To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Szekspir szeroooooooko pojety

Szafran - Pią 26 Cze, 2020 10:18

BeeMeR napisał/a:

Bardzo mi się podobał pomysł z obsadzeniem Tytani/Hipolity, Oberona/Tezeusza, Puka/Filostrata itd. tymi samymi aktorami - ciekawe, czy to kwestia oszczędności aktorów czy zamierzonego dualizmu, p

Ja to widziałam w wielu wersjach:). Puka-Filostrata pewna nie jestem, ale Tytania-Hipolita Oberon-Tezeusz jest też np. u Hytnera. W balecie Neumeiera te partie też tańczą ci sami soliści.

Admete - Pią 26 Cze, 2020 12:08

Trzykrotka napisał/a:
Cała grupka rzemieślnicza niemal skradła show reszcie.

Piotr też był bardzo zabawny.

Trzykrotka - Pią 26 Cze, 2020 12:31

Ciekawam, czy tak to właśnie wyglądało za czasów Szekspira :wink: Publiczność po trosze współuczestniczy w spektaklu, jest coś dla rzędów za grubszy pieniądz i dla jednopajsowców z parteru, można się wzruszyć... troszeczkę, można się wyśmiać do woli, także z tych, którzy są od nas głupsi - i Master Shakespeare odniósł kolejny sukces. A po wiekach działa to tak samo i dlatego geniuszem jest :serduszkate:
Aragonte - Pią 26 Cze, 2020 12:51

Amen :mrgreen:

Wzięłam dziś wolny dzień, bo zarwałam prawie całą noc (trudno spać, kiedy boli :? ), więc chyba sobie ten "Sen" z The Globe obejrzę.
Widzę, że też proszą o datki :(

Szafran - Pią 26 Cze, 2020 13:01

Były artykuły, że Globe jest na krawędzi zamknięcia.

To samo ostatnio pisali też o muzeum w domu Jane Austen.

W UK to w większości miejsca, które utrzymują się z wpływów z biletów i dotacji darczyńców, więc wiadomo. Z teatrów subsydiowane przez państwo są National Theatre i Royal Opera. I bodaj Royal Shakespeare Company. Reszta... cóż.

https://variety.com/2020/legit/uncategorized/shakespeares-globe-theatre-risk-closure-coronavirus-1234609264/

Aragonte - Pią 26 Cze, 2020 13:27

Szafran napisał/a:
To samo ostatnio pisali też o muzeum w domu Jane Austen.

O kurczę :( Byłam tam kiedyś. Byłaby wielka szkoda, gdyby to zamknięto. No i Globe :( Wczytałam się teraz w to, co piszą na stronie :-|

Admete - Pią 26 Cze, 2020 15:54

Gdyby zamknęli te miejsca, to byłaby wielka strata.
Aragonte - Pią 26 Cze, 2020 21:00

Zdecydowanie :( Już wynalazłam chyba, jak można przekazać im wsparcie.

Obejrzałam dziś (korzystając z wolnego dnia na chorobowe) Sen nocy letniej w wersji The Globe. Baaardzo mi się podobał :mrgreen: :mrgreen: Nadal bardziej mnie bawi i interesuje część fantastyczna i ludyczna, a mniej te wszystkie zakochane pary. Spodek rządzi :mrgreen:
A rzemieślnicy odstawili show Flatleya, bo może nie aż Riverdance :lol:

BeeMeR - Pią 26 Cze, 2020 21:12

Szafran napisał/a:
Tytania-Hipolita Oberon-Tezeusz jest też np. u Hytnera. W balecie Neumeiera te partie też tańczą ci sami soliści.
Ja nie miałam najmniejszej wątpliwości, że nie jest to nowatorskie połączenie (co może być nowatorskiego w kilkuwiekowej sztuce ;) ), kto wie, może tak właśnie było pierwotnie, ale ja widziałam taki projekt po raz pierwszy i bardzo mnie ujęło to rozwiązanie - tak genialne w swojej prostocie.
Grupa prostaczków mnie też zachwyciła - nie podobał mi się tylko plujący prolog i pomysł na psa - obyłoby się bez tego, dla mnie to było nadto, ale poza tym przedstawienie - miodzio. Ja Tyzbe pamiętam jeszcze ze Starego - Szymon Kuśmider zagrał tą rolę rewelacyjnie - jak on mówił :rotfl:

Obejrzałabym Poskromienie złośnicy z Globe - zerknijcie sobie na scenkę - jest tu i Spodek - jako Grumio :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=af6DPCW_x4M

Szafran - Pią 26 Cze, 2020 21:15

Aragonte napisał/a:
Zdecydowanie :( Już wynalazłam chyba, jak można przekazać im wsparcie.

To proste, przez stronę. Przekazuje się darowiznę tak, jak robi normalną opłatę kartą. Można wybraną kwotę. Nie dorzuciłam dużo, bo do skarbonek kilku teatrów wrzucam:/

https://www.shakespearesg...support/donate/

A zmieniając temat - nigdy nie wiadomo, gdzie zaatakuje cię Szekspir. Gram nadal w trzeciego "Wiedźmina". Realizowałam taką poboczną misję - bardzo polityczną, w ramach której wplątałam się w zamach na króla (okrutnego i nader zasługującego na usunięcie;)). Po zasadzkowej misji było spotkanie z resztą spiskowców w budynku opuszczonego teatru (w którym kawał czasu wcześniej w ramach innej pobocznej misji pomagałam wystawić sztukę;)). Omawiamy wydarzenia, a nagle na scenę wychodzi inny z nami sprzymierzony i zaczyna... cytować Makbeta. Po czym okazuje się, że on uknuł spisek w spisku i nas wykiwał.

Admete - Pią 26 Cze, 2020 21:41

BeeMeR napisał/a:
jest tu i Spodek - jako Grumio

O, heavens :lol: Też bym sobie obejrzała :) Ten aktor to Pearce Quigley:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pearce_Quigley

BeeMeR - Pią 26 Cze, 2020 22:28

Cudny jest, myślę że w dużej mierze kradnie i ten show ;)
A teatru strasznie szkoda - jak i wszystkich innych placówek kulturalnych w czasie koronawirusa :(
Mam nadzieję, że się pozbierają :trzyma_kciuki:
Wysłuchałam dwóch ich podcastów - o Śnie nocy letniej i Wiele hałasu o nic - niby nic super odkrywczego ale dobrze się słuchało.

Aragonte - Pią 26 Cze, 2020 22:31

BeeMeR napisał/a:
Mam nadzieję, że się pozbierają :trzyma_kciuki:

Oby, oby :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki:
Co to za podcasty?

Rzuciłam okiem na fragmenty tego innego Snu, czyli z Bridge Theatre. Zupełnie inna stylizacja, nie wiem, czy spodoba mi się tak samo jak wersja z Globe, ale znalazłam scenkę z rzemieślnikami i znowu się śmiałam, więc chyba obejrzę :lol:

Admete - Pią 26 Cze, 2020 22:37

Masz linka?
BeeMeR - Pią 26 Cze, 2020 22:43

Sen nocy letniej - Bridge Theatre

https://www.youtube.com/w...unzss5sHto&t=4s

podcasty Globe:

https://www.shakespearesg...-stuff-podcast/

Aragonte - Sob 27 Cze, 2020 02:30

Dorzucam filmik o wymowie z czasów Szekspira - chyba u prof. Limona było o tym, że w nowoczesnym angielskim ginie część znaczeń i dwuznaczności, bo wymowa jest inna.
Świetnie brzmi ta stara wymowa, chciałabym uslyszeć całą sztukę w tej pierwotnej wersji, czyli OP: :serce:
https://www.youtube.com/watch?v=gPlpphT7n9s

Jeszcze jeden filmik - dwie królowe :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=3fvmcnRhTP8

Ben jest uroczy :mrgreen:

Admete - Sob 27 Cze, 2020 09:47

Świetny ten filmik o dwóch królowych - dawny angielski brzmi teraz bardziej plebejsko. Takie odnoszę wrażenie. Ten drugi o sztukach wystawianych z dawną wymową bardzo interesujący. Dzięki za informacje. To wiele wyjaśnia. Co ciekawe ten starszy angielski nie wydaje się wcale trudniejszy w odbiorze.
Aragonte - Sob 27 Cze, 2020 12:37

A ja mam wrażenie, że dawny angielski miał wymowę bliższą zapisowi :mysle:

"Harry Potter" :lol:

Aragonte - Sob 27 Cze, 2020 17:44

Niech ktoś mnie walnie - oglądam godzinny wykład Bena Crystala (tego z filmików o wymowie w sztukach Szekspira, zajmują się tym i syn, czyli Ben, i ojciec - David) na temat akcentu, wymowy itepede :lol: Nie wszystko rozumiem, oczywiście, ale i tak nieźle się bawię. Ciekawe jest to, że aktorzy, którzy przechodzili na OP, czyli oryginalną wymowę, a także akcent, inaczej się poruszali, jakby ten akcent to wymuszał.
Ben dał przykłady z sonetów, których unowocześnienie wymowy sprawiło, że traciły rytmikę czy rymy, no i oczywiście ginęły tu i ówdzie gry słów.
Ale najzabawniejszy był na razie filmik z dwiema królowymi, które się licytowały swoją angielszczyzną :lol:
A, zapamiętałam też, że pentametr jambiczny z wielu sztuk Szekspira (a wcześniej np. Marlowe'a) był wygodny do zapamiętywania tekstu (bo pasujący do rytmiki języka angielskiego), a poza tym kojarzył się z rytmem serca (ta-dam, ta-dam, ta-dam, ta-dam, ta-dam :mrgreen: ).

Admete - Sob 27 Cze, 2020 19:47

Nikt niczym nie będzie walił po głowie ;) Oglądaj do woli - to naprawdę ciekawe.
Aragonte - Sob 27 Cze, 2020 21:44

Prosiłam o walnięcie w głowę, bo mogłabym jednak coś bardziej konstruktywnego robić :?
BeeMeR - Sob 27 Cze, 2020 21:50

Nie widzę konieczności - odpocząć też trzeba, zwłaszcza w tak duszny dzień jak dziś. Filmiki świetne. Sama obejrzałam coś tam jeszcze o języku gdzie ktoś inny twierdził, że Ben i David wcale nie mówią po szekspirowsku tylko po swojemu - cóż, ile osób tyle zdań.
Aragonte - Sob 27 Cze, 2020 22:13

Na pewno jest to jakaś interpretacja. Sama się zastanawiałam kiedyś, na ile można wierzyć odtworzeniom muzyki np. średniowiecznej, chyba są to też swego rodzaju interpretacje. Podobnie chyba jest zresztą z wymarłymi językami - Eluveitie niby śpiewają w języku galijskim, ale zachowały się z niego tylko inskrypcje, więc to takie wątpliwe dla mnie trochę :-P ale nie czepiam się ani ich, ani Davida i Paula. Za mało mam zresztą wiedzy (prawie nic :wink: ).
A marudzę, bo od paru dni kiepsko się czuję (dziś zaczęłam podejrzewać, że to może jednak wirusówka :? ) i nie zdołałam się zmusić do tego, żeby usiąść przy stacjonarnym i napisać chociaż odrobinę :(

Szafran - Nie 28 Cze, 2020 00:06

Aragonte napisał/a:
Prosiłam o walnięcie w głowę, bo mogłabym jednak coś bardziej konstruktywnego robić :?

Jak poszerzanie wiedzy nie jest konstruktywne, to nie wiem, co jest.

Aragonte - Nie 28 Cze, 2020 01:19

Szafran napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Jak poszerzanie wiedzy nie jest konstruktywne, to nie wiem, co jest.

Napisałam "bardziej" :-) Skakanie po YT od linku do linku nie wydaje mi się przesadnie konstruktywne, a tak to u mnie wyglądało :-P