To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Trzykrotka - Wto 16 Lut, 2021 14:31

Mam straszną ochotę na dramę z Wachlarzem, ale ten Vincenzo :evil:
Jakaś zniechęcona do wszystkiego jestem. Koleżanka sprzedała mi chińską współczesną dramę - romans, Dating In The Kitchen. Zapowiada się bardzo ładnie, ale czemu bohaterka musi zachowywać się jak jakiś półrozum? :zalamka:

Zaczęłam wczoraj oglądać dramę o generale Om Dalu, ale jakoś nie mogłam przebrnąć przez odcinek. Zwalam to na karb przemęczenia tematyką zamachów pałacowych i walki o władzę (Rebel Princess). Początek pięknie widowiskowy, choć akurat wir bitewny i siekanie się mieczami to nie na moje obecne nastroje. Ale na pewno jeszcze spróbuję jak będę bardziej wypoczęta.

Admete - Wto 16 Lut, 2021 15:41

Ja dziś sobie obejrzę nowy odcinek L.U.C.A.

EDIT: akcja jest i dobrzy aktorzy - takie rzeczy to ja mogę oglądać. Kim Rae Won świetny jako Z-O. I dziewczyna też ( Lee Da Hee) - świetnie wypada w scenach akcji. Gdyby to ona zagrała w Syzyfie, to na pewno bym oglądała. Reszta obsady nie zostaje w tyle. Aktor, którego pamiętacie z zabawnej roli w Fight My Way ( trener) - Kim Sung-Oh - tutaj jest bezwzględnym byłym wojskowym. Nie liczę na szczęśliwe zakończenie ( raczej nie dla Z-O ), bo scenariusz napisał autor Chuno ( Slave Hunters ), ale oglądam z zainteresowaniem.

Trzykrotka - Czw 18 Lut, 2021 13:10

Oglądam regularnie gify z L.U.C.A, oboje aktorów bardzo lubię, ale nie ciągnie mnie. Do Syzyfa też nie. Zaczęłam wczoraj próbnie River Where The Moon Rises.
Przysnęło mi się w środki 1 odcinka, ale też dzien miałam ciężki, więc nic dziwnego. Odcinek był z tych jakich nie znoszę - o dzieciowych nieszczęściach bohaterów. Młoda So Hyun pokazała się jako własna mama, królowa Goguryeo, a Ji Soo zjawił się na koniec odcinka we właściwej postaci, bo wcześniej On Dala grał rozczochrany chłopiec. Mieliśmy piękne cameo Ha Neula :serduszkate:
Tak więc akcja mnie nie zachęciła, ale to ja - w segukach nie cierpię destrukcji i knowań, zwłaszcza takich, których ofiarami są dzieci. Zachwyciły mnie fantastyczne zdjęcia i bardzo dobre aktorstwo. Widać bylo, jak bardzo aktorsko rozwinęła się So Hyun, nawet od bułowatej roli w Nok Du Flower. Jest kapitalna. Ji Soo - sam wybrudzony i nieuczesamy wdzięk - więc będę dziś kontynuować.

Admete - Czw 18 Lut, 2021 14:44

Też spróbuję obejrzeć. Jak znajdę trochę czasu. Nawet 6 odcinka L.U.C.A nie widziałam jeszcze.
Trzykrotka - Czw 18 Lut, 2021 23:28

Admete :kwiatek: na Syzyfa nie zerkniesz nawet? Bo ja trochę jestem ciekawa tego zestawienia aktorskiego.
Choć wróć - nie jestem ciekawa. W Alhambrze PSH wypadła gorzej niż Hyun Bin, to jak ma wypaść tutaj? I na dodatek ma grać super wojowniczkę? Eeee :confused3: Wolę już tę bajkę z czasów Goguryeo - przynajmniej na razie :trzyma_kciuki:

Edit: No, drugi odcinek River to już całkiem przyjemny kawałek przygodówki. Nieprawdopodobieństwa się piętrzą, ale dużo się dzieje no i okoliczności przyrody są bardzo piękne. Obejrzałam 3/4 (tam jest podział na półodcinki) i muszę się kłaść spać, ale całkiem zadowolonam.

Admete - Pią 19 Lut, 2021 08:48

Trzykrotka napisał/a:
I na dodatek ma grać super wojowniczkę? Eeee

No właśnie. Ale mogę wybrać sceny bez PSH - to nie powinno być trudne - na początku postaci pewnie są osobno. Robię powtórkę Life. Sprawdziłam tez moje napisy kontra zawodowe. Oczywiście zrobiłam błędy, ale są całe fragmenty, które brzmią identycznie. Czyli nie jestem aż taka słaba ;)

Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2021 13:53

Skąd ci przyszło do głowy, że jesteś słaba? :frustracja: To były bardzo dobre napisy. Ładnie mówisz po polsku, a to podstawa, resztę można zawsze wyszukać w słownikach :kwiatek:
Admete - Pią 19 Lut, 2021 15:13

Można wyszukać, ale czasem można też źle zrozumieć ;) Na obronę mam fakt, że to były naprawdę trudne napisy.
Aragonte - Pią 19 Lut, 2021 17:43

Trzykrotka napisał/a:
Skąd ci przyszło do głowy, że jesteś słaba? :frustracja: To były bardzo dobre napisy. Ładnie mówisz po polsku, a to podstawa, resztę można zawsze wyszukać w słownikach :kwiatek:

Mnie to zawsze powtarzasz, a Admete zna angielski lepiej ode mnie :mrgreen:
Tak że, Admete, nie masz powodu się stresować :-D

Admete - Pią 19 Lut, 2021 17:55

Znam tylko biernie :)
Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2021 23:51

To znasz idealnie żeby robić napisy :kwiatek:

Miałam dziś coś oglądać, ale nic z tego - dokończyłam tłumaczenie ostatniego odcinka AM1988, mojego najmniej ulubionego z całej serii. Mało tam Duk Seon, Taeka, Jung Hwana, wszystko skupia się na ślubie Bo Ry i Sun Woo, a dopiero sama końcówka jest pięknie wzruszająca. Powrót do sytuacji z pierwszego odcinka, cała paczka znów 18-letnia przed video w pokoju Taeka - płaczę zawsze jak bóbr.
i mogę radośnie wrócić do odcinka 12 :banan:
Aragonte, twoja znajoma już obejrzała dramę? :kwiatek:

BeeMeR - Sob 20 Lut, 2021 00:03

Straciłam cierpliwość do Emperora, ominęłam ileśtam odcinków i obejrzałam ostatnie dwa. No, poumierali :P Będę miała wreszcie czas na coś nowego :mrgreen:
Aragonte - Sob 20 Lut, 2021 02:59

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte, twoja znajoma już obejrzała dramę? :kwiatek:

Tak, skończyła, dzisiaj ucięłyśmy sobie pogawędkę o dramie.

Trzykrotka napisał/a:
Miałam dziś coś oglądać, ale nic z tego - dokończyłam tłumaczenie ostatniego odcinka AM1988, mojego najmniej ulubionego z całej serii.

Brawo :oklaski:
Koleżance nie podobał się właśnie ostatni odcinek (chociaż doceniła np. wątek taty dziewczyn, jego odejścia z pracy itd.). Z postaci nie leżał jej Taek i chyba aktorstwo Bogusia (plus nie przekonał jej "romans" DS i T), ale bardzo pozytywnie wypowiadała się o reszcie, zestawiając to z polskim aktorskim narybkiem stwierdziła, że w Polsce by coś takiego nie wyszło :-P Żałowała, że Jung Hwan zniknął sobie, bo uznała go za ciekawą postać, no i nie mogła zrozumieć, czemu właściwie nie powalczył sobie o Deok Sun, skoro testosteron wreszcie uderzył mu trochę do głowy :twisted:
Chciałaby rozwinięcia wątków, które zostały przesłonięte przez romanse itd. (np. wyjaśnienia powodów, czemu poszczególne rodziny opuszczały tę uliczkę), ale ogółem drama się jej podobała i uznała ją za dobrą. Gdyby jej to się nie podobało, to rzuciłaby to w połowie i już :wink:
Tak że w sumie sukces - obawiałam się, że sentymentalne akordy w AM88 ją przytłoczą :wink:

