To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Admete - Wto 11 Lut, 2020 17:06

I realizmu ;)
praedzio - Wto 11 Lut, 2020 18:06

Łe, a u mnie dopiero 12-go spodziewana wysyłka. :evil:
Realizmu już od dawna nie tykam.

Admete - Czw 13 Lut, 2020 19:23

Na Legimi już Mają Zimę czarownicy. Przeczytam przez weekend :)
praedzio - Czw 13 Lut, 2020 20:49

Ja dziś odebrałam swój egzemplarz. :banan:
Admete - Śro 19 Lut, 2020 18:12

Czytam Zimową czarownicę i podoba mi się, ale przeszkadza mi ilość przemocy wobec Wasi.
Trzykrotka - Śro 19 Lut, 2020 18:47

Tego się bałam :(
Admete - Śro 19 Lut, 2020 19:01

Ale dziewczyna daje sobie radę. Poznaje samą siebie i sięga po to, co jej.
praedzio - Pią 21 Lut, 2020 09:46

Ja zaczęłam czytać, ale przygnębiłam się na początku dość brutalnym zwrotem akcji i odłożyłam. Sięgnęłam za to do zasobów Legimi i zachwycona filmem Tamte dni, tamte noce, zaczęłam czytać książkę, na podstawie której powstał film. Jestem zach-wy-co-na. :serce2: :serce2: :serce2:
Trzykrotka - Pią 21 Lut, 2020 10:19

Udało mi się postawić na nogi mój czytnik :banan: więc ebooka Zimy czarownicy sobie nabędę, choć muszę się odpowiednio nastawić :-|
Admete - Pią 21 Lut, 2020 16:18

U mnie teraz książka Rose George - Krew. Pieniądze, medycyna, tajemnice.
Agn - Sob 22 Lut, 2020 01:05

Praedzio, kontynuuj zachwyty detalicznie, bo sama sie zastanawialam nad ta ksiazka...
A niedawno wyszla druga czesc, wiec...

praedzio - Sob 22 Lut, 2020 09:47

Oooo, ty zuolu..... :lol: Właśnie złożyłam zamówienie na papierowy dwupak...
Agn - Sob 22 Lut, 2020 10:16

Ej, nie wiedzialas? :mrgreen:
Ja zuol... :lol:

praedzio - Sob 22 Lut, 2020 10:58

Tydzień temu jeszcze nie wiedziałam o części pierwszej. :mrgreen:
Admete - Nie 23 Lut, 2020 08:34

Jeśli ktoś lubi takie książki, to bardzo polecam Krew. Pieniądze, medycyna, tajemnice Rose Gerge. Interesująco podane informacje na temat krwi, transfuzji, hemofilii, HIV, urazów i przetaczania krwi, miesiączki. Przy czym to książka bardziej reportażowa niż medyczna, więc może ją przeczytać każdy, nie tylko osoba zainteresowana medycyną.
Caitriona - Nie 23 Lut, 2020 13:57

Admete napisał/a:
https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/dobry-wilk

A u mnie reportaż Dobry wilk o tragicznym wypadku w szwedzkim zoo. Nie wiem, jak można sądzić, że da się zapanować nad grupą wilków.

Czytałam, w życiu bym nie weszła na wybieg dzikich zwierząt, nie wiem dlaczego ludzie to robią.

Admete - Nie 23 Lut, 2020 16:49

Też tego nie pojmuję. Mam wrażenie, że część osób byłą naiwna, a część chciwa pieniędzy i tak to się skończyło.
annmichelle - Pon 24 Lut, 2020 07:06

Dzięki za polecenie "Dobrego wilka". :kwiatek:

Swietna analiza ludzkiej arogancji i ignorancji...
Nie zdziwiłoby mnie to gdyby taki szalony projekt wprowadzono w zoo gdzieś w byłym ZSRR albo na Bakanach, ale Szwecja?!

Na youtube są filmiki zwiedzających z 2010 roku z tego zoo i programu "wilk-przytulanka". :? Zupełny brak instynktu samozachowawczego u ludzi...

Mnie włącza się modus "ograniczone zaufanie" w przypadku psów średniej wielkości (o dużych nie wspominając), a tutaj wataha samych samców wilków?!

Admete - Pon 24 Lut, 2020 07:15

Też tak mam z większymi psami, zwłaszcza tych bardziej groźnych ras.
annmichelle - Pon 24 Lut, 2020 07:23

Taa, a beztroska wielu właścicieli jest często porażająca ("nie gryzie", puszczanie samopas wśród innych ludzi, itd.).
Zwierzę to zwierzę i NIGDY nie wiadomo co mu strzeli do głowy, choćby nie wiem jak było oswojone.
Lubię i szanuję zwierzęta, mam/miałam, ale nie zapominam, że to oddzielny byt z własną osobowości, psychiką i instynktem.

Agn - Pią 28 Lut, 2020 00:07

Zabieram sie za "Tamte dni, tamte noce" Andre Acimana. Szkoda, ze najpierw poznalam film, a dopiero pozniej ksiazke, bo tak nie lubie, ale trudno.

I to wszystko wina Praedzia!

praedzio - Pią 28 Lut, 2020 05:46

Jassssneeeee. :lol:
Agn - Pią 28 Lut, 2020 09:58

No a nie? :-P

PS Książka jest niesamowita. Fantastycznie opisuje pożądanie.

Admete - Pią 13 Mar, 2020 16:44

Czytam obecnie Dzieci Szóstego słońca. W co wierzy Meksyk - autorką jest Ola Synowiec.

https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/dzieci-szostego-slonca

Agn - Pią 13 Mar, 2020 19:40

A ja po odpoczynku i przetrawieniu piereszej powieści, ruszyłam ze "Znajdź mnie" Andre Acimana, czyli c. d. "Tamte dni, tamte noce".
Przeszło trochę opowieści na ojca Elio, ale zobaczymy co dalej. I tak jak w przypadku poprzedniej książki - zanurzam się w tym, co mi autor pisze.