To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

Caitriona - Wto 10 Lis, 2015 23:23

Odebrałam ilustrowanego Pottera, pięknie wydana książka. Bardzo podobają mi się ilustracje i ich kolory.
Agn - Wto 10 Lis, 2015 23:58

Nadal nie wiem, co to jest no-maj. :?
Ale z filmu się cieszę jak głupi do sera! :mrgreen:

Anaru - Śro 11 Lis, 2015 10:35

Agn napisał/a:
Nadal nie wiem, co to jest no-maj. :?

Tam wytłumaczyli:
W filmie nie usłyszymy słowa mugol. Rowling ogłosiła, że za oceanem o osobach nieposiadających wiedzy na temat istnienia magicznego świata czarodzieje mówią no-maj, co przetłumaczyć możemy jako "bez-mag"
Czytałaś artykulik? ;)

Mnie się to bardzo spodobało: :mrgreen:

Agn - Śro 11 Lis, 2015 13:00

Anaru napisał/a:
Tam wytłumaczyli:
W filmie nie usłyszymy słowa mugol. Rowling ogłosiła, że za oceanem o osobach nieposiadających wiedzy na temat istnienia magicznego świata czarodzieje mówią no-maj, co przetłumaczyć możemy jako "bez-mag"
Czytałaś artykulik?

Nie dało się, bo mi wyskoczyło nad tekstami coś, czego nie dało się wyłączyć (w sensie jak by miało być jakieś okienko flasha, ale nie do końca się pojawiło, tylko przybrało obraz kawałka strony) - pozasłaniało wszystko. Zdołałam zobaczyć tylko chyba pierwsze dwa czy trzy obrazki. :(

Wczoraj odebrałam swoje wydanie Pottera w wersji ilustrowanej. :serce:

Anaru - Czw 12 Lis, 2015 10:05

Agn napisał/a:
Wczoraj odebrałam swoje wydanie Pottera w wersji ilustrowanej. :serce:

Obejrzałyśmy, obmacałyśmy - pięknie wydana książka :oklaski: . Jedyne (moje bardzo subiektywne ;) ) zastrzeżenie dotyczy tekstu w dwóch kolumnach, bo odruchowo obejmuję wzrokiem większą przestrzeń całej kartki, a tu trzeba się streścić do dwóch pionowych połówek :wink: .

Harry_the_Cat - Pon 16 Lis, 2015 21:43

Zerknelam na strone wydawnictwa i wersja angielska kosztuje £30 :paddotylu:
Ale moze skocze jutro do ksiegarni obejrzec :cool:

Agn - Pon 16 Lis, 2015 21:55

59 zł za polskie wydanie to także cena mocno zaporowa. No ale... świra trzeba karmić.
Eeva - Wto 17 Lis, 2015 08:37

Harry_the_Cat napisał/a:
Zerknelam na strone wydawnictwa i wersja angielska kosztuje £30

Na amazon.co.uk £15 :-)

Agn - Wto 17 Lis, 2015 16:05

Zaczęłam sobie czytać ten pierwszy tom z ilustracjami i po raz kolejny dochodzę do wniosku, że nigdy nie zrozumiem ludzi gotowych pluć na Pottera.
Dochodzę też do wniosku, że najwięcej na nią plują ci, którzy jej nawet nie przeczytali (do dziś ciśnienie mi skacze, jak sobie przypomnę, jak mi się jeden tatuś wymądrzał, że przeczytał półtorej strony, a potem perorował, że książka nie ma żadnych wartości :evil: ).
Serio, to jest IMHO bardzo dobra książka. Rowling ma kapitalne poczucie humoru i sprawny język. A wartości? A mało? Walka ze złem? Piękna przyjaźń? Pełna ciepła, wielka (PiS powinien skowyczeć z radości) rodzina Weasleyów? Ukazanie rasizmu jako czegoś złego? Pokazanie, jak bardzo każdy jest wyjątkowy, bez względu na pochodzenie i ilość kasy? I że nie należy wierzyć pozorom?
Żadnej wartości? Tak może sądzić tylko bezmózgi przygłup. Rzekłam.
Dla mnie te książki są wspaniałe i tulę je do serca. :serce:

Anaru - Wto 17 Lis, 2015 17:02

Dzisiaj będziemy dokańczać rozpoczęte wczoraj Insygnia śmierci nr 1 :wink: .
Pamiętam, że też były czasy kiedy kompletnie nie mogłam pojąc czemu ludzie się aż tak Potterem ekscytują, więc przeczytałam książkę, o ile pamiętam to pożyczoną od Fanturii. A później pozostałe. Potem jakoś grupowo obejrzeliśmy wszystkie filmy, z których już nic nie pamiętałam i jakbym je na nowo oglądała, fragmentarycznie tylko coś mi się przypomina przy oglądaniu. Tez dobrze zrobione, choć już nielicho horrorzaste chwilami.

Agn - Wto 17 Lis, 2015 17:08

Anaru napisał/a:
Tez dobrze zrobione, choć już nielicho horrorzaste chwilami.

Nie bardziej horrorzaste niż np. oryginalne baśnie braci Grimm z pożeraniem Kapturków i babć żywcem czy odcinaniem pięt i palców u sióstr Kopciuszka (i lejącą się krwią). :)

Anaru - Wto 17 Lis, 2015 17:11

Oczywiście, ale słodka bajeczka dla dzieci to to nie jest. ;)
Agn - Wto 17 Lis, 2015 17:45

Oczywiście, że nie. Ale czy też wszyscy oczekują ciągle tylko słodkich bajeczek? Te wszystkie przesłodzone historyjki, uważam, robią dzieciom krzywdę (a rodzicom się coraz częściej wydaje, że bajki powinny być wyłącznie o królewnach i niech się nawet w palec nie skaleczy, bo dziecko się przestraszy). Poza tym - Pottera zaczyna się czytać m/w w wieku lat 11 - czytelnik w tym wieku raczej zaczyna żegnać się z bajeczkami, o ile już się nie pożegnał. Nam nikt nie mówił, że dziewczynka z zapałkami znalazła faceta i wyszła za mąż - ona umarła. Kwestia pantofelka nie kończyła się na przymierzaniu - było okaleczanie stóp. A Akademia pana Kleksa? Ktoś ją cenzurował? Nie. O dziwo nie wyrośliśmy wszyscy na psychopatów. :lol: Dlatego bronię Pottera jak niepodległości, hehe. :mrgreen:
Tamara - Wto 17 Lis, 2015 17:45

Anaru - bo czytelnik Pottera rośnie wraz z nim , jak się czyta kolejne tomy widać wyraźnie zmianę sposobu narracji , zmianę opisu bohaterów i całego świata , wreszcie zmianę obrazu zagrożeń - od punktu widzenia i możliwości postrzegania 11-latka , do dorosłego niemal faceta . Samo życie :wink:

Agn - :cheers: w całej rozciągłości co do wrogów Pottera z tym , że oprócz tego , żę nie przeczytali , to jeszcze są durni .

Agn - Wto 17 Lis, 2015 17:50

Tamara napisał/a:
czytelnik Pottera rośnie wraz z nim , jak się czyta kolejne tomy widać wyraźnie zmianę sposobu narracji , zmianę opisu bohaterów i całego świata , wreszcie zmianę obrazu zagrożeń - od punktu widzenia i możliwości postrzegania 11-latka , do dorosłego niemal faceta . Samo życie

To prawda. Potter kończy się dorosłością i czytelnik, który z nim dorastał też był dorosły w momencie, kiedy miał w ręku ostatnie tomy. :)
Harry nie jest idealny, ale pisałam wiele razy - to dobry chłopak. W imię wyższych celów potrafi poświęcić naprawdę wiele, łącznie ze swoim życiem, byle ochronić innych. Nawet swojemu zapiekłemu wrogowi ocalił rzyć. Poza tym potrafi się uczyć na błędach i podjąć szybko decyzję. Nie zamienia się w emo, choć miałby niejeden powód, by zwinąć się w kłębek i przestać reagować na świat. To samo np. Hermiona. A to, że pokazała, że warto się uczyć, myślę niejednej dziewczynce dało do myślenia. :)

Anaru - Wto 17 Lis, 2015 17:57

Agn napisał/a:
To prawda. Potter kończy się dorosłością i czytelnik, który z nim dorastał też był dorosły w momencie, kiedy miał w ręku ostatnie tomy.

Oczywiście i tak samo pięknie to widać na filmach - od dzieciaków do dorosłych ludzi, od problemów dziecięcych, przez młodzieżowe do takich naprawdę poważnych i życiowych, gdzie ceną poświęcenia jest nieraz śmierć i to nie taka na niby. Nie pamiętam narracji, bo czytałam parę lat temu, natomiast teraz odświeżamy sobie filmy i też to widać.

Agn - Wto 17 Lis, 2015 18:10

Troszkę się w narracji zmieniło. Cały czas jest oczywiście trzecioosobowa, ale np. w pierwszych tomach wszystko co się dzieje Harry widzi osobiście albo ktoś mu o tym opowie - generalnie to co wie Harry, wie też czytelnik. Potem dopiero zaczęły się pojawiać sceny, o których Harry nie wiedział, ale czytelnik - owszem (np. od początku szóstego tomu wiemy o przysiędze Severusa - Harry dowiaduje się o niej dużo, dużo później). Myślę, że sama Rowling się wyrabiała. :)
Harry_the_Cat - Wto 17 Lis, 2015 22:12

Wyszlam z pracy o 20, nie bylo nawet szansy do ksiegarnii... :roll:
Tamara - Śro 18 Lis, 2015 14:43

No i dostosowywała sposób narracji do rosnącej sprawności intelektualnej odbiorcy :wink: czytałam , że mówiła , że od początku tak miało być, że czytelnik dorasta razem z Harrym , więc pierwszy tom odpowiada percepcji 11-latka , ostatni - dorosłego .
Harry_the_Cat - Wto 15 Gru, 2015 21:52

Pierwszy teaser-traileer Fantastic Beast: https://www.youtube.com/watch?v=Wj1devH5JP4

Co tu duzo gadac. Eddie Redmayne :serce2: :serce2: :serce2: :serce2:
Wracamy do swiata ktory kocham, ale bez ciezaru ciagniecia historii juz opowiedzianej. Jak tu sie nie cieszyc? ;) :serce: :serce:

Agn - Wto 15 Gru, 2015 23:20

:excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited:
Odpalam!!!

Po obejrzeniu: Będzie śliczny film! :serce: Tylko rok trzeba czekać... Ech...

Harry_the_Cat - Sob 19 Gru, 2015 15:43

Kupiłam synowi siostry ciotecznej HP ilustrowanego. Jak sie gówniarz nie pozna to niech oddaje :bejsbol:
Tamara - Sob 19 Gru, 2015 18:17

Harry_the_Cat napisał/a:
Pierwszy teaser-traileer Fantastic Beast: https://www.youtube.com/watch?v=Wj1devH5JP4

Co tu duzo gadac. Eddie Redmayne :serce2: :serce2: :serce2: :serce2:
Wracamy do swiata ktory kocham, ale bez ciezaru ciagniecia historii juz opowiedzianej. Jak tu sie nie cieszyc? ;) :serce: :serce:

:excited: :excited: :excited: strrrrrasznie jestem ciekawa , co to będzie i czy będą wszystkie opisane w podręczniku :excited:

Caitriona - Czw 24 Gru, 2015 23:00

Moja bratanica powiedziała dziś, że prezent (czyli ilustrowany HP) jej się podoba, że chciała zacząć czytać. Mam nadzieję, że tak zrobi.
Agn - Pią 25 Gru, 2015 00:46

Caitri jeeee!!! :banan: