Muzyka - Muzyka Klasyczna...
BeeMeR - Wto 20 Kwi, 2010 10:37
Stwierdzam brutalnie, że Bach jest nie dla mnie. Za "ciężka" muzyka.
Tamara - Wto 20 Kwi, 2010 19:39
To to jest lekkie , naprawdę poważny Bach to np. partita na skrzypce solo . Tylko że tego trzeba słuchać w najlepszych wykonaniach , np. Jaszy Heifetza .
trifle - Wto 20 Kwi, 2010 20:02
Też słuchałam i jednak mi się nie podoba. Podobała mi się aria na strunie G i to póki co tyle.
Bardzo podoba mi się to:
http://www.youtube.com/watch?v=7N5HNMR9elM
Albinoni: Adagio in G Minor
Tamara - Wto 20 Kwi, 2010 21:16
Razem z Arią na strunie G żelazny uniwersalny podkład muzyczny do wszystkich programów telewizyjnych we Wszystkich Świętych
trifle - Wto 20 Kwi, 2010 21:49
Możliwe, nie mam pojęcia, nie oglądam tv
Anonymous - Wto 20 Kwi, 2010 22:22
Toccata z Fugą w wykonaniu Richtera
BeeMeR - Wto 20 Kwi, 2010 22:26
Mi się też podoba Aria na strunę G, podoba mi się Requiem Mozarta, zwłaszcza partie chóralne, podoba mi się Bolero, bo pięknie narasta melodia, ale generalnie Bach mi nie leży. Zwłaszcza te takie - co to jest? - klawikord? Takie "ciężkie" brzmienie, nie moje.
http://www.youtube.com/wa...ynext=1&index=4
Tamara - Pią 23 Kwi, 2010 19:05
Klawesyn . Ciężkie ?
Anonymous - Pią 23 Kwi, 2010 19:50
| BeeMeR napisał/a: | | podoba mi się Bolero, bo pięknie narasta melodia, |
oj nie lubię zbyt oklepane.
Jestem wielbicielką muzyki organowej, dlatego prawdopodobmnie mym Mistrzem jest Bach, nikt tak nie czuł tego intsrumentu, nie potrafił wydobyć potęgi brzmienia, majestatu. A gdy jeszcze grywa Richter...
BeeMeR - Sob 24 Kwi, 2010 13:49
| Tamara napisał/a: | Klawesyn . Ciężkie ? | No, rzępoli, nie podoba mi się
Bolero polubiłam jako kilkulatka, zanim się dowiedziałam, ze jest "zbyt oklepane".
RaczejRozwazna - Sob 24 Kwi, 2010 14:00
Kocham Mszę h-moll i Pasje Bacha, zwłaszcza Mateuszową. Ale "lekkie" to rzeczywiście nie jest.
Jeśli chodzi o coś lekkiego i barokowego to polecam Vivaldiego, albo Concerti grossi Corellego - piękne
Co do Arii na strunie G - warto wspomnieć, że nie jest to samodzielny utwór, tylko część suity D-dur Bacha, a takich suit Bach napisał cztery. Więc może te utwory przypadły by do gustu Damom - miłośniczkom Arii.
Anonymous - Sob 24 Kwi, 2010 14:02
| BeeMeR napisał/a: | | zanim się dowiedziałam, ze jest "zbyt oklepane". |
ale ja przecież nie czynię zarzutu.... po prostu ja za Bolero nie przepadam. Tak jak ty za klawesynem, który "rzępoli"
Anonymous - Sob 24 Kwi, 2010 14:02
| BeeMeR napisał/a: | | zanim się dowiedziałam, ze jest "zbyt oklepane". |
ale ja przecież nie czynię zarzutu.... po prostu ja za Bolero nie przepadam. Tak jak ty za klawesynem, który "rzępoli"
Iwona - Sob 24 Kwi, 2010 14:06
To może posłuchajcie Beethovena dla odmiany
Sonata Księżycowa: http://www.youtube.com/watch?v=tsn45ghgNBk
Dla Elizy: http://www.youtube.com/wa...Z1k&feature=fvw
Oda do radości: http://www.youtube.com/wa...feature=related
RaczejRozwazna - Sob 24 Kwi, 2010 14:08
Oda do radości - to dopiero jest oklepane Podobno w niektórych szkołach nauka "hymnu UE" to jeden z żelaznych punktów programu.
