To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Kraina konfucjanizmem płynąca, czyli dramaland - odcinek 7

Aragonte - Czw 05 Lis, 2015 17:40

Admete napisał/a:
Nasz Desperado cudownie zdesperowany i romantyczny.

Mhrrrrr :serduszkate: :serduszkate:
Strasznie mi sie podobało, jak zagrał w scenie w jaskini :serce:

Admete napisał/a:
Bardzo dobrze mi się ich wszystkich ogląda - nikt z głównych nie zawodzi aktorsko.

Też tak uważam - acz za Książątkiem-Smoczątkiem nie przepadam, to przyznaję, że aktor gra dobrze, a postać jest interesująca.
I faktycznie przydaje się taki Moo Hyul jako pogodny kontrapunkt dla Dang Sae.

Admete - Czw 05 Lis, 2015 17:52

Na razie chodzi mu głównie o to, by uzyskać jakąś pozycję ;) A w odcinku 10 uśmiałam się z niego znowu. Scena z mierzeniem butów - to jest to! Chyba pierwszy raz odbyło się mierzenie butów i pierwsza para, którą Książę wybrał była za mała. Co prawda panna je porwała i w końcu nie wiem czy naprawdę była za mała czy po prostu brudne skarpetki się nie mieściły w bucie ;)
Scena w jaskini ma moc, oj ma. I Ddang Sae potem śpiewa swoją kołysankę :serce2: Przemowa Sambonga - wow - KMM jak żywcem wyjęty z jakieś szekspirowskiego dramatu. Ten monolog o trudnych czasach, o ofiarach, wojownikach i tych, którzy złe czasy wykorzystują do swoich celów. Nieźle to wymyślili - JDJ nie może teraz zaufać Bang Wanowi. Nigdy nie wybierze go na władcę. U źródeł Joseonu też tkwi zdrada.

Aragonte - Czw 05 Lis, 2015 21:02

U źródeł Joseonu ze Smoków, uściślijmy - tę pieczęć przystawił tatuś książątka, założyciel dynastii, czytałam na Soompi. Twórcy dramy zmienili to, pewnie po to, żeby było bardziej dramatycznie.
I masz rację, KMM świetnie by się nadawał na jakąś postać szekspirowską - na Makbeta go :mrgreen: a Byun Yo Hana - na Hamleta :mrgreen: aczkolwiek w sumie to ja za Hamletem nie przepadam, hmmm... O, już wiem - Byun Yo Han na Benedicta z Wiele hałasu o nic :cheerleader2:

Rozumiem, że kołysanka Dang Sae ci się podoba, Admete? :wink:

A ja chyba odłożę Smoki na dzień czy dwa, żeby się wyspać i ochłonąć - w związku z czym znowu włączyłam Wiedźmę i szczerzę się na widok Szpinaka i przede wszystkim Mordercy Puszystych Króliczków. Jakie on miał ładne wejście, kiedy ratował wiedźmę z opresji :mrgreen:

Trzykrotko, co do napisów z Baki - jakichś poprawek na pewno by wymagały, bo przyuważyłam, że pojawia się np. hasło "Spleśniały Szpinak". Najgorsze jednak mi się nie wydawały, są po polsku (piszę o tych, które widziałam, bo nie wszystkie chciały mnie słuchać i posługiwałam się głównie angielskimi).

Admete - Czw 05 Lis, 2015 21:07

Aragonte napisał/a:
U źródeł Joseonu ze Smoków, uściślijmy - tę pieczęć przystawił tatuś książątka, założyciel dynastii, czytałam na Soompi. Twórcy dramy zmienili to, pewnie po to, żeby było bardziej dramatycznie.

Wiem o tym, rozpatruję rzeczywistość serialową. Ja mam teraz w kolejce Bubblegum, Awl i DDay. Ale to na weekend.

Aragonte - Czw 05 Lis, 2015 21:08

No to w serialowej wszystko się zgadza. I na razie jestem zdania, że scenarzyści odwalili kawał dobrej roboty. Skonstruowanie tylu ciekawych postaci nie jest łatwe, a poprowadzenie fabuły tym bardziej. Na razie mam wrażenie, że drama jest lepiej pomyślana niż np. Wojownik Baek Dong Soo.
Niech tylko nie próbują przedłużać Smoków, jak Empress Ki :trzyma_kciuki:

edit: o, widzę, że jest już ładne streszczenie 5. odcinka z Smoków, z gifami.
http://mslee1107wandering...-dragons_4.html
To teraz czekam niecierpliwie na szóstkę, bo marzy mi się parę gifów z walki Dang Sae :wink:

BeeMeR - Czw 05 Lis, 2015 22:31

Aragonte napisał/a:
drama jest lepiej pomyślana niż np. Wojownik Baek Dong Soo.
Och, na pewno ;)
Aaa, jaka ładna scena :serduszkate: spotkanie po latach Mistrza Miecza (co to jeździ na koniopodobnej maszynie :P ) z panną.

Aragonte - Czw 05 Lis, 2015 22:53

Oj tam, w jednej scenie jeździł na czymś koniopodobnym, biedaczek, nie czepiajmy się :lol:

Jak ładnie wyglądasz, BeeMeR :serduszkate:

Trzykrotka - Pią 06 Lis, 2015 00:07

Jeśli będą go częściej brać do seguków, to się chłopak nauczy porządnie jeździć :trzyma_kciuki: A życzę mu tego, bo widać, jak kwitnie w tej dramie :oklaski: Muszę namówić Gosię na oglądanie. Przy Hwajung powiedziała, że nie zniesie takiej dawki szarpaniny emocjonalnej, ale Smoki powinny ją zachwycić.
Pamiętacie, a propos jazdy konnej, tę absolutnie piękną scenę z Empress Ki, z samego początku, kiedy Ji Won z Chang Wookiem ścigają się konno galopując morskim brzegiem, w płytkiej wodzie?

Dzięki za relację z Heliosa, BeeMer :kwiatek: Siwon jak żywcem z Atheny wzięty. I zgrabny jak dzieło sztuki, ale to już oczywistość.
Jak ja nie lubię praktyk viki! Znowu wciskają napisy do wczorajszego odcinka SWP z dopiskiem 97% :bejsbol:

Agn - Pią 06 Lis, 2015 00:10

Aż mi tak głupio się wam ładować w radosną dyskusję. Nie mam jak komentować, bo na razie dramy nie oglądam.
Ale mdleję sobie radośnie - pojawiły się 2 nowe fotki z tego chińskiego filmu Junkiego, co to go ani widu, ani słychu. Nawet pół trailera nie ma, grrr...

Dorzucam jeszcze do kolekcji z poprzedniego rzutu...

I zmykam sobie. :)

Anaru - Pią 06 Lis, 2015 00:31

To ja tylko zamelduję, że skończyłam Two Weeks, ale jakieś parę słów jutro bo chwilowo śpiącam. :spi:
Trzykrotka - Pią 06 Lis, 2015 01:26

Ty weź Agn nie zmykaj, bo się będę czuła wyobcowana :kwiatek:
Anaru, dawaj, dawaj wrażenia :excited: (jak się wyśpisz)

Jun Ki cudo jak zawsze... chyba zaczniemy pisać o jego aparycji dopiero, jak mu jakiś pryszcz wyskoczy, czy coś. Bo na razie to aż nudne, taki on piekny. Tylko te filmy :roll:
Samo ZUo, powiem wam, tyle się trzeba naczekać.

