To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Admete - Czw 07 Wrz, 2023 21:54

A u mnie zakończyła się drama Longing for you, która nie była jakaś specjalnie dobra, ale - co rzadko się zdarza, lepsza była w drugiej połowie. Poza tym miała postacie, które polubiłam i niektóre były naprawdę dobrze zagrane. Z początku przewijałam, ale po połowie już nie. Odcinek The Killing Vote z tego tygodnia trochę mnie znudził. Może to tylko chwilowy spadek formy. Na razie trzeba poczekać na jakieś nowości, bo nic nie ma ciekawego.
Loana - Pią 08 Wrz, 2023 11:55

Dziękuję Beemerko za opisanie do końca - wizualnie ładnie to wygląda, ale treściowo mnie jednak w ogóle nie wciągnęło :P

Oglądam teraz głównie dramy ongoing, tzn. w poniedziałek i wtorek obejrzałam 11 i 12 odcinek "My lovely liar" i dalej mi się ta drama podoba, bo po prostu lubię głównych i to, jaki związek stanowią :) Teraz zbliżamy się do finału i dowiemy się niedługo, kto zabił eks głównego, bo znaleziono jej ciało. Ma chłopak naprawdę przekichane w życiu, tak mało osób ma, którym może zaufać i które o niego dbają. Główna bohaterka jest świetna, bardzo dobrze jest zagrana, główny jest słabszym aktorem, ale rola pasuje do niego i ma taki głos, że mi nie przeszkadza ta wada :P Mam tylko nadzieję, że przez 4 ostatnie odcinki nie zepsują mi niczego i że drama się dobrze skończy, bo mam zamiar do niej wracać nie raz :)
Tak jak np. do Goblina wracam, nie wiem czemu naszło mnie na obejrzenie i sobie właśnie powtarzam :P
Zamiast oglądać drugą dramę, którą zaczęłam, tj. "Destined with You" - doszłam do piątego odcinka w środę, ale wczoraj w końcu nie obejrzałam szóstego, bo mnie jeden szczegół zdenerwował. Bo ogólnie drama się rozwija całkiem ciekawie, główni się fajnie przekomarzają, jest między nimi jakaś chemia nawet, mają interesujące charaktery - tylko wkurza mnie, że główny oszukuje swoją obecną dziewczynę -_- jaka by ona nie była, to jednak jego zachowanie jest nie fer. Poczekam chyba do przyszłego tygodnia i liczę, że naprawią ten błąd szybko.
W weekendy powoli oglądam sobie "Behind your touch/Namacalne dowody" i nie wciąga mnie ta drama tak, jak miałam nadzieję, ale nie jest aż tak strasznie. Jest jakaś tajemnica, są zabawne fragmenty, da się to na przyspieszeniu oglądać :P

BeeMeR - Pią 08 Wrz, 2023 20:12

Loana napisał/a:
treściowo mnie jednak w ogóle nie wciągnęło
Mnie nie wciągnęło (a wręcz odrzuciło) aktorsko i humorem :confused3:
No ale i tak chciałam sprawdzić końcówkę, bo czytałam, że narzekali - ja tam uważam, że nie była tak zła ;)
Jeszcze Druga przygruchała europejskie ciacho i wyjechała z nim do Europy
(nie sprecyzowano gdzie albo ominęłam ;) )

Teraz to ja głównie oglądam co innego, kostiumowiec i postapokaliptyczny serial, z dram tylko Shine powolutku (czwarty odcinek strasznie mnie znudził :czekam2: ), plus czasem powtórki.

