To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka ogółem II

Ania Aga - Wto 19 Sie, 2025 12:01

W tym zestawieniu może z 5 płyt przedostało się do mainstreamu
Tamara - Wto 19 Sie, 2025 13:07

Sienkiewicz zawsze był poza wszelkimi głównymi nurtami ze względu na specyfikę swojego śpiewania - w nim zawsze najważniejszy jest tekst i zabawa językiem, to mocno ogranicza krąg odbiorców, na przykład śpiewanie tekstów Sotera Rozbickiego.
Ania Aga - Wto 19 Sie, 2025 13:46

Tamara napisał/a:
Sienkiewicz zawsze był poza wszelkimi głównymi nurtami ze względu na specyfikę swojego śpiewania
Elektryczne gitary były bardzo popularne, ktoś nie zna "wsiadł do autobusu człowiek z liściem na głowie, nic mu nikt nie powie, tylko się każdy gapi"? Sienkiewicz nagrał piosenkę do "Kilera", "mam wszystko w tyleee". Swego czasu było go pełno w radiu, telewizji, gazetach.
Edit. na Spotify mają 610 tysięcy słuchaczy, przy okazji popatrzyłam na tytuły piosenek, wszystkie znam, "Jestem z miasta" przecież to był hit

Admete - Wto 19 Sie, 2025 19:04

Dziś słyszałam w radiu "Wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy" i mówię do pani masażystki na rehabilitacji: "Co za prawdziwy tekst" ;)
Tamara - Wto 19 Sie, 2025 21:07

Ania Aga napisał/a:
Elektryczne gitary były bardzo popularne, ktoś nie zna "wsiadł do autobusu człowiek z liściem na głowie, nic mu nikt nie powie, tylko się każdy gapi"? Sienkiewicz nagrał piosenkę do "Kilera", "mam wszystko w tyleee". Swego czasu było go pełno w radiu, telewizji, gazetach.

Tylko to było 30 lat temu, w latach 90. Jego ówcześni fani mają dzis 50+ :-P a piosenki o których mówisz pochodzą z jego pierwszej, najpopularniejszej płyty, miały łatwo zrozumiałe teksty z aluzjami do sytuacji społecznych i przez to zostały szybko przebojami. Ale tych piosenek o randze przebojów było tylko kilka. A kto na przykład pamięta Wyszków tonie? Albo Moją drugą macochę? Kto pamięta Świnię albo Fiata 126p, Stację Wilanowska czy Zdemolowane sklepy? Głowy Lenina? Kto zna solowy album Kuby? Tych piosenek nigdy nie słyszałam w radiu , bo po pierwszych trzech płytach, mających status platynowej i złotej, kolejne już nie przebijały się do mediów, miały zbyt nietypowe teksty, żeby stać się przebojami.

Ania Aga - Wto 19 Sie, 2025 22:20

Tamara napisał/a:
Sienkiewicz zawsze był poza wszelkimi głównymi nurtami
do tego się odniosłam, z Elektrycznymi Gitarami odniósł sukces, tych przebojów było wiele, Wyszków tonie, Głowy Lenina też były popularne. Solowej twórczości nie znam. Na Spotyfi zespół ma 600 tys. słuchaczy, a taki Ralph, który jest na topie, gra obecnie w Męskim Graniu ma 500 tys., ktoś tych Elektrycznych Gitar do dziś słucha, Admete napisała, że dziś słyszała w radiu jedną z piosenek. A że następne nie zyskały popularności widocznie nie trafiły w gusta odbiorców, takie życie, może są zbyt hermetyczne
Admete - Wto 19 Sie, 2025 22:36

Wyszków tonie i Głowy Lenina pamiętam.

"Głowy Lenina znad pianina, znad pianina"

Tamara - Śro 20 Sie, 2025 08:51

Ania Aga napisał/a:
Na Spotyfi zespół ma 600 tys. słuchaczy,

Dziadersi 50+ :angeldevil: a serio to jest to grupa ludzi rozumiejących styl Sienkiewicza i przez to dozgonnie mu wiernych, bo na polskim rynku muzycznym to jest wyjątkowe zjawisko, ale ze względu na specyfikę zrozumiałe tylko dla niektórych. Takich zapiewajłów jak Ralf jest na pęczki wszędzie, i niczym sie nie wyróżniają z tłumu, Ralf wypłynął głównie na szokowaniu swoimi stylizacjami, zrobiło się o nim głośno ze względu na wygląd, nie ze względu na umiejętności wokalne, ale dobrze to wykorzystał. Za 30 lat nikt o nim nie będzie pamiętać, w przeciwieństwie do Sienkiewicza.

Ania Aga napisał/a:
A że następne nie zyskały popularności widocznie nie trafiły w gusta odbiorców, takie życie, może są zbyt hermetyczne

tak jak pisałam - twórczość pozamainstreamowa pod każdym względem, bo również aranżacje bywają bardzo oryginalne. Taka na przykład piosenka nie ma żadnych szans zostanie przebojem, mimo że jest genialna
https://www.youtube.com/watch?v=KQd_etaxX7w
Twórczość Elektrycznych Gitar jest jak piosenka francuska - istotą jest tekst, co gorsza są to teksty wymagające myślenia, poczucia humoru i dobrej znajomości polszczyzny.

Admete - bo my tutaj jesteśmy nietypową i niereprezentatywną dla ogółu grupą, dlatego pamiętamy takie rzeczy :mrgreen:

Ania Aga - Czw 21 Sie, 2025 07:50

https://www.youtube.com/watch?v=CmeheCDJXH4
jest słowo skradnął?

Tamara - Czw 21 Sie, 2025 13:51

Że co :shock: ?
Loana - Czw 21 Sie, 2025 15:05

Elo, Wyszków tonie to jedna z moich ulubionych piosenek Elektrycznych Gitar i Kuby :P Ale też przyznaję, że młodsze pokolenia nie znają aż tak dobrze ich piosenek, bo niedawno puszczałam swoim córkom, żeby poznały. Elektryczne Gitary i Kuba są super!
Przesłuchałam to omówienie rankingu, sporo tych zespołów znam, chociaż już niekoniecznie ich albumy. Ale nadal ponad połowa z nich, zwłaszcza hip-hop to czysta kartka, nie znam ich utworów i nie chcę poznać nawet, bo nie przepadam :P

Tamara - Czw 21 Sie, 2025 16:17

Loano, bo Elektryczne Gitary to nasza młodość, dlatego pamiętamy :mrgreen:
Ania Aga - Czw 21 Sie, 2025 17:37

Loana, w takim razie jesteś bardziej obeznana ode mnie, ja kojarzę może z 8 wykonawców, o całych płytkach nie wspomnę, może tylko Mysłowic słuchałam w całości. Rap kompletnie poza moim zasięgiem, nie to pokolenie
Ania Aga - Czw 21 Sie, 2025 21:25

https://youtu.be/gmfLPr7_R8E?si=nLkZXshY_6Ms4WvN dziewczyny, co sądzicie o tych artystach?
Tamara - Pią 22 Sie, 2025 13:53

Brak oddechu, słychać tylko samogłoski ze środka słów, ściśnięte gardła i śpiewanie przez nos. Chłopak jest na granicy fałszu. Zauważ, że im gorzej ktoś śpiewa, ma tym bardziej rozbudowana stronę wizualna występu, żeby odwrócić uwagę od swoich niedoborów wokalnych. A panna z tymi błyskotkami poprzyklejanymi na twarzy wygląda jakby miała ospę :thud: :confused3: :zalamka: idealna ilustracja powiedzenia "czego się nie zaśpiewa, to się dowygląda".
Ania Aga - Pią 22 Sie, 2025 14:39

Marcin Maciejczak był w voice kids, wygrał swoją edycję, potem przyszła mutacja, która nie była dla niego łaskawa. Natalia Nykiel była w TVoP jako osiemnastolatka, miała kilka przebojów, ale wyjechała za granicę na studia, zrobiła przerwę w karierze i od kilku lat próbuje wrócić.
Marcin ma grono fanów, którzy piszą peany na jego cześć, wychwalają jego głos. Czytając te komentarze zastanawiam się, czy ja już jestem całkiem głucha. Natalia ma lepsze i gorsze występy.

Tamara - Pią 22 Sie, 2025 15:20

Justin Bieber też miał gromady fanów :-P ludzie generalnie nie znają się na muzyce, bo nie są jej uczeni, w Polsce nie ma tradycji muzykowania, a muzyka klasyczna jest traktowana jak coś kompletnie niepojętego i nie do zniesienia.
Admete - Pią 22 Sie, 2025 16:08

Nie przeszłam dalej, bo tam byli głaskający się faceci :lol:
Tamara - Pią 22 Sie, 2025 16:29

Zaraz potem był koniec :-P
Aragonte - Pią 22 Sie, 2025 20:50

Ania Aga napisał/a:
https://youtu.be/gmfLPr7_R8E?si=nLkZXshY_6Ms4WvN dziewczyny, co sądzicie o tych artystach?

Kompletnie nie moja bajka, śpiew też moim zdaniem taki se. Znacznie lepszy taniec synchroniczny mają k-popowcy :-P
I o co chodzi z tym myzianiem się po kroczu? :rotfl: Miało być sexy, a mnie wyłącznie śmieszy :-P

Ania Aga - Sob 23 Sie, 2025 13:06

Tamara, Justin Bieber jest artystą, który na stałe wszedł do popkultury, jego słuchacze będą go z sentymentem wspominać za 30 lat. Jest też przykładem, jak show biznes potrafi przemienić młodych ludzi. Gdybym miała dzieci, utalentowane artystycznie odradzałabym wiązanie przyszłości z zawodami artystycznymi
Tamara - Sob 23 Sie, 2025 22:27

Ania Aga napisał/a:
Justin Bieber jest artystą,

Nie, Justin Bieber nie jest i nigdy nie był artystą, tylko prekursorem nowego stylu robienia kariery - od youtubera do estradowca. Śpiewać nie umiał i nie umie, poza okresem młodzieńczego jęczenia nie był w stanie wykrzesać z siebie nic, co by jego karierę podtrzymało. W tej chwili jest znany z tego, że jest znany. Owszem , jego fanki i za 30 lat będą go kochać, ale tak samo jest z fankami zespołu Bayerful i majteczkami w kropeczki. Muzyka to to nie jest, umiejętności wykonawców żadne, ale przez fanów jest kochany.
Co do wpływu showbiznesu na młodych ludzi - już przed Justinem było od stulecia niemal wiadomo, że showbiznes niszczy dzieci i nastolatki, które dostaną się w jego tryby, najpierw robiąc z nich gwiazdy, a potem do gwiazdorstwa zmuszając, czego młoda psychika nie jest w stanie udźwignąć. Przykładem choćby Judy Garland, która wprawdzie przeszła do grupy gwiazd dorosłych , ale kosztem zdrowia, szczęścia i w efekcie całego życia. Stworzenie młodocianej gwiazdki po prostu jest superopłacalne i to od zawsze wiadomo - fenomen "cudownych dzieci" jest znany od stuleci, ale tylko pojedyncze zostały wielkimi muzykami kiedy dorosły.
Ania Aga napisał/a:
Gdybym miała dzieci, utalentowane artystycznie odradzałabym wiązanie przyszłości z zawodami artystycznymi

Przeklinałyby Cię za to do końca życia. Jeżeli ktoś ma wewnętrzna potrzebę tworzenia i zostanie pozbawiony możliwości jej realizacji, przez całe życie jest nieszczęśliwy, bo ta potrzeba nigdy nie znika, to jest w DNA.

Ania Aga - Nie 24 Sie, 2025 08:10

Justin Bieber jest artystą, możesz go nie cenić, ale to nic nie zmienia.
Tamara - Pon 25 Sie, 2025 10:05

Artystą wykreowanym z dnia na dzień przez kanał na youtubie i speców od wizerunku :roll:
Ania Aga - Wto 26 Sie, 2025 06:50

Trafiłam kiedyś na filmiki gościa, który pracuje przy tworzeniu wizerunku artystów, można się bardzo niemiło zaskoczyć, jak bardzo jest duża ingerencja, ale cóż biznes jest biznes, muzykę też trzeba sprzedać.