Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Czas honoru
Alicja - Wto 17 Lis, 2009 08:30 a wiesz, że on tam całkiem dobrze się "wkomponował"
jak go sobie przypomnę z żoną kolejarza, to mogę stwierdzić że niektóre czynności są uniwersalne, czy to współcześnie czy to historycznie
oglądanie tego filmu raczej warto zacząć od początku, sezon 1 był ciekawszy,a sezon 2 jest tylko rozwinięciem wątków z 1Anonymous - Wto 17 Lis, 2009 11:03 Odcinek 11
Spoiler:
Dosyć interesujący.... Matka Wandy konspiruje po całości.... wojna będzie wygrana tylko dzięki niej za to na innych niwach robi się hardkorowo.... Otto już niemalże wprost powiedział Marii co do niej czuje.... a Ona bidna martwi się o Guzika bo Celina jest u niej na oddziale i już się bidula cieszy, ze synek się zakochał a tu narzeczony Celiny przychodzi..... Adamczyk z dużymi sukcesami rozpracowuje podziemie... szacun!!
Sajkowscy chyba mają klopoty... i to większe niż pogryzienie plecóww profesora przez wszy... o Lenie ani mru, mru.
nicol81 - Wto 17 Lis, 2009 20:54 Wiem, że Rainer to Szwab, ale ja nie moge, jak on z Halbego polewkę kręci
Celina mnie wnerwia - bez niej Guzil był dużo ciekawszą postacią...
Mossler jaki wdzięczny, że mogą pół pensji zatrzymywać A Sabina chciała, by go ziachziachnąć Dobrze, że ona nie jest w konspiracji, bo Szkopy też muszą mieć jakieś szanse...
Czy Bronek i Janek mieli wyrok na Kwapisza, czy to samowolka była? Alicja - Śro 18 Lis, 2009 09:59 raczej samowolka, żeby Lena była bezpieczna. Mosler już się o niego nie martwi, taki układ.
Starsze, doświadczone kobiety wygrywają z Niemcami - Sabina, mama Wandzi. Proszę, wcale nie młode i piękne, bo te dają się albo zamknąć albo postrzelić nicol81 - Wto 24 Lis, 2009 21:02 W ostatnim odcinku palmę pierwszeństwa pod względem głupoty ma Halbe i zostawianie ważnych dokumentów wywiadu na biurku podczas sprzątania...
Specjalne wyróżnienie dla księdza z "dzień dobry" Alicja - Śro 25 Lis, 2009 20:38
nicol81 napisał/a:
Specjalne wyróżnienie dla księdza z "dzień dobry"
uśmiałam się przy tym ogromnie
nicol81 napisał/a:
zostawianie ważnych dokumentów wywiadu na biurku podczas sprzątania...
mama Wandzi wychodzi przy tym na prawdziwą patriotko-konspiratorkę. Że też od razu wpadły jej w ręce takie dokumenty. Ciekawe czy zorientowała się kogo gości pod swoim dachem, bo nie mam pewności, czy zdąży zawiadomić Bronka
Dziewczyny organizują ucieczkę w więzieniu. A klucz z odcisku w mydle kto ma zrobić? Więzienny ślusarz? Ciekawe, zamierzają schować się w sali za suszarnią i odprowadzająca je do celi strażniczka nie zorientuje się, że aż 2 osób brakuje?
Przynajmniej Guzik pracuje aż miło popatrzeć. Biedak ma wyrzuty sumienia w związku z Celiną. Którą z kolei odwiedziły na pół minuty najwyższe szychy z samego Wermachtu i Gestapo Jeśli Guzik będzie sie z nimi dużo pokazywał na mieście, to po wojnie dostanie za to kulę w łeb - za współpracę z okupantem
Otto zakochał się chyba... nicol81 - Czw 26 Lis, 2009 21:15 A czy w sumie wiadomo, kiedy się kończy?Anonymous - Czw 26 Lis, 2009 21:57 odcinek kolejny ma nosić tytuł "Ucieczka z czarnej pralni"
Oglądnęłam
Spoiler:
No pięknie wpadają po kolei.... najbardziej nie ukrywam żal mi Guzika kurczę no... a ta cała Margaret go ostrzega a on kpi sobie jawnie.... Miała rację z Adamczyka to kawał geniusza niezły..... Polacy są krok za Nim w myśleniu.....
Lena się focha na Janka.... wkurza mnie momentami naprawdę czy Ona nie rozumie już nic kompletnie?? ja rozumiem, że martwi się o rodzinę... ale Janek wie co robi... przecież.....
Ucieczka z Pawiaka.... no nieco emocji bylo nie powiem.....
zresztą zobaczycie same.... ciekawa jestem Waszych opini z odcinka.....
Matka Wandy wymiata
Anonymous - Czw 26 Lis, 2009 21:59 aaa odcinków ma być 13Alicja - Pią 27 Lis, 2009 17:33 nawet nie wiem który był, ile jeszcze nam zostało?Anonymous - Pią 27 Lis, 2009 17:47 w niedzielę będzie 12 chybanicol81 - Pią 27 Lis, 2009 22:54 Jak to, to oni w dwa odcinki chcą wszystko rozwiązać?
Chyba, że kolejna seria będzie... Odc. 99 powstanie w getcie. Odc. 102 Mossler w komorze gazowej. Odc. 216 powstanie warszawskie. Odc.583 Guzik przed sądem komunistycznym za kontakty z hitlerowcami... Alicja - Sob 28 Lis, 2009 16:56 czyli Moda na honor Alicja - Pon 30 Lis, 2009 19:41 ostatni odcinek był niezły.
Bardzo nastrojowe to czekanie Bronka w nocy przy stole - na świt i Wandę.
Guzik, o mały włos a dałby Ottonowi po głowie kwiatami które niósł dla Celinki. Anonymous - Pon 30 Lis, 2009 22:07 Fakt to było ładne, bardzo łądne....
co do Otta ma facet rację... gdyby nie wojna razem z Marią byliby świetnym zespołem....
Guzik niech się nie martwi o Mamę a zacznie o siebie....Anonymous - Pon 30 Lis, 2009 23:30 mam połowę ponad 13 odcinka i tak oglądam........
jejuńku....Anonymous - Wto 01 Gru, 2009 08:38 Ok oglądnęłam finał.
UWAGA pewnie będą SPOJLERY
Spoiler:
Nosz cholercia.... co za kumulacja szoku!! Fakt matka Wandy działa w konspirze i od razu sukcesy, bez niej już wszystkich by wyłapali.... masowe egzekucje dokonywane przez podziemie, sukcesy kontrwywiadu, Guzik ma niewyobrażalnego farta, napad nieźle nakręcili.... napięcie jest.... ale osobiście dwie rzeczy mną wstrząsnęły... po pierwsze to co zrobił Profesor, takiego konca Moslera to chyba nikt nie obstawiał..... My chyba skłaniałyśmy się do komory z Cyklonem, a tu taka akcja, siedziałam z rozdziawionym dziobem.... no i profesor stracił rozum.... Sabina się już poddaje, to widać... chyba faktycznie ma ten tyfus i już zwątpiła to ponad jej siły, skoro tak się rozkleiła... kto by się nie rozkleil, żyje niczym w kołhozie, mąż oszalał, bez wieści o córce, to i naturalnie syna chce ocalić.... (btw ciekawe, czy aktor grający Romka jest spokrewniony z aktorką grającą lenę tak się przyglądałam i oczy mają bardzo podobne....) a drugi szok to sama końcówka odcinka..... jednak inwigilacja dokonywana przez Larsa jest absolutna, tego się absolutnie NIE SPODZIEWAŁAM!! Reiner ma calą elitę jak na widelcu jak się powiedzie....
A i Otto zgłosił się na front wschodni.... chyba nie daje sobie rady z uczuciem do Marii.... rozdarcie między obowiązkiem a porywami serca?
podsumowując duuuże zaskoczenie..... i niech ktoś powie, że tak obstawiał obrót sytuacji....Alicja - Wto 01 Gru, 2009 21:21 oczywiście twoje uwagi dot. spoilerowania zadziałały na mnie wręcz odwrotnie nicol81 - Śro 02 Gru, 2009 21:52 Kasiek, czyli to był ostatni odcinek? A jak widzisz kontynuację?
Wstyd się przyznać, ale ja lubię Rainera... Jak przed Halbem tą rozmowę odgrywał I jak się to dziwnie składa, że chłopcy się zdradzili, a wcale nie mówili o konspiracji czy swoich zadaniach...
Ze spraw zasadniczych- nie wiem, jak Michał może woleć Celinę od Hani Alicja - Śro 02 Gru, 2009 21:56
nicol81 napisał/a:
nie wiem, jak Michał może woleć Celinę od Hani
też się nad tym zastanawiam. Czy to działa prawo innego posiadacza czy tylko urody laleczki?nicol81 - Śro 02 Gru, 2009 22:00 Czy Celina dużo taka ładniejsza od Hani? Alicja - Śro 02 Gru, 2009 22:08 ma urodę właśnie takiej delikatnej laleczki i nie da się ukryć, choćby była w środku jak stal mężczyźcni dają się na to złapać niestety. Przy Hani wygląda bardziej krucho, jakby potrzebowała męskiego ramienia i opieki. Zauważ jak na nią reaguje Halbe - wystarczy, że Celina uśmiechnie się, zatrzepocze rzęsami ... i gotowe
jeśli rozmawiamy o urodzie - -od Celiny mnie bardziej podoba się uroda Rudej, łączniczki Władka. Ma piękne usta i oczy.Anonymous - Śro 02 Gru, 2009 22:22 to byl ostatni odcinek....
jak widzę kontynuację... hm... na pewno Lars będzie im deptał po piętach, ma ich naprawdę na widelcu.... no i dodatkowo będzie chciał się odegrać za ten zamach na Reichsbank.... Ciekawe jak się skończy historia Sajkowskich... bardzom ciekawa.... no i na miejscu Guzika... jak on woli tą Celinę.... Hania jest poczciwa i ładniutka i uczciwa....
I też lubię Larsa.... super jest..... a Stenka przy nim tak blado wygląda niestety, tylko papierosy kopcii zgrywa cwaniaczkęAlicja - Śro 02 Gru, 2009 22:39 a wiecie że mnie odpowiada Halbe w mundurze
Stenka jeszcze herbatkę popija Admete - Czw 03 Gru, 2009 13:24 Moze bym sobie obejrzała ten serial? Nie widziałam ani jednego odcinka...