To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Downton Abbey

Anonymous - Nie 01 Maj, 2011 15:36

nicol81 napisał/a:
Ciekawe, czemu katastrofę Titanica wybrali, a nie jakiś inny wypadek?

Lata pasują, spektakularne, więc pole do dyskusji jest i słuzba może przeżywac też.

To ja nie będe spojlerować :ops1:

milenaj - Nie 01 Maj, 2011 16:57

ZatonięcieTitanica było straszną katastrofą wtedy. Do tej pory przemawia do wyobraźni. Życie wielu osób zmienia się, bo zginęło dwóch spadkobierców.
nicol81 - Nie 01 Maj, 2011 18:50

lady_kasiek napisał/a:
To ja nie będe spojlerować

Nie krępujcie sobie swobody wypowiedzi przez spóźnialskich :wink:

Na razie nie popieram Matthew i Mary razem, bo lepiej byłoby, gdyby wyrwała się z tego kręgu dziedzictwa.
Edith to chyba stereotypowe "średnie dziecko". zwłaszcza że mniej ładne :? Sybill na razie niewidoczna...

Agn - Nie 01 Maj, 2011 21:21

Sybill jeszcze zobaczysz, Nicol. Ze wszystkich sióstr ta jest moją ulubienicą. :)

Odnośnie Titanica - owszem, mogli sprawę załatwić zwykłym wypadkiem na drodze, ludzie wtedy też ginęli w samochodach, nad którymi nie panowali. Ale dzięki temu, że to Titanic, widz dokładnie wie, w którym punkcie wydarzeń znanych z historii się znajduje. I myślę, że o to chodziło twórcom.

Anonymous - Nie 01 Maj, 2011 21:44

Sybil jest równa babka i ma potencjał, cały wachlarz opcji po zbuntowaną socjalistkę Lenina w spódnicy na miarę UK. :P
nicol81 - Pon 02 Maj, 2011 21:37

Na razie walka o stanowisko mojej ulubienicy nie jest zbyt zaciekła :roll: Ale jakoś nie widzę tam Lenina w spódnicy :confused3:
Joy - Nie 08 Maj, 2011 21:37

,,Downton abbey"obejrzałam przez przypadek i niesamowicie mi się spodobało. Cały serial obejrzałam już w Internecie i teraz cotygodniowo delektuję się odcinkami na TVN Style. Oglądając wczorajszy, naszedł mnie szatański pomysł. Już wcześniej zainteresowało mnie, dlaczego Carson tak lubił Mary, wręcz podkreślał, że jest jego ulubienicą (scena w ostatnim odcinku jest wymowna). Przypomniały mi się wtedy wszystkie liczne seriale, których nie powinnam oglądac oraz fakt, że pierwszy rok małżeństwa hrabiego i hrabiny Grantham raczej nie należał do szczęsliwych... Nagły spadek pozycji Mary, wyjawienie, że Cora nie była święta i dalsze kłopoty z dziedziczeniem to materiał na cały sezon...
milenaj - Nie 08 Maj, 2011 22:12

Iain Glen dołączył do obsady drugiego sezonu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Iain_Glen

Agn - Nie 08 Maj, 2011 22:15

Joy, a wiesz, że i mnie onego czasu przeszmyrgnęło to po głowie? :mysle:
Anonymous - Nie 08 Maj, 2011 22:22

milenaj napisał/a:
Iain Glen dołączył do obsady drugiego sezonu.

O ta kanalia. Grał kanalię w W&D i kanalią pozostanie.

Dlaczego lubił Mary? Najbardziej?
Chcecie mi powiedziec, ze podkochuje się w Mary?

milenaj - Nie 08 Maj, 2011 22:25

lady_kasiek napisał/a:
O ta kanalia. Grał kanalię w W&D i kanalią pozostanie.

No niby tak, ale ja lubię jego postać w "Grze o tron".

Anonymous - Nie 08 Maj, 2011 22:28

Tego nie oglądam. Chociaz pierwszy odcinek czeka. Ale ja wkręcona jestem w GW, GA i Bones :P

Zresztą On wygląda na kanalię.
Tak jak Ikerowa Panna wygląda mi na najgorszą.....

I zdania nie zmienie, póki serce w mej obfitej powierzchni reklamowej pyka.

milenaj - Nie 08 Maj, 2011 22:31

No, instynkt Cię nie zawodzi, bo w "Grze o tron" jego postać nie jest do końca bez skazy. Ale to jeden z moich ulubionych bohaterów, a Glen dobrze go gra...

Ale skoro ten serial jeszcze czeka, to nie zdradzam nic więcej.

Anonymous - Nie 08 Maj, 2011 22:32

Kochana!! Mnie instynkt nigdy nie zawiódł.

Wiedziałam!!
Kanalia. Podłość na twarzy ma wypisaną, obłuda i fałsz z uszu mu ulatują jak znak dymny!

Trzykrotka - Nie 08 Maj, 2011 23:37

lady_kasiek napisał/a:

Chcecie mi powiedziec, ze podkochuje się w Mary?

Raczej, że jest jej ojcem! (dobrze rozumiem?)

Może to tylko przywiązanie "wiernej służby" do "państwa," a wiadomo, Mary jako pierwsze dziecko i dziedziczka była pewnie oczkiem w głowie... Choć z drugiej strony - nie wygrałaby na pewno żadnego konkursu na "dziedziczkę miesiąca." Więc skąd ta ciepła sympatia?
Bez względu na domysły - jest na co czekać!

lady_kasiek napisał/a:

Kanalia. Podłość na twarzy ma wypisaną

E ta, to tylko testosteron, którego ma w ilościach nadprzeciętnych :ops1:

Joy - Nie 08 Maj, 2011 23:50

Trzykrotka napisał/a:

Raczej, że jest jej ojcem! (dobrze rozumiem?)

Tak, o to chodzi. Edith byłaby przeszczęśliwa...

nicol81 - Pon 09 Maj, 2011 21:30

Joy napisał/a:
Nagły spadek pozycji Mary, wyjawienie, że Cora nie była święta i dalsze kłopoty z dziedziczeniem to materiał na cały sezon...

:mysle: Perspektywy fabularne rzeczywiście ciekawe... Ale coś mi się nie wydaje. Carson był taki honorowy, że chciał odejść, jak jego przeszłość wyszła na jaw, to po takim numerze chyba by się zsepukował...
Poza tym wtedy nie można było ustalić ojcostwa, więc wątpliwości pozostałyby.
Chociaż Mary mnie wnerwiła tą aferą z Turkiem, więc w sumie a nuż widelec :mrgreen:
W sumie pozycja Mary mnie dziwi - zawsze myślałam, że starszeństwo dotyczyło tylko synów.

Anonymous - Pon 09 Maj, 2011 21:33

Mi też się nie wydaje, żeby Carson i Cora. Absolutnie nie... On za bardzo honorny a ona nie trzymałaby go w domu.

Mary jest denerwująca no i szkoda, ze reszta sióstr ich miłość do posiadłości jest tak lekceważona...

Anonymous - Pon 09 Maj, 2011 21:33

Mi też się nie wydaje, żeby Carson i Cora. Absolutnie nie... On za bardzo honorny a ona nie trzymałaby go w domu.

Mary jest denerwująca no i szkoda, ze reszta sióstr ich miłość do posiadłości jest tak lekceważona...

Deanariell - Wto 10 Maj, 2011 00:46

Joy napisał/a:
,,Downton abbey"obejrzałam przez przypadek i niesamowicie mi się spodobało.

No właśnie, ja też obejrzałam ostatnio przypadkiem kawałek 4 odcinka i chętnie zobaczyłabym teraz całość... :( Zła jestem na siebie, że przegapiłam na Style, gdy zaczęli emisję... :?
Joy napisał/a:
Cały serial obejrzałam już w Internecie

Hmmmmm... a konkretnie pod jakim linkiem? ;) Czy na "teletubisiu" (YT :-P ) mam sobie szukać? :mysle:

Admete - Wto 10 Maj, 2011 07:23

Wystarczy powiedzieć, ze chcesz obejrzeć :)
Joy - Wto 10 Maj, 2011 19:57

Deanariell napisał/a:

Hmmmmm... a konkretnie pod jakim linkiem? ;) Czy na "teletubisiu" (YT :-P ) mam sobie szukać? :mysle:

Na teletubisiu :-P pewnie trzeba będzie jeszcze poczekać, ale ja znalazłam na megavideo.

Otóż i odcinek pierwszy:
http://www.megavideo.com/?d=BUS5ZCVY

Deanariell - Wto 10 Maj, 2011 21:21

Admete napisał/a:
Wystarczy powiedzieć, ze chcesz obejrzeć

Miałam taki zamiar. ;)
Joy napisał/a:
Otóż i odcinek pierwszy

Dzięki :kwiatek: , dobrze jest mieć różne źródełka. :)

nicol81 - Nie 15 Maj, 2011 21:24

Kolejny fajowy odcinek:
Babcia rządzi z tym pójściem do Matthew po poradę :rotfl: I jak powiedziała Corze, że nie są aż tak zdesperowani, by Mary do Ameryki wysyłać :rotfl:
Hrabia rządzi, bo chce szoferowi książki pozyczać. Matthew rządzi, bo przyznał, że na początku zachowywał się jak kretyn.
Sybil ma więcej w głowie niż jej siostry, co nie jest bardzo trudne, ale czy to musiał być socjalizm w połączeniu z feminizmem? :roll: Ślicznie na końcu wygladała w nowej, dorosłej sukni, ale trochę za bardzo popisywała się...
Czemu znowu Mary jest ważniejsza niż siostry? Hrabia mówi, że własnoręcznie zarobione pieniądze zostawiłby tylko jej?
Cieszę się, że cały system majoratu jest z sensem przedstawiony.

Joy - Pon 16 Maj, 2011 14:11

Lady Vi na fotelu obrotowym...miodzio :-P

I muszę przyznac, że Mary jest moją ulubioną siostrą. Ma masę wad, ale nie jest postacią jednoznacznie negatywną. Nie bijcie :twisted: