To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

BeeMeR - Nie 04 Wrz, 2022 19:58

Mamy za sobą filmową Morię - ogromnie się dzieciom podobała :excited:
Balrog szczególnie, to oczywiste, ale i most i mitril, i nawet troll, który "jest tak brzydki, że aż piękny" jak to powiedział Adam :mrgreen:

Admete - Nie 04 Wrz, 2022 20:18

BeeMeR napisał/a:
"jest tak brzydki, że aż piękny"

No proszę - poetycko :)

BeeMeR - Nie 04 Wrz, 2022 21:27

Skończyliśmy - podobało się :mrgreen:
Walki z orkami pod koniec Anusia wolała nie oglądać tylko się wtuliła we mnie (bardzo mądrze), a śmierć Boromira oglądała przez wyciągniętą rozcapierzoną dłoń ;) ale ogólnie bardzo jej się podobało, zastrzeżenie ma jedno: że za mało Oka Saurona ;)
Ach, no i że Bilbo jest ładniejszy od Froda to chyba pisałam ;)

BeeMeR - Pon 05 Wrz, 2022 14:18

Pierwsze co Ania powiedziała wróciwszy ze szkoły to że chce oglądać drugą część Władcy - Adam chce najpierw przeczytać, każdemu według potrzeb :wink:
Obejrzałyśmynpół godzinki.
- Jak Gandalf może jechać na ogniu?
- to nie jest człowiek, widać może...
- jak nie-człowiek może jechać na ogniu? (Balrog)

Ja się nie czepiam, że nie wiem jak Gollum wszedł do Morii skoro potwór z jeziora zniszczył drzwi, i jak wyszedł skoro drużyna zniszczyła most... :wink:

BeeMeR - Śro 07 Wrz, 2022 21:25

Ania: Mamo, musimy porozmawiać. W filmie nie było Toma Bombadila, bijącego drzewa ani czegoś tam jeszcze (wypadło mi z głowy co wymieniła). Dlaczego?
Admete - Śro 07 Wrz, 2022 22:03

No o się zaczyna. Rośnie czepliwa fanka Tolkiena 😉 Potem Amazon się na nią obrazi 😉
BeeMeR - Śro 07 Wrz, 2022 22:08

Albo ona na Amazona :lol:
Czepiała się już przy Hobbicie - a może tylko słucha uważanie i kombinuje :mrgreen:

Admete - Wto 13 Wrz, 2022 18:18

Mam w końcu książkę Johna Gartha - J.R.R. Tolkien i jego światy. Jak pięknie wydana. Tolkien i I wojna też jest.
BeeMeR - Wto 13 Wrz, 2022 21:05

Ania: Mamo, czy Sauron, jak był jeszcze dobry to chciał się żenić? To czemu zrobił obrączkę, a nie pierścień?
annmichelle - Wto 13 Wrz, 2022 22:08

So true! :rotfl:

P.S. Przy okazji - przypadkowo moja obrączka wygląda jak pierścień z WP.
Fakt, nigdy jej do ognia nie włożyłam. :-P Kto wie, czy nie ukazałyby mi się napisy. :cool:

Aragonte - Czw 22 Wrz, 2022 14:49

Annmichelle, skoro nie włożyłaś obrączki do ognia, to nigdy nie wiadomo :mrgreen:

David z kanału Tolkien Untangled przypomniał, że dziś jest Dzień Hobbita :-D Z tej okazji jest nowy filmik - o reahabilitacji Lobelii Sackville Baggins:
https://www.youtube.com/watch?v=onH21LsdHx8

BeeMeR - Czw 22 Wrz, 2022 19:48

On już kiedyś o odkupieniu win przez Lobelię mówił, cudownie broni Isildura wobec filmowego wizerunku oraz Eowinę też :serce:
Wysłuchałam już większość jego podcastów jak audiobooków, najcenniejsze dla mnie jest nie tyle opowiedzenie tej czy innej historii ale zebranie i uporządkowanie wiadomości z różnych źródeł, których sama nie tknęłam - kilka wersji o Berenie i Luthien, listy, mniej znane książki - a wszystko to z miłością i pasją - zachwyconam :love_shower:

Aragonte - Czw 22 Wrz, 2022 19:57

Też zachwyconam :serce:

Skomentowałam dzisiejszy filmik i dostałam serduszko od Davida :mrgreen: :banan: On wszystkim komentującym rozdaje serduszka :wink:

BeeMeR - Pią 23 Wrz, 2022 23:03

Jeszcze uwielbiam lingwistyczne rozkminy imion, nazw własnych, odniesienia od języków narodów ościennych, dawnego słownictwa :serce:
Skończyłam dziś historię Berena i Luthien :serce: - nie ma w Silmarillionie wiele postaci kobiecych, ale Luthien jest wspaniała, prawdziwy badass :szacuneczek:
Wie czego/kogo chce i nie waha się iść za swoim mężczyzną, a nie tylko czekać aż wykona on swoje zadanie i po nią wróci (jak w dużej mierze Arwena :P )

Aragonte - Pon 26 Wrz, 2022 13:05

Uwielbiam Luthien :serduszkate:
I niezmiennie uwielbiam Finroda Felagunda :serce:

BeeMeR - Pon 26 Wrz, 2022 13:58

Ja też :serce:
I podziwiam stoicki spokój Meliany z jej wybrankiem :kwiat_lotosu: , trochę ją też rozumiem :wink:

Aragonte - Pon 26 Wrz, 2022 22:40

Meliana miała trochę ze świętej jako Majarka, tak że no... :-P

David prosi o głosowanie :mrgreen:
https://www.youtube.com/p...VD98pfsRo63E2my

BeeMeR - Pon 26 Wrz, 2022 23:06

Zagłosowałam (na Dzieci Hurina - w końcu to ma być Tolkien a nie tolkienoniepodobne twory :P )
Aragonte - Pon 26 Wrz, 2022 23:13

Ja na Second Age Lore :mrgreen:
BeeMeR - Pon 26 Wrz, 2022 23:14

Aragonte napisał/a:
Second Age Lore
temu też nie odmówię :banan:
Aragonte - Pon 26 Wrz, 2022 23:25

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Second Age Lore
temu też nie odmówię :banan:

Ja tam żadnemu filmowi Davida nie odmówię, bo bardzo lubię go słuchać :-D ale uznałam, że najbardziej na czasie byłoby omówienie Drugiej Ery, żeby pokazać jej niewykorzystany potencjał :-P ale bez wałkowania treści RoP, co robi mnóstwo innych youtuberów.

BeeMeR - Czw 29 Wrz, 2022 17:10

- Poczytaj nam Pierścień Władcy!
BeeMeR - Czw 13 Paź, 2022 13:03

Aragonte - Czw 13 Paź, 2022 14:10

BeeMeR napisał/a:
- Poczytaj nam Pierścień Władcy!

:lol:
A dokąd dotarliście z czytaniem?

BeeMeR - Czw 13 Paź, 2022 14:31

Jesteśmy na skraju Fangornu, hobbity wewnątrz a trójka biegaczy plus tajemniczy staruszek w bieli na zewnątrz :wink:
Na razie wstrzymaliśmy czytanie bo szkoła, a wieczorami ukochana Ronja na abc po której Anusia już nie ma siły słuchać a czytać bez siebie nie pozwala :wink:
Wrócimy :wink:
Zdjęcie wrzuciłam żeby pokazać dzieciom na większym ekranie, Ania poznała wszystkich, acz nie była ostatecznie pewna czy nie zamienić Gandalfa i Aragorna :wink: