Seriale - Kraina konfucjanizmem płynąca, czyli dramaland - odcinek 7
Aragonte - Nie 09 Sie, 2015 12:10
| Admete napisał/a: | | Anaru napisał/a: | | Rusza się rewelacyjnie, niesamowicie panuje nad ciałem |
Właśnie ta lekkość i panowanie nad ciałem zrobiły na mnie wrażenie. Wiecie jak to ciężko zrobić na pilatesie deseczkę? A on tam cuda wyczynia, dlatego podziwiam wysportowanie. Nie chodziło mi o same mięśnie. |
No, jestem pod wrażeniem - porusza się pięknie
Musiałam się mocno przyglądać, żeby rozpoznać brata-dupka Iljimae bez obowiązkowej głupiej miny To chyba niezły aktor, co, Admete?
War of Arrows mam gdzieś na dysku, może u rodziców (jutro wyjeżdżam) obejrzę
Trzykrotka - Nie 09 Sie, 2015 12:24
Już w Iljimae widać było, że to dobry aktor, bo nawet tego patentowanego dupka zagrał w sumie lekko. My Beautiful Bride na pewno będę oglądać. Zaraz skończę Maskę, a i Duszka zmierza do finału, więc będzie trochę miejsca na nowe rzeczy,
Gdyby któraś z was była zainteresowana, to w źródełku pokazał się film Piper, określony jako fantasy/horror. Gra pan Oh i mój ulubiony Gap Dong - upiorny clown, Lee Jun. Zassałam = zobaczymy, czy oglądalny,
zooshe - Nie 09 Sie, 2015 13:25
| Trzykrotka napisał/a: |
Gra pan Oh i mój ulubiony Gap Dong - upiorny clown, Lee Jun. Zassałam = zobaczymy, czy oglądalny, |
Ponoć nie ma filmów nieoglądalnych tylko alkoholu czasem brak. A poważnie tom ciekawa tego filmu. Skrobnij słówko lub dwa jak obejrzysz.
Admete - Nie 09 Sie, 2015 13:44
| Cytat: | Swoją szosą masz to może ten-tego czy będę musiała coco jumbo osobiście? |
Nie trzeba coco-jumbo
Moim zdaniem gra dobrze, bez wysiłku. czasem u niektórych aktorek i aktorów widać, że starają się grać, ale nie grają, nie są postaciami. Teraz na pewno mu trochę popularność skoczy. Bardzo dobry był też aktor odtwarzający role skorumpowanego policjanta. Grał w Miseang. Był tym dodanym do zespołu, który na końcu zostaje sam w firmie. Ogólnie poza tradycyjnie poza główną, która nie do końca mnie przekonuje, to nie można narzekać na aktorstwo w MBB.
Tak wrzucałam ten dokument o Maharadży w wątku orientalnym.
BeeMeR - Nie 09 Sie, 2015 13:52
| Trzykrotka napisał/a: | | Gra pan Oh i mój ulubiony Gap Dong - upiorny clown, Lee Jun | i RSR
Jeszcze nie ma napisów (przynajmniej w źródełku) ale tez jestem ciekawa opinii
Zmacałam dwa podcinki WaC, Jeju śliczne, nawet prześliczne ale drama nie moje - postaci mnie nie interesują, humor nie bierze. No i jest właściwie o niczym Ot, dziewczyna przyjeżdża na Jeju do rudery którą chce przerobić na kawiarnię. Ajummy poławiaczki są interesującym wątkiem ale maleńkim - większość to pleple.
No i mam problem z głównym aktorem - to dobry aktor, znakomicie zagrał w Królewskim Krawcu, ale nie widzę go w roli amanta. Czyli dobrze mi się wydawało - nie dla mnie.
To z rzepakiem to prawie jak Ślęża
Trzykrotka - Nie 09 Sie, 2015 14:11
| BeeMeR napisał/a: | Czyli dobrze mi się wydawało - nie dla mnie.
|
Mówiłam ci To właściwie ładna pocztówka z Jeju rozciągnięta na 16 odcinków, nic więcej.
BeeMeR - Nie 09 Sie, 2015 14:14
| Admete napisał/a: | | Tak wrzucałam ten dokument o Maharadży w wątku orientalnym. | Ano tak, pomyliłam watki
| Cytat: | Mówiłam ci To właściwie ładna pocztówka z Jeju rozciągnięta na 16 odcinków, nic więcej. | Wiesz jakie my tu wszystkie uparte jesteśmy - musimy same sprawdzić że nam się nie podoba
edit:
wyprawa na wschód słońca była bardzo sympatyczna. - ciepła i przytulna jak powinna.
Love is the momeeeent!
BeeMeR - Nie 09 Sie, 2015 14:35
Skoro nic nie zapowiada, by ktokolwiek obejrzał Conspiracy - pospoileruję do odc. 5 (na razie)
Przy całych moich zrzędach na to i tamto to w dużej mierze moja drama.
Pięknie jest filmowana - np walka w bambusowym lepie - możemy obejrzeć nie tylko badyle, jak zazwyczaj, ale i korony drzew i ziemię
Tylko wynik walki jest smutny - Tal Tal żegna Anioła Smierci I zapija smutki u zainteresowanej nim żywo giseang, która dla niego nie istnieje inaczej jak nalewajka soju
Sam zaś dostał jakąś nominację królewską i nową szabelkę - której dotychczas nie użył wcale - najwyraźniej broń to nie jego działka.
Kupiec zaś (bardzo mi się podoba to ujęcie z cieniem kapelusza na jego twarzy) też jest opatrywany przez trucicielkę ale nie z taką estymą i kładzeniem się na rannym jak poprzednik
Kupiec też sporo czasu spędza w czerwonym gibangu
Żebyż tylko ta drama była po ludzku tłumaczona - tłumacz ewidentnie za bardzo się starał i jest efekt jak przy dziełach Szekspira w wersji Paszkowskiego - niby ok, ale słowa mętne, a przypisów za dużo - dodają wytłumaczenie ale jednocześnie zaciemniają odbiór dramy, szkoda.
Admete - Nie 09 Sie, 2015 17:20
Napisy są tam okropeczne.
Trzykrotka - Nie 09 Sie, 2015 22:12
Uff, skończyłam napisy do Valid Love Ściślej mówiąc - do odcinków 3-20. Jak się zbiorę w sobie, to może dla dopełnienia obejrzę i przetłumaczę też 1 i 2, ale nie w tej chwili.
A dla odprężenia i na próbę zapuściłam sobie 1 odcinek Midnight Restaurant
Jakie to jest fajne!
Drama wygląda na bardzo skromną, niskonakładową. Właściwie w 1 odcinku mieliśmy z 5 lokacji: w tytułowej restauracji działa się lwia część akcji, trochę na ulicy przed nią (ale ewidentnie kręcone to było w studiu), w uliczce na zapleczu i w knajpie, w której dorabiał sobie jeden z bohaterów. Nie ma też rozbuchanych dekoracji, ani wielkich gwiazd. Odcinek trwał pół godziny.
Podejrzewam, że schemat będzie prosty.
Otóż: mamy restaurację, która otwiera się o północy i działa do rana. Menu właściwie nie ma; mówi się szefowi kuchni i właścicielowi, na co się ma ochotę, a on to robi w miarę możliwści.
W knajpce, jak grecki chór, siedzi trójka komentujących wszystko bywalców.
Pan z lewej ma ksywkę Znachor - jest lekarzem medycyny orientalnej - pani to Cherry (prostytutka?). Prócz nich przychodzą trzy te same młode salarywomen
Każdy odcinek pewnie będzie o jakimś nowym gościu; teraz bohaterami byli ci panowie.
Poznajecie?
Odcinek opowiedział nam prostą historię o samotnym, ciężko pracującym chłopcu i o pewnym milczącym mężczyźnie, który do restauracji przychodzi z ochroniarzem. Ameryki nie odkrywało, ale jakie to było miłe pół godziny! Jest bardzo dużo rozmów o jedzeniu, a polski tłumacz zrobił bardzo staranne przypisy i ładnie opracował napisy graficznie (piosenka wyświetla się u góry, objaśnienia dotyczące potraw - małą czcionką pod tekstem właściwym). Czysta przyjemność. Będę sobie oglądać między odcinkami innych dram.
Trzykrotka - Nie 09 Sie, 2015 23:38
Edit: Mask nr 18 i początek 19
Nie, no po prostu szacun i pokłony! Już się wydawało, że śmierś mamy naszego Kopciuszka wystarczy za wszystkie wstrząsy aż do przykładnego ukarania złoczyńców, już się myślało, że biedna czebolska rodzina będzie musiała przeżyć tylko potrójny skandal z aresztowaniem zięcia i córki, oraz dowiedzeniem się, że synowa nazywa się zupełnie inaczej. Ale gdzie tam! Drama trzyma wysokie standardy i w 18 odcinku Kopciuszek umyśla sobie, że najlepiej będzie "umrzeć" po raz drugi i przybrać tożsamość numer 3 Ja cięż nie mogę
No i rzecz jasna mamy spektakularny pożar willi (jak umierać, to z hukiem i efektownie), bidny Min Woo musi przełamać strach przed wodą i wynieść połowice z ognia.
Nie muszę dodawać, że nie jest ona ani nawet zarumieniona od pożaru, o opaleniu wlosów i ciuchów nie wspomnę. Biała jak lelija wyszla opresji.
Kocham Maskę
Agn - Pon 10 Sie, 2015 00:39
| Admete napisał/a: | | Tak wrzucałam ten dokument o Maharadży w wątku orientalnym. |
A, to dlatego przegapiłam.
Do MMB zachęcasz, ale już wcześniej miałam ochotę na tę dramę.
| BeeMeR napisał/a: | | Ajummy poławiaczki są interesującym wątkiem ale maleńkim - większość to pleple. |
Mnie się ten wątek bardzo podobał i w sumie miło, że drama je pokazała. Owszem, w dramalandowy sposób, ale jednak (jak by nie patrzeć Jeju słynie m.in. właśnie z kobiet-poławiaczek). I drama jest o niczym, słodka bzdurka ku odprężeniu.
I żeby nawet takie słodkie ciasteczko zrypać, to trzeba mieć wybitny talent.
| BeeMeR napisał/a: | | Love is the momeeeent! |
Och, cudnie pojechali. W ogóle na początku drama była rozkoszna - odprężająca, facet w kuchni, apetyczna Kang So Ra na planie... co tu mogło pójść nie tak? No i... właśnie.
| BeeMeR napisał/a: | | Skoro nic nie zapowiada, by ktokolwiek obejrzał Conspiracy - pospoileruję do odc. 5 (na razie) |
Spoileruj, prosimy!
| BeeMeR napisał/a: | | Kupiec też sporo czasu spędza w czerwonym gibangu |
Bez względu na szerokość geograficzną czerwień będzie wciąż TYM kolorem.
| Trzykrotka napisał/a: | | Uff, skończyłam napisy do Valid Love Ściślej mówiąc - do odcinków 3-20. Jak się zbiorę w sobie, to może dla dopełnienia obejrzę i przetłumaczę też 1 i 2, ale nie w tej chwili. |
Gratulacje! Anaru się bardzo cieszy.
| Trzykrotka napisał/a: | | Otóż: mamy restaurację, która otwiera się o północy i działa do rana. Menu właściwie nie ma; mówi się szefowi kuchni i właścicielowi, na co się ma ochotę, a on to robi w miarę możliwści. |
O, też fajny pomysł!
Byłam kiedyś w jakiejś kawiarni we Wrocławiu (zabijcie, nie pomnę gdzie to było i czy wciąż istnieje), gdzie pani nie miała jako takiego menu, tylko mówiła, co może nam przygotować z tego, co ma w lodówce. Super to było.
Jasne, nie ma co się wybierać do takiego miejsca na porządny obiad, raczej przegryzkę (pani nie ugotuje przecież np. zupy w 5 minut, ale naleśniki jak najbardziej), ale to miły motyw.
| Trzykrotka napisał/a: | | Poznajecie? |
A gdzieżbym poznała? Ja? W życiu!
Liwarat Mao!
| Trzykrotka napisał/a: | | w 18 odcinku Kopciuszek umyśla sobie, że najlepiej będzie "umrzeć" po raz drugi i przybrać tożsamość numer 3 Ja cięż nie mogę |
Eeee...?! *Agn straciła zdolność pojmowania wszechświata*
Na dobranoc uśmiechnięty powojskowy Pięknooki.
I idę spać.
A, nie, przepraszam! Poprawiam cyferki, bo się namieszało przy uzupełnianiu i pcham napisy do bety. 10tka prawie gotowa.
Agn - Pon 10 Sie, 2015 01:12
PS Basiu, łap priva!
Admete - Pon 10 Sie, 2015 07:35
Ja zajrzę do tej restauracji, bo zbieram pilnie.
BeeMeR - Pon 10 Sie, 2015 07:57
| Trzykrotka napisał/a: | Midnight Restaurant
Jakie to jest fajne! | O, dobrze słyszeć Panów poznaję (chyba )
| Trzykrotka napisał/a: | Nie muszę dodawać, że nie jest ona ani nawet zarumieniona od pożaru, o opaleniu wlosów i ciuchów nie wspomnę. Biała jak lelija wyszla opresji.
Kocham Maskę | Nie jest też ani trochę oczadziała od dymu - inny by tam sczezł marnie Maska rulez
| Agn napisał/a: | Bez względu na szerokość geograficzną czerwień będzie wciąż TYM kolorem. | No przecież latarnie powinny być czerwone
W Wac bohater-kucharz jest koncertowym dupkiem, nie aroganckim wprawdzie, ale niewiele to zmienia jeśli nie z premedytacją a z zaniedbania rozpieprzy dziewczynie starania o coś - np. z dachem. Przy następnym posiedzeniu płynnie przejdę do finałowego odcinka, może już będzie mądrzejszy
Agn, pw złapany,
Trzykrotka - Pon 10 Sie, 2015 08:25
Pasikonik jest beznadziejnym przypadkiem, nawet kiedy bardzo się stara. Jak ci się podoba burmistrz? A hyung - czarna perła?
Uświadomiłam sobie, skąd znam hyunga. To on był naczelnym czarnym charakterem w Gu Family Book. Jsk on wtedy dreczyl postać graną przez Pasikonika! A z Yu Bi zrobił ginsaeng.
Midnight Restaurant ma tę też zaletę, że odcinki są krótkie.
BeeMeR - Pon 10 Sie, 2015 08:29
| Trzykrotka napisał/a: | | Pasikonik jest beznadziejnym przypadkiem, nawet kiedy bardzo się stara. Jak ci się podoba burmistrz? A hyung - czarna perła? | "Pasikonik" bardzo do niego pasuje Burmistrz średnio mnie rusza, acz motyw z plakatem złotych majtek był uroczy
Syrenka i czarna perła - super Pierwszy raz bodaj podobało mi się że ktoś wytrzaskał kogoś po gębie - dla jego dobra aby się otrząsnął i chciał żyć oczywiście
| Trzykrotka napisał/a: | | skąd znam hyunga. To on był naczelnym czarnym charakterem w Gu Family Book. Jsk on wtedy dreczyl postać graną przez Pasikonika! A z Yu Bi zrobił ginsaeng. | Przyznaję, że GFB w ogromnej mierze wyrzuciłam z pamięci, nie pamiętam bohaterów zbytnio - został tylko Tysiącletni Demon
Agn - Pon 10 Sie, 2015 10:48
| BeeMeR napisał/a: | | Nie jest też ani trochę oczadziała od dymu - inny by tam sczezł marnie Maska rulez |
Że też mnie to jeszcze dziwi.
| BeeMeR napisał/a: | | bohater-kucharz jest koncertowym dupkiem, nie aroganckim wprawdzie |
Później i taki będzie. Rany, jak on mi na nerwy działał.
| BeeMeR napisał/a: | | Agn, pw złapany, |
Mam nadzieję, że robota nie będzie aż tak ciężka.
| Trzykrotka napisał/a: | | Jak ci się podoba burmistrz? A hyung - czarna perła? |
Właściwie to nie wiem, czemu to nie byli główni bohaterowie.
| BeeMeR napisał/a: | | Burmistrz średnio mnie rusza, acz motyw z plakatem złotych majtek był uroczy |
Bo Burmistrz znacznie zyskuje z czasem. Zwłaszcza jak się przestaje lubić Pasikonika. Zresztą Burmistrz jest fajnym facetem i z Mróweczką stworzyliby dream team. No ale...
Coś dla ochłody?
BeeMeR - Pon 10 Sie, 2015 11:16
| Agn napisał/a: | Właściwie to nie wiem, czemu to nie byli główni bohaterowie. | & | Agn napisał/a: | | Burmistrz znacznie zyskuje z czasem. | Wierzę - na razie burmistrza było mało, ale bardzo podobało mi się jak uczył dziewczynę zbierać coś tam i rozróżniać owoce morza - pod czujnym okiem ajumm
Doskonałym motywem jest to, jak tamtejsi mówią (plotkują, klną) niezrozumiałym dla przyjezdnych dialektem No i na Jeju patrzy się doskonale
Bardzo to przyjemne pleple - taki materiał wyjściowy spieprzyć to trzeba umieć, fakt.
Czy w odcinkach 5-15 jest jakaś scena np. z Syrenką i Czarną Perłą albo Burmistrzem z którą powinnam się zapoznać? Bo ja wam serio wierzę, że bohater robi się coraz bardziej nieznośny i nie zamierzam sprawdzać tego naocznie.
ps. nad Scholarem 10 ciężko pracuję w miarę możliwości
Już zaliczyłam facepalm
Wrr, grrr - no czemuż nie mogli NAJPIERW uciec z więzienia skoro już straże zostały unieszkodliwione a POTEM gadać? A nie czekać aż może ktoś nadejdzie i KSY kolejny raz zniknie SAM.
Trochę osłabiają mnie takie bezmyślne działania
I jeszcze potem załamywanie rak jakby tu pannę wydostać - och jakże ach jakże znaleźć sposób na to
Ja rozumiem wpadanie/wypadanie KSY do/z więzienia wcześniej, bo jego celem nadrzędnym było wynegocjowanie informacji o zapiskach i uratowanie całego kraju, a nie ratowanie panny czy innych kilku osób, no ale teraz, jak już dostał wskazówki to mógłby się sprężyć i działać, a nie gadać a potem biadolić że nie wie jak ją uratować i kolejny raz wysłać na Tamnę. wrr
Wiem, wiem że przyspieszyłabym dramę o jakieś pół odcinka ale i tak mnie to osłabia bo to czyste przeciąganie
Agn - Pon 10 Sie, 2015 11:38
| BeeMeR napisał/a: | | Doskonałym motywem jest to, jak tamtejsi mówią (plotkują, klną) niezrozumiałym dla przyjezdnych dialektem No i na Jeju patrzy się doskonale |
To był jeden z ogromnych plusów - że nie olali siurem prostym tego detalu, tylko normalnie go włączyli w dramę. Super, że był ten dialekt z Jeju i że seulczycy go nie zrozumieją (a przynajmniej nie od razu).
| BeeMeR napisał/a: | | Czy w odcinkach 5-15 jest jakaś scena np. z Syrenką i Czarną Perłą albo Burmistrzem z którą powinnam się zapoznać? |
Generalnie trochę ich było, mnie się wszystkie Hyungowo-Syrenkowe podobały, a na Burmistrza patrzyłam z coraz większym bananem. Nie pomnę już, co dokładnie, ale chyba ogólnie lubiłam te postacie i każdą scenkę sobie oglądałam.
| BeeMeR napisał/a: | | Wrr, grrr - no czemuż nie mogli NAJPIERW uciec z więzienia skoro już straże zostały unieszkodliwione a POTEM gadać? A nie czekać aż może ktoś nadejdzie i KSY kolejny raz zniknie SAM. |
Pierwszy raz ogląda pani dramę?
Mnie to nie wadziło jakoś szczególnie. Chyba za bardzo sercem oglądam.
BeeMeR - Pon 10 Sie, 2015 13:12
| Agn napisał/a: | Pierwszy raz ogląda pani dramę? | Tak, za każdym razem
edit: za to jak pelikanik łykam każde (no, prawie ) uciśnienie bohaterki - np. rozkaz by przeniosła tonę ryżu oraz nagłe zmiany dzień/noc
zooshe - Pon 10 Sie, 2015 17:28
Siwon military alert :-(
http://www.dramafever.com...she-was-pretty/
BeeMeR - Pon 10 Sie, 2015 21:06
No cóż, i Siwona musiała kiedyś armia dopaść.
Głupotki Scholarowe:
bts kissowy - znów się Junki musiał poskładać niemal jak przy Arang - albo nawet bardziej, bo w kucki siedział
https://www.youtube.com/watch?v=-3TGvLSu8O8
Gwi & KSY
https://www.youtube.com/watch?v=hBDiaZ-WyAw
Nawiasem, każdy z wampirów miał swoją wannę i dziewczynę w wannie
A LYB ma ładny głos - jak nie przepadam za tą piosenka, ładnie śpiewa - z Małej Syrenki:
https://www.youtube.com/watch?v=6NRPllMC-OQ
Anaru - Pon 10 Sie, 2015 21:30
Basia, ja tak tylko mam pytanie techniczne - Ty podrzucisz dzisiaj napisy nr 10 czy nie starać się o wieczorny dostęp do kompa i patrzyć jutro?
BeeMeR - Pon 10 Sie, 2015 23:03
Jak wiesz zawsze czekam na akceptację (bądź polemikę) w kwestii ew. poprawek.
Już jest - tadam!
|
|
|