Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz
BeeMeR - Pon 18 Lip, 2022 18:15
Brzmi całkiem sympatycznie
Trzykrotka - Pon 18 Lip, 2022 22:01
Tak, naprawdę jest to drama z głową i z czystym sercem mogę ją polecić.
Dziś ogladam Alchemy of Souls, choć raczej nie skończę 5 odcinku a, bo mam po wczorajszej do połowy przespanej nocy takie zaległości w śnie, ze ziewam na potęgę. Nie mogę się nacieszyć parą Jang Uk - Mu Deok. Na ich komediowo - romansowym związku póki co drama stoi, a podstawa jest to solidna. Każde z osobna jest świetne, a razem to jedna z lepszych par, jakie od dawna widziałam.
Trzykrotka - Wto 19 Lip, 2022 09:44
Dziś podam wam chińszczyznę o wiele bardziej jajeczną niż wczorajsza. Drama Dr Cutie tak mniej więcej wizualnie wygląda
https://cdrama.pl/dr-cutie/
Obsada znowu jest bardzo młoda, ale bez żadnego wytłumaczenia, jakim cudem jakiś wymuskany siuśmajtek z kaloryferem jest już teraz sławnym generałem, a młoda panienka - dobrym lekarzem. Latanki znów wskakują na miejsce i generalnie mamy komedię pomyłek, rożne mniej i bardziej śmieszne gry i zabawy oraz od czasu do czasu egzekucje i tajemnicze śmierci w generalskiej rezydencji. Jak widać na załączonym obrazku, wszystko skończy się szkarłatną szatą i ślubną koroną feniksa, można się nie stresować.
Jak się zastanowić, to w dramie pobrzmiewają echa The Moon That Embraces The Sun.
Młoda sierotka przebrana bardzo nieprzekonująco za chłopaka kończy właśnie szkołę medyczną. Jest tak dobrym absolwentem, że jej mentor rekomenduje ją do służby na cesarskim dworze. Panna za nic nie chce, a to dlatego, że musi za wszelką cenę dostać się do rezydencji generała J, słynnego z robienia mieczem i urody. Wie bowiem, że (jazda obowiązkowa) to w rezydencji tegoż pana mieszka ktoś, rozpoznawany po pewnym artefakcie, kto kiedyś zamordował jej rodziców. Jej misją jest ukaranie go.
Pod pozorem, że jest "jonaszem" przynoszącym pecha tym, którym służy, wymiguje się od cesarza i idzie pracować do pewnej bogatej dziedziczki (pieniążki duże i łatwe bardzo pannę doktorkę i sierotke interesują). Dziedziczka jest chorowita, a właśnie ma wyjść za generała, pieniądze dla łagodnego doktora Tian Qi mają szansę płynąć jeszcze długo szeroką strugą - cóż kiedy dziedziczka pada trupem na przyjęciu u narzeczonego. A generał zatrzymuje u siebie doktorka...
Co tam się nie wyprawia
Generał, obiektywnie przystojny, tak jest wylizany komputerowo, że kiedy robią najazd na jego twarz, widz czuje się nieswojo, jak przy kontakcie ze sztuczną inteligencją. Wygląda jak produkt bardzo dobrej animacji i takim juz pozostaje. Tyle tylko, że ma przepiękne ciuchy (oszczędzili na strojach dziewczyny, bo ona nosi cały czas ten sam kitelek) oraz ciało, ładnie eksponowane.
Tutaj pojawia się podobieństwo to The Moon: otóż generał, choć srogi i groźny, ma słabość: przed lat, w nastolęctwie nie zdołał zapobiec śmierci lekarza generalskiej rodziny oraz jego żony. Nastoletni generał kochał się był w ich córeczce, małej, ale bystrej dziewuszce, a teraz niepewność jej losu dręczy go tak, że noc w noc ma koszmary. Ani mu w głowie, co to za niespodziankę ma w domu w szatkach prostego lekarza, tym bardziej, że myśli, że lekarz jest chłopakiem... Pamiętacie?
Bezsenność niknie w obecności lekarza, więc ten już całe noce spędza w sypialni generała a to go wachlując, a to robiąc wymyślny masaż pięknych pleców Plotki aż huczą - nie gość, że generał spędza noce z chłopakiem, to jeszcze - wygląda na to - jest stroną uległą w tym związku Jednocześnie w lekarzu - chłopaku - kocha się młoda służąca i znosi mu ciasteczka i płomienne spojrzenia, a w lekarzu - dziewczynie kocha się młodszy, przystojny brat generała, ewidentnie bardziej rozgarnięty, bo ujrzawszy raz na ulicy dziewczynę pod parasolką, natychmiast rozpoznał ją w doktorku. Bratu nie powiedział, kocha sie w niej na wesoło, trochę jej pomaga przetrwać w rezydencji, trochę się wygłupia, udając na przykład anioła krzewu azalii...
