To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Czy według Ciebie Thornton był prawiczkiem?

Tamara - Pią 04 Lip, 2008 14:48

No i było to na terenie uczelni , czyli wysoce niestosownie , i sobie dziewczynę z miasta przyprowadził :paddotylu: , wszak w męskich uczelniach cała służba męska była :confused3:
Anonymous - Sob 05 Lip, 2008 22:34

Głos Prawdy
Anonymous - Nie 06 Lip, 2008 10:57

to sto procent całkowitej i absolutnej prawdy :D
Tamara - Nie 06 Lip, 2008 11:04

Jedynej Słusznej :mrgreen:
beatrycze - Nie 06 Lip, 2008 16:11

lady_kasiek napisał/a:
to sto procent całkowitej i absolutnej prawdy :D

jakie 100%? coś chyba z liczeniem nie teges .Na razie tylko nikła przewaga na szali.

spin_girl - Nie 06 Lip, 2008 18:51

Ale jednak przewaga! :cheerleader2:
maenka - Nie 06 Lip, 2008 19:24

I z tego co można było przeczytać na forum z wywiadami Boski RA odgrywający Jaśka, też nie był . W dodatku dziewictwo stracił w mało romantycznych okolicznościachw wieku lat 17. Sam to zresztą tłumaczył , że chłopcy tak muszą. Jeśli muszą to i na Jasia bym nie stawiała, że doświadczenia nie nabył (oczywiście bez porywów serca a ze względów czysto praktycznych). Prawda jak to mało romantycznie. Ale życie , życie.

To nam się wydaje , że oni tam czekają na nas na tych białych koniach. Zauważcie, że nazywa się to literatura kobieca, którą zresztą kocham. Im chyba nie w głowie czekanie z tym pierwszym razem na tę właściwą. Mam nadzieję , że nie jestem zbyt surowa dla rodzaju męskiego

Anonymous - Nie 06 Lip, 2008 21:24

Prawdaż i Niemcom miałam kibicować.

toteż oświadczam co następuję
odwołuję
Cytat:
ja byłabym za wersją, że jakieś doświadczenie miał, ale bez przesady i wilk syty i owce całe

Anonymous - Nie 06 Lip, 2008 21:41

:zalamka: może okularki? :rozoweokulary: :mrgreen:
Com napisała tom napisała. Z umowy siem wywiązała? Siem wywiązała :wink:

maenka - Nie 06 Lip, 2008 21:57

lady_kasiek napisał/a:
Prawdaż i Niemcom miałam kibicować.

toteż oświadczam co następuję
odwołuję
Cytat:
ja byłabym za wersją, że jakieś doświadczenie miał, ale bez przesady i wilk syty i owce całe

Toteż mówię w młodym wieku dla nabrania "sort of" doświadczenia i z ciekawości.

beatrycze - Pon 07 Lip, 2008 07:47

Kiedy to On miał nabrać tego niby "doświadczenia",w internacie ? jako nastolatek? Nie wiedziałam ,że tego typu praktyki były wówczas powszechne i nasz wyjątkowy Jaśku to zwykły babiarz myślący tylko o tym jakby tu doskonalić swoje umiejętności kosztem napotkanych na drodze kobitek.
Szczerze mówiąc to myślę ,że każda z nas myśli ,że mogłaby być dla takiego mężczyzny tą Margaret ,jednak ponad połowa obecnie uważa ,że także mogłaby być w gronie tych przelotnych znajomości na których Jaśku nabył takiego doświadczenia .

maenka - Pon 07 Lip, 2008 08:15

Bea, on miał 30 lat kiedy poznał Margaret i za sobą pełne sukcesów życie fabrykanta.
Nie tylko nastoletnie w internacie. Przebywał wsród prawdziwych mężczyzn z krwi i kości, robił z nimi interesy, rozmawiał i może nie zaczęsto ale pewnie zdarzyło mu się raz czy dwa zabawić.

Pomyśl tylko 30 lat.

beatrycze - Pon 07 Lip, 2008 10:08

Nie przeczę ,że jest to hipotetycznie możliwe.Nie mniej oglądając film ,otwarcie i szczerość z jaką mówił o sobie ,jego życie jakie prowadził w fabryce i to ,że całą swoją energię skierował na ratowanie swojej rodziny i dlatego nie mogę się oprzeć wrażeniu ,że to nie w jego stylu wdawanie się w przelotne romanse.
trifle - Pon 07 Lip, 2008 10:21

Mag13 napisał/a:
Równie tajemnicza wydaje mi się kwestia, czy Thornton choć raz w życiu tańczył! :wink:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Myślę, że nie :rotfl: :rotfl: :rotfl:

spin_girl - Pon 07 Lip, 2008 10:36

Przewaga to przewaga! Zwycięzca, który wygrywa z innymi o jeden punkt to dalej zwycięzca, złotego medalu nikt mu nie odbierze. Lady Kasiek, czyżby ktoś wywierał na Ciebie presję, że odwołujesz? Te malutkie literki dają mi nadzieję, że w głębi serca jesteś jednak po naszej stronie.
Co do mówienia szczerze i otwarcie o sobie to gdyby każdy facet, który uprawiał seks przedmałżeński miał do końca życia z tego powodu rumienić się i chować oczy po sobie to nie byłoby komu spojrzeć prosto w oczy. Zresztą, moim zdaniem, szlachetna natura wcale nie musi wykluczać utraty dziewictwa. Czy to w końcu aż taki grzech? Bez przesady, jeśli jnikogo nie zgwałcił i nie oszukał to nie ma za co świecić oczami!

Anonymous - Pon 07 Lip, 2008 10:46

Czy to presja? może to kwestia nazwy, ale to po prostu rozgrywki honorowe.
spin_girl napisał/a:
Te malutkie literki dają mi nadzieję, że w głębi serca jesteś jednak po naszej stronie.

:wink: ciiii. Bo jak Mag mnie dopadnie to :bejsbol:

beatrycze - Pon 07 Lip, 2008 10:56

trifle napisał/a:
Mag13 napisał/a:
Równie tajemnicza wydaje mi się kwestia, czy Thornton choć raz w życiu tańczył! :wink:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Myślę, że nie :rotfl: :rotfl: :rotfl:

nie tańczył ,nie miał miosnych przygód ,to już gorszy? niby dlaczego?

trifle - Pon 07 Lip, 2008 11:08

Yyyy, ale jaki gorszy?
W ankiecie ja głosowałam na tak. A Mag się przecież tak elegancko podśmiewa :mrgreen:

beatrycze - Pon 07 Lip, 2008 12:32

trifle napisał/a:
Yyyy, ale jaki gorszy?
W ankiecie ja głosowałam na tak. A Mag się przecież tak elegancko podśmiewa :mrgreen:

Ja też się podśmiewam trifle :love_shower:
bo cała ta ankieta jest śmieszna ,każdy mówi co chciały aby było... a i tak nie da się nic udowodnić . Mój John może nie tańczyć ,być bez doświadczeń ,i wogóle nie potrafić wielu rzeczy , wystarczy aby mówił ...ten Jego głos jest :paddotylu: :wink: ...

spin_girl - Pon 07 Lip, 2008 12:39

beatrycze napisał/a:
trifle napisał/a:
Yyyy, ale jaki gorszy?

Ja też się podśmiewam trifle :love_shower:
bo cała ta ankieta jest śmieszna ,każdy mówi co chciały aby było... a i tak nie da się nic udowodnić . Mój John może nie tańczyć ,być bez doświadczeń ,i wogóle nie potrafić wielu rzeczy , wystarczy aby mówił ...ten Jego głos jest :paddotylu: :wink: ...

Ja tam wolę wersję "full wypas" dla wymagających czyli doświadczony wirtuoz kobiecego ciała oraz król parkietu. Raz się żyje! :twisted:

spin_girl - Pon 07 Lip, 2008 13:38

Ale zarzuty Margaret były jednak niesłuszne, jak się później okazało. Thornton filmowy i książkowy wykazuje znamiona zmysłowości. W książce John ma nawet sny erotyczne z Margaret w roli głównej, spogląda też na nią wielokrotnie jak na obiekt pożądania (vide: scena z bransoletką). Podejrzewam, że przy odpowiednim zaaranżowaniu sytuacji ryzyko było niewielkie i nie ocierało się o spekulację :-)
Anonymous - Pon 07 Lip, 2008 14:27

Mag13 napisał/a:
Ale - noblesse obliege!

obliege, oblige toteż, wykonałam conditio sine qua non i tego się trzymam.

O tak dyskusja ta jest urocza :lol:

beatrycze - Pon 07 Lip, 2008 14:50

spin_girl napisał/a:
Ale zarzuty Margaret były jednak niesłuszne, jak się później okazało. Thornton filmowy i książkowy wykazuje znamiona zmysłowości. W książce John ma nawet sny erotyczne z Margaret w roli głównej, spogląda też na nią wielokrotnie jak na obiekt pożądania (vide: scena z bransoletką). Podejrzewam, że przy odpowiednim zaaranżowaniu sytuacji ryzyko było niewielkie i nie ocierało się o spekulację :-)

zakochany facet potrafi być zmysłowy nawet bez wcześniejszych doświadczeń (to hormony)...ciekawe co oni by na to powiedzieli

spin_girl - Pon 07 Lip, 2008 15:02

No dobra, wyłożę kawę na ławę. Facet patrzy na okrągłą bransoletkę przesuwającą się po ręce kobiety w górę i w dół i w górę i w dół. Wywiera to na nim wrażenie erotyczne. Z czym mu się to kojarzy? Dlaczego tak szybko mu sie to kojarzy właśnie w ten sposób? Moim zdaniem prawiczkowi tak szybko by sie nie skojarzyło w wiadomą czynnością..
nicol81 - Pon 07 Lip, 2008 16:07

spin_girl napisał/a:

Co do mówienia szczerze i otwarcie o sobie to gdyby każdy facet, który uprawiał seks przedmałżeński miał do końca życia z tego powodu rumienić się i chować oczy po sobie to nie byłoby komu spojrzeć prosto w oczy. Zresztą, moim zdaniem, szlachetna natura wcale nie musi wykluczać utraty dziewictwa. Czy to w końcu aż taki grzech? Bez przesady, jeśli jnikogo nie zgwałcił i nie oszukał to nie ma za co świecić oczami!

Ale potencjalny seks przedmałżeński Thortona wiązałby się z wykorzystaniem jakiejś kobiety...To zupełnie coś innego niż Rysiek w wieku 17 lat.