BeeMeR - Sob 24 Kwi, 2010 14:09
Kasiu, ja też nie robię zarzutu przecież
ja wielokroć o moich ulubionych progresywno-rockowych kapelach słyszałam, że "wyją"
Iwona - Sob 24 Kwi, 2010 14:13
W tej chwili słucham walca minutowego Chopina - http://www.youtube.com/wa...feature=related
RaczejRozwazna, myślę, że tak jest. Z tego co pamiętam to w niektórych programach nie było Naszego Hymnu Narodowego (nie wiem czy nadal tak jest)
trifle - Sob 24 Kwi, 2010 14:50
Sonata księżycowa mi się podoba, ale nie zachwyca, lubię kilka utworów Mozarta, Vivaldiego raczej nie... Hmm.. ja chyba jednak nie jestem fanką muzyki klasycznej A jeśli już - to bardzo, bardzo wybiórczo.
BeeMeR - Sob 24 Kwi, 2010 16:14
Lubię Sonatę księżycową, polubiłam za młodu i Odę do radości i dla Elizy, jednakże era telefonu z automatyczną sekretarką, na której w 90% bimboliła Eliza storpedowała moją miłość do tego utworu
Anonymous - Sob 24 Kwi, 2010 16:42
Właśnie dostałam w łapki Koncert Skrzypcowy w A moll. Gdyby Bach żył dziś wyszłabym za niego bez mrugnięcia okiem
Anonymous - Sob 24 Kwi, 2010 16:46
a co na to Iker?
Dodam, ze Dla Elizy szczerze, z calego serca i do konca zycia NIENAWIDZE !!!!!
U nas w zespole muzycznym wszystkie dziewczyny jak dopadly fortepian na probach, brzdekolily ciagle to Dla Elizy. A ze 95% nie potrafila grac w ogole, wykula jedynie na pamiec kolejnosc klawiszy - momenty przed probami sa najwiekszym koszmarem mojego dziecinstwa. Tak jak i ten utwor. Noremalnie zebe i dlonie w piesc same sie zaciskaja na pierwsze dzwieki tego utworu.
Anonymous - Sob 24 Kwi, 2010 16:49
Żylibyśmy w zgodnej symbiozie.... Iker ma bowiem talent bardziej wokalny. (Wokalny talent Ikera !!oglądać ostrożnie!! ) no i bądź co bądź nie samą piłką żyje człowiek, ale także muzyką Bachową.... No i Iker też jest wirtuozem to by się dogadał z Janem Sebastianem...
BeeMeR - Sob 24 Kwi, 2010 17:21
Ostrożność przy śpiewie Ikerowym faktycznie wskazana niemniej emanuje on dużą dawką wdzięku przy tymże śpiewaniu
RaczejRozwazna - Sob 24 Kwi, 2010 20:28
| lady_kasiek napisał/a: | Właśnie dostałam w łapki Koncert Skrzypcowy w A moll. Gdyby Bach żył dziś wyszłabym za niego bez mrugnięcia okiem |
Mimo wszystko radziłabym się zastanowić. Bach spłodził 20-ro dzieci...
| Cytat: | | Sonata księżycowa mi się podoba, ale nie zachwyca, lubię kilka utworów Mozarta, Vivaldiego raczej nie... Hmm.. ja chyba jednak nie jestem fanką muzyki klasycznej A jeśli już - to bardzo, bardzo wybiórczo. |
Hm, a mnie się wydaje, że brak zainteresowania, lub po prostu "nie lubienie" muzki klasycznej wynika z braku edukacji. W Polsce naprawdę w kwestiach związanych z muzyką panuje totalna ignorancja. A lubimy coś co znamy. Stąd lubienie najbardziej popularnych kawałków typu Bolero czy Dla Elizy, które wcale nie należą do najwybitniejszych utworów Ravela czy Beethovena...
W starożytnej Grecji obowiąkowym punktem edukacji było wychowanie fizyczne i muzyka, eh...
Anonymous - Sob 24 Kwi, 2010 20:30
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Mimo wszystko radziłabym się zastanowić. Bach spłodził 20-ro dzieci... | Idealnie by było
Jeśli tworzył dzieci chociażby w jakiejś części tak wspaniałe jak utwory muzyczne to warto by było
|
|
|