To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

BeeMeR - Sob 02 Lip, 2022 10:07

Ja obudziłam się przed 6 więc rankiem odbijałam zakładniczkę z księżniczką - jaki to jest cudowny absurd :lol: , ale bardzo ładnie, filmowo kręcony :mrgreen:
Teraz będzie dłuższa lakornowa przerwa jak wyjedziemy :wink:

Loana - Pon 04 Lip, 2022 11:47

Admete napisał/a:
Obejrzałam odcinki Jinxed at first z tego tygodnia - nadal dobrze się bawię i zastanawiam się czy Loana uznałaby parę za słodką - jest taka opcja ;)

Jest szansa, że główni będą słodcy? Uuuu, to byłoby fajnie! :) Więcej słodkich par! Popatrzyłam na trailer, gra tam smutny kuzyn z Mr Queen i aktorka, której nie znam, w farbowanych rudych włosach. Wygląda to całkiem ładnie :) Ale chyba poczekam, aż zakończą, nie chcę się znowu zaangażować emocjonalnie i wkurzać na głupie decyzje potem -_-

Admete napisał/a:
Obejrzałam pierwszy odcinek Attorney Woo i Park Eun Be jest w dramie jak zwykle świetna, tutaj śliczna i oryginalna, a także genialna ;) Cóż w prawdziwym życiu autystycy niezbyt często bywają genialni, ale niech im będzie, to wszak fikcja. Bardzo lubię też aktora, który tam gra, ogólnie obsada dobra i wyrównana.

Właśnie aktora nigdzie nie widziałam, ale liczę, że to dobry aktor i będzie pasował do Park Eun Bin. Czekam jednak na emisję polską, bo za dużo tam prawniczego języka, którego nie znam.

Obejrzałam sobie powtórkowo odcinki 1-4 "Alchemy of Souls" - już z trochę mniejszym przewijaniem rozmów, chociaż dalej z przewijaniem walk. No i wczoraj obejrzałam też 5 i 6 odcinek. Muszę przyznać, że główny to dobry aktor, przyzwyczaiłam się do niego i zaczyna mi się podobać :) Ma świetną mimikę. Do głównej też zaczynam się przekonywać, tzn to dobra aktorka, widzę ją już jako grana przez nią postać, po prostu nie do końca polubiłam tą bohaterkę, jeszcze się do niej przekonuję :) Zaskakująco coraz bardziej podoba mi się postać grana przez blondyna - to ma być taki humorystyczny bohater, ale fajny jest :P I książę "koronny" okazuje się mieć jakąś inną rolę niż tylko zadufany dupek :P
Ciągle jeszcze nie do konca rozumiem o co chodziło złym, tzn czemu wykonują takie, a nie inne ruchy i w ogóle po co to robią. Ale ogólnie coraz więcej założeń tego świata przedstawionego pokazują, coraz więcej warstw odkrywają - robi się ciekawie.
Chciałam tez powiedzieć, że podoba mi się brokatowy makijaż pań oraz ich piękny manicure :)

Admete - Pon 04 Lip, 2022 12:19

Loana napisał/a:
Jest szansa, że główni będą słodcy? Uuuu, to byłoby fajnie!

Zasadniczo to są słodcy, pani zakochuje się w panu od razu, on niby z oporami, ale za to na całego i już się całowali ;) Dramatozy będą na pewno, ale myślę, że dobrze się skończy.

Z drugim sezonem wraca drama The Good Detective - premiera 30 lipca. Poza tym Cho Seung Woo zagra w nowej dramie i tym razem może będzie oglądalna ;) Oby.

A tak przy okazji. Nie wiecie, co stało się z Rozważną? Nie przychodzi na Forum. Nie ogląda też pewnie dram.

Loana - Pon 04 Lip, 2022 12:24

Admete napisał/a:
A tak przy okazji. Nie wiecie, co stało się z Rozważną? Nie przychodzi na Forum. Nie ogląda też pewnie dram.

Racja, dawno się nie odzywała. Nie wiem, co się z nia dzieje. Chyba jej nie mam na fejsie, a ja głównie tam funkcjonuję.

Aragonte - Pon 04 Lip, 2022 13:18

Rozważna czasem bywa poza netem, może teraz też tak jest?
BeeMeR - Wto 05 Lip, 2022 08:49

Cytat:
Więcej słodkich par!
jaki jest wyznacznik Twoich słodkich par, że tak zapytam z ciekawości?
Nie kłócą się, rozmawiają, zakochują szybko?
Ja jestem na bezdramowiu, niby wifi jest, ale słabiutkie, sposobności nie bardzo, a wieczorem padam, pewnie przez upały.

Loana - Wto 05 Lip, 2022 12:02

BeeMeR napisał/a:
Cytat:
Więcej słodkich par!
jaki jest wyznacznik Twoich słodkich par, że tak zapytam z ciekawości?
Nie kłócą się, rozmawiają, zakochują szybko?

No jak to u mnie to jak zwykle bardzo subiektywne :P Jak mi podpasują :P
Na pewno wizualnie muszą mi się podobać, ale to większość osób mi się podoba, więc to nie problem. Muszą się dogadywać, bo jednak komunikacja to ważna sprawa. Muszą się lubić dotykać - czyli ta tak zwana chemia powinna być odczuwalna :) Co do kłócenia się - nie no, chyba nie ma par, które się w ogóle nie kłócą, ale powinni kłócić się jak dorośli, nie jak dzieci, czyli rozwiazywać problemy szybko i skutecznie (hehe, to w realu jest prawie niemożliwe chyba ;) ). Muszą się szanować i być dla siebie ważni. Ale jak się też chwilę zastanowię, to też zależy od tego, jak twórcy przedstawią daną parę i ile im dadzą "czasu antenowego". Bo sporo par, które określiłabym jako "słodkie" nie od początku spełnia moje założenia, ale ich związek jest pokazany w ten sposób, że lubię go oglądać, tzn te sceny pomiędzy nimi, bo są właśnie miłe i słodkie :P
Tak się w sumie zastanowiłam, że jest jedna rzecz, przez którą mi średnio pasuje większość amerykańskich komedii romantycznych (teoretycznie to mój ulubiony gatunek, ale teoretycznie), a co za tym idzie w dramach też mi ten motyw przeszkadza - nie przepadam, jak wyznawanie uczuć oraz ogólnie kłótnie są publiczne. Jako przykład podam film "Ja cię kocham, a ty śpisz" (bo wszyscy go znają i kiedyś to była moja ulubiona komedia romantyczna :P ale dorosłam i jednak za dużo rzeczy mi tam nie pasuje) - główna bohaterka "ogarnia się" dopiero przy ołtarzu i wtedy wyznaje uczucie nie facetowi, z którym ma wziąć ślub -_- raz, że nie podoba mi się takie nieposzanowanie czasu i kasy włożonej w przygotowania, dwa, że właśnie robi to publicznie. To ma chyba być romantyczne, ale dla mnie z czasem zrobiło się po prostu nieprzyjemne - to takie postawienie drugiej osoby na świeczniku i w naprawdę nieciekawej sytuacji, jeśli ta osoba nie czuje tak jak myśli wyznający. Ten motyw, razem z motywem "rzucam cię dla twojego dobra, ale nic ci nie powiem, bo nie" to chyba najgorsze zachowania, które skutecznie potrafią mi zepsuć całą historię -_- Dlatego doceniam te filmy amerykańskie, w których nie sięgnęli do tego :P i w dramach mam to samo, dlatego w ostatnim odcinku Kiss Sixth Sense (dalej go nie obejrzałam, ale doczytałam) wkurza mnie, że para się ciągle kłóci publicznie, gdzie wcześniej się ukrywali ze swoim związkiem, co było o wiele bardziej logiczniejsze, w końcu byli pracoholikami -_-

BeeMeR - Wto 05 Lip, 2022 12:23

Tak, to bez dwóch zdań subiektywne :lol:
Też nie lubię wyznań/oświadczyn/eventów publicznych, nawet te we dwoje nie zawsze mi pasują (czasem świeczek jest za dużo i od czapy, nie do ogarnięcia przez jednego przygotowującego, zwłaszcza jeśli prowadzi wybrankę skądeś i mam uwierzyć, że świeczki same się tak paliły bądź ile :roll:

Admete - Wto 05 Lip, 2022 13:54

Tylko "Ja cię kocham, a ty spisz" opiera się nie do końca na samym romansie - to jest o samotnej dziewczynie, która znajduje rodzinę. I ja ten film kocham niezmiennie od lat. Ceremonia jest w szpitalu i nic nie kosztowała, a lepiej, żeby nie oszukiwała siebie i pana, który nawet jej nie zna. To jest zresztą także - jak wskazuje nazwa - komedia, więc pewne rzeczy mogą być umowne, jak to w komedii.
BeeMeR - Wto 05 Lip, 2022 14:17

Ja to też traktuję jako film przede wszystkim o znalezieniu rodziny, i to takiej, w której nic się nie ukryje, więc tu mi nie przeszkadza rozwiązywanie spraw osobistych na forum publicznym. Film lubię od lat :serce:
Loana - Wto 05 Lip, 2022 14:39

Nie no, ja dalej lubię ten film, tylko to już nie jest moja ulubiona komedia romantyczna. Właśnie bardziej go oglądam dla interakcji rodzinnych, a nie dla romansu. I pewnie, że lepiej, żeby się nie hajtała z gościem, którego kochała tylko za wygląd, bo go nie znała osobiście - samego faktu, że się zdecydowała nie hajtać nie neguję, tylko po prostu nie przepadam na starość za tym motywem, że ogarnięcie przychodzi w ostatniej chwili i musi być zrobione publicznie. Inna komedia z Sandrą Bullock też miała ten motyw, stąd może mi się ta Sandra zapamiętała, że jest super aktorką, tylko te komedie romantyczne z nią mają takie rozwiązania niezbyt przeze mnie lubiane :P
Co mi przypomniało, jak napisałam o tej Sandrze, że bardzo podobał mi się z nią film "Dom nad jeziorem", który jest remakiem albo japońskiego albo koreańskiego filmu. Któraś może widziała oryginał? Wiecie, gdzie można obejrzeć?

Admete - Wto 05 Lip, 2022 15:15

Siworae - jest smutniejszy.
BeeMeR - Wto 05 Lip, 2022 15:48

Ja kojarzę Il Mare - https://mydramalist.com/508-il-mare
Podobał mi się bardziej niż ten z Sandrą, gdzieś go powinnam mieć.

Admete - Wto 05 Lip, 2022 15:52

To ten sam film:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Il_Mare

Trzykrotka - Wto 05 Lip, 2022 16:34

Il Mare jest lepszy niż Dom nad Jeziorem imho, tylko to nie jest żadna komedia romantyczna. To film o samotności i niemożności odnalezienia się w świecie, stąd to rozmijanie się w czasie. Przepiękny, smutny film, choć chyba :mysle: dobrze się kończy.
Ja też na wakacjach ze słabym netem :kwiatek:

Loana - Śro 06 Lip, 2022 12:20

Następna aktorka się hajta, ta po 10 latach randkowania - to miłe, że tyle lat z jednym facetem jest :)
https://mydramalist.com/article/hwang-bo-ra-announces-marriage-to-ha-jung-woo-s-brother
Znam ją tylko z drugoplanowych ról, najpierw w "What's wrong with secretary Kim", a teraz z "Kiss Sixth Sense", ale muszę przyznać, że ma bardzo charakterystyczną twarz i sposób gry - nigdy mi się z nikim nie pomyliła i od razu ją zapamiętałam :P Ona chyba w ogóle głównie gra drugoplanowe role, jak teraz spojrzałam na listę gdzie występowała.

Caitriona - Śro 06 Lip, 2022 17:57

Loana napisał/a:
nigdy mi się z nikim nie pomyliła i od razu ją zapamiętałam

Gra chrakterystyczne i czasem przerysowane role, ale ja ją lubię, gratulacje dla pani :) :)

Skończyłam mini dramę The Boy Next Door, komedia, odcinki po ok 10 minut, przyznam że momentami się uśmiałam, ale nie jest dla wszystkich. Leci po wszystkich stereotypowych scenach, zdarzeniach z dram romantycznych, tylko że w wykonaniu dwóch chłopaków ;)

Oglądam sobie nadal AoS i nadal bardzo mi się podoba, trzyma poziom. Główna para, miodzio. Bardzo lubię głos głównej bohaterki.

Co do dwóch ostatnich odcinków KSS, faktycznie są lekko oderwane od całości, są słabsze po prostu. Ale i tak całość oceniam całkiem wysoko :)

Loana - Czw 07 Lip, 2022 08:39

Caitriona napisał/a:
Skończyłam mini dramę The Boy Next Door, komedia, odcinki po ok 10 minut, przyznam że momentami się uśmiałam, ale nie jest dla wszystkich. Leci po wszystkich stereotypowych scenach, zdarzeniach z dram romantycznych, tylko że w wykonaniu dwóch chłopaków ;)

Krótka drama to zaleta, bo można szybko skończyć :P Ja ciągle próbuję tego "The King Eternal Monarch" obejrzeć, po pół odcinka na raz i już kończę dwunasty, ale naprawdę mało co rozumiem z akcji, nie wiem, którą postać z którego świata oglądam i troszku się męczę. Ale muszę przyznać, że polubiłam głos Lee MinHo, no już na plus dla tej dramy ;)

Caitriona napisał/a:
Oglądam sobie nadal AoS i nadal bardzo mi się podoba, trzyma poziom. Główna para, miodzio. Bardzo lubię głos głównej bohaterki.

