To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

praedzio - Pon 18 Paź, 2010 20:05

Auć. ;)

Ale co prawda, to prawda. :mrgreen:

Aragonte - Pon 18 Paź, 2010 20:26

praedzio napisał/a:
Haven byś obejrzała! :foch2:

Zamiaruję :wink:

Doczytałam wątek Warehouse 13 na jednym forum i się zeźliłam, spoilery dotyczące końcówki jakoś mi się nie spodobały :roll:

praedzio - Śro 20 Paź, 2010 16:50

Dziękować. :mrgreen: Tak się zastanawiałam, gdzie Cię wcięło. ;)
Admete - Śro 20 Paź, 2010 17:35

Też się zastanawiała, dlaczego cię nie ma ;) Caitrii masz nowy avek - zrobiłas jakieś?
Anonymous - Śro 20 Paź, 2010 18:21

Ha!! O wilku mowa. Ja tak sobie dzis myslalam o Caitusiu i stwierdzilam, ze po powrocie musze napisac - a tutaj Cait tuz tuz...
Caitriona - Śro 20 Paź, 2010 20:58

O, jak miło :D Zniknęłam na trochę - moje najdłuższe trochę na tym forum, sama się dziwię, że dałam radę - ale już jestem i próbuję nadrobić zaległości ;)

Avek mam nowy i zrobiłam kilka, ale dosłownie kilka sztuk, więcej nie dało rady. Jak wrzucę na lj, dam znać ;)

asiek - Śro 27 Paź, 2010 00:15

Skończyłam pierwszy sezon SGU... Całkiem niezły serial, zwłaszcza druga część serii dobrze się broni. Wielkim plusem filmu jest statek kosmiczny Destiny w stylu art nouveau. :lol: Prawdziwa perełka :wink: ... Minusem - brak przystojniaków. Chciałoby się na kimś zawiesić oko, a tu ...
Skojarzenia z BSG są oczywiste, ale serial ma swój specyficzny klimat i dzięki temu wychodzi obronną ręką z tego porównania.
Na szczęście MacGyver pojawia się w pigułce, więc spokojnie mogłam uznać, że to tylko deja vu. :co_stracilam: :wink:
Z kolei miło zaskoczyła mnie obecność w obsadzie pewnej wampirzycy z The Gate. :-)

Caitriona - Śro 27 Paź, 2010 00:38

asiek napisał/a:
Wielkim plusem filmu jest statek kosmiczny Destiny w stylu art nouveau.

Się chyba zainteresuję tym serialem :cool:

Admete - Śro 27 Paź, 2010 05:14

Mnie przystojniaków nie brakuje :) A historia naprawdę się rozkręca. II sezon jest naprawdę dobry.
asiek - Śro 27 Paź, 2010 08:18

Admete napisał/a:
Mnie przystojniaków nie brakuje

Tak podejrzewałam :wink: ... Dobrze, że choć jest Eli... lubię jego poczucie humoru. :lol:

Caitriona napisał/a:
asiek napisał/a:
Wielkim plusem filmu jest statek kosmiczny Destiny w stylu art nouveau.

Się chyba zainteresuję tym serialem

Po prawdzie, to Destiny bardziej przypomina prace Benoit Sokala, ale ten niewątpliwie czerpie garściami z art nouveau. :-)
Dla jasności dodam, że statek jest nadgryziony zębem czasu, mroczny i pełen tajemnic...

Klipek z filmu...
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Admete - Śro 27 Paź, 2010 09:18

Masz jakąs stronę z jego pracami?

W dziwny pokręcony sposób lubię doktora Rusha. Bynajmniej nie jest to pozytywna postać, ale intryguje. A teraz jeszcze przydarzyła mu się historia jak z Solaris ;) Lubię Eliego bardzo. Chloe zaczęła sie zasadniczo zmieniać. Pojawili się też ludzie z takiego sojuszu - myślę, że namieszają. Ostatnio doceniłam też Camille.

asiek - Śro 27 Paź, 2010 10:05

Admete napisał/a:
Masz jakąs stronę z jego pracami?

Nie, nie mam namiarów... Głównie jego prace podziwiałam w grach: Syberii i Sinking Island...
Tu fragmenty z gier... Ehhh...pewnie dziecinnieję z wiekiem, ale luuuubię światy Sokala. :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=PlbqCgntaw8
http://www.youtube.com/watch?v=5HGExwJrzOw

Admete napisał/a:
W dziwny pokręcony sposób lubię doktora Rusha. Bynajmniej nie jest to pozytywna postać, ale intryguje.

Intryguje z pewnością... Jest nietuzinkowy... Osobiście nie ufam mu za grosz, choć w końcówce sezonu nabiera ludzkich cech i staje się mniej egoistyczny.
Trochę drażni mnie sposób w jaki mówi, odnoszę wrażenie, że stale jest zakatarzony. :wink: ... Pewnie aktor ma coś z przegrodą nosową...

Admete napisał/a:
Pojawili się też ludzie z takiego sojuszu - myślę, że namieszają.

Rozumiem, że zostają na Destiny ... Scenarzyści musieli dodać trochę świeżej krwi. :wink:

Admete - Śro 27 Paź, 2010 10:09

To Brytyjczyk, on zawsze chyba tak mówił. Nie znam tego Sokala, bo nie gram w żadne gry.
asiek - Śro 27 Paź, 2010 10:15

Admete napisał/a:
Nie znam tego Sokala, bo nie gram w żadne gry.

Generalnie też nie gram... Syberia , to jedyna gra, którą przeszłam od początku do końca. :wink: Zaintrygowała mnie głównie niebanalna grafika, a potem i sama historia...

W SGU najbardziej intryguje mnie sam statek. Mam nadzieję, że w drugim sezonie będzie więcej informacji o jego niezbadanych zakątkach i tajemnicach.

Admete - Śro 27 Paź, 2010 10:17

Grafiki bardzo fajne w tych grach. Ta pierwsza wygląda steampunkowo :) Destiny - mam nadzieję, że faktycznie mają jakis pomysł, a nie tak jak w BSG - rozejdzie się po kościach.

Zagrajmy w statki ;)

Starfury:

The Starfury fighter is a fictional vessel used by Earthforce, the military branch of the Earth Alliance, in the science fiction television series Babylon 5. The CGI model was first seen in the opening episode of the first season, "Midnight On The Firing Line" which first aired in the United States in January 1994, and has essentially appeared in every episode thereafter.

Around 1995 ("two years into the show"), NASA expressed an interest in the design as a work vessel for the International Space Station. They apparently consider the design to "make the most sense" for zero-g work due to the thruster and wing setup. They approached the shows co-executive producer (J. Michael Straczynski) for permission to use the design, which was given provided the Starfury name was not altered.[8]

http://en.wikipedia.org/wiki/File:B5FuryLight.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:B5FuryLight.jpg

Statki Cieni:

White Star:

The White Star-class was designed and built through a collaborative effort between the Minbari religious caste and the Vorlon Empire.

Zachęcam do wklejania statków z innych filmów - seriali ;)

asiek - Śro 27 Paź, 2010 11:04

Mowa była o Destiny... Oto Przeznaczenie w pełnej krasie... :-)

Aragonte - Śro 27 Paź, 2010 12:19

Faktycznie piękny statek. Może kiedyś obejrzę SGU :)
Yvain - Śro 27 Paź, 2010 20:04

To ja dorzucę parę ujęć z filmu Kroniki Riddicka :mrgreen:

Aragonte - Śro 27 Paź, 2010 21:33

A proszę bardzo :mrgreen:

Admete - Śro 27 Paź, 2010 21:37

Dzięki - toż to klasyka jest statkowa ;)
asiek - Śro 27 Paź, 2010 22:35

Skończyłam SGU i teraz mi smutno. :( Qrcze, nie lubię czekać na kolejne odcinki...wrrrrr
praedzio - Czw 28 Paź, 2010 05:26

A proszę bardzo:

i (chyba jeszcze nie było):

:P

Aragonte napisał/a:
No, wykonane haftem krzyżykowym jak dla nas (Caitri, Praedzio i mnie) z literkami "TN" (Team Nathan), ale pewnie "TD" Praedzio też mogłaby wyszyć

Domagam się przekupstwa pod postacią ogroooomnej ilośc buziaków, bo obawiam się, że igiełka mogłaby się złamać przy tym ostatnim. No, ale czego się nie robi dla Was... :mrgreen:

Może jakiś mały konkursik na grafikę odnośnie naszywek? :mysle:

Cytat:
*ucieka z wątku, zanim koleżanka Praedzio ją dorwie*

O tej porze koleżanka P. już smacznie spała śniąc o swoich ulubieńcach, wśród których wcale niepoślednie miejsce zajmował N. ;) Tak więc spokojnie mogłaś zostać w wątku. :mrgreen:

asiek - Czw 28 Paź, 2010 08:33

Admete napisał/a:
Asiek, a widziałaś już odcinek SGU z tego tygodnia? Ja jeszcze nie.

Tak widziałam... Nic ciekawego, jeden z tzw. "zapychaczy"... Tylko końcówka istotna dla rozwoju dalszej akcji. Chyba, że czegoś nie zrozumiałam /co jest bardzo możliwe/, bo oglądałam bez polskiego sosiku. :wink:

Deanariell - Czw 28 Paź, 2010 12:13

praedzio napisał/a:
A proszę bardzo

"Przedsięwzięcie" i "Pegaz" :serce: Ciężko by było wybrać "Miss Statków Kosmicznych" - wszystkie piękne :serduszkate: - poleciałabym sobie którymś chętnie albo wszystkimi po kolei. :slina: :mrgreen:

...Space... the Final Frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Her ongoing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life forms and new civilizations, to boldly go where no one has gone before... ;)

Caitriona - Czw 28 Paź, 2010 15:18

To ja dorzucę Serenity, nie jest może piękna, ale a co tam ;)

Mam przerwę na kawę, zaznajamiam się więc z pierwszym odcinkiem SGU ;)