To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Trzykrotka - Pon 27 Sty, 2020 15:22

Szafran napisał/a:

A to znasz?
https://www.wydawnictwodw..._odleglych.html

A właśnie, dzięki za przypomnienie :kwiatek:
Mam jeszcze wielką ochotę na Złoty atlas. Najwieksze wyprawy, odkrycia i poszukiwania i Atlas nieba. Najwspanialsze mapy, mity i odkrycia we wszechświecie.

Admete - Pon 27 Sty, 2020 20:57

Skończyłam drugą część Trylogii Zimowej Nocy - Dziewczyna z wieży. Martwiłam się bardzo o Wasię, ale że ma być jeszcze część trzecia, to czekam teraz na dalsze losy samej Wasi, jej rodziny i Morozki, demona zimy. Całkiem już przegoniliśmy magię, zimy nie ma...
Trzykrotka - Wto 28 Sty, 2020 12:31

Jak to się dobrze czyta :serce: Jestem już po połowie Niedźwiedzia i słowika i nie mogę się momentami od książki oderwać. Bardzo podoba mi się postać Wasi, cały świat przedstawiony i walka starego z nowym, co dosłownie oznacza starcie chrześcijaństwa z pogaństwem, ale tak naprawdę jest czymś więcej. Wasia i jej macocha Anna są jak dwie strony tej samej monety. Ta sama krew, te same moce (widzenia "diabłów") i dwa różne podejścia: strach, wyparcie, zamknięcie się u Anny i rozmowa, otwarcie się, uczenie się u Wasi. To całkiem jak teraz z nami, kiedy świat tak bardzo zmienia się na naszych oczach. Jedni okopują się i budują mury, drudzy próbują oswoić nową rzeczywistość.
Pisarka ma bardzo piękny język, ale bez nadmiernej ozdobności - dawno poza Indusami czegoś takiego nie czytałam. Bardzo się cieszę, że mam jeszcze dwie i pół części przed sobą.

Admete - Wto 28 Sty, 2020 14:07

Trzykrotka napisał/a:
Pisarka ma bardzo piękny język, ale bez nadmiernej ozdobności

Zgadzam się. A ta walka jest też na poziomie tego, co kobiety mogą, a czego nie. Nie mogę się doczekać trzeciej części.

Trzykrotka - Nie 02 Lut, 2020 20:36

Łyknęłam prawie za jednym razem Dziewczynę z wieży. Ależ mi się ten cykl podoba. Autorka kapitalnie operuje rosyjskim folklorem i całą tą baśniową otoczką. Aż mi się zachciało poczytać jakieś rosyjskie baśnie o kniaziach, żar-ptaku, koscieju... I ma bardzo dobry styl, bogate słownictwo, czego Amerykanom często brakuje. Mam wrażenie jakbym zeszła z karuzeli. Już czekam na trzeci tom.
Agn - Nie 02 Lut, 2020 20:40

Kurcze tak was czytam, ze sama mam ogromna chec na te ksiazki. Zwlaszcza ze zaraz wyjdzie tom 3.
Admete - Nie 02 Lut, 2020 21:44

Autorka studiowała rosyjski i przez rok mieszkała w Rosji.
Trzykrotka - Nie 02 Lut, 2020 21:50

Nie krępuj się Agn, czytaj :kwiatek:
Admete - Nie 02 Lut, 2020 21:51

Czytaj, czytaj. Czysta przyjemność.
Agn - Nie 02 Lut, 2020 21:58

Nie zamierzam się krępować. Dobrej fantastyce / baśniordzennej literaturze nie powiem nie. Zwłaszcza po tylu pochlebnych wrażeniach osób, których zdanie cenię. :)
Szafran - Nie 02 Lut, 2020 22:03

A jaka autorka i jaki cykl?

Potrzebuję mądrego fantastycznego "czytadła" autobusowego:).

Admete - Nie 02 Lut, 2020 22:16

To jest fantasy młodzieżowe - Trylogia Zimowej Nocy - Katherine Arden. Niedźwiedź i słowk, Dziewczyna z wieży. Trzecia ma u nas premierę w lutym.
Agn - Nie 02 Lut, 2020 22:40

Własnie.
Książki nie są grubaśne, więc w autobusie się dobrze je nosi. :) A zachęta taka, że aż zacieram łapki na samą myśl.
W każdym razie zrobiłam na nie zamówienie do księgarni, bo jak znam życie po lekturze będę tę serię reklamować każdemu, kto zechce tego słuchać. :P Tak miałam z Bardugo i z Sandersonem (cały czas to zresztą robię). ;)

Tymczasem na allegro kupiłam "Służące" K. Stockett. Już to kiedyś czytałam, ale czuję potrzebę niejednej powtórki. Książka co prawda jest pouszkadzana i ma ślady użytkowania, ale ogólnie jest cała i była za 10 zł, żal było nie kupić. :zawstydzona2: Rozumiecie to, prawdaaaa?

Admete - Pon 03 Lut, 2020 09:43

Rozumiemy :)
Agn - Śro 05 Lut, 2020 11:56

W bibliotece mieli te ksiazki!!! Zabieram tom 1 do autobusu. :)
Admete - Pią 07 Lut, 2020 18:27

Miałam ochotę na kryminał i z przyjemnością przeczytałam jeden z serii, której bohaterem jest David Hunter, antropolog sądowy. Simon Beckett - Niespokojni zmarli. To piąta część z serii, czytałam kiedyś dwie pierwsze, ale nie trzeba znać wszystkich, bo każda zawiera osobną historię. Nie ma to jak porządny kryminał. Przez weekend pewnie zdążę jeszcze przeczytać szósty tom :)
Trzykrotka - Pią 07 Lut, 2020 22:49

Piąty jest lepszy moim zdaniem, może przez scenerię, w jakiej się rozgrywa. Przeczytałam oba te tomy w okolicach świąt, z wielką przyjemnością. W ogóle to bardzo udana seria, jeśli tylko ktoś jest w stanie znieść opowieści o detalach rozkładu zwłok. Antropologia sądowa to nie żarty :wink:
Admete - Sob 08 Lut, 2020 01:23

Mnie się na razie podoba klimat tego upiornego szpitala z części 6. W opisach tych wszystkich grobli, strumieni i czego tam jeszcze trochę się gubiłam. Tu jest bardziej policyjnie :wink:
Trzykrotka - Sob 08 Lut, 2020 09:37

Policyjne owszem :wink: Tak czy inaczej, nabrałam ochoty na powrót do poprzednich tomów.
Admete - Sob 08 Lut, 2020 10:00

Poza tym ten cały wątek z Rachel mi przeszkadzał, teraz ją autor wyekspediował do pracy w Grecji i jest lepiej :lol: Jak sobie bohater wzdycha, że samotny, to omijam i lecę z akcją ;)
Trzykrotka - Nie 09 Lut, 2020 14:30

Uch! Ja nie lubię tak czytać z omijaniem, najwyżej opisy przyrody omijam, więc to ciągłe jojczenie na samotność i klaustrofobiczna atmosfera szpitala mnie męczyły. Ale nie narzekam, obie powieści mi się podobały.
Admete - Nie 09 Lut, 2020 14:47

Mnie tam jojczenie do niczego niepotrzebne, podążam za akcją :-D
Trzykrotka - Wto 11 Lut, 2020 15:46

Zima czarownicy jest już w sprzedaży :banan:
Admete - Wto 11 Lut, 2020 15:51

To muszę sobie zamówić całość.
Agn - Wto 11 Lut, 2020 16:37

Ja chyba nie mam nastroju na te historie, bo mi nie weszla. Za to wreszcie wzielam sie za "Korzenie" Alexa Haleya, bo juz czekaly 2 lub 3 miesiace na swoj moment. I to z kolei weszlo mi znakomicie. Pewnie dlatego lazila za mna powtorka "Sluzacych" - ewidentnie potrzebuje teraz dramatu i wzruszen.