Trzykrotka - Pią 08 Wrz, 2023 22:37

Mnie został jeszcze jeden odcinek Liska i potem nie wiem sama, co sobie wziąć na tapet. Lisek jest bardzo dobry; darowałabym sobie tylko długie sekwencje z szalejącymi krwiożerczymi zombiakami w hotelu, ale reszta w sztafażu z lat 30 ogromnie mi się podoba. O wiele lepiej niż w pierwszej części wyszło połączenie magii, mitologii, historii z odrobiną romansu i komedii. Mam ochotę na zagłębienie się w sprawy mitologii koreańskiej. Chyba były jakieś książki na ten temat? :mysle: Drama na dodatek jest zachwycająca dźwiękowo - żadnych zawodzących piosenek, piękna muzyka tła - i wizualnie. Jakie tam są krajobrazy, jak pięknie odtworzone miasto z epoki. Oglądam wszystko bez przewijania i zerkania w komórkę. Szkoda, że nie zrobię zdjęć, żeby wam to wszystko zilustrować, ale i tak - zachęcam :kwiatek: Można oglądać bez znajomości pierwszej serii.
Admete - Sob 09 Wrz, 2023 00:05

Trzykrotki, bardzo współczuję, ściskam i trzymam kciuki.
BeeMeR - Sob 09 Wrz, 2023 11:21

Też mocno trzymam kciuki :przytul:
RaczejRozwazna - Sob 09 Wrz, 2023 15:18

Trzymaj się Trzykrotko :przytul: Jakby co to może skonsultuj się jeszcze w Rzeszowie? Chyba prof. Widenka jest najlepszym specem.
BeeMeR - Pon 11 Wrz, 2023 23:21

Oglądam dalej Shine ale trochę na przyspieszeniu, bo przebieranki i "czy on jest kobietą" są mocno infantylne a Jang Hyuk trochę za dużo pajacuje udając głuptaka. :roll: Ale fragmenty kiedy jest poważny są dobre.
Loana - Wto 12 Wrz, 2023 16:31

A ja wczoraj sobie włączyłam serial, o którym kolega na czacie napisał. Zaciekawił mnie tytuł i to, że kolega podał, że to krótka i lekka drama chińska :) No to sprawdziłam i już obejrzałam, bo mnie po prostu wciągnęła :)
https://mydramalist.com/749477-supervisor-husband "Supervisor husband" - krótka, bo 6 odcinków po 30 minut (podają 22 odcinki, ale to pewnie te 10 minutowe) - i to jest już duża zaleta :P Główni są ładni i szybko można ich polubić. Drama to historia dziewczyny, która jest "ekspertką od kissów" na planie filmowym, a dzięki nie wiadomo czemu (nieistotne :P ) dostaje się do gry, gdzie jako główna bohaterka ma do wykonania misję, żeby z tej gry wyjść. No i oczywiście nie wszystko idzie zgodnie z planem. Całe to usadowienie akcji "w grze" jest ciekawe i lekko absurdalne, ale w sumie nie przeszkadzały mi tam ani przerysowane zachowania postaci, ani zabawne nawiązania do zachowań bohaterów pobocznych w grach komputerowych, ani cały zestaw nielogiczności - spokojnie dało się w to wszystko uwierzyć w tym universum :P Drama jest oczywiście romantyczna, ale dla mnie w takim pozytywnym świetle, bo nic mnie tam nie odrzucało nawet jak lukier wylewał się wiadrami :P No i bardzo dużo było tam pocałunków, ładnych i ładnie sfilmowanych :)
Dramę polecam jako szybki i lekki przerywnik w oglądaniu dłuższych i poważniejszych tytułów, śmiałam się tam w prawie każdym odcinku i szybko mi one zleciały :)
Na Viki oglądałam: https://www.viki.com/tv/40084c-supervisor-husband