Do czasu śmiechu, gagów i nieporozumień jest co niemiara, ale około 10 odcinka robi sie mroczniej. Nie wiem, czy będę nadal oglądać, ale to, co widziałam było fajne jak na wakacyjną dramę przystało.
Tylko postać generała była trochę nie teges - panicz za bardzo lubi się drzeć, grozić śmiercią i straszyć dla zabawy, panna za często musi padać przed nim na kolana. Takim wątkom mówimy stanowcze "nie."
BeeMeR - Wto 19 Lip, 2022 10:55
Oo, doczytam i zerknę po powrocie wieczorem do domu
Trzykrotka - Wto 19 Lip, 2022 12:03
Podobno 24 odcinki, więc bardzo przyzwoicie W linku który podałam są odcinki do obejrzenia online.
Loana - Wto 19 Lip, 2022 12:10
| Trzykrotka napisał/a: | | Dziś ogladam Alchemy of Souls (...)Nie mogę się nacieszyć parą Jang Uk - Mu Deok. Na ich komediowo - romansowym związku póki co drama stoi, a podstawa jest to solidna. Każde z osobna jest świetne, a razem to jedna z lepszych par, jakie od dawna widziałam. |
Zgadzam się, świetna jest ta para i przyznaję, że mocno mnie przyciąga do tej dramy. Prawie złapałam na nią fazę. Chociaż staram się nie przywiązywać aż tak do tej dwójki, bo to jednak siostry Hong i dużo odcinków przed nami Nie miałam w weekend okazji obejrzeć 9 i 10 odcinka, doczytałam tylko mnóstwo spojlerów i dalej jest ciekawie i zabawnie, pojawiają się tylko nowe postacie. Ale chyba sobie na razie zostawię oglądanie do przyszłego weekendu, bo muszę szyć, a dramy za mocno mnie wciągają i nie szyję bo oglądam A że będąc u koleżanki zrobiłam sobie kilkudniowy detoks dramowy i obejrzałam z nią cały sezon Voyagera, to nie wrócę na razie do Alchemy of Souls, poczekam na następne odcinki. Ale przyznaję, że coraz bardziej przekonuję się i do aktora (naprawdę, jego mimika jest ZACZEPISTA!) i do aktorki - są świetni! Oglądanie tej dwójki to czysta przyjemność, potrafią przekazać emocje jednym ruchem brwi. Dobry aktor to jednak dobry aktor
Jutro nowe odcinki "Prawniczki Woo" po polsku, te obejrzę
Te chińskie dramy wygląda ładnie i brzmią ciekawie Tylko ta ilość odcinków
Trzykrotka - Wto 19 Lip, 2022 12:18
Loana chińskie odcinki są krótsze od koreańskich, jakieś 45 minut przeważnie.
Aragonte - Wto 19 Lip, 2022 13:50
Trzykrotko, a ta chińska drama o śledzeniu zbrodni ma ile odcinków?
Trzykrotka - Wto 19 Lip, 2022 14:02
| Aragonte napisał/a: | Trzykrotko, a ta chińska drama o śledzeniu zbrodni ma ile odcinków? |
36 umiarkowanej długości.
Powiem wam, że prawdziwym wyzwaniem była dla mnie drama współczesna, której tytułu nie znam. Sama Gosia go nie znała, bo oglądała idąc tropem jakiegoś aktora, który jej się spodobał w czyms innym.
Drama działa się w rozgałęzionym rodzie zajmującym się projektowaniem i sprzedażą biżuterii. Nie powiem, biżuteria grzechu warta. Ale drama
Zdrady, podchody, podkładanie sobie nóg i wbijanie noża w plecy, zamykanie na klucz przed ważnymi konkursami, kradzieże klejnotów, projektów i pomyslów, okradanie własnych współmałżonków z kosztowności i gotówki, publiczne upokorzenia, odbijanie sobie narzeczonych i odbieranie firmy.... Głowa mała. Co jeszcze - jedna choroba umysłowa, jedno uzależnienie od hazardu, kilku patologicznych kłamczuchów, interesowne związki - i tak dalej i tak dalej.
Na czele tego wszystkiego babcia - prezesowa, jak udzielna cesarzowa, rozdzielająca łaski i niełaski, wypuszczająca w bloki startowe rywalizujące na śmierć i życie wnuczki - przyrodnie siostry i obserwująca chłodno, co z tego wyjdzie.
Ciągnęło się to w nieskończoność i nawet atrakcyjne suknie i naszyjniki nie osładzały tego maratonu. Ja zdzierżyłam tylko trochę, ale Gosia walczyła do końca. Podziwiam.
Admete - Śro 20 Lip, 2022 08:06
Drugi zwiastun If you wish upon me z Ji Chang Wookiem:
https://www.youtube.com/watch?v=3zwi55rvcLo
Może być naprawdę dobre, taką mam nadzieję.
Trzykrotka - Śro 20 Lip, 2022 09:49
| Admete napisał/a: |
Może być naprawdę dobre, taką mam nadzieję. |
Oj tak, jaka na na to liczę Chang Wok zasługuje na świetne scenariusze i dobre dramy
Wczoraj dokończyłam 5 odcinek Alchemy of Souls. Trochę na skutek przerwy pogubiłam się w sprawach, ale myślę, że to nadrobię. Nadal wątki zabawne mnie zachwycają, bo ten humor jest często nieoczywisty i gęsto przeplatany romantycznymi gestami. Będę iść dalej z tematem, pewnie drama się skończy zanim nadrobię zaległości.
BeeMeR - Śro 20 Lip, 2022 10:18
Zwiastun jest bardzo ładny - a ostatnio mało co mi się podoba, zwiastuny mnie najczęściej męczą miganiem
Loana - Śro 20 Lip, 2022 10:19
Alchemy od Souls
Jak już obejrzysz odcinek piąty i szósty to podrzucam Ci zabawne wideo ze scenami z tych odcinków - obejrzałam już kilkanaście razy i nadal mnie bawi, zwłaszcza w połączeniu z piosenką Od 05:45 jest mój ulubiony fragment, miny JankUka są przecudowne
https://www.youtube.com/watch?v=Rw5xDGW7tr8
Trzykrotka - Śro 20 Lip, 2022 12:31
Piękne! Tą herbatką UK poczęstował jeszcze magiczną młodzież i jeszcze zaganiał do picia
Czysta przyjemność ich oglądać, masz rację. Tylko ten nieszczęsny Yun - jak był drewniany, tak teraz jest drewniany łamany przez mdły do potęgi
Z chińskich specjałów mam jeszcze ostatni, tyle, że on jest w trakcie emisji i nie wiadomo, jak się skończy i czy warto polecać. Na razie jest 20 mniej więcej 40 minutowych odcinków, do końca tygodnia ukażą się jeszcze 4.
Rzecz nazywa się Love Like The Galaxy i została napisana przez scenarzyst(k)ę Opowieści o Ming Lan. Ming Lan snuła się długo i szeroko i obejmowała kilka lat dorosłego życia bohaterki; tutaj też chyba tak będzie. Pachnie mi to dramą Generał And I, nieustanne spotkania i rozstania, a w tle polityka i sprawy państwa powiązane ze sprawami poszczególnych rodów.
Jest mroczny, odziany w czerń bohater-generał, młody, ale już sławny. Ascetyczny i surowy, choć powodujący samym swym pojawieniem się omdlenia wśród młodych dam w stolicy. Jest przybranym synem samego cesarza, który troszczy się o niego jak o syna, ale rodzony ojciec jest jak kupa śmierdzącego byle czego, a opuszczona przez niego matka doznała pomieszania zmysłów. Chodzi po świecie z nieruchomą twarzą, póki po raz pierwszy nie ujrzy bohaterki.
Bohaterka pochodzi z generalskiej rodziny i przez piętnaście lat wychowywała się właściwie sama. Nie jest wykształcona, nie zna się na manierach, nie jest elegancka, nawet czytać nie umie, bo babka wychowywała ją w kompletnej ignorancji, a rodzice przez tych piętnaście lat walczyli na wojnie.
Rodzice wracają, życie po wojnie wraca do ładu, panna zostaje przedstawiona szerszemu gronu i od razu zakochuje się w niej aż trzech kawalerów, w dodatku z tych najbardziej pożądanych: generał, scholar i arystokrata.
Na początku jest zabawnie i lekko i dużo mogłabym opowiadać o różnych gagach i zabawnych sytuacjach, ale nie ma sensu, bo juz widać, że akcja mrocznieje i lekko nie będzie - a ja nie wiem, czy będę nadal oglądać wobec tego.
W obsadzie moja ulubienica Zheo LuSi i bardzo dobry aktorsko, choć jak dla mnie niezbyt urodziwy Lei Wu
Muzyka, szaty, lokacje - cud miód i orzeszki.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=TayM4-uMec0
I jeszcze jeden
https://www.youtube.com/watch?v=hV3I8XuiiNI
I takiego świetnego slow burn ze strony pana już dawno nie widziałam
Admete - Śro 20 Lip, 2022 13:15
Asiek to ogląda
Trzykrotka - Śro 20 Lip, 2022 13:37
O, a podoba jej się?
Pytam, bo widzę, że drama budzi mieszane uczucia i chyba tworcy spodziewali się lepszego przyjęcia.
Admete - Śro 20 Lip, 2022 16:21
Jak na razie pisała, że się jej podoba.
Trzykrotka - Śro 20 Lip, 2022 17:11
Chińczycy grają w tej dramie po swojemu. Zabawiają, rozśmieszają, udają, że będzie komedia, po czym bez ostrzeżenia atakują na odlew. We wczorajszym odcinku mieliśmy przepiękne, romantyczne rozstanie "na wieki," a potem dwie brutalne egzekucje. Dzięki chwilom wytchnienia ogląda mi się póki ci bardzo dobrze, ale nie wiem jak długo wytrzymam.
BeeMeR - Śro 20 Lip, 2022 19:31
| Trzykrotka napisał/a: | | Muzyka, szaty, lokacje - cud miód i orzeszki | wygląda to ładnie wizualnie, acz ten generał mocno średnio mi się widzi...
Zaczęłam nowy lakorn, dzieje się na farmie, spokojny, bez szaleństw, opiszę jak wrócę do domu.
Trzykrotka - Czw 21 Lip, 2022 10:21
Wizualnie jest nieszczególny, ale po tych wszystkich lodowatych królewiczach bez śladu mimiki on jest cudowny. Przepięknie gra spojrzeniem, jest intensywny, naprawdę gorrrący, zapomina się o braku urody. Podobnie było z generałem z The Rebel Princess, niby niewyględny, a zagarniał dla siebie cały ekran.
Fanki tylko jęczą, że jest za chudy. Podobno w poprzedniej dramie lepiej wyglądał.
Wiecie, że wciągnęłam się w tę dramę. Może nawet nadrobię początek, bo weszłam w oglądanie dopiero po kilku odcinkach. Może być samego poczatku, który wedle internautów był zbyt powolny i skupiony na niefajnych sprawach rodzinnych bohaterki. Fakt, że jej babcia jest super irytująca - wielka, niechlujna, wrzaskliwa i dość prymitywna baba... Niesympatyczna matka ma choć wojskową dyscyplinę, więc jest cicha i powściągliwa.
Drama zrobiona jest po chińsku, czyli amplituda nastrojów skacze pod sufit. Po momentach miłych, romantycznych czy zabawnych przychodzi znienacka wielkie bum! i to takie, które wciska w fotel. Jest sporo krwi, niesprawiedliwości i okrucieństwa.
Mam lekki niedosyt jak chodzi o Lusi Zhao. Lubię ją szczerze, ale tutaj zachwyca mnie tylko połowicznie. Jest oczywiście ładna i jest świetna w scenach akcji i wesołych. Niestety, w tych emocjonalnych, szarpiących za serce, czy romantycznych wypada raczej blado. A do romansu ma bardzo dobrego, wyrazistego partnera, więc aż szkoda. Ale dramę póki co ogląda się przednio. Jeśli nie docisną za bardzo z wycinaniem całych rodzin czy miast, to sobie obejrzę. Oby mi tylko nie zaserwowali pięcioletniej rozłąki bohaterów jak w General And I.
BeeMer ciekawa jestem twojego lakornu
BeeMeR - Czw 21 Lip, 2022 11:01
Nie zdziwisz się, że gra tam Nadech
I Mew, tj. dziewczyna, która mi się ogromnie podobała w Rak Nakara, była siostrą Głównej, tą wysłaną jako trybutka/konkubina do Myanmaru,umiała knuć i uwieść władcę, i była to jedna z najpiękniej nakręconych scen miłosnych jakie widziałam w lakornach
Tu, jak główna też jest póki co niezła, bardzo dobrze wypada generalnie, ale mam obawy co do romansu, sądząc po mv - to jakbyś o niej/nich pisała:
| Cytat: | | Jest oczywiście ładna i jest świetna w scenach akcji i wesołych. Niestety, w tych (...) romantycznych wypada raczej blado. A do romansu ma bardzo dobrego, wyrazistego partnera, więc aż szkoda |
https://youtu.be/pqQekBz-Kdoz
Loana - Czw 21 Lip, 2022 11:07
Obejrzałam wczoraj 3 i 4 odcinek "Niezwykłej Prawniczki Woo". Każdy odcinek to jedna sprawa, ale powoli poznajemy lepiej bohaterkę. Trzeci odcinek był dla mnie bardzo smutny, popłakałam się trochę. Przy okazji pokazali osobę z autyzmem, ale z drugiego końca spektrum. Naprawdę dobrze przedstawiają społeczeństwo i reakcje ludzi. Dzisiaj poprosiłam męża, żeby też obejrzał, bo ten serial to dobry punkt wyjścia do rozmów o tym, jakie zachowania są wynikiem autyzmu, a jakie charakteru po prostu.
Dzisiaj będzie ósmy odcinek już, nie oglądam ich po angielsku, ale wiadomo, mocno sobie spojleruję historię, dzisiaj mnie rozbawił fragment z siódmego odcinka, komentarz bardzo pasuje :
https://twitter.com/imzeroclock/status/1549781269742882817?cxt=HBwWgsCg6dH29oErAAAA&cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3D&refsrc=email
Trzykrotka - Czw 21 Lip, 2022 12:40
Kolejna śliczna dziewczyna, a Nadech jaki przystojny
O makijażu po nocy spędzonej w dżungli nawet nie wspomnę, bo to oczywista oczywistość dramowo lakornowa
Poskakałam sobie po zaległych odcinkach LLG i wreszcie doszukałam się pierwszego spotkania naszych bohaterów. 6 odcinek Nieźle wyczekali niecierpliwych. Za to spotkanie jest przednie, oj przednie, łącznie z malowniczym porwaniem na ręce i wynoszeniem panny z pożaru, z całą glorią rozwianych szat i szalejących w tle płomieni. Ach i ach
Spotkanie to odbywa się, jak wiele innych romantycznych spotkań, podczas festiwalu świateł. Nasza Niao Niao ubrana jest na czerwono, w przebogaty strój otrzymany od miłej ciotki, a wrażenie robi nie tylko na Panu Właściwym, ale i na pozostałych dwóch amantach. I to robi wrażenie nie urodą (choć panów nie boli, że jest piękna ) ale rozumem i pomyślunkiem. Zwłaszcza generał jest jej wdzięczny, kiedy nie musi włazić do wody, aby uratować latającą za nim księżniczkę, która malowniczo topi się obok mostku i wzywa pomocy - panna jednym celnym kopem w tyłek służącego udowadnia, że woda owemu słudze sięga po kolana, nie ma więc powodu, by księżniczka się w niej utopiła. Generał będzie ją za to wielbił, bo był juz oświadczył, że pojedzie na kolejną wojnę, jeśli cesarski "ojciec" jeszcze raz wspomni o ożenku z utytułowaną idiotką.
Zapomniałam napisać, że potem będzie wybitnie piękna i zmysłowa scena wyjmowania strzały z rany Ach, piękna. Dała potem generałowi powód do oświadczenia rodzicom Niao Niao: mamy z panną Cheng wiele wspólnych przeżyć. Rozebrała mnie i opatrzyła rany.
Ach, ta mina pana ojca
BeeMeR - Czw 21 Lip, 2022 12:56
| Cytat: | | mamy z panną Cheng wiele wspólnych przeżyć. Rozebrała mnie i opatrzyła rany. | było w zwiastunie
O tak, Nadech tu świetnie wygląda, taki ogorzaly, nieogolony, a przy tym zdroworozsądkowy i dżentelmen. Duzo biegają po lesie, pracują na farmie, lokacje są piękne. Nie będzie żadnej przemocy, zemsty i innych głupot. Nic, tylko się zakochać w postaci, jak przyjaciel-gej, który tak wdzięcznie i niewymuszenie próbował flirtować, że głowa mała aż mi go prawie żal było, bo reakcja była tak kompletnie zerowa na te wysiłki, szczere a nietrafione
Admete - Czw 21 Lip, 2022 19:01
Obejrzałam ( częściowo na podglądzie, zwłaszcza pod koniec ) Remarriage and desires - bardziej dla obsady niż dla fabuły. Grała tam pani, którą pierwszy raz widziałam w Taxi Driver, ma specyficzny typ urody i podoba mi się jej gra. Zasadniczo to nie wiem czy mi się podobało, na początku byłam bardziej zainteresowana, potem się zmęczyłam. Pani główna ( z Tomorrow ) miała zerową chemię z panami, choć większą z dawną miłością sprzed lat. Tylko 8 odcinków.
|
|
|