Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"
BeeMeR - Pon 08 Sty, 2024 12:49
Krasnoludy z Hobbita - mowisz o książce czy o filmie?
Aragonte - Pon 08 Sty, 2024 13:22
| Admete napisał/a: | | Lubię też wizytę u Toma Bombadila i Złotej Jagody. To tam są te słowa o srebrnej zasłonie i zielonym.ladzie, które potem wypowiada Gandalf podczas obrony Minas Tirith. |
Cieszę się, że chociaż tak to przemycono - dla mnie to było bardzo ważne.
RaczejRozwazna - Pon 08 Sty, 2024 21:46
Też lubię Toma Bombadila bo to było z innej bajki - czytający mógł mieć przestrzeń, poczuć ten rozmach, że na pierścieniu i Sauronie świat Śródziemia się nie kończy.
Faramira filmowego do dziś nie mogę Jacksonowi wybaczyć Eowina nie wadziła mi tak bardzo.
Pamiętam, że przy pierwszym czytaniu też Aragorn skojarzył mi się z wlóczykijem na poczatku.
Tamara - Pon 08 Sty, 2024 22:12
BeeM - o filmie .
Tamara - Wto 09 Sty, 2024 11:00
Możecie mnie zabić śmiechem i przysypać kupą liści - dopiero dziś się zorientowałam , że Gandalfa i Dumbledore'a nie gra ten sam aktor a i to przypadkiem , bo zaczęłam czytać obsady jednego i drugiego
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że obaj starzy , zarośnięci po same uszy i w kapeluszach na głowach , i w dodatku mając podobne nosy i niebieskie oczy - naprawdę dla mnie wyglądali tak samo
Za to wracając do tematu - mam wrażenie, że książkowy Aragorn jest majestatyczniejszy i mądrzejszy, czy też lepiej wykształcony i bardziej doświadczony od filmowego.
BeeMeR - Wto 09 Sty, 2024 11:05
Bo Dumbledora Rowling też pewnie inspirowała Gandalfem, zwal na nią
| Tamara napisał/a: | | Za to wracając do tematu - mam wrażenie, że książkowy Aragorn jest majestatyczniejszy i mądrzejszy, czy też lepiej wykształcony i bardziej doświadczony od filmowego | tak, tudzież Elrond jest milszy i bardziej - czy ja wiem- wspierający? Wyrozumiały?
Tamara - Wto 09 Sty, 2024 12:03
Do Elronda jeszcze nie dotarłam - na razie Frodo oberwał na Wichrowym Czubie.
RaczejRozwazna - Wto 09 Sty, 2024 13:04
Tak, po przeczytaniu książki u Viggo nie czułam tej Aragornowej głębi.
Tamara - Wto 09 Sty, 2024 13:11
No właśnie, w książce czuć, że jest Wyróżnionym, że jego wiedza, mądrość, umiejętności i doświadczenie są znacznie większe niż się na pierwszy rzut oka wydaje, film tego wrażenia nie daje. No, ale film to inna wersja tej bajki, co nie znaczy że gorsza
tak samo z opisu w książce widzę Aragorna wyższego i postawniejszego niż Viggo, budzi respekt samym wyglądem, a Viggo niekoniecznie. I aczkolwiek dobrze sobie w roli radzi, dla mnie ciut za bardzo podobny do Kirka Douglasa
Aragonte - Wto 09 Sty, 2024 13:11
Na obronę Viggo powiem, że to raczej kwestia scenariusza, zagrał to, co mu napisano.
Tamara - Wto 09 Sty, 2024 13:13
To na pewno , przecież otrzymał określoną role do zagrania, więc tu raczej trza by się scenarzysty czepnąć. Ale jak powiadam - to inna wersja tej samej bajki, więc taki Aragorn pasuje do wersji filmowej i jest ok.
BeeMeR - Wto 09 Sty, 2024 15:18
| Cytat: | | na razie Frodo oberwał na Wichrowym Czubie. | ta scena tez jest w filmie zmieniona - Frodo aż rzuca miecz do stóp nazgula...
W ogóle w filmie jest maksymalnie pasywny, no ale ładniutki
Viggo i tak jest niezły, biorąc pod uwagę, że podmieniono go w ostatniej chwili za Townsenda
https://www.reddit.com/r/...uart/?rdt=62525
annmichelle - Wto 09 Sty, 2024 16:00
| Tamara napisał/a: | Możecie mnie zabić śmiechem i przysypać kupą liści - dopiero dziś się zorientowałam , że Gandalfa i Dumbledore'a nie gra ten sam aktor a i to przypadkiem , bo zaczęłam czytać obsady jednego i drugiego
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że obaj starzy , zarośnięci po same uszy i w kapeluszach na głowach , i w dodatku mając podobne nosy i niebieskie oczy - naprawdę dla mnie wyglądali tak samo |
Tamara - masz rację z tymi torbami na głowę.
Jak można pomylić tych obu aktorów... Nie usprawiedliwia Cię wizualne (nie)podobieństwo obu, ale ich GŁOSY - są wspaniałe i zupełnie różne, choć oba głębokie i radiowe. Choćby występowali w workach na głowie, to po głosach można poznać, że to inni aktorzy.
McKellen i Gambon - ich głosów mogłabym słuchać nawet gdyby czytali (przysłowiową) książkę telefoniczną.
Co do Aragorna to już kiedyś się rozpisywałam (ale chyba w tym drugim temacie), jak przeczytałam powieść (2 czy 3 lata temu), więc nie będę się powtarzać.
RaczejRozwazna - Wto 09 Sty, 2024 17:12
Streść bo nie pamiętam
Tamara - Śro 10 Sty, 2024 09:18
| annmichelle napisał/a: | | Jak można pomylić tych obu aktorów... |
Bez problemu głos też się moduluje i ustawia zależnie od roli , poza tym nie znam ich na tyle dobrze, żeby po głosie rozróżnić, który jest który. Zresztą na głosy aktorów prawdę mówiąc mało zważam.
| BeeMeR napisał/a: | ta scena tez jest w filmie zmieniona - Frodo aż rzuca miecz do stóp nazgula... |
w ogóle całe zajście na Wichrowym Czubie jest w filmie bardzo dynamiczne, w książce jest opisane jakoś tak spokojnie i bez sensacji.
Uwaga - pierwsza uwaga ruszyli z tego Wichrowego Czuba i idą idą idą idą idą to jeszcze pół biedy, ale za dużo geografii w wydaniu przewodnikowo-raportowym, ścieżka prowadzi między kamieniami, zakręca na północy wschód, potem zatacza łuk wokół pagórka i prowadzi na południowy zachód, z pagórka widać na północy to, na zachodzie to itd - - dla mnie zbyt szczegółowe opisy dobijające masą danych godnych raportu z wyprawy naukowej albo przewodnika po okolicy, przez co nie jestem w stanie sobie tego wszystkiego wyobrazić, zwłaszcza z powodu ciągłego podawania kierunków geograficznych. Miesza mi to w głowie i nijak nie potrafię tego w przestrzeni usadowić . Prościej byłoby co jakiś czas zamieszczać mapkę z trasa kolejnych etapów - tak jak w Kubusiu Puchatku jest mapa Stumilowego Lasu i wszystkich miejsc, i tras, którymi przemieszczają się bohaterowie. Przez te ścisłe opisy geograficzne mam wrażenie, że od trzech tygodni krążą między kamienistymi pagórkami a kępami bezlistnych suchych zarośli i nie mogą się stamtąd wyplątać.
annmichelle - Śro 10 Sty, 2024 09:30
| RaczejRozwazna napisał/a: | Streść bo nie pamiętam |
O kurcze musiałabym przegrzebać tamten temat.
Wtedy byłam świeżo po przeczytaniu książki, przypomniałam sobie filmy, więc to wszystko było w mojej głowie. A ponieważ książkowy WP nie wywarł na mnie takiego wrażenia, żebym po 2-3 latach pamiętała konkretne sceny, opisy postaci to musiałabym sobie przynajmniej przypomnieć moje wpisy tu na forum.
Ale z tego co kojarzę dyskutowałam też chyba m.in. z Tobą w tamtym temacie, więc pewnie już przerobiłyśmy kwestię Aragorna.
RaczejRozwazna - Śro 10 Sty, 2024 12:26
No widzisz u mnie rozwija się stale choroba na s. (skleroza)
BeeMeR - Pią 12 Sty, 2024 21:10
| Tamara napisał/a: | | ruszyli z tego Wichrowego Czuba i idą idą idą idą idą to jeszcze pół biedy, ale za dużo geografii w wydaniu przewodnikowo-raportowym, ścieżka prowadzi między kamieniami, zakręca na północy wschód, potem zatacza łuk wokół pagórka i prowadzi na południowy zachód, z pagórka widać na północy to, na zachodzie to itd - - dla mnie zbyt szczegółowe opisy dobijające masą danych godnych raportu z wyprawy naukowej albo przewodnika po okolicy, przez co nie jestem w stanie sobie tego wszystkiego wyobrazić, zwłaszcza z powodu ciągłego podawania kierunków geograficznych. Miesza mi to w głowie i nijak nie potrafię tego w przestrzeni usadowić . | Ale masz mapkę? Bo ja swego czasu dość wnikliwie ją studiowałam
Tamara - Nie 14 Sty, 2024 13:35
A nie sprawdzałam, czy jest w tym wydaniu
Admete - Nie 14 Sty, 2024 13:52
W tym wydaniu nie ma mapy! Zgroza
BeeMeR - Nie 14 Sty, 2024 15:42
Jak to w ogóle możliwe?
Śródziemie potrzebuje map!
Chciałam znaleźć mapę wędrówki drużyny, ale znalazłam milion innych, większość znam, ale część muszę obadać
https://lotr.fandom.com/wiki/Maps
https://www.theonering.com/maps-of-middle-earth/
annmichelle - Nie 14 Sty, 2024 18:31
Przecież w tym wydaniu jednotomowym są mapy.
BeeMeR - Nie 14 Sty, 2024 19:08
U mnie na pewno jest mapka Shire i Śródziemia, w wydaniu DVD jest zgrabna mapka wędrówki Drużyny Pierścienia
annmichelle - Nie 14 Sty, 2024 19:12
W tym jednotomowym jest kilka mapek (ogólnych, detaliczne, itd.) , dla mnie wyglądają jak te, które były jeszcze w wydaniach z początku lat 90-tych (tłumaczenia Skibniewskiej), czyli grafika taka jak w filmach.
Tamara - Wto 16 Sty, 2024 09:11
W tym najnowszym Muzy nie ma map ani żadnych obrazków.
|
|
|