Admete - Sob 20 Lut, 2021 08:47

Oglądam 6 odcinek L.U.C.A - jest w nim moim zdaniem sporo nawiązań do Frankensteina. Cała ta elektryczność, pytanie, kto naprawdę jest potworem. Zaczynam się zastanawiać, czy naukowiec eksperymentujący na Z-O i jego biologiczny ojciec w tej części, która pochodzi od człowieka, nie pragnie, by jego syn się uwolnił i dokonał dzieła zniszczenia. Natomiast biologiczna matka jest potworem - nie mogę przypisać jej nic ludzkiego. Straszna jest. Człowiek finansujący i organizujący badania ( grany przez nasza barwną Papugę ze Smoków ) stracił ludzie cechy z powodu chciwości i pragnienia władzy. Ciekawa jestem także ostatecznego wyboru, jakiego dokonają byli wojskowi na usługach organizacji. Dziewczyna świetnie wie, że są wykorzystywani i zostaną wyrzuceni, jak się już wszystko skończy. Mam nadzieję, że mężczyzna też zda sobie z tego sprawę. Kim Rae Won jest bardzo charyzmatyczny jako Z-O - jednocześnie groźny, męski i niewinny na swój sposób. Lee Da Hee jako pani detektyw jest silna i niezależna, a do tego piękna. Taka PSH czy Suzy mogłyby jej co najwyżej buty czyścić i podawać z uniżonym ukłonem.
Trzykrotka - Sob 20 Lut, 2021 16:06

Lee Da Hee polubiłam ogromnie po Search WWW, gdzie grała rewelacyjną postać - i świetnie ją grała. Bo wcześniej widzialam ją w I Hear Your Voice, w Secret i okropna była w obu dramach. Jeszcze potem w Beauty Inside mi się nie podobała. Ale od Search przepadam za nią. Piękna i utalentowana.

Nie dziwię się trochę, że koleżance nie podobał się delikatny i ciapowaty Taek, przy napakowanym męskością Jung Hwanie. Tyle że Jung Hwan przegrywał tym jakimś dziwnym chakaterem ze skazą. Myślę że mnie łatwiej było polubić Taeka i zachwycić się możliwościami Bogusia, skoro znałam go z roli seryjnego mordercy i manipulatora :-D Gdyby nie Boguś i jego umiejętności aktorskie postać Taeka mogłaby przepaść w tle, serio. A on go ślicznie wycieniował i dodał sporo swojego osobistego uroku.

Słuchałam dziś jak Pyra w Korei ocenia zeszłoroczne dramy; jej ocena po obejrzeniu jednego odcinka z każdej mało mnie obeszła, ale słuchałam z przyjemnością jak wymawia się koreańskie nazwiska. LMH to Imino na przykład.

Admete - Sob 20 Lut, 2021 17:22

Trzykrotka napisał/a:
Lee Da Hee polubiłam ogromnie po Search WWW, gdzie grała rewelacyjną postać - i świetnie ją grała.

Znam ja z Mrs Cop - tam mi się też podobała. Może dobrze jej wychodzą role silnych kobiet?

Trzykrotka - Sob 20 Lut, 2021 22:48

Chyba tak - i dobrze, że je gra. W początkach kariery grywała wątłe lelije i była mdła po prostu. Teraz chyba odnalazła swoje emploi.

