To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

praedzio - Śro 31 Sie, 2016 16:30

A w tym roku Jasio Kubek bardzo ładnie zaprezentował się wokalnie na FMC. Chyba w życiu jeszcze tyle braw nie zarobił. :mrgreen:
Anonymous - Śro 31 Sie, 2016 17:41

z cala pewnoscia zasluzyl - on jest chyba najbardziej uzdolniony muzycznie. Chyba nawet bardziej niz Adam...
praedzio - Śro 31 Sie, 2016 18:24

Obaj kochają muzykę i to widać.
Anonymous - Czw 01 Wrz, 2016 03:05

jesli moge wyrazic swoja opinie po osobistych doswiadczeniach (spotkalam Kubka zanim byl Beltainem, potem jako kolege mojego najlepszego kumpla. Innych roznie - nie zawsze mowilam co wiem. Sa pewne sprawy miedzy przyjaciolmi, ale dosc, ze wiem gdybym Ci powiedziala, to bys sie splawila rumiencem. Naprawde. Chodzi, ze ludzie mi mowia o zwiazkach i relacjach).
Muzyka.
Wole wracac do tej pieknej jeam sesion w mojej kuchni...

praedzio - Czw 01 Wrz, 2016 07:20

Może gdybym miała ileś tam lat mniej, to by mnie to żywo zainteresowało. Teraz jest mi to obojętne. Szczerze - nie ma ludzi idealnych. A mnie wystarczy to, co widzę na scenie i czasem na sesjach. Sama chcę się pobawić i innym tego życzę. W resztę nie wnikam, bo mi ta wiedza nie jest do niczego potrzebna.
Anonymous - Pią 02 Wrz, 2016 21:56

masz tyle samo lat co ja i jestem tym zainteresowana na rowni z Toba, tylko, ze ludzie lubia mi mowic. I nie wiem, czy to wada, czy zaleta.
Wiem, ze ide na festiwal/koncert i ciesze sie muzyka, rytmem, atmosfera.
I to jest najwazniejsze.

Admete - Wto 11 Paź, 2016 19:23

Piano Guys - This is Your Fight Song (Rachel Platten Scottish Cover)

https://www.youtube.com/watch?v=mOO5qRjVFLw

Przy okazji piękne krajobrazy.

praedzio - Nie 23 Paź, 2016 21:56

Znów słucham tej płyty:

Calum Stewart & Heikki Bourgault - Jolie Nanon

Admete - Pon 24 Paź, 2016 05:40

Nastrojowe - podoba mi się.
praedzio - Nie 26 Lut, 2017 12:40

Za oknem syfoza totalna, więc uciekam w świat muzyki.

Najpierw energetyczny Faun:

FAUN - Federkleid
FAUN - Walpurgisnacht

A później nastrojowa Moya:

Máire Brennan - Doon Well

Admete - Nie 26 Lut, 2017 12:47

Bardzo fajna muzyka.
praedzio - Nie 26 Lut, 2017 12:50

Natchnęła mnie Anaru na FB. :mrgreen: Chodzi o hurdy gurdy czyli naszą lirę korbową. ;)
praedzio - Nie 05 Mar, 2017 18:39

Dalej jestem niewyspana po piątkowym wieczorze, ale cóż. Cierp ciało, kiedyś chciało. ;)

Wydawać by się mogło, że koncerty Moyi mogłyby mi się przejeść (byłam chyba na czterech solowych plus jakichś trzech Clannad), ale to raczej nie w tym życiu. :thud: Wystarczy, ze piosenkarka wyjdzie na scenę i powie swoim dźwięcznym głosem (a naprawdę ma piękny, głęboki głos :serce: ) "dżen dobły" i koniec - jestem ugotowana, rozpłynięta jak masło, wzruszona i czuję, jak mi trzepoce jak spłoszony ptak serducho. :thud: W tym roku było dodatkowo wzruszająco: Moya opowiadała o śmierci bliskich jej osób, które odeszły w zeszłym roku (ojciec - Leo Brennan i wuj - Padraig Duggan, współzałożyciel i członek Clannad), a ja pobeczałam się z powodu Aine. :(

Piosenkarka mówiła też o tym, jak starała się pozbierać do kupy po tych smutnych wydarzeniach, a robiła to m.in. malując obrazy. Dlatego też okładka jej najnowszej płyty, która ukazała się na rynku 24 lutego jest w całości przez nią zaprojektowana. Na scenie towarzyszyły jej dzieci: córka Aisling i syn Paul, którzy są też w dużej części współautorami tekstów na jej płycie.

Oprócz nich na scenie zaprezentowała się Lia Wright, która grała na skrzypcach i śpiewała niektóre partie, zwłaszcza w gaelicu (ma piękny głos :serce2: ) oraz harfista Cormac de Barra (w dalszym ciągu utrzymuję, że gość któregoś dnia zostanie moim mężem :P ).

Podczas koncertu były piosenki z najnowszej płyty, ale też starsze, wiązanka z Robin of Sherwood zakończona bretońskim ridee na pięć (o ile dobrze rozpoznałam taniec :mysle: ) ;) , piosenka, którą wykonała Aisling oraz dwa kawałki instrumentalne w wykonaniu Cormaca (jeeej, jak ten facet wymiata na harfie! :serce2: ).

Zdjęcie, jakie udało mi się wykonać w piątkowy wieczór:

Od lewej: Aisling Jarvis, Paul Jarvis, Moya Brennan, Lia Wright i Cormac de Barra.

I moja ulubiona piosenka z "Canvas" - najnowszego albumu Moyi: You Never Know

Admete - Nie 05 Mar, 2017 19:13

Piękny musiał być ten koncert. Ide na YT poszukac jakiegoś fragmentu z tej płyty. Jaki ma tytuł?
praedzio - Nie 05 Mar, 2017 19:15

Napisałam wyżej. ;) Canvas. Chyba udostępniony przez mnie filmik/piosenka na razie jest jedynym, który jest dostępny na yt.
Admete - Nie 05 Mar, 2017 19:16

A to szkoda.
praedzio - Nie 05 Mar, 2017 19:18

Płyta ma zaledwie tydzień, to i nic dziwnego. ;)
praedzio - Wto 14 Mar, 2017 09:55

Trzęsę portkami przed piątkowym występem. :paddotylu: Nasza instruktorka od tańców szkockich stwierdziła, że można już nas pokazać - ekhm - szerszej publiczności, więc przygotowałyśmy układ skombinowany z dwóch szkockich tańców: The Highland Fair (jig na 2 pary) i The Luckenbooth Brooch (jig na 3 pary). Czarno to widzę, oj czarno. :zawstydzona2:
Aragonte - Wto 14 Mar, 2017 16:41

Czemu czarno? Dobrze będzie :)
praedzio - Wto 14 Mar, 2017 19:20

Bo jeszcze nam niespecjalnie to wychodzi. Za mało prób.
Aragonte - Wto 14 Mar, 2017 20:53

A jaka będzie publicznośc? Gdzie ten pokaz ma byc?
praedzio - Wto 14 Mar, 2017 21:06

W Klubie DGW.
Aragonte - Wto 14 Mar, 2017 21:49

Eee, w Klubie Dowództwa Garnizonu Warszawa? :wink:
praedzio - Śro 15 Mar, 2017 07:23

Tak. :) Nikogo nie namawiam na przyjście, bo to będzie porażka. :P możemy co najwyżej później wyjść na Patrykowe piwo. ;)
Aragonte - Śro 15 Mar, 2017 23:49

Jeszcze nie wiadomo, czy porażka. Poza tym potraktuj to po prostu jak zabawę.
A o której to będzie? Może w końcu ruszę się gdzieś na Patryka :mysle: