To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Aragonte - Wto 30 Lis, 2021 12:04

Admete napisał/a:
Trzykrotko oglądam właśnie czwarty odcinek Red sleeve i dostałam ataku śmiechu przy scenie w bibliotece. Oni oboje świetnie razem wypadają, mają chemię, ale też wygrywają pięknie sceny komediowe. Jak dziewczyna pada co chwilę na kolana, a wcześniej solą rzucała na prawo i lewo :lol: I miny Junho, brewka w jedną stronę, w drugą, stoicki spokój - pozornie 😉

Chyba do was dołączę, lubię Junho i panią też :mrgreen:
Tylko dokończę może Bong Soon, bo niewiele mi już zostało. Wczoraj net mi siadł i nie dałam rady niczego obejrzeć.

Admete - Wto 30 Lis, 2021 16:17

Dołącz, będzie radośniej, choć pewnie z czasem zrobi się poważnie, bo różne wątki na to wskazują.
Trzykrotka - Wto 30 Lis, 2021 18:33

Dołącz, bo drama jest póki ci bardzo zgrabnie zrealizowana, nakręcona i zagrana. Ze znajomych gra jeszcze jedna z matek z JI, intrygantkę, a jakże :-)
Aragonte - Wto 30 Lis, 2021 21:00

Na Wschodzie jest Junho? :kwiatek:
Czystkę muszę zrobić tak w ogóle, bo nic mi się już nie mieści :mysle:

A teraz oglądam Wiolę (i jej tatę :-D ) pokazującą naukę jedzenia pałeczkami.
"Można ćwiczyć, podnosząc chusteczkę do nosa, ale po co, skoro nie można jej potem zjeść" :lol:

Admete - Śro 01 Gru, 2021 04:26

Nie ma na Wschodzie, ale może być. Podoba mi się, że w Red sleeve nie ma tak po prostu romansu. Dostajemy za to skomplikowane relacje różnych osób, a intrygi łączą się ściśle właśnie z tymi relacjami. Serial pokazuje też zamknięcie kobiet w pałacowej przestrzeni i konsekwencje takiego życia. Czytałam wczoraj o postaciach historycznych i ktoś tam odrobił porządnie lekcje historii.
BeeMeR - Śro 01 Gru, 2021 07:33

Obejrzałam wczoraj połowę pierwszego odcinka Red Sleeve - podoba mi się na razie.
Trzykrotka - Śro 01 Gru, 2021 10:59

Ja połowę ostatniego odcinka - odzyskałam dostęp do internetu :banan: Pomyślałam sobie o tym, o czym pisze Admete, że związki międzyludzkie prowadzą ta bohaterów w miejsca, w których nie spodziewaliby się być. Oto nasza służka staje się powoli nie tylko najbardziej zaufanym "żołnierzem" następcy tronu, ale i jego łącznikiem z potencjalnymi sojusznikami. Ba, sama te sojusze podpowiada. I podpowiada rozwiązania. Może być ciekawie, ale też sporo ryzykuje. Jej odwaga jest jednak ujmująca.
Loana - Śro 01 Gru, 2021 12:25

Wczoraj obejrzałam 16 odcinek Porcelanowego Króla. Powoli zbliżamy się do finału, zagęszczenie robi się już coraz mocniejsze. Coraz więcej osób wie o Królu - niestety to głównie wrogowie. Jeśli w tych dramach historycznych zawsze jest tak, że większość dworu to wrogowie głównych bohaterów i chcą im zaszkodzić, to ja sobie chyba jednak będę te dramy odpuszczać, nie wyrabiam nerwowo. Jeden znany wróg mający wszystkie sznurki w dłoni to jedno, ale następni wrogowie szkodzący to się robi za dużo dla mnie. Chyba jednak bardziej lubię romantyczne komediowe historie. Ale ten serial trochę ma tych scen, gdzie siedzę przed ekranem z wielkim bananem na twarzy - uwielbiam główną bohaterkę i jej piękną twarz, potrafi jednym uniesieniem brwi zagrać całą scenę. No i główny jest naprawdę świetną konkubiną :P
Jeszcze dwa tygodnie i będę wiedziała, czy cały serial będę uwielbiała, czy tak jak przy "Korean Odyssei" będę ignorowała jeden odcinek :P

Admete - Śro 01 Gru, 2021 13:35

Ja jestem po 4 odcinku Red sleeve. Mam nadzieję obejrzeć dziś dwa pozostałe.
Loana - Śro 01 Gru, 2021 15:22

A, w sumie zapomniałam napisać, że wczoraj w ramach "odtruwania" się po smutnych wydarzeniach obejrzałam sobie mini-dramę (sześć odcinków po ok.10 minut) "My romantic some recipe"
https://mydramalist.com/21657-my-romantic-some-recipe
Nie pamiętam, czemu mi się to wyświetliło, bo nie jestem jakąś fanką idola w tej dramie - przystojny chłopak, ale mało żywotny :P Ale napisali, że romatyczne, słodkie i KRÓTKIE, więc sobie obejrzałam :) No przyjemny przerywnik, nie powiem. Nic specjalnego to nie jest, aktorsko nie powala, ale to całkiem miła i słodka historia. Końcówki nie przewidziałam takiej, chyba jeszcze za mało oglądam dram :P Polecam na odmóżdżenie i jak ktoś potrzebuje trochę cukru :P
Natomiast naszło mnie w końcu i ruszyłam dalej ten nieszczęsny 8 odcinek "The King Eternal Monarch". Bo już miałam dwa podejścia do tej dramy i za pierwszym razem stanęłam na początku 8 odcinka, a za drugim zaczęłam od początku (bo już trochę zdążyłam zapomnieć :P ), ale nawet na 7 już mnie jakoś znużyło. Tym razem przygotowałam się do przewijania zamiast wyłączania i udało się przejść cały 8 i 9 odcinek :) Co prawda nie mogę powiedzieć, żebym super ogarniała akcję i motywacje bohaterów, ale na moje potrzeby łapię. Podoba mi się główna bohaterka, a jestem na pewno zachwycona grą ochroniarza - czuję, że to dwóch osobnych chłopaków :P Dobrze to gra - ale chyba tylko on się tak stara ;) PPL jest ogromny, co mnie nie dziwi przy takim budżecie, ale czasami to naprawdę śmiesznie go zrobili :P Może w tym roku uda mi się tą dramę skończyć :P

Aragonte - Śro 01 Gru, 2021 15:47

Loana napisał/a:
jestem na pewno zachwycona grą ochroniarza - czuję, że to dwóch osobnych chłopaków :P Dobrze to gra

Tylko dla niego miałam ochotę obejrzeć tę dramę :wink:

Admete - Śro 01 Gru, 2021 16:15

Zaraz będziecie mogły iść na Wschód.
Loana - Śro 01 Gru, 2021 16:46

Aragonte napisał/a:
Loana napisał/a:
jestem na pewno zachwycona grą ochroniarza - czuję, że to dwóch osobnych chłopaków :P Dobrze to gra

Tylko dla niego miałam ochotę obejrzeć tę dramę :wink:

Nie dziwię się, naprawdę fenomenalnie to zrobił :)

Admete - Śro 01 Gru, 2021 16:58

Zapraszam po Red Sleeve.

EDIT: Uwielbiam Junho i Lee Se Young w Red sleeve - rewelacyjna para. Pięknie grają i świetnie się uzupełniają w każdej scenie. Na początku odcinka 5 najpierw bardzo emocjonalna scena, a potem znów umieram ze śmiechu na widok reakcji Deok Im obdarowanej książkami. To nie kara tylko nagroda :lol:

I tak się zastanawiałam wczoraj, kiedy czytałam o historii okresu, w którym rozgrywa się akcja dramy, nad chorobą księcia Sado. Możliwe, że miał schizofrenię.

A koniec odcinka 5 - najpierw tak piękna i liryczna scena wspólnego czytania/recytowania wiersza, a potem gniew króla. Jak to wszystko jest zagrane!

Trzykrotka - Śro 01 Gru, 2021 18:52

Przyznaję, że dzieje księcia Sado wydały mi się teraz bardziej intrygujące, choć wiem jak to brzmi. Zawsze postrzegałam go przez pryzmat fikcyjnych opowieści - od SKKScandal, przez Secret Door i nawet Painter Of The Wind - jako szlachetnego księcia, ofiarę intryg, wyrzut sumienia ojca, który skazał go na okropną śmierć. Tutaj widzimy furiata, zagrożenie zdrowia i życia dla własnej rodziny, mówi się o nim jako hulace i człowieku niezrównoważonym. Schizofrenia pewnie pasowałaby :mysle:
Dzieki temu postać starego króla - dziadka Sana (też świetnie zagrana postac :oklaski: ) nabiera głębi. Starszy pan jest mocno rozedrgany, niespokojny i krzywdzi wnuka - z miłości i ze strachu, że mógłby on być jak ojciec. Podoba mi się, jest wielowymiarowy. Podobnie San. Podobnie każda postać, może poza arogancką księżniczką - ciotką Sana. Ona po prostu gardzi wszystkimi. Królowa mi się też podoba - ostrożna, wyważona, uważna. Cieszę się że nie jest tutaj czarnym charakterem, jak w Painter Of The Wind.
Głowna para i recytacja przez papierowe drzwi :serduszkate: Az nie mogę się doczekać, żeby już padli sobie w ramiona.

Admete - Śro 01 Gru, 2021 19:27

Trzykrotka napisał/a:
Dzieki temu postać starego króla - dziadka Sana (też świetnie zagrana postac ) nabiera głębi.

O tak, brawa dla aktora. Właściwie wszystkie postaci są wycieniowane, aktorzy mają co grać. Szalenie podoba mi się tez obraz życia królewskiego dworu. Ten przyjaciel-doradca króla źle skończy - wydaje mi się, że skazano go na wygnanie.

Trzykrotka - Śro 01 Gru, 2021 22:13

Mówisz o tym, za którym wszystkie panny służebne gubią oczy? To jest dopiero niejednoznaczna postać! Za to jakie dzięki jego akcji mamy zakończenie 6 odcinka :serduszkate: Hej hej nanana, kąpiel w płatkach róż będzie miała z tym wiele wspólnego :rumieniec: Książę zaczyna czuć jak hormony mu buzują przy tej jednej pannie służącej.
O tak, dwór jest pokazany bardzo fajnie i to na obu poziomach, państwa i służby. Sceny ze służącymi oraz ich bezposrednią przełożoną są ciepłe i zabawne. Dziś śmiałam się bardzo z prób usmierzenia kąpielą książęcej frustracji i tego jak panny wypychały się nawzajem do łaziebnej komnaty :mrgreen:
Oraz pełen satysfakcji gest naszej bohaterki, którą królowa zatrzymuje w kilka dni w swojej służbie. Książę jęczy że jakże to tak, a ta odpowiada z bezczelnym uśmieszkiem "ona ma wyższą rangę od ciebie" :lol:

BeeMeR - Śro 01 Gru, 2021 22:55

Trzykrotka napisał/a:
Zawsze postrzegałam go przez pryzmat fikcyjnych opowieści - od SKKScandal, przez Secret Door i nawet Painter Of The Wind - jako szlachetnego księcia, ofiarę intryg, wyrzut sumienia ojca, który skazał go na okropną śmierć.
Ja kojarzę przede wszystkim film The Throne, wątek księcia Sado był też w Wojowniku BDS.

Skończyłam pierwszy odcinek Red Sleeves, zgrabnie ujęli dziecięce lata bez rozwlekania.

Admete - Czw 02 Gru, 2021 15:57

Trzykrotka napisał/a:
Mówisz o tym, za którym wszystkie panny służebne gubią oczy? To jest dopiero niejednoznaczna postać!

Tak, o nim właśnie mówię. W realnym świecie jego 13 - letnia siostra została konkubiną, ale niedługo potem zmarła.

EDIT: Siostra się właśnie pojawiła. Jakie ładne zakończenie odcinka 6.

Trzykrotka - Czw 02 Gru, 2021 18:46

Bardzo ładne :serce2:
Siostrę wprowadzono w akcję, brat pokazał, że siostrę kocha, ale że jego motywy są bardziej pokręcone niż się wydawało, zachowanie podobnie. Podejrzewam, że ta dziewczynka zagości w dramie.
Ale ostatnie sceny z księciem i służką i tak przyćmily wszystko. Ależ piękna chemia jest między Jun Ho i See Young! I wyraźne napięcie seksualne. Tylko czekać na ciąg dalszy.
Btw, armia koreańska po raz kolejny pokazała swą moc rzeźbienia, bo Jun Ho wygląda jak marzenie...

Admete - Czw 02 Gru, 2021 19:17

Bardzo lubię jego głos. Świetnie nim operuje w dramie. Bardzo jest królewski, a jak trzeba uroczy :)
Trzykrotka - Pią 03 Gru, 2021 06:55

Jirisan i szykuje się powódź w górach.
Powoli zbliżamy się do wyjaśnienia głównej zagadki - kto i dlaczego zabija w górach.
Bardzo fajny odcinek, może dlatego że było dużo pięknych gór. Ach, to ujęcie w którym nasz bohater szukający zagubionych identyfikatorów zmarłego kolegi wychodzi na odkrytą polanę i patrzy na góry :serduszkate:
Btw - nastolatka szuka nadal kuponu z loterii, toż to zupełna palma musiała jej odbić :zalamka: A że to drama, to pewnie znajdzie :mrgreen: oby nie po powodzi, bo nie uwierzę...
Już wiemy jak swój uraz odniosła Yi Gang, jeszcze jej partner pozostał. Ale na widoki powodzi się nie cieszę, już pożarów miałam dość, ech.

A wracając do Red Sleeve, to nabieram ochoty na zobaczenie JunHo w jego najdoskonalszym wydaniu, czyli jako nienagannego prokuratora - żarłoka w Chiefie Kimie :serce2:

BeeMeR - Pią 03 Gru, 2021 08:55

Prawda, tam było sporo pięknych zdjęć gór, a ze szczytu chyba najładniejsze :serce:
Znalezienie losu z loterii po tylu dniach w stanie dającym się odczytać - to tylko w dramie :wink:

Nic wczoraj nie oglądałam, zbyt źle się czułam... oby dziś było lepiej :trzyma_kciuki:

Trzykrotka - Pią 03 Gru, 2021 10:43

BeeMeR napisał/a:

Znalezienie losu z loterii po tylu dniach w stanie dającym się odczytać - to tylko w dramie :wink:

No właśnie... :mysle: Podobnie jak wyciąganie go z plecaka na wietrze :frustracja:

BeeMer :kwiatek: bardzo współczuję tych zawirowań. I tak myślę, że pod dawnym adresem miałabyś gorzej z ciśnieniem i innymi takimi. Grudzień to bardzo kiepski miesiąc dla zdrowia. Oby przeszło :trzyma_kciuki:

BeeMeR - Pią 03 Gru, 2021 11:11

Zauważyłaś, jakie tam są od czapy (ale pewnie modne w stolicy) przekąski górskie? :lol:
Kto by pufiaste buły albo chrupiące kurczaki zabierał w kilkugodzinny marsz :wink:

W Krakowie u mnie nie miałam astmy (uśpiła się) i nie brałam leków które przy okazji podnoszą ciśnienie, ale też byłam młodsza :wink:
Nic, to byle do przodu :trzyma_kciuki: