To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Caroline - Śro 18 Mar, 2020 18:45

Po Waszych poleceniach przeczytałam Tamte dni, tamte noce. Fantastyczne!
Dzięki za polecenie

Agn - Czw 19 Mar, 2020 08:11

Hura! Ciesze sie, ze ci sie podobalo. Ja te ksiazke czulam pod skora...
praedzio - Czw 19 Mar, 2020 09:29

Również się cieszę, ze Ci się podobała. :banan:
RaczejRozwazna - Czw 19 Mar, 2020 13:39

Relacja ze stypendium w parkach narodowych Alaski pisana przez typowego narcyza, co - przy odpowiednim nastawieniu - może być dodatkowym (chyba niezamierzonym prze zautora) atutem tej pozycji :lol:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4866042/po-bezdrozach-alaski

Opowieść o Laponii - raczej w starym stylu - czyli nie książka podróżnicza, ani zbiór reportaży, a raczej opowieść etnograficzna, wsparta źródłami. Ma słabe recenzje, ale mnie się podoba, może dlatego, że niewiele wiedziałam o tym zakątku świata

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4861543/laponia-wszystkie-imiona-sniegu

Biorę się też za "Dziennik z Guantanamo". Trochę się obawiam...

Barbarella - Nie 29 Mar, 2020 19:04

"27 śmierci Toby’ego Obeda" autorstwa Joanny Gierak-Onoszko. Jest to reportaż o Kanadzie. A raczej o kanadyjskich Tubylczych Narodach: Indianach, Metysach, Innuitach.
Autorka opisuje "cywilizowanie" Tubylczych Narodów przez białych za pomocą szkół z internatami. Szkoły istniały na terenie Kanady od 1828 roku. Były prowadzone w przeważającej części przez Kościół, większość przez katolicki. Umieszczano w nich dzieci pięcio- sześcioletnie dzieci, zdarzało się że młodsze, na okres dziesięciu lat. Opisy, jak były tam traktowane, są wstrząsające: bicie, poniżanie, wykorzystywanie seksualne przez personel oraz inne dzieci.
Od lat dziewięćdziesiątych "ocaleńcy" - jak nazwano tych, którzy szkołę przetrwali - walczą o zadośćuczynienie finansowe oraz o przeprosiny.
W książce autorka porusza jeszcze jeden ważny problem: traktowania współczesnych rdzennych kobiet w Kanadzie. Kiedy znikają - policja ich nie szuka, a jeżeli już, to w sposób bardzo opieszały. Są też częstymi ofiarami gwałtów.
Książka był nominowana do Paszportów Polityki oraz do Bestsellerów Empiku.

Admete - Nie 29 Mar, 2020 19:18

Mam już chyba na półce w Legimi. Pobudzeni. Skąd się wzięły hormony i jak kontrolują praktycznie wszystko o najważniejszych odkryciach w dziedzinie endokrynologii.
Agn - Nie 29 Mar, 2020 19:44

Barbarello, ksiazka, ktora opisujesz brzmi ciekawie, ale nie przeczytam jej. Podejrzewam, ze odchorowywalabym ja dlugi czas. Straszne sa takie historie. :(
Tamara - Nie 29 Mar, 2020 20:42

Barbarella napisał/a:
W książce autorka porusza jeszcze jeden ważny problem: traktowania współczesnych rdzennych kobiet w Kanadzie. Kiedy znikają - policja ich nie szuka, a jeżeli już, to w sposób bardzo opieszały. Są też częstymi ofiarami gwałtów.

Gdzieś zetknęłam się z tym problemem - zaginięcia bez śladu młodych kobiet indiańskich, od lat szczególnie częste w niektórych dobrze znanych rejonach , z którymi policja nic nie robi , nie wszczyna poszukiwań, sprawy są zamiatane pod dywan , oficjalnie nic się nie dzieje , i nikt nie jest w stanie przebić muru obojętności władz wokół tych spraw :( :uzi: :uzi: :uzi:

Barbarella - Nie 29 Mar, 2020 21:57

Agn napisał/a:
Barbarello, ksiazka, ktora opisujesz brzmi ciekawie, ale nie przeczytam jej. Podejrzewam, ze odchorowywalabym ja dlugi czas. Straszne sa takie historie. :(

Żeby odreagować, zaczęłam czytać ostatnią część Nikity "Diabelski młyn" Anety Jadowskiej.

Szafran - Pon 30 Mar, 2020 19:33

Przeczytałam "Niedźwiedzia i słowika". Bardzo to przyjemne. Będę czytać następną część.
Agn - Pon 30 Mar, 2020 19:38

Barbarella napisał/a:
Agn napisał/a:

Żeby odreagować, zaczęłam czytać ostatnią część Nikity "Diabelski młyn" Anety Jadowskiej.

Nie udalo mi sie jakos wkrecic w Jadowska. Ale jeszcze kiedys sprobuje do niej podejsc (to bedzie podejscie nr 3). Ktora seria bardziej ci sie podoba? Dora Wilk czy Nikita?

Admete - Pon 30 Mar, 2020 20:28

Szafran napisał/a:
Bardzo to przyjemne. Będę czytać następną część.
[i]

Trzecia część mniej mi się podobała niż dwie wcześniejsze.

Aragonte - Pon 30 Mar, 2020 23:04

Admete napisał/a:
Mam już chyba na półce w Legimi. Pobudzeni. Skąd się wzięły hormony i jak kontrolują praktycznie wszystko o najważniejszych odkryciach w dziedzinie endokrynologii.

Ja mam wersję papierową, ale czeka sobie.

Admete - Wto 31 Mar, 2020 02:47

Teraz zaczęłam nową książkę Pullmana osadzoną w tym samym świecie, co trymogia Lyry. Ale nie wiem, czy dokończę.
Alicja - Wto 31 Mar, 2020 06:34

Nadal nie mogę przekonać się do innej formy niż książka papierowa. Próbowałam na różne sposoby i nie zaskoczyło.
Admete - Wto 31 Mar, 2020 07:33

Mnie zaskoczyła, bo musiała. Nie mogłam ciągle kupować książek, a biblioteki mają u nas mało nowości. Teraz zresztą są zamknięte. Czytam najczęściej książki, które nie są powieściami, ich nie ma w bibliotekach albo są późno.
Agn - Wto 31 Mar, 2020 10:01

Myslalam nad ta ksiazka Pullmana. Ale na razie na mysleniu sie skonczylo.
Admete - Wto 31 Mar, 2020 15:13

Akcja rozgrywa się wcześniej - przez wydarzeniami z trylogii. Lyra jest niemowlęciem. Na razie czytam - podoba mi się Malcolm, główny bohater. Bardzo rozsądny chłopiec.
Aragonte - Wto 31 Mar, 2020 15:29

Admete, a jaki tytuł?
Admete - Wto 31 Mar, 2020 15:51

La Belle Sauvage - pierwsza część cyklu Księga Prochu.
Agn - Wto 31 Mar, 2020 16:51

Na razie czytam "Mój piękny syn" Davida Sheffa.
Zmiękłam.
Ale przyznaję - dopiero zaczęłam, a już wiem, że to straszna książka. Choć czego ja się spodziewałam? Przecież widziałam film.

Aragonte - Wto 31 Mar, 2020 17:18

Admete napisał/a:
La Belle Sauvage - pierwsza część cyklu Księga Prochu.

Proch=Pył, tak?
Chyba sobie jednak odpuszczę, nie zostałam fanką tego autora.

Admete - Wto 31 Mar, 2020 17:19

Mnie się podobał pierwszy tom tamtej serii, drugi też, ale trzeci już nie. Na razie poczytam.
Aragonte - Wto 31 Mar, 2020 17:24

Admete napisał/a:
Mnie się podobał pierwszy tom tamtej serii, drugi też, ale trzeci już nie. Na razie poczytam.

Mnie się najbardziej podobał drugi. Pierwszy to trochę jak powieść z tezą :wink: Trzeci też, nie lubię tak.

Admete - Wto 31 Mar, 2020 17:56

Pierwszy był w moim odczuciu taką przygodówką.