Wiecie, że drama Mr Queen osiągnęła jakieś wyżyny oglądalności i weszła do pierwszej dziesiątki najpopularniejszych? A ja sobie ją uzbierałam i nie wiem, czy nie wrócę do oglądania.
Zerknęłam wczoraj na nowy rom kom ze Plagą i panią z Queen of Mystery, ma tytuł Hello Me, ale chyba poczekam na NF, bo ma tam być.

Admete - Sob 20 Lut, 2021 22:52

Mnie się nie chce oglądać tego serialu z Plagą. Dużo nowych dram się teraz zaczęło, a mam jeszcze rozgrzebane dwa seriale zachodnie. Tak Mr Queen miała ogromną oglądalność. Bardzo chwalili aktora. Ja go bardzo lubię.
Trzykrotka - Sob 20 Lut, 2021 23:49

Ja na serial z Plagą zaczekam jednak i spróbuję po polsku - a już będzie to coś w moim stylu. Przy tym poprzednio debiutującym rom-komie, She'd Never Know nie zdzierżyłam nawet próbnych dwóch odcinków. Irytujące to było na maksa.
Teraz zapuściłam sobie połowę 3 odcinka Mr Queen i się śmieję - zabawne to jest, a niski głos Jang Hyuka z offu który wypowiada myśli królowej jeszcze dodaje smaczku. Królowa była w XXI wieku kucharzem w Błękitnym Domu, dobrym w swoim fachu i tzw psem na baby. Teraz ów jurny kucharz siedzi w ciele dzieweczki i nocami wymyka się z pałacu w męskim przebraniu do domu ginsaeng, żeby choć popatrzeć na ładne dziewczyny, Rano mówi zaufanej służącej, że ma dobrze życie w tym pałacu, tylko jednego ulubionego zajęcia brakuje... Służąca domyśla się, ze pewnie haftowania, bo królowa jako panienka słynęła z cudnych kwiatków i motylków na płótnie. Kucharz w królowej uśmiecha się pod nosem i mówi: o tak, jak się za to zabieram, od razu ptaki śpiewają i motyle zaczynają latać....
A w jaką panikę wpada, kiedy król przychodzi na noc!

Admete - Nie 21 Lut, 2021 12:37

Zaczęłam właśnie Beyond evil i wygląda to interesująco.

EDIT: Nie jestem wielką zwolenniczką seriali, w których policjanci są jednocześnie podejrzanymi, ale obsada w Beyond Evil jest dobra. Bardzo mi się obaj aktorzy podobają. Chyba będę oglądać dalej dla głównych panów - niezależnie od tego, co scenariusz przyniesie.

Teraz spróbuję Times.

Trzykrotka - Nie 21 Lut, 2021 15:53

Zaraz spojrzę kto tam gra :kwiatek:
Admete - Nie 21 Lut, 2021 16:01

https://asianwiki.com/Beyond_Evil

Tu masz obsadę.

Times - sama nie wiem...Nie wciągnęłam się po pierwszym odcinku. Dam jednak dramie szansę.

Trzykrotka - Nie 21 Lut, 2021 21:22

Sprawdziłam - duo ciekawe, nie powiem.

Admete, ratuj. Powiedz mi, że w Secret Forest 2 okaże się ostatecznie że kryminał jest ważniejszy niż proceduralne przepychanki? Jestem po 4 odcinkach i na razie mało rozumiem :-| Tylko śmierć policjanta na komisariacie jest jasna...

Admete - Nie 21 Lut, 2021 21:44

No kryminał też jest. Później. Choć mniej niż w 1.
Trzykrotka - Nie 21 Lut, 2021 22:40

Dziś się trochę podłamałam. Nie pamiętam nazwisk, a oni nimi wciąż operują, nic a nic nie pojmuję z obrad policyjno-prokuratorskich i nie wiem, o co chodzi w wątku Hanjo Group. Tylko kryminał jest oczywisty. Frustacja :pomocy: