To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Chcę poczytać o...

Admete - Nie 17 Paź, 2010 09:38

Dziękuję, Jeeves! Miałam kiedyś w domu, ale oddałam do biblioteki. Dom w Riverton powinien ci się spodobać.
Agn - Nie 17 Paź, 2010 09:48

Fibula napisał/a:
Z wydanych po polsku (po wojnie, bo przedwojenne to chyba tylko na Allegro i drogo) możesz przeczytać Dewizę Woosterów, Dziękuję, Jeeves! i Wielce zobowiązany, Jeeves (powieści z cyklu Jeeves i Wooster) i koniecznie Pełnię księżyca (cykl Blandings). Szkoda, że nie ma wydawnictwa chętnego do wydania całości. Jest też serial na podstawie Jeevesa (duet Fry i Laurie :) ), ale jeszcze go nie oglądałam.

Tak czy inaczej wychodzą same obcojęzyczne, które nawet chętnie bym poczytała, ale jak mam płacić za 1 książkę 95 zł, to... :( Może innym razem.
Ale dziękuję. Jeśli kiedyś na to trafię, to z pewnością wetknę do środka nos. :)
No chyba że ktoś dysponuje ebookiem...?

Fibula - Nie 17 Paź, 2010 10:42

Z dobrych nowin: brytyjski Amazon zamówienia powyżej 25 funtów wysyła do Polski bezpłatnie
- Nie 17 Paź, 2010 11:28

Admete napisał/a:
Dom w Riverton powinien ci się spodobać.

właśnie skończyłam to czytać- bardzo fajna książka klimatem przypominała mi 'Wieczór' Susan Minot (chociaż akcja ma tam miejsce w latach 50 w USA), 'Rozświetlone pokoje' Richarda Masona i 'Pokuty' Iana McEwana

Tamara - Nie 17 Paź, 2010 19:41

Biedroneczka napisał/a:
Dziewczynki, możecie polecić mi jakąś książkę opisującą okres rozbiorów Polski? Chodzi mi oczywiście o beletrystykę. Mile widziane byłyby powstania styczniowe i listopadowe, jeśli to nie za duże wymagania.
A, i jeszcze coś z II wojny światowej. Jeśli znacie. Także beletrystyka i także z Polską jako miejscem akcji.
Muszę zrobić napad na bibliotekę miejską ;)

Z czasów II wojny to jeszcze "Zmowa nieobecnych" Marii Kuncewiczowej , "Pamiętnik z Powstania Warszawskiego" Mirona Białoszewskiego ; jeżeli idzie o dzienniki/wspomnienia to świetne są "Tamte lata , tamte czasy" Haliny Regulskiej , "Wspomnienia wojenne" Karoliny Lanckorońskiej .
A epopeja napoleońska w "Popiołach" ? "Wspomnienia niebieskiego mundurka" Gomulickiego :wink: ? "Syzyfowe prace" ?

Anonymous - Nie 17 Paź, 2010 19:50

Tamara napisał/a:
A epopeja napoleońska

Albo "Wojna i pokój" Boże jak ja się spłakałam na tej książce.... a później na serialu...

Czy ktoś tu pamięta nasze impresje z oglądania serialiku, Święta człowiek zarywał, Rodzinę z pokoju wyrzucał, żeby pooglądać :mrgreen:

Anonymous - Pon 18 Paź, 2010 16:24

"Wspomnienia Wojenne" Lanckorońskiej i "Pamiętnik z Powstania Warszawskiego" Białoszewskiego czytałam, tak samo "Wspomnienia niebieskiego mundurka" i "Syzyfowe prace".
Może zawężę troszkę temat mnie interesujący, szukam książek coś a'la szlacheckie dworki, patriotyzm, powstanie styczniowe/listopadowe, nie pogardzę opisami batalistycznymi ;)

Wszystko sobie dopisałam do listy :)

Kasiek! A myślałam, ze tylko ja zesłałam rodzinę na banicję do drugiego pokoju kiedy puszczali "Wojne i pokój". Dzielnie nagrywało się wszystkie odcinki, tykle godzin! :mrgreen:

Anonymous - Pon 18 Paź, 2010 16:32

Poszukaj książki "Nie ponaglaj rzeki" moje bibliotekarce i Mamie bardo się podobało, dla mnie sztuczne(pisane przez nie-Polaka o polskich obyczajach).