A mi się coraz bardziej podoba główny aktor. Tzn ma taką nietypową urodę, bo nie jest taki słodki jak idol-ściana, ale bardzo podoba mi się jego mimika, jest taka rozbudowana. Co do głównej bohaterki to całkowicie oddaję rację dziewczynom, które mówiły, że to dobra aktorka - to dobra aktorka :) Fajna ta główna para w tej dramie. Jeszcze jak lepiej poznamy postacie to pewnie będzie lepsza, bo na razie mam trochę zgrzyt, że główna bohaterka ma duszę genialnej maniakalnej zabójczyni :P
Wizualnie ta drama trzyma bardzo wysoki poziom, podobają mi się te sekwencje czarów :)

Caitriona napisał/a:
Co do dwóch ostatnich odcinków KSS, faktycznie są lekko oderwane od całości, są słabsze po prostu. Ale i tak całość oceniam całkiem wysoko :)

O, skończyłaś? :) To ja też skończę w weekend jak będę miała w końcu okazję :) Powoli się nastawiam, że nie ma rzeczy idealnych, a ta drama miała tyle wspaniałych momentów, do których lubię wracać, że i tak ją będę kochała :)

Admete - Czw 07 Lip, 2022 08:53

Mnie się nie chce Kiss kończyć. Nie mam też za bardzo ochoty na nowe dramy. Czekam na jakiś kryminał albo sensację. Na razie mam Star Wars na Disney i to mi wystarczy 😄 Nadal pozostaję przy Doctor Lawyer i może przy Jinxed.
BeeMeR - Czw 07 Lip, 2022 09:10

Ja w okolicach mojego łóżka mam kiepski internet, na dobranoc oglądam letni, śliczny, abstrakcyjny lakorn :mrgreen:
Opowiem po powrocie :wink:

Loana - Czw 07 Lip, 2022 09:18

Admete napisał/a:
Czekam na jakiś kryminał albo sensację. Na razie mam Star Wars na Disney i to mi wystarczy 😄 Nadal pozostaję przy Doctor Lawyer i może przy Jinxed.

https://mydramalist.com/716307-adamas coś takiego mi się ostatnio pokazało, jak patrzyłam na prace aktorki z KissSixthSense. Może to będzie coś dla Ciebie, bo ma być tajemnica. I główny aktor chyba jest z tych dobrych - jeszcze go nigdzie nie widziałam, ale kojarzę, że dobrze gra :)
Ja czekam na 12.07., bo chcę już zacząć oglądać Niezwykłą Prawniczkę Woo :)

Admete - Czw 07 Lip, 2022 12:34

Mam niby w planach tę dramę, ale czas pokaże czy o obejrzę. Stwierdziłam jednak, że Jinxed mi się znudziło.
Caitriona - Czw 07 Lip, 2022 20:55

Loana napisał/a:
A mi się coraz bardziej podoba główny aktor. Tzn ma taką nietypową urodę, bo nie jest taki słodki jak idol-ściana, ale bardzo podoba mi się jego mimika, jest taka rozbudowana

Tak, zgadzam się. Ma coś ciekawego w swojej urodzie, dobrze mi się na niego patrzy ;) ale przede wszystkim dobrze gra. Mam wrażenie, że gdzieś mi już mignął (poza KSS), ale nie mogę sobie przypomnieć. Główną aktorkę oglądam po raz pierwszy i wrażenia są pozytywne.

KSS skończyłam, bo na chwilę obecną właściwie nic innego nie oglądam, no i byłam ciekawa, bo ta drama podobała mi się właściwie od początku.

Loana - Pon 11 Lip, 2022 10:31

Nooo, muszę to jednak przyznać siostrom Hong, że potrafią napisać wciągającą historię. Tylko serio mam nadzieję, że jej nie skopią na koniec, bo boję się, że bez angstu i poświęceń nie da się tego skończyć :(
W weekend pojawiły się odcinki 7 i 8 "Alchemy of Souls", ale zabrałam się za nie dopiero wczoraj w nocy, bo nie miałam wcześniej kiedy. I oglądałam do 2 -_- Bo tak mnie wciągnęły, że musiałam dokończyć. Naprawdę ta historia jest dobrze napisana i całkiem zabawna momentami :)
Jak już wrzucą na Netflixa to obejrzę sobie na jakimś większym ekranie, bo strona wizualna jest boska, kolory są przepiękne i nasycone, kadry malownicze, a sekwencje czarów zachwycające, zwłaszcza te wodne.

Pojutrze wrzucają też "Niezwykłą prawniczkę Woo" - już się nie mogę doczekać :)

Admete - Pon 11 Lip, 2022 19:41

Cieszę się, że ci się podoba :) U mnie ostra faza na Star Wars, z którą na razie nic nie wygra.