Elizabeth Gaskell - życie, twórczość i epoka - Gdzie kupić książki Gaskell
Jotka - Sob 02 Mar, 2013 19:09
| AineNiRigani napisał/a: | | Dwurecznosc jest dobra, jesli nie jest wprowadzana za wszelka cene. |
U nas dwuręczność narazie jest problemem (prawie 8 lat) ale za to dość duże zdolności manualne i spora muzykalność (jak miała kilka miesięcy zatykała uszy jak zaczynałam śpiewać potem było "ciocia nie aaaa" )
Anonymous - Sob 02 Mar, 2013 23:32
Jotko, to tylko oznacza slaba lateralizacje. Powinna byc wychwycona juz w przedszkolu - badzmy szczerzy, a juz na pewno w zerowce i w I klasie. I powinno sie takiemu maluchowi pomoc (zazwyczaj przestawia sie go na prawa reke).
Anonymous - Nie 03 Mar, 2013 07:54
Dziewczyny ten temat to wypadałoby by przenieść
Ania Aga - Sob 09 Sie, 2014 20:36
http://merlin.pl/Kuzynka-...1.html#fullinfo
E. Gaskell Kuzynka Phillis
Eeva - Pon 11 Sie, 2014 08:27
Zamówiłam sobie. Dzięki za info!
Eeva - Pon 25 Sie, 2014 16:03
Zaczęłam czytać i idzie mi jak krew z nosa
Eeva - Pon 29 Wrz, 2014 08:25
Przebrnęłam, ale ledwo. Wynudziłam sie okrutnie. Książka cienka, ale jak dla mnie nie do strawienia.
Trzykrotka - Śro 05 Lis, 2014 12:00
Oj... Ale co? Akcja nudna? Bohaterka nieciekawa?
Eeva - Czw 06 Lis, 2014 08:47
W sumie i to i to dla mnie. Główny bohater jakiś taki rozmemłany strasznie, ze miałam ochotę go trzasnąć łopatą. Bohaterka w sumie nawet juz teraz nie pamiętam jaka. Czytałam dwa miesiące temu i już nic o niej nie pamiętam.
A co do akcji to hmmm, książka w sumie o niczym.
behemotka - Wto 06 Sty, 2015 19:11
ok, to nie jest do końca to miejsce, ale nie bardzo mam gdzie umieścić tę informację, więc najpierw, w ramach usprawiedliwienia - nie wiem, czy już widziałyście, ale od października są już w sprzedaży "NIESAMOWITE HISTORIE Gaskell " - jak na razie tylko wspominałyście o możliwym wydaniu
no idrugie info - wiem, ze większość z was nie jest fankami yputube'owych ekranizacji ale właśnie zaczyna się taka wersja PiP - tutaj nazywa się East & West może komuś się spodoba
https://www.youtube.com/watch?v=A1nymSwhMcE
trudno powiedzieć coś po 2 odcinkach, ale wg mnie jak na razie charakter Gośki uchwycony świetnie
Harry_the_Cat - Wto 06 Sty, 2015 22:57
Calkiem sympatyczne sie wydaje, dzieki za linka!
Eeva - Śro 07 Sty, 2015 08:53
Super, dzięki!
Caitriona - Śro 07 Sty, 2015 14:53
| behemotka napisał/a: | | ale od października są już w sprzedaży "NIESAMOWITE HISTORIE Gaskell " - jak na razie tylko wspominałyście o możliwym wydaniu |
Swietnie, dzięki za info!
behemotka - Pią 09 Sty, 2015 22:35
o widzę pierwszych fanów króla Richarda
Caitriona - Sob 10 Sty, 2015 19:52
| behemotka napisał/a: | | o widzę pierwszych fanów króla Richarda |
Skradł mi serce od pierwszego momentu
praedzio - Sob 10 Sty, 2015 19:59
Ja szukałam avka z kucharzem, ale nigdzie nie znalazłam. Będę musiała screena z serialu zrobić.
I już nie offtopuję.
behemotka - Sob 10 Sty, 2015 23:42
ok, żeby zakończyć oftop
uprzejmie donoszę, że w Niesamowitych historiach" są następujące opowiadania:
Opowieść starej piastunki
Opowieść dziedzic
Uboga klaryska
Klątwa rodu Griffithsów
Szara dama
Ania Aga - Pon 30 Mar, 2015 16:47
E. Gaskell Panna Lois od czarów
Życie w Barford, na brytyjskiej prowincji, nie było może dla Lois Barclay czymś ekscytującym. Mieszkała tam z rodzicami. I gdy ci zmarli, została sama na świecie. Nie licząc wuja, Ralpha Hicksona z Salem, w Nowej Anglii - czyli daleko, za oceanem. I tam miała teraz po długiej, morskiej podróży trafić Lois.
"Biedne, biedne dziewczę! Obcy to dla niej kraj, obcy ludzie... będzie się czuła tu samotna i opuszczona... Dziwaczni są ci ludzie z Nowej Anglii... Nic, tylko się modlą, zawsze na kolanach." A trzeba jeszcze wiedzieć, że było to w czasach, kiedy rzekome uroki rzucane przez czarownice traktowano poważnie. I to właśnie Salem stało się miejscem okrutnych wydarzeń, w których Lois miała odegrać ważną rolę...
http://merlin.pl/Panna-Lo.../1,1634778.html
Alicja - Sob 04 Kwi, 2015 16:21
Dużo się zmieniło w dostępności książek Gaskell od czasów forumowego tłumaczenia North & South wczoraj kupiłam "Ruth " i " Kuzynkę Phillis".
Ania Aga - Wto 28 Kwi, 2015 20:03
http://3.bp.blogspot.com/...5%2B-%2B003.png
W Biedronce od 27 IV
Anaru - Wto 28 Kwi, 2015 20:39
I to całkiem ładne wizualnie
Agn - Wto 28 Kwi, 2015 21:00
To jest to najnowsze wydanie klasyki - przepiękne.
Admete - Wto 28 Kwi, 2015 21:05
Hmmmm za taką cenę chyba pójdę kupić. Ale byłam w poniedziałek ( 27 i u nas nie było ).
Anaru - Wto 28 Kwi, 2015 21:36
Mogę zerknąć w wolnej chwili czy u nas są
Eeva - Wto 28 Kwi, 2015 21:41
Zakupiłam sobie Panie z Cranford, było dopiero w trzeciej biedronce
|
|
|