A "Ostatnie lato" jest genialne....

Anonymous - Pon 18 Paź, 2010 16:40

Nie-Polak o polskich obyczajach? No, to może być ciekawe.
"Ostatnie lato" już widnieje na liście :)

Zapomniałabym! Znacie/macie jakieś pozycje na temat agnostycyzmu? Może być coś naukowego, filozoficznego bądź powieść, w której bohater jest agnostykiem itp. Książki, artykuły, linki. Wszystko co macie, tylko błagam, bez encyklopedycznych notek.
Wiem, mam wymagania ;)

Aragonte - Pon 18 Paź, 2010 18:08

Fibula napisał/a:
Z dobrych nowin: brytyjski Amazon zamówienia powyżej 25 funtów wysyła do Polski bezpłatnie

Oż kurka - no to mogłam się trochę z moim zamówieniem wstrzymać :?
Policzyli mi za wysyłkę kilkanaście funciaków :-|
Bu :(

Edit: pocieszam się myślą, że to moje zamówienie może pomogło im podjąć tę decyzję :roll:

Madelaine - Pon 18 Paź, 2010 20:57

lady_kasiek napisał/a:

Czy ktoś tu pamięta nasze impresje z oglądania serialiku, Święta człowiek zarywał, Rodzinę z pokoju wyrzucał, żeby pooglądać :mrgreen:

albo na mróz trzeba było wylatywać aby po oglądaniu Andrzejka ochłonąć :wink: choć w moim przypadku temperatura i tak nie spadała :-D

Alicja - Wto 19 Paź, 2010 15:25

lady_kasiek napisał/a:
A "Ostatnie lato" jest genialne....

więcej niż genialne, przeczytanie tej książki pozwala też lepiej zrozumieć tzw."punkt widzenia" wypędzonych
to też coś w rodzaju a'la szlacheckie dworki :wink:

Tamara - Wto 19 Paź, 2010 18:57

Biedroneczka napisał/a:
"Wspomnienia Wojenne" Lanckorońskiej i "Pamiętnik z Powstania Warszawskiego" Białoszewskiego czytałam, tak samo "Wspomnienia niebieskiego mundurka" i "Syzyfowe prace".
Może zawężę troszkę temat mnie interesujący, szukam książek coś a'la szlacheckie dworki, patriotyzm, powstanie styczniowe/listopadowe, nie pogardzę opisami batalistycznymi ;)

Jeszcze "Leśnik" Kuncewiczowej , chociaż on akurat w tradycyjny nurt się nie wpasuje , przedstawia sprawy powstania , życia popowstaniowego , spraw obyczajowych od tej "brzydszej" , prozaiczniejszej strony .

Anonymous - Wto 19 Paź, 2010 20:21

"Leśnik"... wydaje mi się, że widziałam go u cioci w biblioteczce. Muszę poszperać.
Co ja bym bez Was zrobiła? Ile książek bym nie przeczytała ;)

Trzykrotka - Sob 11 Gru, 2010 09:07

Miłe panie, teraz ja poproszę o pomoc. Oto prośba oleżanki:

Potrzebuję pomocy (...). Otóż mój brat zażyczył sobie książkę - jakiś fabularyzowany dokument o historii Francji lub Anglii w mniej więcej XVII-XVIII wieku. Znacie jakieś książki, które mogłybyście polecić? Albo może wiecie gdzie tego poszukać? Bo ja tracę nadzieję na znalezienie czegokolwiek interesującego

Czy może Wam przychodzą do głowy jakieś tytuły? :kwiatek:

Admete - Sob 11 Gru, 2010 09:31

Mam coś ciekawego z tzw. mikrohistorii, ale epoka wcześniejsza:

Emmmanuel Le Roy Ladurie Montaillou – wioska heretyków, Niestety dorwać można tylko na Allegro za ciężkie pieniądze. Sama bym to chętnie przeczytała.
To jest bardzo ciekawe,ale też wcześniejsza epoka - XVI wiek - niestety nie wiem czy u nas w ogóle dostępne:
http://www.hup.harvard.ed...n=9780674766914

To bym bardzo chciała przeczytać.

Na motywach tego wydarzenia nakręcono coś ze dwa filmy - na pewno Sommersby jest na podtstawie tego nakręcone i film francuski o tym samym tytule, co książka.

Dobre powieści historyczne,ale z perspektywy angielskiej ma Cornwell - odnoszą się ściśle do wojen napoleońskich, ale zawierają też element fikcji. W Polsce są dostępne ostatnio.
Cornwell napisał powieść o bitwie pod Azincourt - też trzyma sie mocno historii.

http://merlin.pl/Piesn-Lu...59551A148FE.LB1

Trzykrotka - Sob 11 Gru, 2010 17:07

Admete :przytul: dziękuję. To już są jakieś tropy :kwiatek:
Agn - Czw 15 Wrz, 2011 10:58

Czy ktoś zna i mógłby mi polecić jakąś książkę (najlepiej obyczajową) z akcją osadzoną w czasach renesansu lub rewolucji francuskiej?
Aragonte - Czw 15 Wrz, 2011 11:30

O czasach rewolucji pisała (chyba powstało kilka książek) Halina Popławska. Ja znam jedną, Szkaplerz wandejski, o powstaniu w Wandei, ale na pewno jest jeszcze parę.

A o czasach renesansu są chociażby dwie książki Judith Merkle Riley, Tajemnica Nostradamusa i Ogród węża.
No i Mario Puzo Rodzina Borgiów, są też książki o Medyceuszach (na półce mam jedną).
Tyle podałabym po szybkim przejrzeniu biblioteczki.
Aha, Merkle Riley zahacza o romans, ale warstwa obyczajowa jest świetnie opisana.

Edit: polecam jeszcze Prywatne życie Mony Lisy. Autor to Pierre la Mure.

Admete - Czw 15 Wrz, 2011 15:16

"Czara wyroczni" Riley rozgrywa się w czasach Ludwika XIV i jest lepsza niż bardziej znana historia Małgorzaty. Popławska jest troche młodzieżowa, ale ja mam ogromy sentyment do trylogii: Szpada na wachlarzu, Jak na starym gobelinie, Na wersalskim trakcie. Do tego masz jeszcze Tryptyk rewolucyjny, którego częścia środkową jest właśnie Szklaplerz wandejski.
Aragonte - Czw 15 Wrz, 2011 19:50

Admete, ograniczyłam zestaw polecanek, bo Agn pytała o renesans i rewolucję francuską :wink:
Admete - Czw 15 Wrz, 2011 19:52

Tu Francja, tam Fancja, co jej zależy ;) A Czarę wyroczni czytałam już dwa razy, niestety tylko pożyczona. Popławską mogłam kupic na bibliotecznej wyprzedaży, szkoda, że się jednak nie zdecydowałam.
asiek - Czw 15 Wrz, 2011 21:04

Czara wyroczni jest niezła... Dobrze mi się ją czytało...
Agn - Czw 15 Wrz, 2011 21:27

Dziękować! Dziękować! Dziękować! Mam w czym wybierać i za czym się rozglądać.
Marija - Czw 15 Wrz, 2011 22:49

Admete napisał/a:
"Popławska jest troche młodzieżowa, ale ja mam ogromy sentyment do trylogii: Szpada na wachlarzu, Jak na starym gobelinie, Na wersalskim trakcie.
Jak miło, że ktoś to jeszcze czytał...