Filmy - Niedługo w kinie
Admete - Nie 24 Sty, 2010 13:28
| Alicja napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Film The Way Back oparty ma być na historii żołnierzy polskich, któzy uciekli w 940 roku z gułagu na Syberii |
dla mnie brzmi interesujaco. Tylko pocz±tkowo zastanawiam się co wydarzyło się w 940 r. ,czy nas tego w szkole nie uczyli, bo to dawne dzieje |
Zjadło mi tysi±ca
Alicja - Nie 24 Sty, 2010 13:29
zauważyłam od razu w trakcie czytania o ucieczce
Irm - Nie 24 Sty, 2010 19:09
Zaciekawiła mnie ta historia. Mam nadzieję, że nie została spaprana jej realizacji i że Monolith zdecyduje się j± wprowadzić do kin. Szkoda tylko, że nie nakręcili jej Polacy (Amerykanie znowu wyręczaj± nas w portretowaniu naszej historii), ale może to i dobrze? Maj± większ± wprawę w kręceniu z rozmacham epickich historii, no i maj± na to więcej pieniędzy. A jak wiadomo taki film małego budżetu mieć nie może. Poza tym, gdyby się za to wzięli polscy filmowcy zaraz by się zaczęło wielkie biadanie, że znowu uprawimy martyrologiczne kino historyczne, a przecież tyle współczesnych w±tków czeka do sfilmowania. Prawda to, ale prawda jest również, że nie można zapominać o własnej przeszło¶ci, a jak wiadomo, kino (film) jest teraz najczęstszym podręcznikiem historii. I nie można tego bagatelizować.
Po ksi±żkę chętnie sięgnę, żeby znać pierwowzór przed jego ekranizacj±
Edit: No i ¶wietnie, że jest planowana ekspedycja ¶ladami uciekinierów. Mimo iż nie jestem wybitnym piechurem i podróżnikiem sama chętnie wzięłabym w takiej wyprawie udział
Admete - Nie 24 Sty, 2010 19:22
Ksi±żke zamierzam przeczytać. Jest u mnie w bibliotece. Nie musi byc super wiernie, licze jednak na to, że Weir zrobi ciekawy film.
Caitriona - Nie 24 Sty, 2010 19:28
Też już patrzyłam za ksi±żk± Wszystkie wypożyczone, ale ustawiłam się w kolejkę
Trzykrotka - Pon 25 Sty, 2010 08:51
| Admete napisał/a: | | Ksi±żke zamierzam przeczytać. Jest u mnie w bibliotece. Nie musi byc super wiernie, licze jednak na to, że Weir zrobi ciekawy film. |
Wła¶nie, nazwisko "Weir" już działa elektryzujaco, tym bardziej, ze on rzadko kręci.
Kurka, w pracy po weekendzie mamy 12 stopni Mam ochotę wiać gdzie pieprz ro¶nie. Syberia wydaje się w sam raz na takie klimaty.
damamama - ¦ro 27 Sty, 2010 11:25
| Irm napisał/a: | | Poza tym, gdyby się za to wzięli polscy filmowcy zaraz by się zaczęło wielkie biadanie, że znowu uprawimy martyrologiczne kino historyczne, | Moim zdaniem to jest kwestia sposobu kręcenia filmów o naszej historii. Amerykanie z takiej tematyki potrafi± zrobić kino przygodowe w ostateczno¶ci wychodzi im dramat osadzony (w odbiorze) w jakim¶ nieokre¶lonym czasie. Wyj±tkiem u nas w innym pokazaniu historii był serial "Czas honoru". Ja bardzo chętnie zobaczę ten film. Musiałabym rozejrzeć się też za ksi±żk±, historia bardzo ciekawa.
miłosz - Pon 08 Lut, 2010 16:01
a widziała to która¶ ? trailer to film o Dylanie Thomasie - the edge of love
Admete - Wto 16 Lut, 2010 22:42
Praedzio zapowiedĽ Centuriona - tam gra twój Micha¶ Fassbender
http://napisy24.pl/artykul/198/
praedzio - ¦ro 17 Lut, 2010 08:25
O.
Admete - ¦ro 17 Lut, 2010 14:37
Chyba się Gladiatorem inspirowali. Obejrzę na pewno
Caitriona - Sob 20 Lut, 2010 17:01
Zapowiada się ciekawie I obok Fassbendera gra tam jeszcze JJ Field (Henry Tilney z ostatniego Opactwa).
miłosz - Wto 02 Mar, 2010 19:49
na pażdziernik zapowiadana premiera "Ślubów panieńskich" według Fredry a w reżyserii Filipa Bajona:
"Gdy ktoś usłyszy, że Filip Bajon nakręcił "Śluby panieńskie" według sztuki Aleksandra Fredry (1832), gotów pomyśleć, że to klasyczny przykład kina lekturowego liczącego na to, że frekwencję na seansach napędzą szkolne wycieczki. Tak jednak na szczęście nie jest. Owszem, Bajon trzyma się tekstu Fredry, ale go jednocześnie modyfikuje.
Trzyma się, bo są tu dwie panny - Klara (Marta Żmuda-Trzebiatowska) i Aniela (Anna Cieślak), które przysięgają sobie, że za mąż nie pójdą, zorientowawszy się, że ich planowane mariaże to po prostu "interesa" rodzinne, a nie wybory podyktowane przez uczucia. O biznesowy charakter tego przedsięwzięcia dbają: Radost (Robert Więckiewicz), ktoś na kształt szlacheckiego stręczyciela, i Dobrójska, matka Anieli (Edyta Olszówka). Tu dodam, że na widok tej ostatniej oglądający ze mną "Śluby" ksiądz Andrzej Luter westchnął: - Boże, Olszówka grywa już matki.
A na czym polegają innowacje Bajona? Choćby na przemodelowaniu pary amantów przeznaczonych dla Klary i Anieli. Albina pamiętamy z teatru jako płaczliwego mięczaka. W interpretacji Borysa Szyca wciąż jest płaczliwym, tyle że chamem. To tępawy szlachciura, który trzyma dwóch służących: pierwszy ma obowiązek chlusnąć na niego wodą, gdy się wścieka, drugi - nadstawić policzek, by rozsierdzony Albin mógł zdzielić go po pysku. Gustaw, już u Fredry dość sprytny, u Bajona - w wykonaniu Macieja Stuhra - ma coś z cynicznego wicehrabiego de Valmont, wielkomiejskiego intryganta nudzącego się na wsi.
Fredro z komórką
Ale film idzie jeszcze dalej. W pewnym momencie jedna z postaci wyciąga... telefon komórkowy. Okazuje się, że mamy tu do czynienia z kinem w kinie - są aktorzy grający postaci z Fredry i ci sami aktorzy prywatnie, również wchodzący ze sobą w relacje natury uczuciowej. Rozmawiaj±c, używaj± czasem tekstów z Fredry (w tej roli Jan Nowicki), co tylko potwierdza, że te s± ponadczasowe.
Zdjęcia do "Ślubów" zrobił Witold Stok, trochę w stylu angielskich ekranizacji prozy Jane Austen. Ogl±dałem je, nim muzykę do filmu napisał Michał Lorenc. Bajon na próbę podłożył pod obraz znane kawałki - np. rozpaczy młodej kobiety towarzyszyła piosenka Miry Kubasińskiej "Gdybyś kochał mnie choć trochę". Szokuj±ce? Sk±dże, pasowało jak ulał.
Premiera filmu Bajona 1 października."
Admete - Wto 02 Mar, 2010 19:52
Je¶li to jest gotowe, to dlaczego paĽdziernik dopiero?
Harry_the_Cat - Wto 02 Mar, 2010 20:01
widzialam DVD na polkach w UK....
miłosz - Wto 02 Mar, 2010 20:07
| Admete napisał/a: | | Je¶li to jest gotowe, to dlaczego paĽdziernik dopiero? |
może to udzwiękowiaj±? i chc± pokazać w Gdyni? no i pocz±tek roku szkolnego to zawszeć frakwencja uro¶nie
Agn - Wto 02 Mar, 2010 23:24
Dzi¶ przed Wilkołakiem zobaczyłam trailer do Legionu: http://www.youtube.com/watch?v=u8lGCjd9W8U
Polska premiera 19 marca 2010. Muszę to obejrzeć. Moje klimaty - anioły i rozpierducha. Trochę SPN, trochę jak u Kossakowskiej, trochę jakby Armia Boga z domieszk± pierwszych Terminatorów. A wisienk± na tym torciku jest Paul Bettany w roli anioła (i to Michała!). O rrrany...
Czy kto¶ też odczuwa piln± potrzebę obejrzenia tego na wielkim ekranie? Pewnie zwykła hamerykańska produkcja bez ładu i składu, ale co tam, przepękam.
O filmie: http://www.filmweb.pl/f467792/Legion,2010
Gra też Dennis Quaid.
Deanariell - ¦ro 03 Mar, 2010 01:56
| Agn napisał/a: | | Polska premiera 19 marca 2010. Muszę to obejrzeć. Moje klimaty - anioły i rozpierducha. |
O! Ja też chcę to obejrzeć! Nie zapowiada się na wiekopomne dzieło, ale na anioły i apokalipsę zawsze mogę popatrzeć. Mam nadzieję, że będzie u nas w miejscowym kinie...
Chociaż może najpierw poczekam na Twoj± recenzję.
Admete - ¦ro 03 Mar, 2010 07:30
Powiem tak - tylko w Ameryce mogli to wymy¶lić
Agn - ¦ro 03 Mar, 2010 07:56
| Deanariell napisał/a: | Nie zapowiada się na wiekopomne dzieło, ale na anioły i apokalipsę zawsze mogę popatrzeć. |
Jak to w trailerze uj±ł Micha¶ - to nie apokalipsa tylko eksterminacja. A wiekopomnego dzieła to ja nie oczekuję. Hehe, na tego typu film nie idzie się ze względu na intelektualne przesłanie czy wyrafinowane dialogi.
BeeMeR - ¦ro 03 Mar, 2010 11:19
| Agn napisał/a: | | Czy kto¶ też odczuwa piln± potrzebę obejrzenia tego na wielkim ekranie? | Zachęciła¶ mnie, nie powiem
Caitriona - ¦ro 03 Mar, 2010 14:56
Ja już widziałam trailer tego filmu i stwierdzilam, że w sumie to chętnie bym to zobaczyła Anioły zawsze mile widziane
miłosz - ¦ro 03 Mar, 2010 15:37
na marzec (jestem pewna że była o tym jż gdzie¶ mowa) zapowiadaja film Agora
"Akcja "Agory" rozgrywa się w Egipcie w IV wieku naszej ery. Głównym bohaterem jest Davus (Max Minghella), niewolnik zakochany w swej pięknej pani, adeptce filozofii i astrologii z Aleksandrii - Hypatii (Rachel Weisz). Jest to czas wielkich przemian - rozwija się chrze¶cijaństwo. Podczas gdy Hypatia ze wszystkich sił stara się uratować od zapomnienia wiedzę starożytnego ¶wiata przed now± religi±, Davus jest rozdarty pomiędzy miło¶ci± do swej pięknej pani a pragnieniem wolno¶ci, któr± mogłoby mu zapewnić przej¶cie na chrze¶cijaństwo"
w realealizacji jeż test film jedz módl sie i kochaj
bez bicia sie przyznaję, że ksi±zka mnie zainteresowała, mimo licznych dobrych recenzji, i bez żalu sie z ni± rozstałam ale film może będzie ciekawszy - zwłaszcza, że w mmęskiej czę¶ci obsady: Billy Cudrup, Javier Bardem, a dla wielbicieli (-elek) końskiego u¶miechu - Julia Roberts
Agn - ¦ro 03 Mar, 2010 22:04
| BeeMeR napisał/a: | | Agn napisał/a: | | Czy kto¶ też odczuwa piln± potrzebę obejrzenia tego na wielkim ekranie? | Zachęciła¶ mnie, nie powiem |
A co sama będę ogl±dała zaangażowane kino moralnego niepokoju...
Admete - ¦ro 03 Mar, 2010 22:07
Miłosz w tej ksi±żce była specyficzna wersja Boga Nieortodoksyjna. Film może być zabawny, choć nie s±dzę, żeby oddali charakter tej ksi±żki. Ostatnia czę¶ć była słaba, najlepsza ta pierwsza - włoska.
|
|
|