Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
Admete - Sob 27 Sty, 2024 10:52
U mnie cały czas "Londyn Dickensa", bo to bardzo obszerna i dokładna książka. Obecnie czytam o domach pracy, więzieniach i slumsach.
Admete - Nie 11 Lut, 2024 20:57
Skończyłam "London Dickensa" i jestem już za połową książki Janickiego "Cywilizacja Słowian".
RaczejRozwazna - Pon 12 Lut, 2024 14:06
Czytam kryminalną powieść SF z 1995 roku "Opcja Turinga", której akcja startuje w 2023 - akurat czytam o lutym 2024. Sama książka traktuje o rozwoju sztucznej inteligencji i jest ogólnie nierówna, w niektórych miejscach przegadana takim pseudonaukowym żargonem, ale autor naprawdę nieźle przewidział rozwój technologiczny. Pominąwszy sam problem AI, z którym trafił wręcz w konkretny rok, to wszystko tu jest - światłowody, laptopy, nawigacje GPS, skomputeryzowane zegarki i telefony komórkowe (noszone jednak przy pasku ), translatory, wirtualne bazy danych i biblioteki. Jedyne czego nie przewidział to globalna sieć, ale elementy tego są w sensie lokalnych sieci. No i jest ewidentny wątek z matrixa (książka wydana wcześniej niż film!) - głównemu bohaterowi, geniuszowi informatycznemu, ciężko rannemu w wyniku zamachu zostają wszczepione do mózgu skomputeryzowane implanty oraz mini komputer, do którego, za pomocą wtyczki na szyi, ładować można dane. Ciekawe czy twórcy Matrixa ściągnęli pomysł
Taka ciekawostka
Admete - Pon 12 Lut, 2024 18:49
Harry Harrison plus jakiś nieznany autor.
BeeMeR - Pon 12 Lut, 2024 21:09
| Admete napisał/a: | | Harry Harrison | Czytywałam za młodu, kojarzę zwłaszcza Planetę śmierci, Bill bohater galaktyki oraz Przestrzeni, przestrzeni!. Natomiast Stalowy szczur zupełnie mi nie podszedł. Ciekawe jak bym teraz odebrała literaturę tego typu
RaczejRozwazna - Pon 12 Lut, 2024 22:23
Trąci trochę myszką Ale dla mnie to ciekawe doświadczenie bo nie czytałam w swoim czasie za wiele literatury tego typu.
Admete - Wto 13 Lut, 2024 07:52
Też czytałam te książki, które wymieniła BeeMer. W młodości czytałam głównie SF. Pamiętam, że bardzo podobały mi się "Miasto i gwiazdy" i taka mało znana powieść Johna Wyndhama "Poczwarki".
RaczejRozwazna - Wto 13 Lut, 2024 09:51
Dzięki, może sięgnę bo do Harrisona już raczej nie Myślę że w młodości odbierałabym te książki lepiej.
BeeMeR - Wto 13 Lut, 2024 10:01
Dlatego właśnie boję się ruszać książki z młodości ponownie, wolę zachować dobre wspomnienia
Wyjątki są liczne, gdy dzieci zapoznaję z tymiż książkami i czytam je na nowo ich oczami - tak jak obecnie Anię z Avonlea - to inne pokolenie, dużo spraw widzą znacznie bardziej krytycznie niż ja ongiś. A może mają szersze horyzonty
Admete - Wto 13 Lut, 2024 11:39
"Miasto i gwiazdy" to Clarke. Też klasyka. Harrison był trochę słabszym pisarzem od niego.
Admete - Wto 20 Lut, 2024 14:45
Nie miałam siły na nic poważnego, więc przeczytałam tylko "Witajcie w Księgarni Hyunam-Dong"
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5093307/witajcie-w-ksiegarni-hyunam-dong
i "Grę w życzenia":
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5094205/gra-w-zyczenia
RaczejRozwazna - Wto 20 Lut, 2024 15:49
M.. Booth "Skandynawski ra. O ludziach prawie idealnych". Polecam bardzo tego reportażystę. Osobiście żałuję, że napisał dobrej pory tak mało książek ...
annmichelle - Wto 20 Lut, 2024 22:06
A ja wciąż wracam do Ruth Rendell vel Barbary Vine (postaram się przeczytać całość jej dorobku).
Szczególnie podobają mi się jej powieści psychologiczno-obyczajowe, choć jej kryminały i thrillery też lubię.
Jednocześnie ćwiczę języki obce , bo to co na przestrzeni kilkudziesięciu lat wydano z jej dorobku po polsku przeczytałam daaaaawno temu.
Szkoda, szkoda, że więcej jej książek nie przetłumaczono na polski, bo w Polsce chyba jest bardzo mało znana, a miała talent do tworzenia szerokiej palety różnych bohaterów plus konstruowania zawiłej, ale logicznej i wiarygodnej intrygi.
Przede mną jeszcze kilkanaście jej książek do przeczytania (ok. pięćdziesięciu już przeczytałam...) i dla mnie - super odskocznia od innej lektury.
BeeMeR - Sob 02 Mar, 2024 19:52
Skończyłam Tolkien - wizjonista czy marzyciel Carpentera,
Jego sposób tworzenia, nie kończący wielu zaczętych prac albo przepisujący je na nowo kolejny jest iście załamujący. Cud, że Władcę Pierścieni dokończył. I większość Sillmarilionu.
potem wróciłam ponownie do Lema i wysłuchałam Golema XIV, ale jeśli mam być szczera trochę mnie to nudziło.
Admete - Nie 03 Mar, 2024 09:45
Przeczytałam powieść Cezarego Harasymowicza "Adam" - o Adamie Mickiewiczu. Narratorem jest ktoś spoza naszego świata - istota, która twierdzi, że nie jest ani diabłem, ani aniołem stróżem. Ciekawy zabieg. Podobał mi się.
Admete - Pią 08 Mar, 2024 06:25
Przeczytałam książkę Pawła Reszki "Stolik z widokiem na Kreml". To książka literacko-reportażowa. A teraz czytam książkę Iwony Kielznwr o Mickiewiczu, z naciskiem na jego romanse i miłości.
Admete - Sob 09 Mar, 2024 11:29
Dyskusja wokół "Chłopek" nadal trwa:
https://www.onet.pl/kultu...zf8med,681c1dfa
Tamara - Nie 10 Mar, 2024 20:48
I bardzo dobrze. trzeba o tym mówić, stanowimy ponad połowę społeczeństwa, a nadal rządzi przekonanie, że jestesmy za głupie, żeby same o sobie decydować.
Admete - Śro 13 Mar, 2024 21:04
Mickiewicz i jego biografia została na chwilę odstawiona, bo przeczytałam książkę Anny Bikont - "Nigdy nie byłaś Żydówką". Wstrząsająca.
RaczejRozwazna - Śro 13 Mar, 2024 22:51
Mam właśnie pożyczoną inną książkę o tematyce żydowskiej tej autorki - "Cena. O poszukiwaniach żydowskich dzieci po wojnie".
praedzio - Czw 14 Mar, 2024 08:29
Ja zaczęłam "Kamienie musiały polecieć. Wymazywana przeszłość Podlasia" Anety Prymaka-Oniszk.
Admete - Czw 14 Mar, 2024 13:36
Obie te książki mam w planach - drogą książkę Bikont i o Podlasiu.
Tamara - Czw 14 Mar, 2024 14:47
U mnie "Gang z Bethnal Green i nikczemne mordy w imię nauki" Wiktorii Król, czyli historia brytyjskich rezurekcjonistów.
RaczejRozwazna - Śro 20 Mar, 2024 20:54
Przypadkiem natknęłam się na powieść Paula Austera "W kraju rzeczy ostatnich". Wciągająca, postapokaliptyczna wizja umierającego miasta widzianego oczyma młodej dziewczyny (jest to rodzaj powieści epistolarnej - autorka pisze list? pamiętnik?). Kojarzyła mi się trochę z Ankh-Morpork Pratchetta, choć brak tu humoru, może trochę z Igrzyskami śmierci, a trochę z Orwellem. I z malarstwem Beksińskiego.
Myślę, że do prozy autora jeszcze sięgnę, myślę o jego "trylogii nowojorskiej".
Admete - Śro 20 Mar, 2024 21:29
U mnie druga książka Bikont - może mniej przytłaczająca niż pierwsza, ale też bardzo poruszająca.
|
|
|