To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Admete - Sob 11 Sty, 2020 21:25

Czekolada słodko-gorzka...Nadal jestem pod wrażeniem tego serialu, choć nie jest idealny.
Aragonte - Sob 11 Sty, 2020 21:56

Czyli zakończenie jest dobre? To może kiedyś sobie obejrzę, jak najdzie mnie na melo :-)
Admete - Sob 11 Sty, 2020 22:04

Zakończenie będzie dopiero za tydzień, ale jakby coś się miało zepsuć, to odcinek 14 może być zakończeniem. I Chocolate będzie na Netflixie od 25 stycznia. To pięknie nakręcona drama, aktorzy, sceneria, muzyka, zdjęcia, przesłanie. Mam właśnie sezon na melo.
BeeMeR - Nie 12 Sty, 2020 00:00

Mam za sobą wyjątkowo paskudną sprawę seryjnego gwałciciela :uzi: Dobrze, że go złapali :cheerleader2:
Trzykrotka - Nie 12 Sty, 2020 01:10

BeeMeR napisał/a:
Mam za sobą wyjątkowo paskudną sprawę seryjnego gwałciciela :uzi:

Prawda, że metrowe przestępstwa są wyjątkowo paskudne? Ale też pójście do klubu w odpowiednim, czyli dość seksownym stroju, upicie się i samotny powrót metrem w tym stanie nie wydaje się mądrym pomyslem. Nie usprawiedliwia gwałtu oczywiście, ale to nie jedyne na co można się narazic.
Juz chyba widzę, jak w Pretty Noona nadchodzi końcowa katastrofa naprawiona w ostatnich sekundach dramy. I niestety bohaterka sama jest sobie winna. Bywa okropnie bezmyslna.
Z Crash widzialam tylko zdjęcia. Jutro. A raczej juz dzis będzie seans.

Admete - Nie 12 Sty, 2020 09:17

Trzykrotko zajrzyj na Wschód.
Alicja - Nie 12 Sty, 2020 12:38

Admete napisał/a:
Czekolada słodko-gorzka

oj tak

Admete, nie śledzę wpisów wstecz więc pytam: oglądałaś Children of the lesser God, o Cheon Jae-in, detektywie z IQ 167, który wierzy wyłącznie w fakty, logikę i liczby oraz Kim Dan początkującej detektyw, która posiada pewnego rodzaju nadprzyrodzone wizje.

Admete - Nie 12 Sty, 2020 12:55

Nie oglądałam, bo nie było dobrych napisów. To znaczy takich profesjonalnych.
Trzykrotka - Nie 12 Sty, 2020 15:06

Admete napisał/a:
Trzykrotko zajrzyj na Wschód.

Bardzo dziekuję :kwiatek:
Im dalej, tym bardziej uwielbiam tę dramę - Crash Landing On You znaczy. Wiem, że jest lekka, wiem, że ma masę rzeczy, do których można się przyczepić - whatever. Przyjemność, taka czysta, sensualna wręcz przyjemność przy jej oglądaniu już mnie uzależniła.
Odcinek 7 jest przepiękny - znowu. O każdym zaczynam tak pisać :lol: Bohaterowie bez ściemy mówią sobie i innym, co do siebie czują. Troszczą się o siebie do rozlewu krwi - on zasłonił ją przed kulą, ona oddała krew, żeby go ratować. Zaczynają myśleć - co dalej? Bo jej ucieczka na Południe, do ktorej oboje dążą, będzie oznaczała rozstanie na zawsze. Robi się melancholijnie. A jednocześnie nadal nie ma dramatoz i rozdzierania szat. Tekst Se Ri do drugiego rannego żołnierza, kiedy siada za kółkiem i rusza w drogę do szpitala, zamiast na lotnisko i do Paryża (ostatnia droga ucieczki za chwilę się zamknie): Wiesz, jaki jest mój ulubiony film? Mad Max Fury Road :mrgreen: I rusza z piskiem opon. A taki sposób cerowania munduru uważam za jedyny słuszny

I taka reakcja na tę cerę jest jedynie słuszna

Hyun Bin patrzy na Ye Jin z taką intensywnością, że buty spadają. I mają pierwszy prawdziwy, śliczny kissu pod kroplówką zamiast jemioły :serce:
Z żarcików: jest nieodzowna rozmowa o BTS, kiedy SeRi spotyka w szpitalu "największą ARMY po tej stronie granicy" :lol: (ARMY to fanclub BTS), a po jeziorze w Szwajcarii pływa pod taką oto flagą

(W końcu mieliśmy w dramie Ewę Wiśniewską z Astralii, prawdaż.....)
No i oczywiście wioskowe ajummy, bezcenne, oprowadzają prawdziwą narzeczoną kapitana Ri i jej koszmarną mamuśkę po apartamencie idealnym dla nowożeńców, w którym w wannie wychowuje się kózka, na balkonie kury, a z racji na przerwy w dostawie prądu nowoczesna lodówka przydaj się jako... biblioteczka, a w windzie co prawda jest windziarka, ale czasami trzeba z niej wypełzać między piętrami (tak, przerwy w dostawie prądu :oklaski: )

Aragonte - Nie 12 Sty, 2020 15:13

Ooo, dobrze wiedzieć, że dalej się zachwycasz :mrgreen: Ja dopiero będę oglądać, próbowałam pisać (z mizernym skutkiem) i grzebałam w necie.
Admete - Nie 12 Sty, 2020 16:51

Dlaczego jest tam polska flaga? W Stove League odcinek 9 mi się podobał. W końcu wyjaśniło się, dlaczego manager jest taki chłodny. Wcześniejsze podchody z zawodnikami, płacami mnie znudziły, ale i tak oglądam dla Namgoonga i tych odcinków, które są bardziej osobiste.

BeeMer podobno ta tajwańska drama jest dobra:

https://www.youtube.com/watch?v=0K3HBZk1nw8

Yong-Jiu Grocery Store

Aragonte - Nie 12 Sty, 2020 18:05

Admete napisał/a:
Dlaczego jest tam polska flaga?

Nie mam pojęcia, może polskie barwy pasowały bohaterce do torebki i całego outfitu :wink:
Chyba że ktoś pomylił flagę szwajcarską z polską :-P

Ale odcinek Crash mi się podobał, a jakże :mrgreen:

BeeMeR - Nie 12 Sty, 2020 18:26

Admete napisał/a:
Yong-Jiu Grocery Store
Przemyślę to :kwiatek:

Na razie bardzo dobrze mi się ogląda Ducha - Druga faktycznie odsłania oblicze zimnej suczy, Drugi ofiarnie poszedł z panną do tunelu, a Dołeczek zyskał nagranie na poczcie głosowej, które niewątpliwie kiedyś odsłucha :mrgreen: Panna zyskuje z czasem, wygładza się z deka, ale jej nowy partner nie jest zachwycony :lol: Dziwne, a tak lubi sam sobie różnicować pracę ;)

Trzykrotka - Nie 12 Sty, 2020 21:31

Admete napisał/a:
Dlaczego jest tam polska flaga?

Ot i wielka tajemnica :mysle: Chyba że tę scenę kręcili akurat w Solinie - bo w Niedzicy nie, poznałabym :mrgreen: Sprawdziłam nawet, czy bandera szwajcarska tak nie wygląda, ale nie - jest podobna do flagi, czerwona z krzyżem.
Drugi z tego tygodniowych odcinków - kapitan Ri szuka SeRi po górach, lasach i ukrytych willach, a narzeczona zastanawia się, czy go nie zdenuncjować za pomoc "szpiegowi z Południa" - a to ci delikatna skrzypaczka, no :bejsbol: Niech ich spikną z oszustem - idealnie do siebie pasują.

Aragonte - Nie 12 Sty, 2020 21:36

Trzykrotka napisał/a:
Drugi z tego tygodniowych odcinków - kapitan Ri szuka SeRi po górach, lasach i ukrytych willach, a narzeczona zastanawia się, czy go nie zdenuncjować za pomoc "szpiegowi z Południa" - a to ci delikatna skrzypaczka, no :bejsbol: Niech ich spikną z oszustem - idealnie do siebie pasują.

O, to widziałaś już ósmy odcinek??

Trzykrotka - Nie 12 Sty, 2020 21:51

Dopiero 1/3. Nie mogłam się pohamować, udało mi się znaleźć pasujący sos - i yalla!
Jest bardzo smutno i dramatycznie, a seulski oszust to spec manipulacji.

BeeMeR - Nie 12 Sty, 2020 23:02

Z tym księżycem to z deka przesadzili :shock: :paddotylu:

No ale to, ani inne takie tam bzdury nie zmieniają faktu, że dramę ogląda się batdzo dobrze :mrgreen: jestem po porwaniu autustyka i ponownej nocnej wizycie w tunelu.

Trzykrotka - Nie 12 Sty, 2020 23:22

BeeMeR napisał/a:
Z tym księżycem to z deka przesadzili :shock: :paddotylu:

No, może lekkko :-D
BeeMeR napisał/a:
jestem po porwaniu autustyka i ponownej nocnej wizycie w tunelu.

Tego chłopca z piekarni? To już jesteś coraz bliżej chwytania samego Ducha :kwiatek:
Powiem po raz en-ty, że bardzo się cieszę, że ci się podoba :kwiatek: Skromniutko i cichutko pojawiło się coś tak przyjemnie innego i od standardowego kryminału i standardowej komedii. I obsada bardzo zacna. Dołeczka kocham zawsze, ale niestety nie zawsze dostają mu się dobre projekty. A tu tylko z jednym przesadzili, robiąc z niego oraz Młodego z centrali supermanów w jednej scenie pod koniec dramy. Poza tym jest miodowy, zwłaszcza kiedy dla mamy przebiera się za własnego ojca w młodym wieku :oklaski:

Jajusiu, ale się skończył 8 odcinek Crash :paddotylu: Cliffhanger taki, że gdyby teraz powiedzieli, że następna emisja za 2 tygodnie, to chyba byłyby zamieszki. I bardzo pięknie i strasznie i dramatycznie i smutno i w ogóle...
Hyun Bin znakomicie gra twarzą, samą twarzą pokazywaną w zbliżeniu. Jest bardzo, ale to bardzo dobry jako kapitan Ri :oklaski:

Aragonte - Nie 12 Sty, 2020 23:27

Trzykrotka napisał/a:
Jajusiu, ale się skończył 8 odcinek Crash :paddotylu: Cliffhanger taki, że gdyby teraz powiedzieli, że następna emisja za 2 tygodnie, to chyba byłyby zamieszki. I bardzo pięknie i strasznie i dramatycznie i smutno i w ogóle...

Łoj, to może poczekam z oglądaniem, żeby się nie denerwować...

BeeMeR - Nie 12 Sty, 2020 23:31

Trzykrotka napisał/a:
Dołeczka kocham zawsze, ale niestety nie zawsze dostają mu się dobre projekty.
Nie tylko jemu...
Ale nie oglądałaś jak się go uwodzi (You drive me crazy)? Bo właśnie sobie przypomniałam na dobranoc :serce:
https://www.youtube.com/watch?v=4T9HX_KTgOw
To nie była najlepsza treściowo drama ale sympatyczna, bardzo krótka i obsadowo dobra. Takie In Time with You w wielkim skrócie, friends turned lovers ;)

Admete - Pon 13 Sty, 2020 06:24

Zajrzę do linka potem. Ciekawa jestem jak :wink:
Trzykrotka - Pon 13 Sty, 2020 06:24

Jeśli piszesz, to możesz poczekać, żeby się nie rozpraszać :kwiatek:
Ja to You Drive Me Crazy chyba zaczęłam oglądać, ale nie pamiętam scen z MV, więc nie obejrzałam na pewno do końca. Nadrobię :excited:

Aragonte - Pon 13 Sty, 2020 07:50

Trzykrotka napisał/a:
Jeśli piszesz, to możesz poczekać, żeby się nie rozpraszać

Strasznie niemrawo piszę, mam tylko kawałeczek sceny z Willemem :czekam2:

Ja tę mimidramę kojarzę, chociaż chyba jej nie obejrzałam jeszcze - muszę sprawdzić, czy mam.

Trzykrotka - Pon 13 Sty, 2020 08:19

Aragonte napisał/a:

Ja tę mimidramę kojarzę, chociaż chyba jej nie obejrzałam jeszcze - muszę sprawdzić, czy mam.

Mamy wszystkie sama-wiesz-gdzie :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

BeeMeR - Pon 13 Sty, 2020 11:26

W minidramie panna jest wyjątkowo irytująca, cały pierwszy odcinek zgrzytałam zębami, potem się ogarnia i jest lepiej. Dołeczek uroczy jak zawsze :serce: Do aktorki zastrzeżeń nie miałam, tylko do postaci.

Jeśli idzie o to "jak", to dostępna jest też owa scena, bez konieczności oglądania całej dramy :wink: Pani była co najmniej wstawiona i napalona więc się opierał.... póki nie usłyszał jaki to jest piękny, wypowiedziane maślanym tonem :serduszkate: nie dam głowy, czy sam był całkiem trzeźwy :wink:
https://youtu.be/Ciy3rV75tCU