Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"
BeeMeR - Nie 04 Wrz, 2022 19:58
Mamy za sobą filmową Morię - ogromnie się dzieciom podobała
Balrog szczególnie, to oczywiste, ale i most i mitril, i nawet troll, który "jest tak brzydki, że aż piękny" jak to powiedział Adam
Admete - Nie 04 Wrz, 2022 20:18
| BeeMeR napisał/a: | | "jest tak brzydki, że aż piękny" |
No proszę - poetycko
BeeMeR - Nie 04 Wrz, 2022 21:27
Skończyliśmy - podobało się
Walki z orkami pod koniec Anusia wolała nie oglądać tylko się wtuliła we mnie (bardzo mądrze), a śmierć Boromira oglądała przez wyciągniętą rozcapierzoną dłoń ale ogólnie bardzo jej się podobało, zastrzeżenie ma jedno: że za mało Oka Saurona
Ach, no i że Bilbo jest ładniejszy od Froda to chyba pisałam
BeeMeR - Pon 05 Wrz, 2022 14:18
Pierwsze co Ania powiedziała wróciwszy ze szkoły to że chce oglądać drugą część Władcy - Adam chce najpierw przeczytać, każdemu według potrzeb
Obejrzałyśmynpół godzinki.
- Jak Gandalf może jechać na ogniu?
- to nie jest człowiek, widać może...
- jak nie-człowiek może jechać na ogniu? (Balrog)
Ja się nie czepiam, że nie wiem jak Gollum wszedł do Morii skoro potwór z jeziora zniszczył drzwi, i jak wyszedł skoro drużyna zniszczyła most...
BeeMeR - Śro 07 Wrz, 2022 21:25
Ania: Mamo, musimy porozmawiać. W filmie nie było Toma Bombadila, bijącego drzewa ani czegoś tam jeszcze (wypadło mi z głowy co wymieniła). Dlaczego?
Admete - Śro 07 Wrz, 2022 22:03
No o się zaczyna. Rośnie czepliwa fanka Tolkiena 😉 Potem Amazon się na nią obrazi 😉
BeeMeR - Śro 07 Wrz, 2022 22:08
Albo ona na Amazona
Czepiała się już przy Hobbicie - a może tylko słucha uważanie i kombinuje
Admete - Wto 13 Wrz, 2022 18:18
Mam w końcu książkę Johna Gartha - J.R.R. Tolkien i jego światy. Jak pięknie wydana. Tolkien i I wojna też jest.
BeeMeR - Wto 13 Wrz, 2022 21:05
Ania: Mamo, czy Sauron, jak był jeszcze dobry to chciał się żenić? To czemu zrobił obrączkę, a nie pierścień?
annmichelle - Wto 13 Wrz, 2022 22:08
So true!
P.S. Przy okazji - przypadkowo moja obrączka wygląda jak pierścień z WP.
Fakt, nigdy jej do ognia nie włożyłam. Kto wie, czy nie ukazałyby mi się napisy.
Aragonte - Czw 22 Wrz, 2022 14:49
Annmichelle, skoro nie włożyłaś obrączki do ognia, to nigdy nie wiadomo
David z kanału Tolkien Untangled przypomniał, że dziś jest Dzień Hobbita Z tej okazji jest nowy filmik - o reahabilitacji Lobelii Sackville Baggins:
https://www.youtube.com/watch?v=onH21LsdHx8
BeeMeR - Czw 22 Wrz, 2022 19:48
On już kiedyś o odkupieniu win przez Lobelię mówił, cudownie broni Isildura wobec filmowego wizerunku oraz Eowinę też
Wysłuchałam już większość jego podcastów jak audiobooków, najcenniejsze dla mnie jest nie tyle opowiedzenie tej czy innej historii ale zebranie i uporządkowanie wiadomości z różnych źródeł, których sama nie tknęłam - kilka wersji o Berenie i Luthien, listy, mniej znane książki - a wszystko to z miłością i pasją - zachwyconam
Aragonte - Czw 22 Wrz, 2022 19:57
Też zachwyconam
Skomentowałam dzisiejszy filmik i dostałam serduszko od Davida On wszystkim komentującym rozdaje serduszka
BeeMeR - Pią 23 Wrz, 2022 23:03
Jeszcze uwielbiam lingwistyczne rozkminy imion, nazw własnych, odniesienia od języków narodów ościennych, dawnego słownictwa
Skończyłam dziś historię Berena i Luthien - nie ma w Silmarillionie wiele postaci kobiecych, ale Luthien jest wspaniała, prawdziwy badass
Wie czego/kogo chce i nie waha się iść za swoim mężczyzną, a nie tylko czekać aż wykona on swoje zadanie i po nią wróci (jak w dużej mierze Arwena )
Aragonte - Pon 26 Wrz, 2022 13:05
Uwielbiam Luthien
I niezmiennie uwielbiam Finroda Felagunda
BeeMeR - Pon 26 Wrz, 2022 13:58
Ja też
I podziwiam stoicki spokój Meliany z jej wybrankiem , trochę ją też rozumiem
Aragonte - Pon 26 Wrz, 2022 22:40
Meliana miała trochę ze świętej jako Majarka, tak że no...
David prosi o głosowanie
https://www.youtube.com/p...VD98pfsRo63E2my
BeeMeR - Pon 26 Wrz, 2022 23:06
Zagłosowałam (na Dzieci Hurina - w końcu to ma być Tolkien a nie tolkienoniepodobne twory )
Aragonte - Pon 26 Wrz, 2022 23:13
Ja na Second Age Lore
BeeMeR - Pon 26 Wrz, 2022 23:14
| Aragonte napisał/a: | | Second Age Lore | temu też nie odmówię
Aragonte - Pon 26 Wrz, 2022 23:25
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Second Age Lore | temu też nie odmówię |
Ja tam żadnemu filmowi Davida nie odmówię, bo bardzo lubię go słuchać ale uznałam, że najbardziej na czasie byłoby omówienie Drugiej Ery, żeby pokazać jej niewykorzystany potencjał ale bez wałkowania treści RoP, co robi mnóstwo innych youtuberów.
BeeMeR - Czw 29 Wrz, 2022 17:10
- Poczytaj nam Pierścień Władcy!
BeeMeR - Czw 13 Paź, 2022 13:03
Aragonte - Czw 13 Paź, 2022 14:10
| BeeMeR napisał/a: | | - Poczytaj nam Pierścień Władcy! |
A dokąd dotarliście z czytaniem?
BeeMeR - Czw 13 Paź, 2022 14:31
Jesteśmy na skraju Fangornu, hobbity wewnątrz a trójka biegaczy plus tajemniczy staruszek w bieli na zewnątrz
Na razie wstrzymaliśmy czytanie bo szkoła, a wieczorami ukochana Ronja na abc po której Anusia już nie ma siły słuchać a czytać bez siebie nie pozwala
Wrócimy
Zdjęcie wrzuciłam żeby pokazać dzieciom na większym ekranie, Ania poznała wszystkich, acz nie była ostatecznie pewna czy nie zamienić Gandalfa i Aragorna
|
|
|