To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Trzykrotka - Czw 09 Sty, 2020 21:30

Nie, nie usprawiedliwia, wcale tak nie twierdzę. Tylko w dramie pokazano władzę wykonawczą jako słabą, gnuśną i opieszałą. Taką, która woli czekać, przekazać sprawę innemu wydziałowi i podlizywać się wyższej władzy. W ten sposób usprawiedliwia samowolkę. To oczywiście lekka hucpa. Ale same wiemy, ile nieszczęść w prawdziwym życiu wyniknęło z zaniedbania tych, którzy powinni działać - policji, opieki społecznej itd. Moonówna jest dla mnie odpowiednikiem tamilskiego hiroła, kimś, o kogo czasami modlą się słabi i bezradni. Nie zdradzę chyba za dużo kiedy powiem, że nie zawsze jej się uda.
BeeMeR - Czw 09 Sty, 2020 21:49

Trzykrotka napisał/a:
Nie zdradzę chyba za dużo kiedy powiem, że nie zawsze jej się uda.
I nawet nie powinno, jeśli ma się czegoś nauczyć, a nie zostać "buldożerem" do końca życia - skojarzenie z tamilskim hirołem trafne :kwiatek:
Hucpa to tu jest, ale to drama ;)
Tamta policyjna z Miśkiem albo YAAS nie takie cuda zawierały :cool:

Najgorsze jest to, że takie kobiety "on mnie więcej nie uderzy/nie będzie pił/stara się/poprawi się" istnieją naprawdę, i są najczęściej niereformowalne, nawet na terapii bo "on mnie tak kocha/ja sobie bez niego nie poradzę" :(

Aragonte - Czw 09 Sty, 2020 22:56

Coś bym obejrzała (napisać dziś i tak nic nie zdążę), ale nie wiem co :mysle:
BeeMeR - Czw 09 Sty, 2020 23:26

Ja właśnie zaliczyłam imprezę na uniwersytecie, gwiazda rocka była boska :mrgreen:

dobrze, że damski bokser i morderca został ujęty a do tego pobity w swojej dziedzinie :cheerleader2: Przykre są niektóre przypadki ale dramę się ogląda dobrze
https://www.youtube.com/watch?v=5FsJ8X9OqbE

Trzykrotka - Pią 10 Sty, 2020 00:11

Gwiazda rocka mnie zabiła :mrgreen: Bardzo się cieszę, że ci drama podeszła - ode mnie ma Oskę :serce:

Aragonte :kwiatek: może Kima spróbuj :mysle: Jutro będzie już kolejny Crash, doczekać się nie mogę :banan:

Oski 2019 by Trzykrotka

Nie miałam w tym roku jakiejś petardy, więc przyznałam oskowe wyróżnienia dla ulubionych dram:

My Ajussi za doskonały scenariusz i światełko w tunelu okropności
Search WWW za stan nieustającej dramowej euforii z jaką śledziłam walki bohaterek
When The Camellia Blooms za idealnie spójną wizję małomiasteczkowego świata i świetnych bohaterów
i last but not least: Romance is a Bonus Book za to, że od poczatku do końca była dramą o książkach i ludziach, którzy z miłością je tworzą

Najlepszy obyczaj: The Third Charm
Najlepsza komedia: My Fellow Citizens
Najlepszy rom-kom: Her Private Life
Najlepszy kryminał: Catch the Ghost
Najlepszy seguk: My Country
Najlepszy fusion seguk: Rookie Historian Go Hae Ryung
Ulubiona gp: I'll Never Let You Go, czyli bajka o żebraczce i lotosowym rycerzu :mrgreen:

I jeszcze parę cukierkow:
The Light in Your Eyes - wyróżnienie za szokujący twist scenariuszowy i doprowadzenie mnie do łez (strasznego smutku)
Tale Of Nok Du - wyróżnienie za jedną z najlepszych przebieranek (i najpiękniejszą wdowę we wsi, cytując Admete :kwiatek: )
Memories of Alhambra za moje największe wow, czyli scenę pierwszego zalogowana się do gry
My Fellow Citizens za najśmieszniejszą scenę - którego prezydenta obecnie mamy?
Tę dramę będę oceniać za 2020, ale już teraz dam jej małego kwiatka: Crash Landing On You za najbardziej romantyczną i chwytającą za serce scenę ze świecą zapachową i nie oświetlonym targiem w roli głównej :serce2:

Kwaśne Maliny i antyoski dla ex equo:
Melting Me Softly i Vagabond. Wyczekane, wytęsknione... gnioty roku.

c.d.n

Aragonte - Pią 10 Sty, 2020 00:20

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte :kwiatek: może Kima spróbuj :mysle: Jutro będzie już kolejny Crash, doczekać się nie mogę

Zapuściłam Human Rights nr 2, ale jakoś nie mogę wejść, odłożę to znowu.
Ale zakupiłam na Wschdzie inne dobra, może jutro coś zacznę :wink: Chyba że uleżą mi się jakieś pomysły i będę próbowała pisać, nie wiem, nie wiem. Ale zakupiłam też ebooki stanowiące raczej rodzaj guilty pleasure - nawet nie wiem, czy będzie to dla mnie aż takie pleasure, ale może przynajmniej się dowiem, jak w sumie wygląda przykładowe fantasy young adult :mysle:
Kim to mój powracający wielki wyrzut sumienia :zawstydzona2:

Trzykrotka - Pią 10 Sty, 2020 00:39

Teraz aktorzy i postaci

Najlepszy aktor
- Kang Ha Neul za wrzaskliwego co prawda, ale fantastycznego policjanta w When The Camellia Blooms
- Jang Hyuk za (całokształt) i wybitny portret Bang Wona w My Country. I za wachlarz rzecz jasna :-D

Najlepsza aktorka
- IU za wspaniale wycieniowaną rolę w My Mister

Serduszko dla Siwona, bo był świetny z My Fellow Citizens i dla mojej ulubionej ajummy, Lee Jung Eun, dawnej szamanki z Duszki, za wspaniałe i trudne role matek w When The Cameliia Blooms i The Light in Your eyes

Ulubiona bohaterka: Kang Dan I za to, że bardzo się z nią identyfikowałam w Romance is a Bonus Book
Ulubiony bohater - tytułow ajussi, cichy rycerz
w srebrnej zbroi w My Mister

Najlepsze role dziecięce: genialna dziewczynka z Tale of Nok Du i bardzo zdolny chłopczyk z When The Camelia Blooms

Najlepszy team żeński: Wioska wdów z Tale of Nok Du i niepokonany team seksownych szefowych w Search WWW
Najlepszy team męski: "rodzina" Hwi z My Country, załoga wioślarska + wujek (Hwi po raz drugi!) z 30 but 17.
Najlepszy bromance i najpiękniejsza para męsko- męska: Hwi i Sun Ho z My Country
Najpiękniejsza i najbardziej rozcałowana para damsko - męska: pani kurator i dyrektor galerii z Her Private Life

Wydaje mi się, że coś jeszcze miałam, ale nie mam tego na kartce, więc trudno...

edit:
Aragonte napisał/a:

Niech nie będzie - miałam na myśli romantycznego doktora :zawstydzona2:

Aragonte - Pią 10 Sty, 2020 00:53

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Niech nie będzie - miałam na myśli romantycznego doktora :zawstydzona2:

Zakupiłam go i czeka - razem z Package, Catch the Ghost i czym ś tam jeszcze.
Ale dziś padam spac :spi:

Admete - Pią 10 Sty, 2020 07:10

Piękne Oski :) Ja dziś nadrobię Black Dog zapewne. Bo to drama przy której trzeba się skupić. Poza tym dziś wieczór Chocolate ;)
BeeMeR - Pią 10 Sty, 2020 08:38

Oski zacne :oklaski:
Trzykrotka - Pią 10 Sty, 2020 09:20

Bywały zacniejsze :deprecha: Jakoś tak bez polotu w tym roku przyznałam. Miało być jeszcze kilka kategorii, za jedzenie, kostiumy (IU w Hotel Del Luna :excited: ), najlepszy powrót z wojska... Ale nie wiem, jak długo jeszcze babrałabym się z tematem, wolałam już opublikować i iść dalej.
Dziś będzie Crash O :banan:

BeeMeR - Pią 10 Sty, 2020 10:39

Moje Oski też bywały bardziej rozbudowane, cóż, trzeba się cieszyć tym co jest :kwiatek:

W Duchu stał się cud - panna pierwszy raz posłuchała polecenia - no wprost nie wierzę, udało się i korona z głowy nie spadła ;) Jest więc dla niej nadzieja ;)

Admete - Pią 10 Sty, 2020 10:43

To obie dziś mamy nasze dramy :) Przy czym zadbam o twoją też :)
Aragonte - Pią 10 Sty, 2020 11:34

Admete napisał/a:
Przy czym zadbam o twoją też :)

I o moją :wink:
Aczkolwiek mam już inne zapasy, więc jakby co, mogę pocieszyć się z mistrzem Kimem :mrgreen:

Trzykrotko, bardzo zacne Oski, nie czepiaj się :oklaski:

Admete - Pią 10 Sty, 2020 15:37

To o waszą - niech będzie ;) Już czekam na spoilery z 13 odcinka Chocolate ;)
Trzykrotka - Pią 10 Sty, 2020 22:16

Oczekując na opatrzenie kapitana Ri obejrzała kolejny odcinek Noony. Olaboga, dzieje się! Wszyscy już wiedzą o zakochanych ptaszkach, a każdy przyjął tę wiadomość fatalnie. I jej brat i jego starsza siostra i jej tato i jej koleżanki, zwłaszcza ta, która sama miała zakusy na Jun Hui - wszyscy są zaskoczeni i zniesmaczeni, ale też powoli po pierwszym szoku postanawiają im jednak kibicować. Wszyscy, tylko nie matka dziewczyny. Oj, mała tankietka ruszyła i strzela na oślep. Kiedy przyszli jej powiedzieć, wydała z siebie zwierzęcy ryk. Potem stłukła 35-letnią córkę, a i synowi się oberwało. Potem tak leciała, żeby stłuc i ojca, że padła i rękę sobie złamała. Teraz jeździ od jednego do drugiego i jątrzy, jątrzy, jątrzy. Córka ostrzega, że życie ją za to kopnie i że będzie żałowała - i tak się stało. Prawie straciła córkę próbując uszczęśliwić ją na własną modłę. A jakie głupie ma argumenty! "Jun Hui jest dla mnie jak syn.""Mówią, że posiadanie rodziny nie jest tak ważne, ale jednak jest ważne" (Jin Hui wychowała siostra, jest on półsierotą z ojcem, który wyprodukował mu sporo rodzeństwa z 2-3 związków i zachowuje się, jakby syn dla niego nie istniał. "Co to za koneksje, kompletna katastrofa dla każdej rodziny, z którą chciałby się związać..."
Bardzo trudno się na to patrzy, a z drugiej strony jest bardzo dobre

Aragonte - Pią 10 Sty, 2020 22:25

A ja obejrzałam kawałeczek Human Rights Investigators.
Nie wiem, czy zdołam dziś wykrzesać z siebie coś bardziej kreatywnego :-|

Hmm, mam wrażenie, że system koreański, jeśli chodzi o dochodzenie, może być podobny do amerykańskiego - w każdym razie podczas czytania dialogów od razu mi się przypomniały wyjaśnienia naszej koleżanki obeznanej z prawem, dotyczące polegania przede wszystkim na uzyskaniu obciążających zeznań, a nie zdobyciu dowodów.

Trzykrotka - Pią 10 Sty, 2020 23:31

Trochę to skomplikowane :mysle: ale może mieć sens w obliczu amerykańskiego systemu sądowniczego z ławą przysięglych. On zawsze kojarzy mi się z wyborem piosenki w Eurowizji przez głosowanie publiczności :?
Aragonte - Pią 10 Sty, 2020 23:37

Trzykrotko, obejrzałaś już nowe Crash czy będzie dostępne dopiero jutro?
BeeMeR - Pią 10 Sty, 2020 23:41

Jestem po 6.odcinku, dobrze się to ogląda - ale panny to ja nie umiem polubić, ona jest niereformowalna, kłamie jak z nut. Ale Dołeczka lubię, Drudzy też są fajni.
Admete - Sob 11 Sty, 2020 07:56

Panna się jeszcze poprawi. Dołeczek cudny, dla niego oglądałam. Niedawno zresztą oglądałam na YT kompilacje scen z nim i Rudą z Delivery. Crash jest dziś i jutro.
Końcowe odcinki Chocolate wynagradzają widzom cały ten ból z początku. Więcej potem.

BeeMeR - Sob 11 Sty, 2020 09:30

Ja wiem, że się musi poprawić, ale nie wiem czy ją jeszcze polubię. Głównej z Dostawców też nie lubiłam, ale Dołeczek z Rudą tworzyli piękną, dynamiczną parę :serce:
Trzykrotka - Sob 11 Sty, 2020 12:55

Cash dziś. Ja też przez cały wieczór wczoraj sprawdzałam, bo nie byłam pewna terminu.
Ja miałam kawał sympatii do panny Moonówny przez jej empatię. Może nie była najkarniejszą policjantką świata, ale była dobrym człowiekiem. To mnie w niej ujmowało. To raczej druga pani, ta szefowa z dochodzeniowki kierowała się bardzo przyziemnymi motywami

Admete - Sob 11 Sty, 2020 15:05

Crash będzie na Netflixie, pojawiło się w zapowiedziach. Chciałabym, żeby Chocolate było, bo mam ochotę na powtórkę. Te ostatnie odcinki wynagradzają wcześniejsze smutki i cierpienia. Myślę, że będzie dobrze - Cha Young, Kang, Jun...wszyscy w końcu zrozumieją, co jest ważne.

EDIT: W przyszłym tygodniu poczekam na oba odcinki Chocolate, sprawdzę zakończenie i dopiero obejrzę. Bo jeśli mi się nie spodoba, to mogę się zatrzymać na odcinku 14 i będzie dobrze.

BeeMeR - Sob 11 Sty, 2020 20:49

Trzykrotka napisał/a:
a miałam kawał sympatii do panny Moonówny przez jej empatię. Może nie była najkarniejszą policjantką świata, ale była dobrym człowiekiem. To mnie w niej ujmowało. To raczej druga pani, ta szefowa z dochodzeniowki kierowała się bardzo przyziemnymi motywami
Tu masz rację - ale za akcje typu włażenie do tunelu samej/najście lichwiarza itp. osobiście dałabym jej w durny łeb :bejsbol:

Nawiasem, nie wiem czemu panna nie dorobiła sobie klucza i nie oddała szefowi ;)