To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V

ita - Nie 14 Kwi, 2019 21:42

Agn, wow! :love_shower: :kwiatki_wyciaga:
Agn - Pon 15 Kwi, 2019 10:10

Wlasnie go coco jumbo, wykoncypuje cos.
Akaterine - Pon 15 Kwi, 2019 19:48

Skończyłam oglądać - na raty - Lady Bird z Saoirse Ronan. Pomysł wydawał się fajny (rok z życia zbuntowanej nastolatki uczącej się w katolickim liceum), ale się trochę wynudziłam.
ita - Czw 18 Kwi, 2019 11:41

Agn napisał/a:
Wlasnie go coco jumbo, wykoncypuje cos.

Agn, dziękuję!! :kwiatki_wyciaga:

Agn - Czw 18 Kwi, 2019 11:53

Przyjemnego seansu.
A jesli znajdziesz gdzies sos, angielski lub polski, to podziel sie, prosze. ;)

BeeMeR - Czw 18 Kwi, 2019 13:02

Sprawdzę wieczorem czy nie mam zachowanego :kwiatek:
Admete - Pią 19 Kwi, 2019 20:35

Jakby ktoś chciał sobie przypomnieć, to jutro na Stopklatce o 20.00 jest nieśmiertelne Ja cię kocham, a ty śpisz.
annmichelle - Sob 20 Kwi, 2019 12:34

Admete napisał/a:
jutro na Stopklatce o 20.00 jest nieśmiertelne Ja cię kocham, a ty śpisz.

Na Wielkanoc jak znalazł - film bożonarodzeniowy. :lol: :wink:

Admete - Sob 20 Kwi, 2019 12:55

Ważne, że święta :wink:
Agn - Wto 23 Kwi, 2019 21:54

Brnę dzielnie przez Czarną panterę (2018)
Skusiły mnie przepiękne stroje i charakteryzacja plemienna. Ale oeeesssuuu... film jest stanowczo za długi. Za choinkę nie grozi mi bakcyl marvelowski, chyba nigdy nie "chwycę" tych filmów.
Stroje ładne, widoki ładne, villain interesujący i do tego fajni aktorzy (pani z "To my", pan z "Get out!", Forest Whitaker, Angela Bassett, facet, którego nazwiska nie pamiętam, ale grał Gordona w SPN, Andy Serkis).
Jeszcze pół godziny...

Edycja (spoilery): Na końcu bitwa, czyli standardowy bajzel, bohater z villainem tłuką się uprzednio wymieniając pogadanką a'la Obi-Wan i Anakin, teraz ten dobry obrywa, by pewnie w ostatniej chwili zatryumfować.
A leją się jakoś bez wdzięku, jakby do boju poszły metalowe figurki albo jakieś transformersy, a nie zwinni jak pantery wojownicy.

I niech mi ktoś wyjaśni - o co tyle krzyku, że Andy Serkis zarąbał z jakiegoś muzeum kawałek ciupagi? :mysle:

Szafran - Wto 23 Kwi, 2019 23:44

Od Czarnej Pantery trudno złapać marvelowego bakcyla, bo to jeden z nudniejszych odcinków serialu;).
Agn - Śro 24 Kwi, 2019 10:34

Probowalam tez z "Ironmanem" i "Thorem" - to samo. Przy BP przynajmniej mialam na czym zawiesic oko, bo byla ladna otoczka.
BeeMeR - Śro 24 Kwi, 2019 11:00

Nie wszystko jest dla wszystkich :kwiatek:
W święta puściliśmy Nowe Szaty Króla - dzieciom się podobało i obejrzały całość, Tomek zasnął a ja odpadłam w trakcie bo dla mnie zbyt krzykliwe i kreska nie zachwyca.

praedzio - Śro 24 Kwi, 2019 11:03

My w sobotę idziemy na Endgame. Borę worek chusteczek do nosa. :lol:
Trzykrotka - Śro 24 Kwi, 2019 11:59

Mnie właśnie Nowe szaty też wydały się ramotką przez animację i przestarzałą kreskę. Te najnowsze filmy przecudowne animowane chyba na zawsze zepsuły mi oglad. Ale jeszcze spróbuję kiedyś.
Szafran - Śro 24 Kwi, 2019 12:12

ę
Agn napisał/a:
Probowalam tez z "Ironmanem" i "Thorem" - to samo. Przy BP przynajmniej mialam na czym zawiesic oko, bo byla ladna otoczka.

"Thora" lubię tylko trzeciego, pierwszy to w ogóle dramat. "Ironman" spoko - ale już nie pamiętam, które części mi sie podobały:D. Największa tragedia to "Antman" - mam nadzieję, że nie będzie go za dużo dziś (gdy będę na "Endgame").

praedzio - Śro 24 Kwi, 2019 12:23

O, nie - Antmana będę bronić piersią, a nawet dwiema! :torebki:

Tragedią (razem i każdy z osobna) to były oba Hulki. :?

Agn - Śro 24 Kwi, 2019 12:31

E tam, ramotkowy wydaje mi sie bardziej "Krol lew" czy "Herkules", ale wg mnie to wciaz swietne filmy. Zmienila sie technika animacji, teraz wszystko jest szybsze i podkrecone, ale historie ze starszych filmow dalej sa ok. Ostatnio z nowych usilowalam obejrzec "Meride" - nie zmoglam. A zanimowana bardzo ladnie.
NSK rozdarte? Owszem, Cuzco sie w ktoryms momencie drze jak wpada miedzy dzikie koty, ale nie caly czas. Mnie ten film niezmiernie bawi.
I ma kultowe teksty.
Oraz Kronka. :mrgreen:

Do filmow superbohaterskich nie mam jakos serca, wszystkie mi wygladaja tak samo. W dodatku superbohaterowie maja z reguly obciachowe wdzianka.

BeeMeR - Śro 24 Kwi, 2019 12:32

A Antman i Osa? Bo mam seans przed sobą, Antman był oglądalny :mrgreen:
BeeMeR - Śro 24 Kwi, 2019 12:35

Cuzco ma dobry dubbing Sthurowy, ale jako postać do mnie nie przemawia. Kronk jest uroczy, wiedźma oldskulowa, całość niestety wrzaskliwa nie tylko słownie ale i animacją (w sensie: dużo migających barw, zwłaszcza w piosenkach)- podobnie jak Herkules, który mnie męczy a dzieci uwielbuają. Meridę lubię :wink:
milenaj - Śro 24 Kwi, 2019 18:55

Ja na Avengers wybieram się w piątek jeśli wrócę z pracy o jakiejś przyzwoitej porze
ita - Śro 24 Kwi, 2019 19:02

Rok z życia gimnastyczki artystycznej. To film dokumentalny i faktycznie (jak napisano na Filmweb), gdyby to była fabuła, wydałaby się zbyt nieprawdopodobna.
https://youtu.be/QynwN3y0IZQ
I wywiad z autorką filmu:
https://www.legalnakultur...3174,marta-prus

Agn - Pią 26 Kwi, 2019 02:55

Oglądam Blackkklansman, czyli najnowszy film Spike'a Lee.
Świetnie się to ogląda. Jest lekko, ale nie za lekko, a podejmowane tu tematy tożsamości i rasizmu bardzo dobrze wybrzmiewają. Fabuła powoli skręca się tak, że zaraz pewnie zrobi się jakaś poważniejsza chryja.
Plusem jest też to, że poznaję Adama Drivera z innej strony niż Kylo Ren i zachwycam się - ma wspaniały głos, niski i głęboki, a do tego znakomicie gra. Od razu wyprzystojniał w moich oczach. ;)

Film zakończyłam - rewelacyjny! A finał daje po łbie aż miło.

Napisy końcowe wyjaśniły mi, że współtworzył ten film Jordan Peele. :mrgreen:

Admete - Pon 29 Kwi, 2019 18:04

Obejrzałam właśnie na Netflixie dokument o Stanisławie Szukalskim: "Walka. ŻYcie i zaginiona twórczość Stanisława Szukalskiego. Bardzo ciekawy.
Zwiastun:

https://www.youtube.com/watch?v=b1qWzs_YFmY

Przy okazji to jeden z jego rysunków - Ancestral Helmet:

Kojarzy wam się z czymś? ;)

Aragonte - Pon 29 Kwi, 2019 18:15

Starwarsowym? :wink: