Fantastyka - Hobbit
Anonymous - Pią 30 Gru, 2011 14:51
mam - cudne...
BeeMeR - Pon 02 Sty, 2012 17:28
mogę prosić również?
Anaru - Pon 02 Sty, 2012 18:21
I ja! I ja!
Akaterine - Wto 03 Sty, 2012 17:46
W sumie nie wiem po co to robię, ale czytam na filmwebie kolejne narzekania na krasnoludy:
http://www.filmweb.pl/fil...snoludy,1802750
Chyba najbardziej dobiło mnie to, że ktoś uznał, że Dwalin z tej ilustracji wygląda "olśniewająco"
http://middle-earthencycl...9836065.png?208
praedzio - Wto 03 Sty, 2012 18:14
http://www.filmweb.pl/new...odróży%22-80849
Akaterine - Wto 03 Sty, 2012 18:32
A tak w temacie to na filmwebie ktoś napisał, że sexy dwarf Kili będzie startował do wymyślonej przez PJ elfki Tauriel .
milenaj - Wto 03 Sty, 2012 18:32
Anaru - Wto 03 Sty, 2012 19:45
Podobał mi sie komentarz:
"Staram się przekonać Petera, że powinniśmy ukazać choć część życia miłosnego Bilbo" i to "Podczas wyprawy Bilbo poznaje istotę, która na zawsze zmieni jego życie - Golluma". Straszne rzeczy, ale żeby z Gollumem ;x
praedzio - Wto 03 Sty, 2012 19:54
Aragonte - Wto 03 Sty, 2012 21:27
W sumie sama też nie wiem, bo co te kolejne narzekania przeczytałam, ech...
I pomyśleć, ile "specjalistów" od sztuki filmowej na tym Filmwebie siedzi. Gdyby to oni zrobili LOTR i "Hobbita", dopiero mielibyśmy z tego polewkę
Anonymous - Śro 11 Sty, 2012 01:26
Mag - prawdziwa perelka, dzieki.
Admete - Śro 08 Lut, 2012 20:51
Imiona krasnoludów Tolkien zapozyczył z jednego z poematów Eddy starszej, z Wieszczby Wolwy. Jest tam fragment zatytułowany Dvergatal czyli "Rejestr karłów". Potem ta lista pojawia się w XIII wiecznym przewodniku po skandynawskiej mitologii - Traktat o statku skalda. I tam pojawiają sie imiona:
"Nar, Nainn, Nipingar, Dainn,
Bifur, Bafur, Bombur, Nori,
Orinn, Onarr, Oinn, Mioodvitnir,
Vigr og Gandalfr, Vindalfr, Thorinn,
Fili, Kili, Fundin, Vali,
Thror (...)"
A przydomek Thorina to Eikinskjaldi - Dębowa Tarcza. Imię Gandalf zostało zainspirowane imieniem Gandalfr - końcówka alfr oznaczała elfa. Pierwsza część imienia miała oznaczać "wand" - różdżkę.
Aragonte - Śro 08 Lut, 2012 20:52
Czytasz Shippeya?
Admete - Śro 08 Lut, 2012 20:54
Ano Już drugi raz. Nic na to nie poradzę, że uwielbiam takie szczegóły. Zboczenie zawodowe Będę więc was raczyć różnościami, bo może ktoś nie czytał
Strasznie się ubawiłam w trakcie czytania jego przedmowy w kontekście naszych wcześniejszych dyskusji.
praedzio - Śro 08 Lut, 2012 21:52
Na imiona krasnoludów od razu zwróciłam uwagę podczas lektury Eddy.
Anonymous - Śro 08 Lut, 2012 22:08
| Admete napisał/a: | Imiona krasnoludów Tolkien zapozyczył z jednego z poematów Eddy starszej, z Wieszczby Wolwy. Jest tam fragment zatytułowany Dvergatal czyli "Rejestr karłów". Potem ta lista pojawia się w XIII wiecznym przewodniku po skandynawskiej mitologii - Traktat o statku skalda. I tam pojawiają sie imiona:
"Nar, Nainn, Nipingar, Dainn,
Bifur, Bafur, Bombur, Nori,
Orinn, Onarr, Oinn, Mioodvitnir,
Vigr og Gandalfr, Vindalfr, Thorinn,
Fili, Kili, Fundin, Vali,
Thror (...)"
A przydomek Thorina to Eikinskjaldi - Dębowa Tarcza. Imię Gandalf zostało zainspirowane imieniem Gandalfr - końcówka alfr oznaczała elfa. Pierwsza część imienia miała oznaczać "wand" - różdżkę. |
I w ten oto sposob zaistnialas, Admete, w przestrzeni fejsbukowej. Sama bym tego ladniej nie napisala (czy raczej sparafrazowala), zreszta odczuwalabym to jako plagiat, a chcialabym zapoznac z tym moich znajomych - wiec umiescilam zdjecie zrzutu.
Jesli sobie zyczysz cenzure nicku, moge zastosowac Ale nie odpuszcze.
Admete - Czw 09 Lut, 2012 07:35
Popraw, że lista to cytat z książki T.A. Shippey'a "J.R.R.Tolkien - Pisarz stulecia". Reszta wiadomości też stamtąd pochodzi, tyle że wybrałam je bez cytowania. Nicka możesz skasować. Wiesz, że ejstem antyfejsbukowa
Admete - Czw 09 Lut, 2012 19:58
Kolejne ciekawostki od pana Shippeya. Skąd Tolkien wziął zagadki Golluma? Ano oczywiście nie wymyślił ich ot tak sobie. Te, które zadaje Gollum, są wzorowane na starych, archaicznych zagadkach pochodzących między innymi ze staroangielskiego poematu, w którym Salomon i Saturn sprawdzają swoją wiedzę. Natomiast zagadki Bilba są prostsze, wzorowane na dziecięcych ( celowo ). Tolkien się nimi interesował, ponieważ uważał, że zanim zepchnięto je ( jak baśnie ) do pokoju dziecięcego, mogły byc czymś ważniejszym i zachowały w sobie elementy starsze, nawiązujące do dawnego świata. Tolkien wszak wcale nie uważał, że wymyśla Śródziemie, od je rekonstruował.
milenaj - Czw 09 Lut, 2012 20:03
Admete, tak mnie zainteresowałaś tą ksiązką, że poszukałam na allegro i zamierzam kupić.
Admete - Czw 09 Lut, 2012 20:06
Jest jeszcze druga jego książka - Droga do Śródziemia. Ostrzegam - obie są dość filologiczne, bo Shippey się tym zajmuje zawodowo. Cieszę się, że ci się spodobało
milenaj - Czw 09 Lut, 2012 20:12
Ja jestem z zawodu filologiem, więc najwyżej przypomne sobie studiowanie.
A "Drogę do Śródziemia" też widziałam, ale cena mnie odstrasza póki co. Zdaję sobie sprawę, że nie stanieje, ale poczekam.
Admete - Czw 09 Lut, 2012 20:17
A to się ciesze, że bratnia dusza. Książki w takim razie ci się spodobają
Bilbo to taki zwykły hobbit wrzucony w rzeczywistość baśniową i zmuszony do zmierzenia się z elementami odmiennymi od znanych mu dotąd. Shippey zwraca uwage na nieprzystawalność światów - Bilba i krasnoludów. Z jednej strony drobnomieszczański żywot wygodnego hobbita, a z drugiej przygoda i heroiczne czyny. Biedny pan Baggins. Myślę, że Freeman cudownnie pokaże nam tę dwoistośc tkwiącą w Bilbo Bagginsie
Teraz wargach. Istnieje staronordyckie słowo vargr oznaczające wilka i banitę. Skandynawowie posiadali tez inne okreslenie na wilka - ulfr. W staroangielskim jest wearh i oznacza wyrzutka, banitę, ale nie wilka. Inne słowo - awyrgan znaczy "potępić" i "udusić", "zamartwiać się, zagryżć na śmierć". Stąd Tolkien wziął inspirację dla wargów - wilków, ale wilków inteligentnych i bardzo groźnych.
Słowo ork zostało zainspirowane orc-phyrs i plemieniem thyrsów też z tekstów staroangielskich.
Akaterine - Pią 02 Mar, 2012 09:47
Kolejne nagranie z planu, a w nim przede wszystkim piękne widoki Śródziemia:
https://www.facebook.com/...150720773691807
asiek - Pią 02 Mar, 2012 13:03
Widoki niesamowite.
Yvain - Pią 02 Mar, 2012 13:06
Przepiękne będzie co oglądać
|
|
|