To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Pratchett

Anaru - Czw 17 Gru, 2015 22:50

O jeeeju, jaka wspaniała, merytorycznie głęboka Pratchettowa dyskusja :excited:
:slina: :slina: :slina:

Tamara napisał/a:
Wszystko :mrgreen: czego nie zrobię, ma wiele procent , no chyba że wyjątkowo mam przepis , który stanowi inaczej . Moje nalewki bezpośrednio po ukończonym procesie produkcji z reguły mają około 60 % tak na oko :cool: , można użyć do nich nazwy "pranalewka" stosowanego w homeopatii do określenia pierwotnego roztworu substancji czynnej , który ulega potem rozcieńczeniom aż do uzyskania stężenia około zera i osiągnięcia postaci leku w ten sposób , przy czym moja pranalewka ma cechy wybitnie niehomeopatyczne :twisted: prawdę mówiąc , żeby się nadawała do spożycia przez zwykłych ludzi , musi być rozcieńczana :mrgreen: jestę homeopatą :thud: ? :rotfl:

:rotfl:

Oj, chlapnęłabym cos dobrego, dla kurażu naturalnie :slina: , znaczy, tego, zdegustowałabym :party:

Tamara - Wto 12 Sty, 2016 11:17

Czytam sobie ten Dysk systematycznie w miarę się ukazywania , i na razie doszłam do wniosku , że najbardziej przerażającą istotą Świata Dysku jest co/kto ? - Dwukwiat :mrgreen: żadne tam stwory z Piekielnych Wymiarów , elfy czy insze wampiry czy coś , bo na nich zawsze się znajdzie jakiś sposób , ale na osobników typu Dwukwiata , którzy w sposób niezachwiany uważają, że świat jest taki i funkcjonuje tak, jak oni sobie wyobrazili , nie ma sposobu . I obcowanie z nimi jest najstraszniejszym przeżyciem , bo nic z nimi zrobić nie można . No i są rzeczywiści :thud:
Trzykrotka - Wto 12 Sty, 2016 12:14

Ale zobacz, w tym szaleństwie jest metoda. Wokół Dwukwiata rozpętuje się piekło, a on nie tylko go nie zauważa, ale cieszy się nim. I z wszystkiego wychodzi cało.
Tamara - Śro 13 Sty, 2016 13:00

Za to odpowiedzialny za niego Rincewind ma cały czas przerąbane :-P z punktu widzenia Dwukwiata takie myślenie jest słuszne bo świat wydaje mu się taki , jak on sobie wyobraża i nawet nie przychodzi mu do głowy że mogłoby być inaczej , i trwa w tym przekonaniu tylko dzięki wysiłkom Rincewinda , inaczej zostałby skasowany natychmiast po opuszczeniu okolic Kontynentu Przeciwwagi i trafieniu do rzeczywistego świata ; natomiast z punktu widzenia normalnego mieszkańca Dysku jest to najstraszliwszy typ istoty na która kompletnie nic nie działa :-P a niestety u nas na Ziemi tez jest sporo Dukwiatów , niektórzy nawet potrafią zajmować ważne stanowiska i mieć moc decyzyjną :-|
Akaterine - Śro 13 Sty, 2016 18:36

Tylko w przeciwieństwie do Dwukwiata nie uważają, że "jeśli tylko ludzie porozmawiają ze sobą, wypiją piwo, pokażą obrazki wnuków, może wybiorą się na jakiś pokaz albo co, wszystko da się
jakoś rozwiązać" ;) .
(czytam Świat Dysku na czytniku i mam już schowek zawalony fragmentami, które wyjątkowo mi się spodobały :lol: )

Tamara - Czw 14 Sty, 2016 12:48

A to to prawda :cheers: co do fragmentów , mnie ostatnio uwiódł "pomiot ośmiornicy i roweru" :mrgreen: właściwie wszystko jest fragmentem uwodzącym , cały Dysk :mrgreen:
Akaterine - Czw 14 Sty, 2016 18:25

Ja sobie zapisałam też to:
Cytat:
Śmierć Dysku był tradycjonalistą. Miał prawo do dumy z jakości świadczonych przez siebie usług, a przez większość czasu chodził ponury, gdyż nikt go nie doceniał. Przypominał, że nikt nie lęka się samej śmierci, ale bólu, rozdzielenia i zapomnienia. To nierozsądne żywić do kogoś pretensje tylko dlatego, że ma puste oczodoły i jest dumny ze swojej pracy. I wciąż używa kosy, zaznaczał często, gdy Śmierci na innych światach już dawno zainwestowali w kombajny.

:rotfl:

Anaru - Czw 14 Sty, 2016 19:21

Uwielbiam Śmiercia :serce:
Caitriona - Pią 22 Kwi, 2016 21:57

17 maja będzie można kupić Pasterską koronę, ostatnią książkę ze Świata Dysku.
Tamara - Sob 23 Kwi, 2016 08:14

Ooooo :banan: dzięki :cmok:
Tamara - Nie 01 Maj, 2016 10:14

Ponownie zrobiłam test bo po Piątym Elefancie absolutnie twierdzę, że nie jestem ani trochę podobna do Marchewy i co ? Marchewa znowu :thud: :zalamka: a mnie nawet nie przyszłoby do głowy łapać wilka za ogon :-P chyba że chodzi o to , że jestem krasnoludem :zalamka: :rotfl:
Aragonte - Wto 03 Maj, 2016 12:31

Adoptowanym, adoptowanym :mrgreen:
Co ci się nie podoba w Marchewie? :flirtuje2:

Tamara - Wto 03 Maj, 2016 16:53

Mnie się w Marchewie podoba wszystko oprócz tego że rudy :mrgreen: ale nie jestem nawet w małej części tak inteligentna i mądra jak on :ops1: :zawstydzona2: dlatego się dziwię że mi ciągle wychodzi :lol:
Aragonte - Wto 03 Maj, 2016 17:59

Ekhm, powiedziałabym, że właśnie jesteś bardziej inteligentna od Marchewy :wink: za to mniej prostolinijna :-P
Tamara - Śro 04 Maj, 2016 08:16

Zdecydowanie on jest inteligentniejszy ode mnie :lol:
Agn - Czw 19 Maj, 2016 18:57

Pasterką koronę już koleżanki mają?
http://www.swiatksiazki.p...tchett-4918837/

Caitriona - Czw 19 Maj, 2016 22:25

Jak dobrze pójdzie, będę miała w sobotę, po wizycie na Targach.
Tamara - Pią 20 Maj, 2016 12:47

Mają :cheerleader2:
Akaterine - Nie 31 Lip, 2016 21:02

Byłam dziś na koncercie i był tam muzyk, który kogoś mi przypominał. I tak się zastanawiałam, i zastanawiałam, i w końcu sobie uświadomiłam, że wygląda dokładnie jak moje wyobrażenie Morta :lol: .
Trzykrotka - Nie 31 Lip, 2016 22:21

Agn napisał/a:
Pasterką koronę już koleżanki mają?
http://www.swiatksiazki.p...tchett-4918837/

Ja na zakończenie całego pięknego cyklu, ta Korona jest bardzo przeciętna.

Tamara - Nie 14 Sie, 2016 20:22

Właśnie, Trzykrotka wreszcie ruszyła temat , który i ja chciałam poruszyć , tylko wiecznie zapominałam . Z tego co się doczytałam, Pratchett miał w planach dalsze opowieści ze Świata Dysku , wiec Korona wcale nie jest zakończeniem , poza tym nie zdążył jej dokończyć tak jak planował i to widać . Ponoć miało być tak , że Babcia Weatherwax umieszcza swoją świadomość w kotce Ty - z cichym przyzwoleniem Śmiercia , ale nie zdążył tekstu przeredagować i dokończyć .
No i widać wyraźnie , że to nie jest dokończone - jest niedopracowane , jest jak budynek w stanie surowym , z niewykończonymi wnętrzami , jest akcja , ale nie ma dopracowanego całego tła . Nie ma zgryźliwo-zaskakujących komentarzy i obserwacji ani prattchetowskiego humoru - jest sama osnowa , szkielet opowieści ; porównując do budynku - jest stan surowy , są zamontowane drzwi i okna i kanalizacja , ale nie ma posadzek , pomalowanych ścian , wykończenia i umeblowania . Można w tym żyć, ale planowany wygląd i urządzenie budynku nie zostały wykonane .

Tamara - Wto 13 Wrz, 2016 12:23

Nie wiedziałam nawet , że Wiedźmikołaja sfilmowali i to już kawał czasu temu :lol: http://www.filmweb.pl/fil...2aj-2006-300970
Aragonte - Wto 13 Wrz, 2016 13:30

Sfilmowali i nawet oglądałam. Chyba gdzieś powinnam mieć :mysle:
Tamara - Wto 13 Wrz, 2016 16:07

A warto oglądać ?
Tamara - Nie 06 Lis, 2016 21:47

Widziałyście to http://bonito.pl/k-155055...ign=lowerfunnel ? Chyba sobie nabędę :mrgreen: