To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Kraina konfucjanizmem płynąca, czyli dramaland - odcinek 7

Aragonte - Czw 12 Lis, 2015 22:51

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

This drama is so awesome.
It’s like a Shakespearean play on the foundation of the Joseon Yi dynasty in the style of Richard III and performed by the Korean version of Ken Branagh and others.

No, to jest argument bardzo na tak :-D Jeszcze chwila i ja się złamię. Już dawno dałabym się złamać, gdyby nie 50 odcinków.

Byłoby super, gdybyś dołączyła :cheerleader2: ale uprzedzam, że jest tam nieco polityki.
Może poczekaj jeszcze parę odcinków, zobacz, czy Agn się wkręci :wink:

A tak w ogóle to wkurzam się na PP - przesyłka ze Smokami powinna być we Wrocławiu we wtorek, a dzisiaj jeszcze nie ma o niej żadnych wieści :wsciekla:

Trzykrotka napisał/a:
Czy któraś z was kolekcjonuje może kupca z Joseonu, z Jang Hyukiem? :kwiatek:

Nie, zbieram na bieżąco tylko Smoki. A ile odcinków ma mieć Kupiec? :mysle:

Trzykrotka napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

Jeśli idzie o Wiedźmę - nie gniewaj się Trzykrotko, ale ja już za pierwszym razem miałam kryzys w drugiej połowie, przewijałam sporo, drugi raz po prostu tego nie obejrzę :kwiatek:

Toteż właśnie napisałam, że ciebie nie będę tym obarczać, ale Aragonte.

Jak pisałam wcześniej - nie ma problemu, mogę zrobić korektę :kwiatek:
Ja też mam kryzys w drugiej połowie Wiedźmy, na razie ją odstawiłam, bo wciągnęły mnie Smoki, ale jak dostanę napisy, to wrócę do oglądania.

Agn - Czw 12 Lis, 2015 23:01

Aragonte napisał/a:
Może poczekaj jeszcze parę odcinków, zobacz, czy Agn się wkręci

Agn się pewnie wkręci, bo się napaliła na tę dramę jak szczerbaty na suchary i teraz będzie oglądała ze świeczkami w oczach.

Nieco zmienię temat. Zmykam spać. Barman już mi drinka sprawia... :serduszkate:

Dobranoc!

Aragonte - Pią 13 Lis, 2015 02:27

Oglądam 12. Smoków.
Książątko po raz pierwszy mi autentycznie zaimponowało - podczas sceny przesłuchania :oklaski:

Edit: świetny odcinek :oklaski: choć Ddang Sae było tradycyjnie malutko :wink:

Admete - Pią 13 Lis, 2015 06:43

Cytat:
Czy któraś z was kolekcjonuje może kupca z Joseonu, z Jang Hyukiem? :kwiatek:

Ja zbieram i jakby co, służę.

BeeMeR - Pią 13 Lis, 2015 06:52

Cytat:
To ja sobie chyba daruję.
Wiedziałam, że tak powiesz. :lol: To jak odrzucenie KMHM bo Origin wrzeszczy - no wrzeszczy (ajussi dłubie w nosie itp) ale to drobiazg w świetnej ogólnie dramie. Nie namawiam jednakowoż - wiem, że to na nic, sama musisz chcieć by obejrzeć cokolwiek :kwiatek: - acz sama tj. samowtór z Trzykrotką będę się zachwycać CP. :mrgreen:

Admete napisał/a:
Ja zbieram i jakby co, służę.
Myślałam, że porzuciłaś. Ja mam pierwsze dwa odcinki - jak mi się grafik zwolni to spróbuję.
Admete - Pią 13 Lis, 2015 07:33

Oglądanie porzuciłam. Na razie. Ale w wakacje, kto wie. Przy czym nie dotarłam na serio do bohaterów dorosłych.
BeeMeR - Pią 13 Lis, 2015 13:58

SWP - finał.
Sam lukier i pleple. Nie ogląda się źle, lepiej niż wymyślana na koniec na siłę dramatoza, zamyka watki przyzwoicie, ale właściwie dramę można spokojnie zakończyć na przedostatnim odcinku z kominkiem i całusem w czółko :P

Choć w sumie Naczelny w ślubnym wdzianku godzien jest uwagi :serduszkate:
Siwona praktycznie nie ma, cała jedna jedna scena + retrospekcja, acz to, co powiedział na ucho pannie na koniec jest doskonałe :mrgreen:

Zostało mi kilka minut, ale nie wiem czy to coś zmieni w mym odbiorze ;)

Trzykrotka - Pią 13 Lis, 2015 14:42

Nie zmieni się :roll: Przyjemny odcinek, sama słodycz i uśmiechy. I tyle. 15 to zdecydowanie był lepszy finał. Ale miło jeszcze posłuchać, jak Siwon przekomarza się po angielsku, no i co powiedział pannie na uszko tym seksownym, niskim głosem :lol: Zadziałał w kazdym razie rewelacyjnie, bo ona zawsze będzie o nim pamiętać, choć pewnie nigdy już się nie spotkają, chyba, że przypadkiem.

BeeMeR - Pią 13 Lis, 2015 15:13

Nie zmienił się ;)
ale jaka piękna jesień :love_shower:
Jak kwitnące wiśnie opanowują dramy wiosną, tak teraz jesienią też cudnie i kolorowo - widać to i w Smokach w SWP :serduszkate:

Przyznaję też, że mi ta wizja związku na odległość (z nieustannymi wideokonferencjami i telefonami tudzież szybszym powrotem) znacznie bardziej się podoba niż dwa lata bez większego kontaktu "bo tak strasznie tęskniłam" :P

BeeMeR - Pią 13 Lis, 2015 15:24

I Coffee Prince 3-4 w obrazkach:

Pierwsi (m.in. szmacianki którym przyszywali oczy)

i Drudzy:

Siostra i mamuśka panny:

Kawa i kawiarze:

Tudzież obfity fanserwis, prężenie bicepsów (bo od czego remont ;) ) i takie tam różne :lol:

Aragonte - Pią 13 Lis, 2015 18:40

Parę ujęć z 12. Smoków - pierwsze to chyba BTS, bo Ddang Sae nie powinien być tu uchachany i w dobrej komitywie z Sambongiem :wink:

A tu już ujęcia ze sceny z wkurzonym DS:
https://pbs.twimg.com/media/CTs_QIuVAAA2h-E.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CTs_PreUAAA7MJt.jpg

A tu rodzinka Mo Hyula :D
https://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xpf1/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/11371300_1679286175641681_1394743433_n.jpg

Admete - Pią 13 Lis, 2015 18:57

Właśnie oglądam :) Rodzinka wspaniała :)
Aragonte - Pią 13 Lis, 2015 19:00

Było już "kolejno odlicz", tj. (chyba?) podawanie imion? :lol:

Ciekawa jestem Twoich wrażeń po tym odcinku :wink:

Znalazłam Twitterową stronkę (tajlandzką :zalamka: ) z mnóstwem fotek Ddang Sae i BYH jako takiego:
https://twitter.com/ByunYoHan_BOTTH

Smoki i Smoczusie :twisted:
https://pbs.twimg.com/media/CS2tKL5UYAA3XR3.jpg

Edit: przy tym filmiku spłakałam się ze śmiechu :lol: Pamiętacie scenę, w której Ddang Sae ekspresowo zmywał makijaże komedianta? No, to już się wyjaśniło, dlaczego zabrało mu to max 2 sekundy :twisted:
https://twitter.com/SBSNOW/status/658566759570501632
O, tu ilustracja fotograficzna tej przemiany :lol:

Edit: jaka szkoda, że Ddang Sae rzadko się uśmiecha :serduszkate:

Jeszcze trochę uśmiechu :serduszkate:

Zaraz zmienię na linka, wielkie to.

I fanart na temat sceny, w której BYH uczył sie choreografii walk:
https://pbs.twimg.com/media/COjwJobUAAAbjEi.jpg

Admete - Pią 13 Lis, 2015 19:41

Cały mam już obejrzany. Podobała mi się muzyka w scenie konfrontacji generała Yi z premierem. I cała końcówka ma rewelacyjną, mocną muzykę. Rozmowa generała z premierem i potem scena w jaskini - dobre, dobre. Faktycznie jest coś na rzeczy z tym Szekspirem - połączenie fikcji z historią, różnorodne postacie. Taki Gil Te Mi - nie sposób go nie lubić, choć stoi po niewłaściwej ( dla nas ) stronie. Bardzo malownicza postać. Myślę, że w następnym odcinku będzie więcej Ddang sae.
Agn - Pią 13 Lis, 2015 20:20

BeeMeR napisał/a:
Siwona praktycznie nie ma, cała jedna jedna scena + retrospekcja, acz to, co powiedział na ucho pannie na koniec jest doskonałe :mrgreen:

&
Trzykrotka napisał/a:
no i co powiedział pannie na uszko tym seksownym, niskim głosem :lol: Zadziałał w kazdym razie rewelacyjnie

:czekam2: Nie doproszę się, prawda? :foch2:
Aragonte napisał/a:
Edit: jaka szkoda, że Ddang Sae rzadko się uśmiecha :serduszkate:

Ale tym cenniejsze te uśmiechy. Choć z tego co piszesz (tyle jeszcze przede mną!) zbyt wielu powodów do uśmiechu to on nie ma.

Obejrzałam i dwójeczkę Smoków. No i cóż ja mogę rzec? :serce: Okej, pogubiłam się w polityce, znaczy się kto czego chce, ale głównie dlatego, że w zasadzie nie wiem, co jest naprawdę dobre, a co złe dla Goryo i nic mi nie mówią niektóre nazwiska (acz Koreańczykom pewnie mówią) - kiepsko u mnie z historią Korei, a drama niewiele wyjaśnia.
Ale, ale! Dzieciaki są fajne. Dziewczynka jak się nie trzepie jest w porządku. I wiecie co? Końcówka... z tą piękną pieśnią... :serduszkate:
Zachwyca mnie KMM (zdziwione, co?), jak bardzo jest swoją postacią. :serce: Mniam! Muzyka boska. Ochy i achy i pokłony. :mrgreen:

Admete - Pią 13 Lis, 2015 20:22

Cos rozjechało wątek - w znaczeniu szerokości. Aragonte może ten dłuższy wklejony link?
Admete - Pią 13 Lis, 2015 21:17

Pożyczone z soompi - opis Smoków:

Cytat:
Has this show got everything: Fencing, fighting, torture, revenge, giants (of intellect), monsters (morally), chases, escapes, true love, miracles (they call it Heaven's Rain). It also has political manuevering, reveals, and fabulous purple eyeshadow.

Sama prawda ;)

Aragonte - Pią 13 Lis, 2015 21:20

Czysta prawda :mrgreen:

Na dramafever są już wrażenia z ostatnich dwóch odcinków Smoków:
http://www.dramafever.com...e-shadow-knows/

I wracam wreszcie do domu, może wtedy napiszę coś więcej w odpowiedzi na posta Agn :)

Admete - Pią 13 Lis, 2015 21:34

Cytat:
Life Lessons Learned:

Pearly whites glisten even through the worst torture
They always come to untie you as soon as you make progress freeing yourself
Never talk about your cover identity to a master spy
Wise snakes never eat wild boars
When examining your motives, it’s best to walk in as many picturesque previous scenes as possible
Always double check your forged evidence before presenting it to the public
Acorn taffy looks amazing
Giant Turtle Door Knockers = Giant Hidden Door. Noted.

Fajne mają te recenzje na dramafever - obśmiałam się z tego podsumowania.

Agn - Sob 14 Lis, 2015 00:45

*zakrada się* Nikogo nie ma? Wszystkie poszły spać? Północ minęła, to wilki mogą wyć. :twisted:

Więc z odcinka nr 9 pozwoliłam sobie...

Np. Smoczkowe znajomości :)

Oraz Heirsowe. ;)

Jak zwykle w zaskakującej roli jakiegoś zakapiora. :P

No ale miało być o Junkim. Więc Junki jako Kay nosi się na czarno i wygląda obłędnie. :serce:

Aczkolwiek warto zwrócić uwagę, że ma zimne oczy.

Ale mniejsza - te uśmieszki! Istny festiwal! :serduszkate: Zresztą takie połączenie lodu i ognia to niezły koktajl. :serduszkate:

Pani obok to nowa małżonka Mao - wyjątkowo piękna kobieta.

Kolejny portret Soo Hyuna w wykonaniu Ji Woo - oczywiście też uległ natychmiastowej anihilacji.

I jedna z moich ulubionych scen - przesłuchanie. I to jego "Teraz to chcę się jedynie ogolić" - mało nie ruszyłam do łazienki, żeby sprawdzić, czy nie mam aby jakiejś męskiej golarki godnej, by mu przynieść. *wachlu-wachlu*

I na koniec - dwa wyjątkowo wściekłe wilczki...

Wspominałam może, że uwielbiam tę dramę? :serce:

Trzykrotka - Sob 14 Lis, 2015 00:57

Piękny avek, Aragonte :serce:
Edit:
Oesuuuu, Wilczek :rumieniec: :rumieniec: :paddotylu: :paddotylu:

No, mission complete, odcinek 9 Wiedźmy przetłumaczony :banan: Jutro podeślę ci 8 i 9, Aragonte. Szybko i bardzo smacznie to się tłumaczy. A z jaką przyjemnością ogląda (szybko zasłaniając palcem, kiedy pojawia się Miś Polarny :mrgreen: )

Agn napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

&
Trzykrotka napisał/a:
no i co powiedział pannie na uszko tym seksownym, niskim głosem :lol: Zadziałał w kazdym razie rewelacyjnie

:czekam2: Nie doproszę się, prawda? :foch2:

Nie, no.... doprosisz :mrgreen: Tylko wiesz, jak to jest, tłumaczyć coś komuś, kto nie posmakował dramy, że tu chodzi o kontekst i charakter danej postaci i że tak w ogóle... Ale spróbuję.
Opisywałam dwie sceny z udziałem Siwona i Czupiradła, w których kazał jej się karmić marynowaną rzepą (rzodkwią?) wywalajac nieobyczajnie jęzor?
Tutaj jest scena ich ostatecznego pożegnania. Chodzi o moment, w którym Siwon szepcze pannie do ucha.
https://www.youtube.com/watch?v=g2Ak7-gv0RY
Powiedział najprostszą i najlepszą rzecz w tych okolicznościach: nie myśl o mnie codziennie, bo twój Naczelny mógłby być zazdrosny. Myśl o mnie zawsze, kiedy będziesz jadła marynowaną rzodkiew.
Brzmi moze niedorzecznie, ale jest bardzo w stylu szalonego redaktora, a co najważniejsze - działa. Jego zaklęcie jest jak proustowska magdalenka. W 16 odcinku widzimy, jak podczas pogodnej rozmowy z przyjaciółką Czupiradło zastyga z plasterkiem rzepy między pałeczkami i wzrokiem nagle nieobecnym.

Obejrzałam dziś 5 odcinek CP. Jak mi brakowało tego uboższego Seulu, to tutaj mam go aż do wypęku. Kiedy kawiarniany ajussi zaczął ganiać chłopaka po ulicy z bagażami, zamiast wprowadzić do do domu, to zaliczyłam zgon. Ze śmiechu. Te skarpetki na sznurkach, rany....! I ich pranie razem z kubkami :paddotylu:
A drugi zgon zaliczyłam na widok heroiny po makeoverze mamusi i siostry :rotfl:
Natomiast po makeoverze nr 2 wyglądała wiotko i ślicznie (kiedy stała spokojnie i nie mierzwiła sobie peruki)

Agn - Sob 14 Lis, 2015 01:06

Trzykrotka napisał/a:
Opisywałam dwie sceny z udziałem Siwona i Czupiradła, w których kazał jej się karmić marynowaną rzepą (rzodkwią?) wywalajac nieobyczajnie jęzor?
Tutaj jest scena ich ostatecznego pożegnania. Chodzi o moment, w którym Siwon szepcze pannie do ucha.
https://www.youtube.com/watch?v=g2Ak7-gv0RY
Powiedział najprostszą i najlepszą rzecz w tych okolicznościach: nie myśl o mnie codziennie, bo twój Naczelny mógłby być zazdrosny. Myśl o mnie zawsze, kiedy będziesz jadła marynowaną rzodkiew.
Brzmi moze niedorzecznie, ale jest bardzo w stylu szalonego redaktora, a co najważniejsze - działa. Jego zaklęcie jest jak proustowska magdalenka. W 16 odcinku widzimy, jak podczas pogodnej rozmowy z przyjaciółką Czupiradło zastyga z plasterkiem rzepy między pałeczkami i wzrokiem nagle nieobecnym.

No, nareszcie! Dziękować za objaśnienie i wyjawienie tej wielkiej tajemnicy. :mrgreen: Obejrzałam scenkę - śliczna. Siwon ma już opitolone włosy, że tak mocno ma nasadzoną tę czapkę?
W każdym razie on taki cudny, że zastanawiam się, jaka normalna kobieta by mu pozwoliła się oddalić choćby na krok? Z drugiej strony biorąc pod uwagę, że bohaterka na jego widok natychmiast dostała krzykliwego słowotoku dochodzę do wniosku, że w tym przypadku może to i lepiej.
Ależ on się cudnie uśmiecha, jej! :serce:
PS Czy ona facepalmem połamała mu ramen? :lol:
Trzykrotka napisał/a:
Edit:
Oesuuuu, Wilczek

Co? Źle? :rumieniec:

Agn - Sob 14 Lis, 2015 01:27

Głupotka - sławy jako słodkie berbecie: http://www.dramafever.com...able-children-/
Najmilej się patrzy, jak jako dzieci są rozpoznawalni. Znaczy się operacje nie przeorały oblicza poza granice rozpoznawalności. :)
Ale gdzie LMH w tym zestawieniu? Ech... pominęły bóstwo!

BeeMeR - Sob 14 Lis, 2015 07:56

Trzykrotka napisał/a:
Obejrzałam dziś 5 odcinek CP. Jak mi brakowało tego uboższego Seulu
Mi też brakowało, więc obejrzałam wczoraj na dobranoc pół rzeczonej CP 5 :mrgreen: W ogóle wczoraj zrobiłam sobie dramową masalę i dokończyłam Smoki 11, KMHM 4 i zaczęłam CP5.
Matko kochana, ajussi kawowy i jego mieszkanie to koloryt tej dramy, niewątpliwie :thud:
masakra - jak on kawiarnię prowadził? ;)
Ciekawe jak mu się teraz z chłopakami ułoży.
Póki co panna z szefem wylądowała w szpitalu - w końcu tam się leczy zraniony nadgarstek i obolałe plecy - wspólnym noclegiem w tymże :lol:
Bezmózgi już odkrył, że ona jest dziewczyną - ładnie się ich przyjaźń rozwija - w końcu kto wie, czy nie zostanie jej szwagrem ;)
makeovery jeszcze przede mną.

Agn napisał/a:
PS Czy ona facepalmem połamała mu ramen? :lol:
Owszem :lol:

Tu jeszcze końcóweczka SWP:
https://www.youtube.com/watch?v=riUwr6U-KMI
jak się na nich modrzewiowe igliwie sypie obficie :mrgreen:

BeeMeR - Sob 14 Lis, 2015 10:36

CP 5 - skończyłam odcinek
ogromnie mi się podobał - dalej jest lekko, miło i przyjemnie :mrgreen:
Bardzo uroczy wyjazd za miasto z noclegiem, właściciel sadu to chyba jeden z kierowników zbrojowni w Hwajung :mrgreen:
Przypakowany - już nie mogę go nazywać Bezmózgim, bo choć nie najmądrzejszy, to bynajmniej nie jest bez serca - bardzo się stara dbać o pannę, odkąd odkrył, że to panna - wyręcza ją, chroni przed widokiem sikających w krzaki panów, rozdziela z Pierwszym itp - coraz bardziej go lubię :mrgreen:
Panna łapana i noszona na rękach przez obu panów - Pierwszy to ją niemal za biust chwycił i wciąż ciemny jak przystało na Pierwszego ;)
Zgon zaliczyłam gdy Ajussi rzucił "idźcie spać" a następnie nastraszył duchem wisielca by na wyprzódki biegli za nim :lol:
No a matusia z siostrunią wyprawiły pannę jak do pracy pod latarnię a nie na randkę rzecz jasna :rotfl: Nie dziwię się, że Muzyczny ją postanowił przemalować i przebrać zanim się z nią pokaże ludziom ;)
Pierwszy fajnie mruczy - jak przysypiał w trakcie rozmowy, Muzyczny też ma ładny tembr głosu.

Co za urocza, bezpretensjonalna drama :love_shower: Pochichrałam się, a bardzo mi tego było trzeba :mrgreen: