To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

BeeMeR - Pon 08 Sty, 2024 12:49

Krasnoludy z Hobbita - mowisz o książce czy o filmie? :angeldevil:
Aragonte - Pon 08 Sty, 2024 13:22

Admete napisał/a:
Lubię też wizytę u Toma Bombadila i Złotej Jagody. To tam są te słowa o srebrnej zasłonie i zielonym.ladzie, które potem wypowiada Gandalf podczas obrony Minas Tirith.

Cieszę się, że chociaż tak to przemycono - dla mnie to było bardzo ważne.

RaczejRozwazna - Pon 08 Sty, 2024 21:46

Też lubię Toma Bombadila bo to było z innej bajki - czytający mógł mieć przestrzeń, poczuć ten rozmach, że na pierścieniu i Sauronie świat Śródziemia się nie kończy.

Faramira filmowego do dziś nie mogę Jacksonowi wybaczyć :wink: Eowina nie wadziła mi tak bardzo.

Pamiętam, że przy pierwszym czytaniu też Aragorn skojarzył mi się z wlóczykijem na poczatku. :-)

Tamara - Pon 08 Sty, 2024 22:12

BeeM - o filmie .
Tamara - Wto 09 Sty, 2024 11:00

Możecie mnie zabić śmiechem i przysypać kupą liści - dopiero dziś się zorientowałam , że Gandalfa i Dumbledore'a nie gra ten sam aktor :zalamka: :zawstydzona2: :zawstydzona2: :zawstydzona2: a i to przypadkiem , bo zaczęłam czytać obsady jednego i drugiego :zawstydzona2: :zawstydzona2: :zawstydzona2:
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że obaj starzy , zarośnięci po same uszy i w kapeluszach na głowach , i w dodatku mając podobne nosy i niebieskie oczy - naprawdę dla mnie wyglądali tak samo :zawstydzona2: :zawstydzona2: :zawstydzona2:

Za to wracając do tematu - mam wrażenie, że książkowy Aragorn jest majestatyczniejszy i mądrzejszy, czy też lepiej wykształcony i bardziej doświadczony od filmowego.

BeeMeR - Wto 09 Sty, 2024 11:05

Bo Dumbledora Rowling też pewnie inspirowała Gandalfem, zwal na nią :-P

Tamara napisał/a:
Za to wracając do tematu - mam wrażenie, że książkowy Aragorn jest majestatyczniejszy i mądrzejszy, czy też lepiej wykształcony i bardziej doświadczony od filmowego
tak, tudzież Elrond jest milszy i bardziej - czy ja wiem- wspierający? Wyrozumiały?
Tamara - Wto 09 Sty, 2024 12:03

Do Elronda jeszcze nie dotarłam - na razie Frodo oberwał na Wichrowym Czubie.
RaczejRozwazna - Wto 09 Sty, 2024 13:04

Tak, po przeczytaniu książki u Viggo nie czułam tej Aragornowej głębi.
Tamara - Wto 09 Sty, 2024 13:11

No właśnie, w książce czuć, że jest Wyróżnionym, że jego wiedza, mądrość, umiejętności i doświadczenie są znacznie większe niż się na pierwszy rzut oka wydaje, film tego wrażenia nie daje. No, ale film to inna wersja tej bajki, co nie znaczy że gorsza :wink:
tak samo z opisu w książce widzę Aragorna wyższego i postawniejszego niż Viggo, budzi respekt samym wyglądem, a Viggo niekoniecznie. I aczkolwiek dobrze sobie w roli radzi, dla mnie ciut za bardzo podobny do Kirka Douglasa :wink:

Aragonte - Wto 09 Sty, 2024 13:11

Na obronę Viggo powiem, że to raczej kwestia scenariusza, zagrał to, co mu napisano.
Tamara - Wto 09 Sty, 2024 13:13

To na pewno , przecież otrzymał określoną role do zagrania, więc tu raczej trza by się scenarzysty czepnąć. Ale jak powiadam - to inna wersja tej samej bajki, więc taki Aragorn pasuje do wersji filmowej i jest ok.
BeeMeR - Wto 09 Sty, 2024 15:18

Cytat:
na razie Frodo oberwał na Wichrowym Czubie.
ta scena tez jest w filmie zmieniona - Frodo aż rzuca miecz do stóp nazgula... :roll:
W ogóle w filmie jest maksymalnie pasywny, no ale ładniutki :wink:

Viggo i tak jest niezły, biorąc pod uwagę, że podmieniono go w ostatniej chwili za Townsenda :-P
https://www.reddit.com/r/...uart/?rdt=62525

annmichelle - Wto 09 Sty, 2024 16:00

Tamara napisał/a:
Możecie mnie zabić śmiechem i przysypać kupą liści - dopiero dziś się zorientowałam , że Gandalfa i Dumbledore'a nie gra ten sam aktor :zalamka: :zawstydzona2: :zawstydzona2: :zawstydzona2: a i to przypadkiem , bo zaczęłam czytać obsady jednego i drugiego :zawstydzona2: :zawstydzona2: :zawstydzona2:
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że obaj starzy , zarośnięci po same uszy i w kapeluszach na głowach , i w dodatku mając podobne nosy i niebieskie oczy - naprawdę dla mnie wyglądali tak samo :zawstydzona2: :zawstydzona2: :zawstydzona2:

Tamara - masz rację z tymi torbami na głowę. :twisted:
Jak można pomylić tych obu aktorów... :-P Nie usprawiedliwia Cię :-P wizualne (nie)podobieństwo obu, ale ich GŁOSY - są wspaniałe i zupełnie różne, choć oba głębokie i radiowe. Choćby występowali w workach na głowie, to po głosach można poznać, że to inni aktorzy. :-)
McKellen i Gambon - ich głosów mogłabym słuchać nawet gdyby czytali (przysłowiową) książkę telefoniczną. :-P

Co do Aragorna to już kiedyś się rozpisywałam (ale chyba w tym drugim temacie), jak przeczytałam powieść (2 czy 3 lata temu), więc nie będę się powtarzać. :wink:

RaczejRozwazna - Wto 09 Sty, 2024 17:12

Streść bo nie pamiętam :kwiatek:
Tamara - Śro 10 Sty, 2024 09:18

annmichelle napisał/a:
Jak można pomylić tych obu aktorów...

Bez problemu :-P głos też się moduluje i ustawia zależnie od roli , poza tym nie znam ich na tyle dobrze, żeby po głosie rozróżnić, który jest który. Zresztą na głosy aktorów prawdę mówiąc mało zważam.

BeeMeR napisał/a:
ta scena tez jest w filmie zmieniona - Frodo aż rzuca miecz do stóp nazgula... :roll:

w ogóle całe zajście na Wichrowym Czubie jest w filmie bardzo dynamiczne, w książce jest opisane jakoś tak spokojnie i bez sensacji.

Uwaga - pierwsza uwaga :-P ruszyli z tego Wichrowego Czuba i idą idą idą idą idą :czekam2: to jeszcze pół biedy, ale za dużo geografii w wydaniu przewodnikowo-raportowym, ścieżka prowadzi między kamieniami, zakręca na północy wschód, potem zatacza łuk wokół pagórka i prowadzi na południowy zachód, z pagórka widać na północy to, na zachodzie to itd - - dla mnie zbyt szczegółowe opisy dobijające masą danych godnych raportu z wyprawy naukowej albo przewodnika po okolicy, przez co nie jestem w stanie sobie tego wszystkiego wyobrazić, zwłaszcza z powodu ciągłego podawania kierunków geograficznych. Miesza mi to w głowie i nijak nie potrafię tego w przestrzeni usadowić . Prościej byłoby co jakiś czas zamieszczać mapkę z trasa kolejnych etapów - tak jak w Kubusiu Puchatku jest mapa Stumilowego Lasu i wszystkich miejsc, i tras, którymi przemieszczają się bohaterowie. Przez te ścisłe opisy geograficzne mam wrażenie, że od trzech tygodni krążą między kamienistymi pagórkami a kępami bezlistnych suchych zarośli i nie mogą się stamtąd wyplątać.

annmichelle - Śro 10 Sty, 2024 09:30

RaczejRozwazna napisał/a:
Streść bo nie pamiętam :kwiatek:

O kurcze musiałabym przegrzebać tamten temat. :ops1:
Wtedy byłam świeżo po przeczytaniu książki, przypomniałam sobie filmy, więc to wszystko było w mojej głowie. A ponieważ książkowy WP nie wywarł na mnie takiego wrażenia, żebym po 2-3 latach pamiętała konkretne sceny, opisy postaci to musiałabym sobie przynajmniej przypomnieć moje wpisy tu na forum. :wink:
Ale z tego co kojarzę dyskutowałam też chyba m.in. z Tobą w tamtym temacie, więc pewnie już przerobiłyśmy kwestię Aragorna. :-P

RaczejRozwazna - Śro 10 Sty, 2024 12:26

No widzisz u mnie rozwija się stale choroba na s. :wink: (skleroza)
BeeMeR - Pią 12 Sty, 2024 21:10

Tamara napisał/a:
ruszyli z tego Wichrowego Czuba i idą idą idą idą idą to jeszcze pół biedy, ale za dużo geografii w wydaniu przewodnikowo-raportowym, ścieżka prowadzi między kamieniami, zakręca na północy wschód, potem zatacza łuk wokół pagórka i prowadzi na południowy zachód, z pagórka widać na północy to, na zachodzie to itd - - dla mnie zbyt szczegółowe opisy dobijające masą danych godnych raportu z wyprawy naukowej albo przewodnika po okolicy, przez co nie jestem w stanie sobie tego wszystkiego wyobrazić, zwłaszcza z powodu ciągłego podawania kierunków geograficznych. Miesza mi to w głowie i nijak nie potrafię tego w przestrzeni usadowić .
Ale masz mapkę? Bo ja swego czasu dość wnikliwie ją studiowałam ;)
Tamara - Nie 14 Sty, 2024 13:35

A nie sprawdzałam, czy jest w tym wydaniu :zawstydzona2:
Admete - Nie 14 Sty, 2024 13:52

W tym wydaniu nie ma mapy! Zgroza ;)
BeeMeR - Nie 14 Sty, 2024 15:42

Jak to w ogóle możliwe? :paddotylu:
Śródziemie potrzebuje map!
Chciałam znaleźć mapę wędrówki drużyny, ale znalazłam milion innych, większość znam, ale część muszę obadać :mrgreen:

https://lotr.fandom.com/wiki/Maps

https://www.theonering.com/maps-of-middle-earth/

annmichelle - Nie 14 Sty, 2024 18:31

Przecież w tym wydaniu jednotomowym są mapy.
BeeMeR - Nie 14 Sty, 2024 19:08

U mnie na pewno jest mapka Shire i Śródziemia, w wydaniu DVD jest zgrabna mapka wędrówki Drużyny Pierścienia :mrgreen:
annmichelle - Nie 14 Sty, 2024 19:12

W tym jednotomowym jest kilka mapek (ogólnych, detaliczne, itd.) , dla mnie wyglądają jak te, które były jeszcze w wydaniach z początku lat 90-tych (tłumaczenia Skibniewskiej), czyli grafika taka jak w filmach.
Tamara - Wto 16 Sty, 2024 09:11

W tym najnowszym Muzy nie ma map ani żadnych obrazków.