chazlize) po rozwodzie rusza do miasteczka z którego pochodzi aby odzyskać swojego licealnego chłopaka, Buddiego. Cały myk polega na tym, że tenże chłopak (juz mężczyzna) jest szczęśliwie zonaty i niedawno urodziło mu się dziecko. Charlize jest trochę psychiczna i myśli, że Buddy ją nadal kocha i takie tam. Sama historia ma potencjał, ale film jest strasznie nudny, rozwlekły i chyba w założeniu miał nie być komedią ale dramatem z mnóstwem artystycznych scen. Nie polecam.

Zaraz po Young Adult obejrzałam Extremely Loud and Incredibly Close. Bardzo bardzo polecam, spłakałam się jak głupia. Bohaterem jest 10-letni chłopiec, którego ojciec (T.Hanks) ginie w ataku na WWC. Chłopak strasznie to przeżywa, oddala się od matki (S.Bullock) i z pomocą niemego współlokatora swojej babci (Max von Sydov - miodzio!) rusza na wielka wyprawę po Nowym Jorku - próbuje odkryć znaczenie tajemniczego klucza, który znalazł w rzeczach ojca.

Admete - Wto 10 Kwi, 2012 13:52

Lubię takie filmy, jak ten, który opisałas jako drugi.
Eeva - Wto 10 Kwi, 2012 13:54

Znalazłam go w sumie zupełnie przypadkiem.. imdb.com wyświetlił mi go w polecanych:-)
Film nie tylko do płaczu ale jest i trochę śmiechu.
Ostatnio bardzo trudno mi natrafić na coś co z czystym sercem mogę polecić, a Extremely Loud... mogę :-)

Anonymous - Wto 10 Kwi, 2012 14:41

slyszalam o YA i mam go na swojej liscie. Po Twojej recenzji podskoczyl jedynie o kilka oczek w gore :)
Eeva - Wto 10 Kwi, 2012 14:48

Haha, no ciekawa jestem Twojej opinii ;-)
Agn - Wto 10 Kwi, 2012 16:42

Eeva napisał/a:
Zaraz po Young Adult obejrzałam Extremely Loud and Incredibly Close.

Czy to przypadkiem nie jest na podstawie książki? Coś mi się kołacze... Aż sprawdze, bo mnie męczy...
*sprawdza* A, taaaak... na podstawie Foera. Mózg pracuje, je! :D

Eeva - Śro 11 Kwi, 2012 14:34

Agn napisał/a:
Mózg pracuje, je!

Brawo, brawo.. nie pozostaje mi nic jak tylko pogratulować mózgu :-)

Wczoraj obejrzałam The Grey (tytuł polski jest mi nieznany;-) ). Polecam tym, którzy nie mają schiz oglądając rozbijające się samoloty (ja mam) i którzy kochają bad-ass Liama Neesona i jego sexowny irlandzki akcent:-)
Samolot którym leci Liam rozbija się gdzieś na Alasce. Przeżywa tylko kilka osób. Wszystko byłoby super, gdyby nie szalone krwiożercze wilki, które atakują ocalałych. Panowie postanawiają ruszyć się z miejsca w stronę lasu, gdzie mają większą szansę na przeżycie. Jednak wilki śledzą ich każdy krok i najwyraźniej chcą wykończyć ich wszystkich. Czy uda im się przeżyć (samolotowym rozbitkom, nie wilkom)?
Ja się strasznie w film wkręciłam i polecam :-)
Jako informację dodatkową powiem, że gra również Dallas Roberts, czyli brat Alicii Florrick z Good Wife. W ogóle go nie poznałam.

edit: musiałam poprawić tytuł bo nie wiedzieć czemu napisałam "the gray" zamiast "the grey" :-)

BeeMeR - Śro 11 Kwi, 2012 20:11

Eeva napisał/a:
The Gray (tytuł polski jest mi nieznany;-)
Na ten film to się szykuję bo szalenie mi się podobał wpis Zwierza :twisted:
http://zpopk.blox.pl/2012...l#axzz1rkyc2Kim

Eeva - Czw 12 Kwi, 2012 08:57

Umarłam ze śmiechu. Kwestie Liama są prześmieszne, ale jednocześnie szalenie prawdziwe, bo ja naprawdę kocham jego głos i jego smętne spojrzenia. A jak wygrażał Bogu to się popłakałam. A jak recytował to mialam łzy w oczach:-)
Hmm i też się zastanawialam
Spoiler:
dlaczego Liam nie umarł z zimna po tym jak wpadł do rzeki, ale domyślam się, ze faktycznie jest za twardy na hipotermię

Eeva - Czw 12 Kwi, 2012 09:57

Byłam wczoraj w kinie na Igrzyskach śmierci i jestem załamana.
Po pierwsze; NIE-NA-WI-DZĘ trzęsącej się kamery. W filmie trzęsie się ona praktycznie nonstop, a im bardziej krwawa czy ekscytująca scena walki tym ona trzęsie się mocniej.
Po drugie Peeta wygląda jak pierdek. Serio. Jest tak bezpłciowy i bezbarwny, że nie wierzę żeby wzbudził w kimkolwiek jakiekolwiek emocje.
Po trzecie film jest dramatycznie nudnawy. Książkę przeczytałam bardzo szybko, byłam strasznie wciągnięta i nie mogłam się doczekać co się stanie dalej. Film spłaszcza całą historię, nic z niczego nie wynika. Jak dla mnie to tylko jakieś pozlepiane obrazki.
Zwierzęta na samym końcu były straszne. I to nie przerażająco straszne tylko po prostu straszne. Szkoda, ze nie wyjaśniono w jaki sposób powstały.
Ho i to zakończenie. Dżizaz. Zakończenie mi się nie podobało najbardziej. Bardzo żałuję, ze nie zakończono filmu tak jak książki - bardzo brakowało mi tej ostatniej rozmowy Katniss i Peety, która tak naprawdę wyjaśniała całe zachowanie dziewczyny i dawała super podwaliny pod następną część. A tutaj było tak bezpłciowo, że w sumie nie jest wiadome, będzie następna część czy jej nie będzie. W sumie chyba nie musi. Ach właśnie i bardzo żałowalam, ze nie wyjasniono zachowania Katniss względem Peety podczas Igrzysk.
Spoiler:
więc w sumie nie wiadomo czy ona naprawdę go lubi czy nie. W książce jest fajnie opisane jak manipuluje uczuciami Peety, żeby zdobyć coś od sponsorów i generalnie podwyższyć ich szanse na przeżycie

Gale mi się podoba. Ciacho. Katniss tez jest strasznie fajna, polubiłam ją.
Woody jako Haymitch jest super, bardzo mi się podobał, mimo iż czytając wyobrażałam go sobie zupełnie inaczej. No i Lenny Kravitz. Och. Piękny. Idealny do tej roli.

praedzio - Czw 12 Kwi, 2012 10:02

No, to widzę, że miałyśmy podobne odczucia względem tego filmu. ;) Może nie był taki okropny - ale w kluczowych momentach niestety - bezpłciowy.
Eeva - Czw 12 Kwi, 2012 10:05

Dla mnie byl okropny, bo nienauczona doświadczeniem spodziewalam sie czegoś przesuper :(
Anaru - Czw 12 Kwi, 2012 23:42

BeeMeR napisał/a:
Eeva napisał/a:
The Gray (tytuł polski jest mi nieznany;-)
Na ten film to się szykuję bo szalenie mi się podobał wpis Zwierza :twisted:
http://zpopk.blox.pl/2012...l#axzz1rkyc2Kim

Wpis o niebo lepszy niż film :lol:
Sześciometrowe wilkołaki kontra Liam i s-ka w szarości :mrgreen: