Jane Austen - życie i epoka - Małżeństwa: rozsądek czy romantyczność?
Trzykrotka - Śro 04 Wrz, 2019 19:43
Wyczerpujący esej, w sensie zebrania wszelkich informacji w jedym tekscie, nie wyczerpania cierpliwości czytelnika . Mam ochotę na małą powtórkę z powieści Jane Austen. Jakoś zwykle pod jesień taka chęć mnie nachodzi.
Tamara - Wto 19 Sie, 2025 13:33
Właśnie mnie olśniło, że właściwie najlepszą partią wśród bohaterów JA jest pan Rushworth, mający 12 tysięcy rocznie. Darcy plasuje się z 10 tysiącami na drugim miejscu, Bingley i Henry Crawford mający po 5 tysięcy idą łeb w łeb. Nie wiadomo ile ma pan Knightley ani ile będą mieć Henry Tilney i Tom Bertram. Nie pamiętam też ile miał pułkownik Brandon, kołacze mi się że coś koło 2 tysięcy , ale głowy nie dam.
Loana - Czw 21 Sie, 2025 15:15
Uuu, 12 tysięcy. Ale pytanie, czy był tak przystojny jak Darcy z Dumy i Uprzedzenia 1995
Tamara - Czw 21 Sie, 2025 16:12
No nie był, raczej wyglądał jak w serialowym MP , opisany jest jako ociężały czyli zapewne otyły, a do tego przygłup Maria Bertram po prostu nie miała doświadczenia, jak sobie z takim radzić. Jestem w stanie zrozumieć jej decyzję, bo nie miała innej drogi do względnej samodzielności i wyjścia spod kurateli ojca niż małżeństwo, a w takiej sytuacji jak się sprzedawać, to za grube pieniądze
RaczejRozwazna - Czw 21 Sie, 2025 20:19
Zawsze się zastanawiałam jaki jest przelicznik ówczesnego funta na dzisiejsze realia? Jak to mniej więcej wygląda?
annmichelle - Czw 21 Sie, 2025 21:05
To są ogromne pieniądze.
Dla przykładu: 1800 rok - 5000 funtów z tamtego okresu to odpowiednik ponad 500 000 funtów dzisiaj. W 1795 (data powstania DiU) będzie nawet bliżej do 600 000 a może nawet ponad.
Dokładne ustalenie wartości w przeliczeniu na dzisiejsze jest możliwe tak dopiero od lat 60-tych XIX wieku, więc te wcześniejsze wartości są na ogół zaniżane.
Opierał się na parytecie złota (wcześniej srebra stąd te wahania) i tu wartość nie była stała dla poszczególnych lat.
Pamiętajmy o zmianach historycznych - wojny napoleońskie wpłynęły na dewaluację funta.
Ale, jak wspomniałam, to są dane przybliżone. Na pewno istnieją jakieś wiarygodne strony internetowe, na których są przeliczniki.
Kiedyś przeliczałam wartość funta z lat 70-tych XX wieku na dzisiejszy (bo czytałam książkę z tamtego okresu i padała tam kwota, byłam ciekawa jaka to wartość "na dzisiejsze") i zszokowało mnie jaką wartość miało wtedy np. 1000 funtów.
| Tamara napisał/a: | | Właśnie mnie olśniło, że właściwie najlepszą partią wśród bohaterów JA jest pan Rushworth, mający 12 tysięcy rocznie. Darcy plasuje się z 10 tysiącami na drugim miejscu, |
A jednak nie - Darcy wygrywa (i to nie minimalnie), bo "DiU" powstała w 1795 roku i jego 10 tys. było więcej warte niż 12 tys. Rushwortha w 1812.
To są kluczowe czasy dla funta, bo tak wspomniałam funt stracił podczas wojen napoleńskich, więc na moje oko Rushworth ma o jakieś 20-30 % mniej dochodu niż Darcy.
Tamara - Pią 22 Sie, 2025 13:31
O patrz, tego nie brałam pod uwagę ale to by wyjaśniało, dlaczego pani Bennet mało nie zemdlała, kiedy się dowiedziała o zaręczynach Elżbiety, a majątek Rushwortha nie budził jakichś większych emocji, poza tym , że staż go było na dom w Londynie, jakiego nie mógłby kupić Marii Crawford z pięcioma tysiącami. Zawsze mnie to trochę dziwiło, bo 12 000 rocznie to więcej niż miał Darcy, a tu okazuje się, że trzeba uwzględnić inflację no i wychodzi na to , że nic się na świecie nie zmienia, poza kostiumami i scenografią
Aragonte - Czw 28 Sie, 2025 00:10
A propos ekonomii - był linkowany ten kanał?
https://www.youtube.com/watch?v=thqY3020vH8
Dziewczyna (o bardzo stosownym nazwisku Dashwood ) analizuje cytaty z DiU pod kątem zamożności Darcy'ego, ma też inny filmik o ekonomii w czasach regencyjnych.
Loana - Czw 28 Sie, 2025 15:52
Nie wiem, ale widziałam już wiele z jej filmików Fajnie opowiada
|
|
|