Jestem zasmarkana od płaczu, głowa mi łupie i w ogóle - a wszystko przez Siwona. Podejrzewam, że 15 odcinkiem SWP pożegnał się już definitywnie z Jacksonem i dramą, sądząc po tym, jak wyglądał w ostatniej scenie. Wojsko wyziera już zza pleców bardzo wyraźnie. Bardzo ładnie to wszystko poprowadzili, bardzo lekko, w stylu szalonego redaktora Kima, ale pożegnanie było totalne, a Trzykrotce chusteczek zabrakło :rumieniec:

Najpierw znika bardzo atrakcyjny zarost, czemu przyglądamy się z bardzo bliska

... i pojawia się ten pan

Naczelny także wygląda atrakcyjnie

I mamy dokładny widok jego strzyżenia

Zauważcie grubość MOST - ja cie..... Ogniem i mieczem, czy co? :thud:

Przez Skype'a poznajemy rodziców Shin Hyuka, tych, z którymi rozmawia po angielsku

I ewidentnie opowiada nam swoją historię

To już ostatnie pożegnania

Spoiler:
I na koniec dwie niespodzianki, z których jedną jest niedwuznaczna sugestia najazdu na kominek. No i najlepszy lip service w wykonaniu Naczelnego :oklaski:

Trzykrotka - Pią 06 Lis, 2015 01:47

Jeszcze tylko kot, z którym Nefryt prezentuje się po prostu niebiańsko :serduszkate:
http://www.dramabeans.com...-imaginary-cat/

BeeMeR - Pią 06 Lis, 2015 06:59

Aragonte napisał/a:
Oj tam, w jednej scenie jeździł na czymś koniopodobnym, biedaczek, nie czepiajmy się :lol:
AQ czy ja się tego czepiam? ;) Albo dublerki panny w scenie jazdy konno? Nawet wolę, by drama dbała o aktorów - jeśli nie są dostatecznie obeznani z końmi to lepiej niech na nich nie jeżdżą - najwyżej się malowniczo prezentują na postojach ;)

Trzykrotka napisał/a:
Pamiętacie, a propos jazdy konnej, tę absolutnie piękną scenę z Empress Ki, z samego początku, kiedy Ji Won z Chang Wookiem ścigają się konno galopując morskim brzegiem, w płytkiej wodzie?
Nawet ostatnio linkowałam filmik z jej udziałem ;)

Trzykrotka napisał/a:
Siwon jak żywcem z Atheny wzięty. I zgrabny jak dzieło sztuki, ale to już oczywistość.
Tylko nie smęci tak przed komputerem jak tam, a działa w terenie z też ciekawym partnerem. :oklaski: :oklaski:

Trzykrotka napisał/a:
No i najlepszy lip service w wykonaniu Naczelnego :oklaski:
Tylko czemu u niej zero reakcji? w sensie przytulenia, objęcia? Może to tylko na zdjęciu tak wyszło.

Aniu, też czekam na garść wrażeń z TW :kwiatek:

Sama o Smokach napiszę później.

Agn - Pią 06 Lis, 2015 10:29

Anaru napisał/a:
To ja tylko zamelduję, że skończyłam Two Weeks, ale jakieś parę słów jutro bo chwilowo śpiącam.

Aaaaaaaaaaaaaaa!!! Czekam! Czekam na wrażenia!!! :excited: :excited: :excited:
Trzykrotka napisał/a:
Ty weź Agn nie zmykaj, bo się będę czuła wyobcowana

Ale ja tylko do łóżeczka zmyknęłam. I dobrze się to dla mnie skończyło. Pięknooki znalazł wolną chwilę, by mi się przyśnić. Wprawdzie był zajęty bieganiem za jakimś facetem, ale nie narzekam. :mrgreen:
Trzykrotka napisał/a:
Tylko te filmy
Samo ZUo, powiem wam, tyle się trzeba naczekać.

Na RE6 pewnie się szybciej doczekamy niż na ten chiński film-widmo. A strasznie bym go chciała zobaczyć. Ech...
Trzykrotka napisał/a:
Jestem zasmarkana od płaczu, głowa mi łupie i w ogóle - a wszystko przez Siwona. Podejrzewam, że 15 odcinkiem SWP pożegnał się już definitywnie z Jacksonem i dramą, sądząc po tym, jak wyglądał w ostatniej scenie. Wojsko wyziera już zza pleców bardzo wyraźnie. Bardzo ładnie to wszystko poprowadzili, bardzo lekko, w stylu szalonego redaktora Kima, ale pożegnanie było totalne, a Trzykrotce chusteczek zabrakło

Biedniusia... :przytul: No niestety, dzień, w którym Siwon opitoli głowę (założę się, że będzie wyglądał bosko!) i pójdzie w sołdaty zbliża się wielkimi krokami. Ech...
Trzykrotka napisał/a:
Ogniem i mieczem, czy co?

Nie wiem, czy OiM - ja się wgapiam w Siwona. :serce:
Trzykrotka napisał/a:
To już ostatnie pożegnania

Buuuu... nawet mnie się smutno zrobiło. :(
Trzykrotka napisał/a:
Jeszcze tylko kot, z którym Nefryt prezentuje się po prostu niebiańsko

Aaaawwwww!!! :serce: Jak się nad nim pochyla, jak go myzia i smyra, aaaaaaaa!!! :serduszkate: Kiedy ta drama? Muszę zobaczyć tego kiciusia. :) :) :)
A, no tak, 24 listopada się zaczyna. To już niedługo. :excited:
BeeMeR napisał/a:
Tylko nie smęci tak przed komputerem jak tam, a działa w terenie z też ciekawym partnerem.

Przepraszam, on w Athenie wcale nie smęcił. Tylko gupki od dramy nie obsadzili go w roli głównej. :P

Aragonte - Pią 06 Lis, 2015 16:59

Trzykrotka napisał/a:
Jeszcze tylko kot, z którym Nefryt prezentuje się po prostu niebiańsko :serduszkate:

Na pewno obejrzę :serce:

Agn, zazdroszczę snów z Junkim w roli głównej - mnie się chyba nic nie śniło, w dodatku komórka mi się rozładowała, nie obudził mnie zatem mruczący kołysankę mistrz miecza (a tak na to liczyłam, buuu), no i spóźniłam się do pracy.

BTW moja podświadomość nieźle działa, bo kiedy zajrzałam do szuflady z perfumami, ręka mi się wyciągnęła do dawno nie używanego zapachu (długi czas ulubionego) pana Cartiera, o tego:

A jego nazwa - Le Baisier du Dragon - znaczy ni mniej, ni więcej, jak "pocałunek smoka" :mrgreen:

Wrzucę zdjęcia z uroczym Smoczusiem Mo-Hyulem i paroma innymi osobami z obsady:
https://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xpa1/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/10598263_103756023322950_1563968166_n.jpg

BeeMeR - Pią 06 Lis, 2015 19:15

Agn napisał/a:
Przepraszam, on w Athenie wcale nie smęcił. Tylko gupki od dramy nie obsadzili go w roli głównej. :P
kiedy w pierwszej części głównie siedział przy kompie i cośtam dopowiadał, dopiero potem pozwolili mu się wykazać, że tak przypomnę:
https://www.youtube.com/watch?v=Bqpe5BcrY7g

W Heliosie od razu ma co grać i wygląda zawałogennie- bardzo ciekawy jest też jego partner. Ja bym rzekła, że dla Trzykrotek must see, acz nie zdziwiłabym się, gdybyś przewijała sceny bez Siwona :P

Jak dziś oglądałam SWP 14, to też tak wzdychałam, jaki to on ładny jakie to niesprawiedliwe, że są tak ładni i zdolni ludzie na tym świecie - i że gdybyśmy oglądały SWP razem z Trzykrotką np. przy jakiejś nalewce wiśniowej to byśmy się sfazowały na amen ;) Może na Dragonie Jackie Chanowym się uda :mrgreen:

Odcinek ani trochę nie odkrywczy ani zaskakujący, jako że przewidziałam ciąg zdarzeń a zwłaszcza obie niespodzianki - prezesowicza i TEN (TEGO? ;) ) - jestem kontenta że nic nie nawywijali innego, tak miało być :mrgreen: TEN to nie mógł by nikt inny, mowy nie ma. Wiedziałam, że ich przetrzyma do złożenia numeru zanim się zgodzi na wywiad, coby go dołączyć w ostatniej chwili ;)

Wzdech :serce2:
Tak, to jest ten etap: "jak on ładnie ujeżdża trąbę" ;)

A przy tej scenie zeszłam :lol:

Kącik Naczelnego:

Bardzo mi się podobała ich koszykówka (i stanęła mi przed oczyma podobna koszykówka z Wyboru Mirae :mrgreen: ) i całusy - w czółko i policzek - oba bardziej naturalne i radosne niż poprzedni kissu.

I kissu pary trzecioplanowej:

I pytanie odcinka ;)

BeeMeR - Pią 06 Lis, 2015 19:25

Smoki 09

Jak ta drama jest wizualnie śliczna :love_shower: Zachwyconam :love_shower:
Kapelutki faktycznie plecione a nie z tworzyw sztucznych co to udają końskie włosie ;)

Plenery piękne, a zieleni dużo - tak jak kocham :serce2:

A tu subiektywnie najlepsza scena odcinka (wiele było dobrych, ale ta najbardziej nacechowana emocjonalnie i pięknie zagrana :oklaski:

Całość zgrabnie spleciona, podoba mi się, a nawet chyba zachwyconam, bo już mnie ministrowie nie drażnią i nawet ich nie przewijam - ważne głosowanie się odbyło ;)

Aragonte - Pią 06 Lis, 2015 19:33

Widzę, że Dang Sae z mieczem i a la Zorro się załapał do linii fotek z najlepszej sceny odcinka, choć to już inna scena była - w związku z czym mój komp właśnie zyskał nową tapetkę i ktoś z niej łypie na mnie groźnie :wink:
Aragonte - Pią 06 Lis, 2015 20:06

BeeMeR napisał/a:
Wzdech :serce2:
Tak, to jest ten etap: "jak on ładnie ujeżdża trąbę" ;)

No dobra, przebiłaś mnie :lol:
Muszę bardziej się postarać :-P

BeeMeR - Pią 06 Lis, 2015 20:22

Aragonte napisał/a:
Dang Sae z mieczem i a la Zorro się załapał do linii fotek z najlepszej sceny odcinka, choć to już inna scena była
Wiem, ale co go (Zorro) miałam samego zostawiać jak palec - dokleiłam, bo ta sama postać, też niezła scena i ładna walka.
Admete - Pią 06 Lis, 2015 20:26

Może ktoś chce?

Aragonte - Pią 06 Lis, 2015 20:30

To z Soompi? Porwę w domu, dopiero wychodzę z pracy.
Admete - Pią 06 Lis, 2015 20:31

Przerobiłam na avek.
Agn - Pią 06 Lis, 2015 23:08

Aragonte napisał/a:
BTW moja podświadomość nieźle działa, bo kiedy zajrzałam do szuflady z perfumami, ręka mi się wyciągnęła do dawno nie używanego zapachu (długi czas ulubionego) pana Cartiera, o tego:

A jego nazwa - Le Baisier du Dragon - znaczy ni mniej, ni więcej, jak "pocałunek smoka"

Kurczę, ty to choć profilaktycznie miałaś taki zapach do wyciągania poń łapki... jak to pachnie?
BeeMeR napisał/a:
kiedy w pierwszej części głównie siedział przy kompie i cośtam dopowiadał, dopiero potem pozwolili mu się wykazać, że tak przypomnę:
https://www.youtube.com/watch?v=Bqpe5BcrY7g

Siedział bez większego sensu przy kompie - zgoda. Ale nie smęcił. :foch2:
BeeMeR napisał/a:
Może na Dragonie Jackie Chanowym się uda

Bierzecie do kina nalewkę? Wszetecznice! :twisted:
BeeMeR napisał/a:
Tak, to jest ten etap: "jak on ładnie ujeżdża trąbę"

*Agn niniejszym ryknęła śmiechem, opluwając ekran grzanym winem* :rotfl:
(Nie powinnam pić. Ale Kasia częstowała. A ja podmarzłam trochę w drodze do domu. Ech...)
BeeMeR napisał/a:
A przy tej scenie zeszłam

Ale co... i dlaczego on wyczynia? :lol:
BeeMeR napisał/a:
Całość zgrabnie spleciona, podoba mi się, a nawet chyba zachwyconam, bo już mnie ministrowie nie drażnią i nawet ich nie przewijam - ważne głosowanie się odbyło

*Agn z zachwytem czyta wrażenia, ogląda obrazki i czuje się kuszona na smoczą stronę mocy*
Aragonte napisał/a:
mój komp właśnie zyskał nową tapetkę i ktoś z niej łypie na mnie groźnie

Ja się przyznam, że u mnie niezmiennie tkwi Iljimae. Tak cudne jest to zdjęcie, że nie mogę sobie tapety zmienić. :rumieniec:
Aragonte napisał/a:
Muszę bardziej się postarać

*Agn na wszelki wypadek odstawia wszelką spożywkę* Grozi mi udławienie... :lol:

A Wilczka chcecie? Nim ktoś zaprotestuje...

Niezmiernie żałuję, że w ramach działań marketingowych nie mam należytych capsów z walki - niestety, ten sam techniczny problem co zwykle. Junki za szybko się porusza. :serduszkate:

Portret Soo Hyuna w wykonaniu Ji Woo.

To mnie rozbraja - w iluśtam dramach to już widziałam. Jak się wyzwolić z więzów? O ile masz oczy z tyłu głowy, to powodzenia...

Amnezja? Aj tam, ale samochód nadal umiesz prowadzić, wiesz, co znaczą znaki drogowe i w ogóle. ;)

Oczywiście całkowicie przypadkowe ujęcie...

Na co wpływa "zeźlenie"? Na ogólny imidż. I teraz dopiero Junki jest zawałogenny... :thud:

I tak - teraz nastały czasy Kaya. O rrrranyyyy... :serduszkate:

I oczywiście...

:serce:

Aragonte - Pią 06 Lis, 2015 23:27

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:

A jego nazwa - Le Baisier du Dragon - znaczy ni mniej, ni więcej, jak "pocałunek smoka"

Kurczę, ty to choć profilaktycznie miałaś taki zapach do wyciągania poń łapki... jak to pachnie?

Będę leniwcem i odeślę cię do blogu Sabbath, mojej znajomej z Wizażu, która znacznie lepiej opisuje zapachy niż ja:
http://www.sabbathofsense...-o-smokach.html
Ja napiszę tylko tyle, że obwąchiwałam się dzisiaj z podziwem i wiem, że jeszcze trochę Smoczym Pocałunkiem (w wersji EDP) pachnę.
Jednak tobie te perfumy mogą odstraszać - mają sporo kwiatów w sobie, a ty ich nie lubisz, o ile pamiętam. Mają też wetiwer, który kojarzy się raczej z męskimi zapachami. I amaretto :)

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Muszę bardziej się postarać

*Agn na wszelki wypadek odstawia wszelką spożywkę* Grozi mi udławienie... :lol:

Na razie jestem grzeczna i nie zachwycam się nikim nadmiernie, dbam o twoje zdrowie :mrgreen:

Agn napisał/a:
Niezmiernie żałuję, że w ramach działań marketingowych nie mam należytych capsów z walki - niestety, ten sam techniczny problem co zwykle. Junki za szybko się porusza. :serduszkate:

Coś o tym wiem :serduszkate:
O którego odcinka on stał się Kayem?