Fantastyka - Pratchett
Anaru - Czw 17 Gru, 2015 22:50
O jeeeju, jaka wspaniała, merytorycznie głęboka Pratchettowa dyskusja
| Tamara napisał/a: | Wszystko czego nie zrobię, ma wiele procent , no chyba że wyjątkowo mam przepis , który stanowi inaczej . Moje nalewki bezpośrednio po ukończonym procesie produkcji z reguły mają około 60 % tak na oko , można użyć do nich nazwy "pranalewka" stosowanego w homeopatii do określenia pierwotnego roztworu substancji czynnej , który ulega potem rozcieńczeniom aż do uzyskania stężenia około zera i osiągnięcia postaci leku w ten sposób , przy czym moja pranalewka ma cechy wybitnie niehomeopatyczne prawdę mówiąc , żeby się nadawała do spożycia przez zwykłych ludzi , musi być rozcieńczana jestę homeopatą ? |
Oj, chlapnęłabym cos dobrego, dla kurażu naturalnie , znaczy, tego, zdegustowałabym
Tamara - Wto 12 Sty, 2016 11:17
Czytam sobie ten Dysk systematycznie w miarę się ukazywania , i na razie doszłam do wniosku , że najbardziej przerażającą istotą Świata Dysku jest co/kto ? - Dwukwiat żadne tam stwory z Piekielnych Wymiarów , elfy czy insze wampiry czy coś , bo na nich zawsze się znajdzie jakiś sposób , ale na osobników typu Dwukwiata , którzy w sposób niezachwiany uważają, że świat jest taki i funkcjonuje tak, jak oni sobie wyobrazili , nie ma sposobu . I obcowanie z nimi jest najstraszniejszym przeżyciem , bo nic z nimi zrobić nie można . No i są rzeczywiści
Trzykrotka - Wto 12 Sty, 2016 12:14
Ale zobacz, w tym szaleństwie jest metoda. Wokół Dwukwiata rozpętuje się piekło, a on nie tylko go nie zauważa, ale cieszy się nim. I z wszystkiego wychodzi cało.
Tamara - Śro 13 Sty, 2016 13:00
Za to odpowiedzialny za niego Rincewind ma cały czas przerąbane z punktu widzenia Dwukwiata takie myślenie jest słuszne bo świat wydaje mu się taki , jak on sobie wyobraża i nawet nie przychodzi mu do głowy że mogłoby być inaczej , i trwa w tym przekonaniu tylko dzięki wysiłkom Rincewinda , inaczej zostałby skasowany natychmiast po opuszczeniu okolic Kontynentu Przeciwwagi i trafieniu do rzeczywistego świata ; natomiast z punktu widzenia normalnego mieszkańca Dysku jest to najstraszliwszy typ istoty na która kompletnie nic nie działa a niestety u nas na Ziemi tez jest sporo Dukwiatów , niektórzy nawet potrafią zajmować ważne stanowiska i mieć moc decyzyjną
Akaterine - Śro 13 Sty, 2016 18:36
Tylko w przeciwieństwie do Dwukwiata nie uważają, że "jeśli tylko ludzie porozmawiają ze sobą, wypiją piwo, pokażą obrazki wnuków, może wybiorą się na jakiś pokaz albo co, wszystko da się
jakoś rozwiązać" .
(czytam Świat Dysku na czytniku i mam już schowek zawalony fragmentami, które wyjątkowo mi się spodobały )
Tamara - Czw 14 Sty, 2016 12:48
A to to prawda co do fragmentów , mnie ostatnio uwiódł "pomiot ośmiornicy i roweru" właściwie wszystko jest fragmentem uwodzącym , cały Dysk
Akaterine - Czw 14 Sty, 2016 18:25
Ja sobie zapisałam też to:
| Cytat: | | Śmierć Dysku był tradycjonalistą. Miał prawo do dumy z jakości świadczonych przez siebie usług, a przez większość czasu chodził ponury, gdyż nikt go nie doceniał. Przypominał, że nikt nie lęka się samej śmierci, ale bólu, rozdzielenia i zapomnienia. To nierozsądne żywić do kogoś pretensje tylko dlatego, że ma puste oczodoły i jest dumny ze swojej pracy. I wciąż używa kosy, zaznaczał często, gdy Śmierci na innych światach już dawno zainwestowali w kombajny. |
Anaru - Czw 14 Sty, 2016 19:21
Uwielbiam Śmiercia
Caitriona - Pią 22 Kwi, 2016 21:57
17 maja będzie można kupić Pasterską koronę, ostatnią książkę ze Świata Dysku.
Tamara - Sob 23 Kwi, 2016 08:14
Ooooo dzięki
Tamara - Nie 01 Maj, 2016 10:14
Ponownie zrobiłam test bo po Piątym Elefancie absolutnie twierdzę, że nie jestem ani trochę podobna do Marchewy i co ? Marchewa znowu a mnie nawet nie przyszłoby do głowy łapać wilka za ogon chyba że chodzi o to , że jestem krasnoludem
Aragonte - Wto 03 Maj, 2016 12:31
Adoptowanym, adoptowanym
Co ci się nie podoba w Marchewie?
Tamara - Wto 03 Maj, 2016 16:53
Mnie się w Marchewie podoba wszystko oprócz tego że rudy ale nie jestem nawet w małej części tak inteligentna i mądra jak on dlatego się dziwię że mi ciągle wychodzi
Aragonte - Wto 03 Maj, 2016 17:59
Ekhm, powiedziałabym, że właśnie jesteś bardziej inteligentna od Marchewy za to mniej prostolinijna
Tamara - Śro 04 Maj, 2016 08:16
Zdecydowanie on jest inteligentniejszy ode mnie
Agn - Czw 19 Maj, 2016 18:57
Pasterką koronę już koleżanki mają?
http://www.swiatksiazki.p...tchett-4918837/
Caitriona - Czw 19 Maj, 2016 22:25
Jak dobrze pójdzie, będę miała w sobotę, po wizycie na Targach.
Tamara - Pią 20 Maj, 2016 12:47
Mają
Akaterine - Nie 31 Lip, 2016 21:02
Byłam dziś na koncercie i był tam muzyk, który kogoś mi przypominał. I tak się zastanawiałam, i zastanawiałam, i w końcu sobie uświadomiłam, że wygląda dokładnie jak moje wyobrażenie Morta .
Trzykrotka - Nie 31 Lip, 2016 22:21
Ja na zakończenie całego pięknego cyklu, ta Korona jest bardzo przeciętna.
Tamara - Nie 14 Sie, 2016 20:22
Właśnie, Trzykrotka wreszcie ruszyła temat , który i ja chciałam poruszyć , tylko wiecznie zapominałam . Z tego co się doczytałam, Pratchett miał w planach dalsze opowieści ze Świata Dysku , wiec Korona wcale nie jest zakończeniem , poza tym nie zdążył jej dokończyć tak jak planował i to widać . Ponoć miało być tak , że Babcia Weatherwax umieszcza swoją świadomość w kotce Ty - z cichym przyzwoleniem Śmiercia , ale nie zdążył tekstu przeredagować i dokończyć .
No i widać wyraźnie , że to nie jest dokończone - jest niedopracowane , jest jak budynek w stanie surowym , z niewykończonymi wnętrzami , jest akcja , ale nie ma dopracowanego całego tła . Nie ma zgryźliwo-zaskakujących komentarzy i obserwacji ani prattchetowskiego humoru - jest sama osnowa , szkielet opowieści ; porównując do budynku - jest stan surowy , są zamontowane drzwi i okna i kanalizacja , ale nie ma posadzek , pomalowanych ścian , wykończenia i umeblowania . Można w tym żyć, ale planowany wygląd i urządzenie budynku nie zostały wykonane .
Tamara - Wto 13 Wrz, 2016 12:23
Nie wiedziałam nawet , że Wiedźmikołaja sfilmowali i to już kawał czasu temu http://www.filmweb.pl/fil...2aj-2006-300970
Aragonte - Wto 13 Wrz, 2016 13:30
Sfilmowali i nawet oglądałam. Chyba gdzieś powinnam mieć
Tamara - Wto 13 Wrz, 2016 16:07
A warto oglądać ?
Tamara - Nie 06 Lis, 2016 21:47
Widziałyście to http://bonito.pl/k-155055...ign=lowerfunnel ? Chyba sobie nabędę
|
|
|