Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Agn - Pon 27 Kwi, 2020 00:07
Tylko wiesz - tytul "eksperta od erotykow" nie dodaje splendoru.
Admete - Pon 27 Kwi, 2020 07:38
Ale to może do wątku "Najgorsze książki"? W wolnej chwili przeniosę.
Tamara - Pon 27 Kwi, 2020 16:34
Odebrałam moje nowe książki z Bonito ale nie wezmę się do nich, póki Pani na Puławach nie skończę
Admete - Nie 03 Maj, 2020 18:45
Przeczytałam druga część Opowiem ci o zbrodni - chyba nawet mroczniejsza niż pierwsza. Pzoa tym Miasteczko zbrodni o zabójstwie Iwony Cygan. Polecam bardzo książkę, która zainspirowała twórców serialu Unorhodox - książka Deborah Feldman pod tym samym tytułem.
Trzykrotka - Nie 03 Maj, 2020 20:50
| Admete napisał/a: | | Miasteczko zbrodni o zabójstwie Iwony Cygan. |
Ufff, koszmarna zbrodnia. Trudno się z tego otrząsnąć. Nie tylko zbrodnia, ale zmowa milczenia potem.
Admete - Nie 03 Maj, 2020 21:58
To prawda, a to wszystko tuż obok. Przy czym w 1998 tak byłam zajęta końcem studiów i początkiem pracy, że nie zauważyłam...A na pewno pisano o tym, mówiono.
Tamara - Czw 07 Maj, 2020 14:26
Skończyłam "Panią na Puławach" Pauszer-Klonowskiej . Dobrze się czyta , choć kiedy przewagę zyskały wątki polityczne czyli okres porozbiorowy, era napoleońska, Księstwo Warszawskie itd, zaczęłam się męczyć , bo historia polityczna mnie męczy okrutnie . Grzecznie doczytałam do końca, żeby wiedzieć co i jak , ale znacznie bardziej podobały mi się fragmenty poświęcone sprawom nie politycznym , czyli bujne życie towarzyskie i całe tło obyczajowe. Niemniej pozycja warta przeczytania ze wszech miar.
Admete - Czw 07 Maj, 2020 14:50
Dwa razy to czytałam, pierwszy raz w liceum - nie pamiętam, żeby mnie coś politycznego męczyło Ja to traktowałam jako lekturę dość lekką
Tamara - Czw 07 Maj, 2020 15:04
Mnie męczą opisy sytuacji politycznej , zawsze i wszędzie chyba że są obficie podlane sosem obyczajowym
Admete - Czw 07 Maj, 2020 15:14
Muszę w takim razie przeczytać trzeci raz - żeby zobaczyć, jak to odbiorę po latach Czytam kolejną powieść Ann Cleeves - Grząska ziemia. A potem planuję przeczytać Seryjnych morderców
Tamara - Czw 07 Maj, 2020 15:22
Przeczytaj - ciekawa jestem Twojej opinii . Wątki polityczne siłą rzeczy tam są obficie reprezentowane, bo w pewnym momencie działalność patriotyczna stała się głównym zajęciem Izabeli , tudzież główną dziedziną działania jej synów , jakkolwiek ten patriotyzm pojmowali, no i sytuacja polityczna Polski siła rzeczy wywierała przemożne piętno na życiu większości obywateli, zwłaszcza wysoko urodzonych i z tej racji powiązanych rozmaitymi aliansami ze światem polityki . Samo w sobie jest to bardzo ciekawe, ale chyba nie lubię przełomu XVIII/XIX wieku od strony politycznej
praedzio - Czw 07 Maj, 2020 15:24
Ja czytam "Wyspę" Sigríður Hagalín Björnsdóttir.
Admete - Czw 07 Maj, 2020 15:36
Tamaro to muszę się przejść do biblioteki, a najpierw sprawdzić czy już wypożyczają. Praedzio chyba czytałam coś na temat tej książki.
trifle - Czw 07 Maj, 2020 15:52
| praedzio napisał/a: | | Ja czytam "Wyspę" Sigríður Hagalín Björnsdóttir. |
I jak i jak? Janina Daily (taka blogerka) to bardzo polecała i jestem ciekawa.
praedzio - Czw 07 Maj, 2020 16:01
Mnie zachęciło spotkanie z autorką podczas Viralowych Targów Książki w miniony weekend. Książkę dobrze się czyta. Fajnie pokazuje (może trochę uproszczone) mechanizmy dochodzenia do władzy i próby manipulacji społeczeństwem w dobie kryzysu, no, i to, co drzemie w ludziach pod płaszczykiem cywilizacyjnego ugładzenia, niestety.
Już sobie zanotowałam, żeby przeczytać kolejną książkę tej autorki - "Święte słowo".
annmichelle - Czw 07 Maj, 2020 18:50
| Admete napisał/a: | | Czytam kolejną powieść Ann Cleeves - Grząska ziemia. |
W oryginale?
Bo widzę, że polska premiera dopiero 20. maja.
Admete - Czw 07 Maj, 2020 21:13
W oryginale - na Legimi jest. Może przyśpieszyli wydanie ebooka.
annmichelle - Czw 07 Maj, 2020 21:21
| Admete napisał/a: | | W oryginale - na Legimi jest. Może przyśpieszyli wydanie ebooka. |
Hm, nie za bardzo rozumiem.
W oryginale - miałam na myśli - po angielsku.
Angielski e-book jest od 2016 roku, więc nie rozumiem tego "pośpieszyli się".
Admete - Pią 08 Maj, 2020 07:19
Sorry - wczoraj miałam zakręcony i meczący dzień. Po polsku, normalnie.
primavera - Pią 08 Maj, 2020 09:58
| Admete napisał/a: | | Czytam kolejną powieść Ann Cleeves - Grząska ziemia. |
już można kupić w wielu księgarniach https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4926560/grzaska-ziemia
annmichelle - Pią 08 Maj, 2020 10:16
| primavera napisał/a: |
już można kupić w wielu księgarniach |
Wersja papierowa tylko w przedsprzedaży
Aragonte - Pią 08 Maj, 2020 11:43
Ja sobie czytam "Kruche życie" Stephena Westaby'ego, o kardiochirurgii.
Admete - Pią 08 Maj, 2020 12:10
Mają na Legimi - wrzucam na półkę. Dzięki Aragonte.
Aragonte - Pią 08 Maj, 2020 13:34
Powiem ci, że świetnie mi się to czyta, jak powieść sensacyjną. Jestem w połowie.
trifle - Pią 08 Maj, 2020 13:54
Ooo, też dodaję, dzięki! Przegapiłam w ogóle moment odwołania abonamentu Legimi i mam w ten sposób umowę na rok. Ale przynajmniej też źródło książek duże
|
|
|