Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Admete - Pon 13 Kwi, 2020 21:37
W takim sensie to wypożyczalnia, że póki płacisz , to masz dostęp do książek. Nie stanowią twojej własności. Musiałabyś je kupić. Ja to tak określam, że to wypożyczalnia.
trifle - Pon 13 Kwi, 2020 22:10
Aha, ok. Zastanowiło mnie to, bo jak sobie ściągniesz coś na Kindla, to raczej nie zniknie, nawet gdybyś przestała płacić
Ale Legimi to jest fajna sprawa, jak taki ebookowy netflix. Szkoda, że na Kindla jest limit 10 książek w miesiącu, ale z drugiej strony przeczytać 10 w miesiąc to nie takie hop siup
Admete - Pon 13 Kwi, 2020 22:35
Zupełnie wystarczy te 10 książek. Myślę sobie kiedyś kupić Kindle. Ale nie teraz. Na razie wystarczy mi ten, który mam.
Tamara - Wto 14 Kwi, 2020 13:15
Przeczytałam "Portrety pań wytwornych" Stanisława Wasylewskiego - i jestem usatysfakcjonowana i rozczarowana jednocześnie . Usatysfakcjonowana, bo pierwszy raz dostałam w ręce zbiorek poświęcony sławnym damom z epoki stanisławowskiej , o niektórych nawet nie wiedziałam że istniały , a rozczarowana, bo to krótkie szkice, przedstawiające w ogólnych zarysach żywoty owych pań, w większości swawolnych, więc po prostu jest mi za mało . Żywot każdej z nich wystarczyłby na co najmniej monografię , jak nie film dokumentalny i ekranizowaną kostiumową biografię całą gębą . Ale rzecz z założenia miała w lekkiej formie przybliżać osobistości epoki , bez pretensji o bycie solidną porcją udokumentowanej wiedzy , więc jestem jednocześnie i zadowolona - i chciałabym duuużo więcej , bo temat pasjonujący .
Agn - Wto 14 Kwi, 2020 13:17
Wiesz, to trochę jak z książkami z wydawnictwa "Znak" o kobietach dyktatorów, dziewczynach wojennych i całej reszcie. Dla kogoś, kto nie czytuje literatury faktu są spoko - nie za głębokie, nie za wiele informacji, takie czytadełko prawie że. Ale jak ktoś lubi, to dla niego będzie stanowczo za mało.
Tak że rozumiem.
Tamara - Wto 14 Kwi, 2020 13:39
Tym bardziej , że rzecz powstała niemal sto lat temu , bo pierwsze wydanie było chyba w latach 20 .
Agn - Wto 14 Kwi, 2020 14:07
| annmichelle napisał/a: | A co do Cleeves to kupię dwie ostatnie jak wyjdą, bo nie uważam ich za katastrofę i jako kryminał mogę polecać. Krzywda książkom i mnie się nie dzieje, że stoją na półce. Miejsce mam, na pewno przeczyta je też kilka osób, którym je pożyczę lub domownicy. |
A to troszkę zmienia postać rzeczy, bo wtedy faktycznie warto. U mnie też to tak funkcjonuje - książka, którą dostanie tata, przeczytam i ja. A moje to wiadomo - do wielokrotnych czytań.
annmichelle - Wto 14 Kwi, 2020 14:15
Może to też kwestia, że wydatek 8-10 euro za książkę po polsku to tak jakby w Polsce kosztowała 10-15 złotych. Kupienie więc np. 10 książek w miesiącu nie stanowi jakiegoś problemu, co innego jakby kosztowały po 30 euro za sztukę.
A jeśli kupię w ciemno jakąś książkę, która zupełnie mi się nie podobała to nie daję znajomym czy rodzinie, bo trochę słabo dawać innym kiepskie książki , ale wystawiam na ebayu za symboliczne 1 euro i fajnie, jak ktoś zainteresowany ją kupi. Sama też kupowałam książki na niemieckich aukcjach, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
A Wam dziewczyny mogę zazdościć bibliotek (tak jak wspomniałam w odp. na poprzedniej stronie nie mam tu takowej z polską literaturą współczesną), a e-booki choć czytam, jednak wolę mniej od papierowych.
trifle - Wto 14 Kwi, 2020 17:30
Ja mam z bibliotekami taki problem, że zapominam o terminach i zawsze się kończy płaceniem kary. Kiedyś jak mi wyszło z 40zł to pani widząc to powiedziałam, że mam nonszalancki stosunek do swoich pieniędzy
Ja się oduczyłam kupowania książek po kilku przeprowadzkach Wolę papierowe, ale czytam ebooki. Kupuję książki kulinarne - choć nie mam ich aż tak dużo, jedną pólkę na regale. Niewiele z nich robię, ale uwielbiam przeglądać
Teraz czytam statystyczną książkę Janiny Bąk. Kojarzy ktoś bloga "Janina Daily" z fb lub instagrama? W czasie kwarantanny ona prowadzi na instagramie codzienne zajęcia kitku-fitku (bo ma pięknego czarnego Kitku) i ja po prostu płaczę, jak o tym tylko myślę Polecam dla rozrywki.
Ania Aga - Wto 14 Kwi, 2020 18:28
Lubię biblioteki, czasem idę po konkretną książkę, ale najczęściej jest to polowanie na coś niewiadomego.
ita - Wto 14 Kwi, 2020 21:18
| trifle napisał/a: | Teraz czytam statystyczną książkę Janiny Bąk. Kojarzy ktoś bloga "Janina Daily" z fb lub instagrama? W czasie kwarantanny ona prowadzi na instagramie codzienne zajęcia kitku-fitku (bo ma pięknego czarnego Kitku) i ja po prostu płaczę, jak o tym tylko myślę Polecam dla rozrywki. |
Kojarzy Przed chwilą ryczałam ze śmiechu nad dzisiejszym wpisem i komentarzami do niego Dawno nie wchodziłam na FB Janiny, ale pamiętam go jeszcze z jej irlandzkich czasów, kochałam czytać wpisy dotyczące jej pracy na uczelni
trifle - Wto 14 Kwi, 2020 22:18
Ha
Admete - Nie 19 Kwi, 2020 12:19
Przeczytałam "Opowiem co o zbrodni". Znani polscy pisarze kryminałów opowiadają o prawdziwych zbrodniach. Najpierw był chyba program telewizyjny, a potem książka. Programu niestety nie widziałam.
A teraz przypominam sobie "Opętanie" A.S. Byatt.
Agn - Nie 19 Kwi, 2020 12:29
A, to to o czym wczoraj mowilas na skype?
Tego sa chyba nawet 2 czesci.
ita - Nie 19 Kwi, 2020 12:39
Tu też można posłuchać o "Opowiedz mi o zbrodni":
https://youtu.be/z1m34pVPAH0
Dokładnie od 00:17:04.
Szafran - Nie 19 Kwi, 2020 12:48
Ja oglądałam program. Stacja o zbrodniach, która go nadaje, to moja guilty pleasure:D
Admete - Nie 19 Kwi, 2020 12:56
Drugiej częsci jeszcze nie czytałam, ale zmierzam. Dzięki za linka, obejrzę.
ita - Nie 19 Kwi, 2020 13:02
Ja nawet nie myślę, żeby się za to brać, żeby mnie nie straszyło po nocach i wieczorach
Admete - Nie 19 Kwi, 2020 17:47
Dziwna jestem, ale na mnie to nie działa w ten sposób. Moja najmłodsza bratanica też tak będzie mieć
milenaj - Nie 19 Kwi, 2020 18:59
Czytam "Marylę z Zielonego Wzgórza", ale zastanawiam się, czy nie porzucić. Wcale mnie nie ciekawi co będzie dalej
Trzykrotka - Nie 19 Kwi, 2020 23:21
| Szafran napisał/a: | | Ja oglądałam program. Stacja o zbrodniach, która go nadaje, to moja guilty pleasure:D |
I moja Oglądałam program. Ale zbrodnie były naprawdę paskudne. Takie skandynawskie, dokonywane przez zwykłych, szarych ludzi.
Tamara - Wto 21 Kwi, 2020 18:29
"Karolina Sobańska - odeska Mata Hari" Andrzeja Palacza - utrzymana w konwencji reportażu opowieść o tytułowej Karolinie Sobańskiej , starszej siostrze niejakiej Eweliny z Rzewuskich primo voto Hańskiej, secundo voto de Balzac , osobie bardzo ciekawej i bardzo nieciekawej , albowiem trzech lub czterech mężów długoletniej kochance generała Wita i nieoficjalnej rosyjskiej agentce , inwigilującej polskie środowiska niepodległościowe przez prawie 40 lat - od lat 20 po 60 XIX wieku . Dobrze , ciekawie napisane, czyta się bardzo przyjemnie .
Tamara - Śro 22 Kwi, 2020 11:11
"Pani na Złotym Potoku - opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej" Magdaleny Jastrzębskiej - biografia córki Zygmunta Krasińskiego . Nietuzinkowa jak na owe czasy osobowość, o mało co nie została królową Szwecji - niedoszły narzeczony Karol XV zmarł nagle na kilka dni przed zaręczynami .Przez współczesnych uważana często za ekscentryczkę i dziwaczkę , prawdopodobnie dlatego że nie znosiła życia salonowego i lubiła mówić co myśli
Jakoś koło roku 2000 byłam w Złotym Potoku - pałac wtedy zajmowała szkoła , bodaj rolnicza ale głowy nie dam. Za to stojący obok prześliczny dworek Krasińskich można było zwiedzać . W takim dworku mogłabym mieszkać
Agn - Śro 22 Kwi, 2020 11:19
Co ty za zestaw ksiazek przerabiasz? Co jedna to smakowiciej brzmiaca.
Tamara - Śro 22 Kwi, 2020 12:04
Ostatnie zakupy w Bonito z powodu promocji , sztuk 14
|
|
|