Trzykrotka - Czw 14 Wrz, 2023 07:01

Skończyłam wczoraj Tale od Nine Tailed 1938 i do końca byłam dramą zachwycona. Skończyło się pozytywnie, choć na ostatni odcinek zostało tyle wątków do zamknięcia, że wątpiłam czy Wszystko się uda. Udało się, choć moim zadaniem zostawiono szeroką furtkę do kontynuacji, bo w końcu jeszcze jeden potężny demon został przywrócony światu.... nie miałabym nic przeciwko powrotowi Lee Yeona i jego przybocznego do przeszłości, w której czekaliby na niego brat z Syreną i dwojka przyjaciół. Oraz pewien nawrócony pomniejszy bandyta w adidasach z limitowanej edycji :mrgreen:
Naprawdę szczerym sercem polecam dramę każdemu, kto ma ochotę na awanturniczą przygodówkę retro i z siłami nadprzyrodzonymi w bonusie. Zaletą jest bardzo sprawna realizacja, scenografia, stylizacja, plenery, muzyka. No i obsada. Choć nadal uważam, że obsadzenie Dong Wooka w głównej lisiej roli to gruby błąd, to teraz nawet się spisał i przynajmniej nie przeszkadzał. Kim So Yeon, nasza dawna Prokurator Księżniczka po prostu wspaniała. Nie dość że piękna, to cudownie zagrała tę damę - sowę - naczelnego zakapiora swoich czasów. Mocna pięść w jedwabnej rękawiczce :mrgreen: Kim Bum świetnie wyglądał i to wystarczyło. Bardzo podobał mi się aktor grający trzeciego z trójki, ten w czerwono - białej masce :oklaski: Słaba aktorsko była właściwie jedna osoba, pani grająca Ginkgo Tawarę. To kolejna drama w której ją widzę i jedna jej rola niczym nie różni się od innych.
Awantura, komedia, przyjaźń, miłość, lojalność. Trochę napięcia, dawka patriotyzmu, jak na epokę okupacyjną przystało (między innymi demony joseońskie muszą walczyć z japońskimi) - wszystko w tej dramie jest. Szczerze polecam.

Admete - Czw 14 Wrz, 2023 15:32

Wspominałam, że ta cześć jest zdecydowanie lepsza od pierwszej :)
Trzykrotka - Czw 14 Wrz, 2023 19:37

O niebo lepsza! Gdyby nie ty, nie oglądałabym drugiej serii. Cieszę się, że to zrobiłam.
Admete - Czw 14 Wrz, 2023 19:57

Może i inne osoby się skuszą.
BeeMeR - Czw 14 Wrz, 2023 20:27

Ja na razie tiptopkami oglądam Shine i prawie nic więcej. Ale może w przyszłości
Admete - Czw 14 Wrz, 2023 21:03

A ja zaczęłam The Kidnapping Day i od razu mi się spodobało. To historia ojca chorej dziewczynki, który zgadza się porwać inne dziecko dla okupu. Ostatecznie nie porywa jej, tylko raczej ratuje ( ale to się pewnie okaże później ). Najwyraźniej ktoś zabił jej rodziców. Obsada mi się podoba i mimo poważnego motywu bywa też zabawnie - interakcje porywacza z dziewczynką są zabawne. Jestem ciekawa, jak to się wszystko rozwiąże.

https://asianwiki.com/The_Kidnapping_Day

Trzykrotka - Czw 14 Wrz, 2023 21:49

O, fajna obsada :kwiatek:
BeeMeR - Czw 14 Wrz, 2023 23:55

Bardzo mi się podobał turniej książąt :oklaski:
Trzykrotka - Pią 15 Wrz, 2023 10:16

Tak :oklaski:

Mam kłopot - co teraz wziąć do oglądania? Zaczeły się Kroniki Arthdalu z Jun Ki, może spróbować? :mysle:

BeeMeR - Pią 15 Wrz, 2023 10:58

A na co masz najbardziej ochotę? Bo tego nikt inny nie wie :kwiatek:

Turniej był świetny i bardzo dobrze nakręcony. Jang Hyuk wprawdzie wyglądał chwilami jak naćpany, taki był chory i bolący :wink: , ale na koniu i tak prezentował się doskonale :serce:
Drugi aktor grający Wooka też niezły, ja go już gdzieś widziałam - nawet sprawdzałam gdzie ale zdążyłam zapomnieć :-P

Loana - Pią 15 Wrz, 2023 11:32

Ja oglądam znowu dużo dram :P
Zbliżam się do końcówki "My lovely liar", w przyszłym tygodniu będą dwa ostatnie odcinki. Trzymam kciuki, żeby nie zepsuli nic, bo jak na razie ta drama mi bardzo pasuje. Co prawda w tych ostatnich odcinkach przeszliśmy z okresu zapoznawania się i początku związku na etap szukania mordercy (w 14 odcinku dowiadujemy się, kto nim jest, zostało tylko dokładniejsze wytłumaczenie motywów, ale nie wiem, czy to dostaniemy) i mniej mi to podchodzi, bo nie przepadam za takimi scenami, ale nadal główni są super parą, bywają zabawne momenty i nawet ciekawa jestem, co dalej.
Obejrzałam wczoraj dwa nowe odcinki - siódmy i ósmy - dramy "Jesteś moim przeznaczeniem" na Netflixie. Tłumaczenie polskie naprawdę jest słabe, pisały dziewczyny, żeby się na angielski przerzucić - bo wtedy te niektóre sceny mają więcej sensu. Mamy już połowę dramy i nie powiem, dużo się działo i trochę bardziej polubiłam głównych. Ale nadal robią sobie dużo przykrości nawzajem niepotrzebnie i tak specjalnie zachwycona nie jestem. Nic, zobaczymy dalej co będzie :)

Obejrzałam też w ostatnim tygodniu 9 odcinków z 10 japońskiej dramy 5-ji Kara 9-ji Made (https://mydramalist.com/15460-5-ji-kara-9-ji-made) i zobaczę, może to dokończę dzisiaj. Na razie było na koniec 9 odcinka "noble idiocy", więc mnie zeźlili tym. Sama drama całkiem zabawna, ładni główni, ona jest nauczycielką angielskiego, on mnichem. Poboczne postacie też całkiem w porządku, da się ich oglądać (dobra, jedną laskę przewijałam :P ). Drama jak to zwykle japońskie taka jakby przesadzona w okazywaniu emocji, ale w sumie da się do tego przyzwyczaić.

Za to na fali pozytywnego wrażenia z tej krótkiej zabawnej dramy chińskiej "Supervision husband" (tytuł jest całkowicie od czapy :P ) poszłam zobaczyć, gdzie jeszcze gra główny i znalazłam inną dramę z nim, też z krótszymi odcinkami, gdzie wygląda w sumie identycznie, ma chyba nawet bardzo podobny charakter postaci, akcja dzieje się w komiksie i ten element jakby to była gra też sie pojawia, główna jest zabawna i zadziorna i z trailera widziałam, że też mogę się spodziewać jakiś kissów - liczę, że będzie ich dużo, bo dobrze wychodzą głównemu :P Na razie obejrzałam dwa odcinki i nawet mnie rozbawili. Co prawda trailer sugerował trochę inną historię, ale nie szkodzi, spróbuje obejrzeć :P
Drama nazywa się "Rewriting destiny" https://mydramalist.com/696367-er-shi-si-wei-nuan-fusheng

Admete - Pią 15 Wrz, 2023 14:14

Trzykrotka napisał/a:
Mam kłopot - co teraz wziąć do oglądania? Zaczeły się Kroniki Arthdalu z Jun Ki, może spróbować?

Dopiero dziś będą dobre napisy. Na razie są z translatora.

Trzykrotka - Sob 16 Wrz, 2023 23:04

No właśnie sama nie wiem, na co miałabym ochotę, ale na coś na pewno :mysle: O dziwo, czysty romans nie bardzo mnie ciągnie. Chińszczyzna też nie; jestem na bieżąco z nowymi dramami chińskimi (Gosia :mrgreen: ) ale do niczego się nie zachęciłam.
Przejrzę co mają na Netflixie.

BeeMeR - Sob 16 Wrz, 2023 23:27

To jeszcze moze przejrzyj czy coś zalega na dysku :wink:

W Shine główni się wreszcie zorientowali w tożsamości drugiej osoby (kobieta/książę), byłaby pora, długo to przewlekali.
No i wyjaśnili tytuł - acz nie jest on najlepszy

Trzykrotka - Sob 16 Wrz, 2023 23:32

No właśnie nic nie mam, bo jak komputer zdechł to z wszystkim. Muszę zajrzeć na Wschód.
BeeMeR - Nie 17 Wrz, 2023 10:34

Daj znać, co wybierzesz :kwiatek:

Ja już mam wybrany kolejny lakorn jak skończę Shine, wiem, że źle się kończy ale ma dobre opinie, wezmę go na klatę :wink:
No i planuję drugą część First Respondents, ciekawe czy dadzą na Disneyu