To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Trzykrotka - Pią 03 Gru, 2021 11:20

BeeMeR napisał/a:
Zauważyłaś, jakie tam są od czapy (ale pewnie modne w stolicy) przekąski górskie? :lol:

O tak :czekam2: Zwłaszcza te buły z jajkiem, którymi zażerali się w Hospital Playlist. I jeszcze musieli koniecznie powiedzieć, jakie to są pyszne.

BeeMeR - Pią 03 Gru, 2021 22:26

Obejrzałam drugi odcinek Red Sleeve - relacja głównej pary jest urocza i zabawna :lol:
Tego mi było trzeba :mrgreen:

Admete - Pią 03 Gru, 2021 22:37

Niedługo na Wschodzie będzie już odcinek 7.
Trzykrotka - Pią 03 Gru, 2021 23:11

Nie mogę się doczekać dalszego ciągu :banan:
Drama sprawiła wielką niespodziankę, bo zapowiadana była jako melodramat. Na pewno nie przez cały czas będzie słodko, ale też nie gryziemy palców od pierwszego odcinka.

W oczekiwaniu spojrzałam dziś na odcinek wesołej dramy z naszym panem Zębatym, też z czasów Joseonu, Inspektor Joy. Ale mimo że to tvn, to jakieś takie głupawe to było... Choć niesprawiedliwie jest tak mówić po 3/4 odcinka.

Admete - Sob 04 Gru, 2021 09:09

Mnie Zębaty zniechęca skutecznie. Dziś nowy odcinek Red Sleeve.
Trzykrotka - Sob 04 Gru, 2021 09:22

No niestety. Kiedyś był mi obojętny, ale po Vincenzo nie mogę na niego patrzeć. Tutaj sam temat dramy jest dobry: leniwy królewski urzędnik z biura kontroli zostaje wysłany do bardzo odległej prowincji na kontrolę właśnie. Ma działać pod przykrywką, więc część dowcipu polega na tym, że przebiera się za swego sługę i sługa - teraz jako pan - może sobie nim trochę porządzić. A w owej prowincji nie dzieje się dobrze i nasz kontroler od razu trafia na morderstwo - a przynajmniej na tajemniczy zgon młodej kobiety, która była w ciąży z miejscowym sędzią. Drugi wątek to historia innej młodej kobiety z ludu, która usiłuje bez powodzenia rozwieść się z mężem obibokiem i jego potworną mamuśką.
Dobrze brzmi, ale na razie było trochę wysilone i haha śmieszne.

Obejrzałam początek 7 odcinka Red Sleeve - jest tak :serce2: :serduszkate: :rumieniec: i jednocześnie tak :rotfl:
Reszta po domowej robocie :serduszkate:

Admete - Sob 04 Gru, 2021 09:42

U mnie też najpierw zakupy, potem praca, a przyjemność na końcu.
BeeMeR - Sob 04 Gru, 2021 09:49

U mnie rano do śniadania pół trzeciego odcinka - korzystam z tego że "jak nie posprzątamy pokoju to święty Mikołaj nie przyjdzie", a wieść głosi, że wstąpi jutro (bo tuż przed szkołą to bez sensu) więc sprzątają :sprytny: :angeldevil: - może nawet zdążę drugie pół zanim skończą :mrgreen:
Bardzo mi się drama podoba :serce: Tygrys był nieco przesadzony, ale co tam, ratujmy księcia przed gniewem króla :wink:

Admete - Sob 04 Gru, 2021 17:27

7 odcinek - bardzo piękny pod względem krajobrazu ( te ogrody, ta zieleń ) i uczuć. Junho w zieleni tez piękny, a Se Young jak zawsze świetna.
BeeMeR - Sob 04 Gru, 2021 20:52

Skończyłam trzeci odcinek teraz - jaki piękny smoczy parawan :serduszkate:
W ogóle parawany mi się podobają :serce:

Admete - Sob 04 Gru, 2021 22:06

Jak to napisała Asiek na Signalu - księciunio harbuza dostał ;) Wedle przekazów książę wyznawał uczucia ze trzy razy, zanim dwórka się zgodziła.
Trzykrotka - Sob 04 Gru, 2021 22:49

Właśnie miałam to napisać :-D Coś za łatwo księciu z tą właśnie panną poszłoby - i teraz mamy jak w N&S, książę jest bardzo zazdrosny, choć nie ma powodu, a Deom In zachowuje się z dumą i stanowczością - ach, jaki ładny odcinek o pierwszych uczuciach i nieporozumieniach. "Czy my nadal mówimy o pomarańczy?“
Swoją drogą - bez szczególnych sentymentów dobierano się w pary - rachu ciachu, starsi uznali że tak jest lepiej, dla niepoznaki możesz trochę się poopierać.
Jun Ho mi się bardzo podobał. I zazdrość i radość z wzajemności i zauroczenie - wszystko pięknie wygrał na ten swój spokojny sposób :oklaski:
Śmiałam się też bardzo - i ze sceny podsłuchiwania rozmowy pałacowych służek na temat "jakich mężczyzn wolisz" przez księcia i jego głównego ochroniarza i z dziurki zrobionej w ścianie przez damę dworu, panią Seo i z wędkowania w wydaniu króla i księcia :rotfl:

BeeMeR - Sob 04 Gru, 2021 22:54

Ja jestem po czwartym odcinku - bardzo mi się ochroniarz księcia podoba :mrgreen:
I jego stolik do pracy też ;)
I cudowna jest wymiana rozkazów dawana oczami eunuchowi :lol:

Trzykrotka - Sob 04 Gru, 2021 23:33

Ochroniarz jest świetny. Jeszcze nie widzialam w dramie żadnego tak swobodnego w zachowaniu. Naprawdę obsada jest pierwsza klasa.
Zapomniałabym o jeszcze jedej zabawnej scenie - tej, w której książęcy nauczyciel owija sobie wokół małego paluszka służkę mającą spalić książki :paddotylu:

Admete - Nie 05 Gru, 2021 07:45

Też miałam skojarzenia z Północ Południe! Coś czuję, że to będzie drama do powtórek. A jak ochroniarz się cieszył z faktu, że dwórki wolą wojowników ;)
Trzykrotka - Nie 05 Gru, 2021 18:13

No dokladnie :-D i wcale już się mie oburzał, ze plotkują księciu pid nosem. I jaki był zadowolony ze panna Sung dodała ciąg dalszy i wcale księcia nie uwielbia :rotfl: Na rozum wojskowych zawsze można liczyć.
BeeMeR - Nie 05 Gru, 2021 19:42

Postanowiłam się zdołować Jirisan - nie do końca mi się udało, ale trochę z początku tak.
Potem odcinek 13 robi się okropnie nudny bo mamy wgląd w śledztwo głównego i dopiero na koniec cokolwiek drgnie bo znów skok czasowy do teraz.

Admete - Nie 05 Gru, 2021 20:44

Ósmy odcinek Red sleeve trochę odmienny w tonacji - więcej polityki i spraw między pozostałymi bohaterami. Jaki Yi San w wykonaniu Junho jest intensywny :serce:
BeeMeR - Nie 05 Gru, 2021 21:40

Poszłam za ciosem i obejrzałam Jirisan 14 - główne śledztwo to mnie jednak okropnie nudzi....
Zachowam w pamięci cudne widoki :serce:
Jeszcze dwa odcinki i koniec.

A teraz z rozkoszą zmienię klimat i dramę i na dobranoc obejrzę sobie Red Sleeve :mrgreen:

Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 00:11

Jirisan zostawiam sobie już na jutro, dziś 8 odcinek Red Sleeve, o wiele poważniejszy i groźniejszy w tonie. Ale to konieczne, skoro król, w miarę jeszcze świadomy, przygotowuje regencję Sana. Wrogowie i sojusznicy zwierają szeregi. Wiadomo już też, jakie są żałosne motywy działania i knujstwa naczelnej ochmistrzyni i dlaczego tak pcha Deok Im księciu do łóża :bejsbol:
Patrząc na overacting księżniczki (podejrzewam, że zamierzony) pomyślałam, że skoro to siostra księcia Sado - szaleńca - to powinna uważać na własne emocje, bo zachowuje się jak kompletna wariatka.

Aragonte - Pon 06 Gru, 2021 01:20

Włączyłam testowo The Red Sleeves, bo bardzo bym chętnie z Wami coś pooglądała.
Czy pierwsza scena to aluzja do Arang? :mrgreen:

Edit: obejrzałam kwadrans i już mi się drama bardzo podoba.

Admete - Pon 06 Gru, 2021 04:56

Cieszę się, że ci się podoba.
Trzykrotka - Pon 06 Gru, 2021 09:25

Aragonte :banan: Mnie po 8 odcinku nadal bardzo się podoba, więc wiesz... :kwiatek: Miło byłoby pooglądać znowu coś razem :kwiatek:
BeeMeR - Pon 06 Gru, 2021 09:41

Mnie się na razie podoba bardzo w piątym odcinku ;)
śliczna scena pod drzwiami książęcych komnat, kiedy mu nie wolno nawet czytać :serduszkate:
Ja się tylko zastanawiam, czemu ta cioteczka mieszka w pałacu a nie z mężem u niego jak powinna :mysle:
No ale widać tam jest potrzebna do knucia ;)

Król jest świetnie zagrany - z tym drzemiącym wewnątrz własnym szaleństwem, którego się dopatruje u wnuka.
Ochroniarza uwielbiam, mówiłam już :lol:

Loana - Pon 06 Gru, 2021 11:09

Z jednej strony zazdroszczę Wam, że oglądacie razem "Czerwony Rękaw", ale z drugiej to ja jednak poczekam, aż skończą tą dramę. Nie chcę znowu oglądać coś, co leci, wystarczy mi "nerwów" przy jednej takiej dramie :P
Nic nie oglądałam w weekend, taki był intensywny. Nawet wieczorem się zastanawiałam, czy sobie coś lekkiego nie zapuścić, ale na nic nie miałam ochoty, to tylko poszłam ponabijać minut na Netflixie "Porcelanowemu Królowi" - nie obejrzałam tych odcinków z piątku całych, bo nie miałam kiedy. Naprawdę potrzebuję coś słodkiego i spokojnego teraz, muszę zerknąć na opisy tych dram, które mam na liście, może coś mnie zaciekawi.