To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Admete - Pią 01 Lip, 2022 12:36

Loana napisał/a:
bo miał ładny wątek lesbijkami

Czyli ominę, jeśli się da - normalnie mam zawsze na odwrót, jak ładują to wszędzie, to unikam jak ognia. To już normalnych historii nie ma. Niedługo ich znienawidzę :lol:

W każdym razie spróbuję obejrzeć dramę.

Loana - Pią 01 Lip, 2022 12:49

Admete napisał/a:
Loana napisał/a:
bo miał ładny wątek lesbijkami

Czyli ominę, jeśli się da - normalnie mam zawsze na odwrót, jak ładują to wszędzie, to unikam jak ognia. To już normalnych historii nie ma. Niedługo ich znienawidzę

To jest wątek poboczny, każdy odcinek to jest jakby jedna sprawa w sądzie i to była akurat sprawa, gdzie się takie postacie pojawiły. Tzn tak z opisów na to wygląda, bo jeszcze nie oglądałam i nie mogę potwierdzić w 100% :)
Nie wiem, czy żartujesz, ale jeśli nie, to trochę przesadzasz, to jest normalna historia. Nie ładują tych osób wszędzie, tylko te osoby się po prostu pojawiają :) Tutaj jest ładny komentarz w 02:06 minucie https://www.youtube.com/watch?v=9oLinS5LfQs

Trzykrotka - Pią 01 Lip, 2022 13:07

Ten filmik akurat jest dość protekcjonalny i niekoniecznie mi się podoba. Wolałabym, żeby nie było przegięć w żadna stronę. To, że kiedyś ukrywano temat LGTB w mediach nie usprawiedliwia pchania go teraz wszędzie, jak to się dzieje na NF. A "pan przebrany za panią" nie zawsze jest brzydki - u Almodovara są przeważnie ładni - prócz tych przypadków, kiedy jest brzydki, jak Andrzej Seweryn w Królowej.
Sorry, nie mam aż tak :obrzydzenie: jak Admete, ale stara jestem i mogę powiedzieć co myślę bez oglądania się na poprawność polityczną :kwiatek:

Admete - Pią 01 Lip, 2022 13:11

Nie żartuję. Nie oglądam niczego z LGBT, bo mnie odrzuca i mierzi. Już człowiek lodówki nie może otworzyć, bo tam LGBT :roll: Już jestem za stara, żeby się zmieniać. Nie jestem w stanie się przejąć historią dwóch panów czy pań. Precz z LGBT ;) To znaczy niech sobie żyją, ja im źle nie życzę, ale nie mam ochoty ciągle się na nich natykać. Ostatecznie są w mniejszości i nigdy nie będą mainstreamem. Mogą mieć osobne książki, filmy czy seriale, w którym nie będzie ani jednej osoby hetero, a dzieci będą z próbówki :lol:

Poza tym mam zawsze odwrotnie - to znaczy jak ich pchają na przód, to ja ich nie lubię ;) Będe jak Rowling, powiem swoje ;)

Ciekawa sprawa, ale z mojego pokolenia nie znam ani jednej osoby LGBT, ani jednej. To dopiero modne stało się niedawno ;)

Loana - Pią 01 Lip, 2022 13:35

Admete napisał/a:
Ciekawa sprawa, ale z mojego pokolenia nie znam ani jednej osoby LGBT, ani jednej. To dopiero modne stało się niedawno ;)

No widzisz. Może to takie miejsce, w którym mieszkasz, że takich osób "nie ma", bo ja znam z kilkadziesiąt. ...

Tak czy siak nie sądzę, żeby się ten wątek pojawiał w dalszych odcinkach "Exctraordinary Attorney Woo", bo to jest serial o osobie w spektrum autyzmu i to już jest jak na niego nietypowe :) Ale sam serial zbiera dużo pozytywnych ocen, więc mam nadzieję, że do końca zostanie taki dobry :)

BeeMeR - Pią 01 Lip, 2022 13:49

U mnie romanse homo nie wchodzą w grę - żadnych całujących się chłopaków ani dziewczyn na pierwszym planie :confused3:
Ale na drugim, trzecim planie ok - chyba, że ktoś jest hałaśliwy, a tak bywa, ale wtedy mam problem przede wszystkim z hałasem i manieryzmami na pokaz, a nie orientacją. :mysle:

Admete - Pią 01 Lip, 2022 13:53

W każdym bądź razie, na jestem aktualnie negatywnie nastawiona do takich wątków w filmach, serialach i książkach. Jeśli mogę, to unikam.
Trzykrotka - Pią 01 Lip, 2022 13:54

No dokładnie. Tutaj trzeba rozdzielić rozmowę o sztuce od rozmowy o życiu. Loana ma na myśli to drugie, Admete pierwsze :kwiatek:
Loana - Pią 01 Lip, 2022 14:06

Admete napisał/a:
W każdym bądź razie, na jestem aktualnie negatywnie nastawiona do takich wątków w filmach, serialach i książkach. Jeśli mogę, to unikam.

...
Skomentowałam tylko to, że wg mnie przesadzasz z tym "wrzucaniem wszędzie" takich osób. Bo tak wcale nie jest, jakby nie patrzeć głównie Netflix się w tym specjalizuje i się z tym nie kryje. Na obejrzane w tym roku kilka dram nie zdarzyło mi się trafić na reprezentację takich osób ani razu, a oglądałam również te nowsze dramy lub nawet te z tego roku. Więc nie mam nic do tego, że jesteś negatywnie nastawiona do takich wątków i unikasz, tylko uważam, że przesadzasz jak piszesz, że je "wszędzie wrzucają" :) Ja np nie przepadam za dramami BL i po prostu ich nie oglądam, bo tak jak ty jestem do nich trochę negatywnie nastawiona, ale nie uważam, że teraz już wszędzie te dramy są, bo to nieprawda. Pojawiają się, na pewno więcej niż kilkadziesiąt lat temu, ale nadal to jest tylko promil całości produkcji.

Admete - Pią 01 Lip, 2022 14:17

Dla mnie to wszystko i tak zmyślone. To znaczy nie wierzę w te wszystkie teorie. LGBT będę ignorować i unikać. To może ignorujmy i unikajmy tutaj. Wszystkie się lepiej poczujemy. A o tym, że są jacyś geje dowiedziałam się dopiero chyba po 30. Bo niby skąd miałam wiedzieć? :rotfl:
Aragonte - Pią 01 Lip, 2022 14:25

Admete napisał/a:
Ciekawa sprawa, ale z mojego pokolenia nie znam ani jednej osoby LGBT, ani jednej. To dopiero modne stało się niedawno

Weź poprawkę, że mieszkasz w T. - nie każdy pewnie czuje się bezpiecznie i chce się ujawniać, to nie jest jakieś ogromne miasto. Ale takie osoby na pewno są :-)
Ja znam, oczywiście.

Loana - Pią 01 Lip, 2022 14:26

Admete napisał/a:
Dla mnie to wszystko i tak zmyślone. To znaczy nie wierzę w te wszystkie teorie.

Nie do końca rozumiem o jakich teoriach mówimy. Ale w sumie masz rację :) Po prostu o nich nie mówmy :)
W takim razie nie polecam Ci "Extraordinary Attorney Woo". Bo jednak jest to serial o osobie w spektrum autyzmu. Mój mąż też jest w spektrum autyzmu, więc ten temat mam całkiem obcykany. I tak jak z byciem niebinarnym, tak w tym spektrum autyzmu się po prostu jest, to nie jest teoria ani coś zmyślonego. Więc możliwe, że ten serial nie jest dla Ciebie.

Doczytuję sobie jeszcze komentarze pod dramą Kiss Sixth Sense - zdecydowana większość osób marudzi na ostatnie 15 minut. Dlaczego nie mogą tych dram kończyć fajnie, żeby człowiek miał dobre wspomnienia? :( To nie pierwsza drama, jak końcówką skopali wszystko. Pewnie "Alchemy of Souls" też się dostanie, w końcu to te siostry "kij im w oko za Hwayugi" -_-'

Admete - Pią 01 Lip, 2022 14:37

Autyzm to co innego. Jedno z drugim nie ma związku. Autystykow i osoby ze spektrum autyzmu znam. I nie przeszkadza mi autyzm. Nikogo życie nie rozpieszcza, więc nie rozumiem, dlaczego miałabym się przejmować LGBT. Każdy sobie radzi, jak może, nikt się nie roztkliwia.
Aragonte - Pią 01 Lip, 2022 14:53

Admete, lepiej nie ciągnij tematu, proszę, bo akurat w tym temacie to mogłybyśmy się posprzeczać :kwiatek: A poza tym to nie miejsce na to. Gadajmy o dramach i Wioli :wink:
Admete - Pią 01 Lip, 2022 16:02

Jasne, tylko piszę, co myślę, bo mi się nie chce udawać. Jestem tym zmęczona.
BeeMeR - Pią 01 Lip, 2022 16:10

To musi być niełatwe, podobnie jak spektrum autyzmu :przytul:
Choć faceci potrafią być niełatwi w obsłudze nawet jak są najbardziej binarni pod słońcem i nieautystyczni, bo też mają swoje wady i dziwactwa, bo są "od innej małpy", ale to zupełnie inna bajka i nie do tego wątku :wink:

Aragonte - Pią 01 Lip, 2022 16:16

Admete napisał/a:
Jasne, tylko piszę, co myślę, bo mi się nie chce udawać. Jestem tym zmęczona.

Myślę, że teraz to obie jesteśmy (a właściwie to pewnie wszystkie) wymęczone tymi p... upałami :roll: Ja mam osłabioną cierpliwość i wszystko mnie wkurza. Oby zrobiło się chłodniej, bo kogoś ugryzę.

Trzykrotka - Pią 01 Lip, 2022 19:15

No kochana, nie masz lekko :kwiatek: Ja również współczuję tak po ludzku tego dodatkowego tobołka - jakby życie i tak nie było trudne. Wiem, jak trudno było przyjaciołom, którym dziecko obwieściło, że jest LGTB - do dziś się z tym nie pogodzili, ale dużo czytali, dużo pracowali, dziecko bardzo kochają, partnerkę też.

Siostry Hong nie zawsze źle kończą. Gubiły je czasem przedłużone czasy emisji, bo przeważnie historia naciągana przestawała się kleić, albo popularność dramy i takie wysycenie ppl, że aż mało strawnie się robiło. Ale z tego co wiem, ich ostatnia drama, Hotel Del Luna, napisana była równo i dobrze od A do Z.

Loana - Pią 01 Lip, 2022 22:03

Trzykrotka napisał/a:
Siostry Hong nie zawsze źle kończą. Gubiły je czasem przedłużone czasy emisji, bo przeważnie historia naciągana przestawała się kleić, albo popularność dramy i takie wysycenie ppl, że aż mało strawnie się robiło. Ale z tego co wiem, ich ostatnia drama, Hotel Del Luna, napisana była równo i dobrze od A do Z.

No ale jak się skończyła - też nieciekawie jak ktoś polubił główną parę. Trochę podobnie do Hwayugi w sumie, tylko nikt nie zginął, a odszedł. W sumie nie znam za bardzo ich dram, bo jeszcze jedna ich autorstwa to jest chyba "You're beautiful", której nie dokończyłam, bo mi nie podeszła, obejrzałam sobie tylko ostatni odcinek, żeby mieć wrażenie, że zamknęłam całość i też był słabawy -_-' Czy im się kiedyś jakiś koniec dramy udał i był satysfakcjonujący dla oglądających? (albo większości, bo wiadomo, że nigdy nie są wszyscy zadowoleni :P )

Dziękuję dziewczyny :) Nie będę ciągnęła tematu, bo Aragonte dobrze napisała. Zapamiętam tylko, że wątki LGBT+ triggerują Admete i jakbym kiedyś na taki wpadła to ją ostrzegę :)

Aragonte - Pią 01 Lip, 2022 22:15

Loano, przede wszystkim to wątek otwarty dla wszystkich i może to nie jest najlepszy pomysł, żeby zwierzać się akurat tutaj :-) Nigdy nie wiadomo, kto to przeczyta :roll:
Jakby co, to oczyść i daj znać, czy coś trzeba zmoderować :kwiatek:

Edit: dziewczyny, przepraszam, ale wyedytowałam posty, żeby nie było tam bardziej prywatnych odniesień :kwiatek:

Trzykrotka - Pią 01 Lip, 2022 22:43

Loana napisał/a:

No ale jak się skończyła - też nieciekawie jak ktoś polubił główną parę. Trochę podobnie do Hwayugi w sumie, tylko nikt nie zginął, a odszedł.

Nie, nie - to właśnie było to dobre zakończenie. Pani była kimś w rodzaju pokutującego ducha. Na koniec spotkała wybawienie, mogła odejść. Nie patrz na tę dramę jak na standardowy romkom, bo nim nie byla. Chyba Warm And Cozy dobrze się kończyło, no i oczywiście The Greatest Love - wielki i słodki happy end.
Takich wczesnych oldskuli jak You Are Beautiful czy My Girl to ja w ogóle nie liczę.

BeeMeR - Pią 01 Lip, 2022 22:50

Trzykrotka napisał/a:
Chyba Warm And Cozy dobrze się kończyło
Na pewno - tyko drama była kiepsko napisana w trakcie.
Loana - Pią 01 Lip, 2022 22:53

Trzykrotka napisał/a:
Nie, nie - to właśnie było to dobre zakończenie. Pani była kimś w rodzaju pokutującego ducha. Na koniec spotkała wybawienie, mogła odejść. Nie patrz na tę dramę jak na standardowy romkom, bo nim nie byla.

Hmm, no dobra, patrząc z innej perspektywy to tak, to było dobre zakończenie.
A ja poszłam sprawdzić i jednak widziałam jeszcze dwie dramy tych sióstr, ale zapomniałam, że to ich :P
Jedna to "Master's sun" i przyznaję, tu zakończenie - nie licząc przedostatniego odcinka, który przeskoczyłam - nie było aż takie złe, dało się je przeżyć bez niesmaku w ustach.
A druga to "My Girlfriend is a Gumiho" i tutaj akurat końcówka tej dramy była trochę skopana, o ile lubię wcześniejsze odcinki, tak te jak się rozstali "dla swojego dobra" były słabe, końcówka też taka z serii "na pociechę damy wam dwie minuty wspólnej chwili" po niezbyt zrozumiałym rozwiązaniu konfliktu -_-'

akne - Pią 01 Lip, 2022 23:39

Aragonte napisał/a:
Loano, przede wszystkim to wątek otwarty dla wszystkich i może to nie jest najlepszy pomysł, żeby zwierzać się akurat tutaj :-) Nigdy nie wiadomo, kto to przeczyta :roll:
Jakby co, to oczyść i daj znać, czy coś trzeba zmoderować :kwiatek:

Słusznie :-)
Ja tylko dwa zdania(...) Edycja: OK :mrgreen:
:hello: :hello: :hello:

Admete - Sob 02 Lip, 2022 09:29

Akne dzięki, ale nie trzeba ;) Myślę, co myślę i najwyżej robię tak: :roll: :wink: I wzruszam ramionami z poczuciem, że świat już dawno zwariował ;)

Obejrzałam odcinki Jinxed at first z tego tygodnia - nadal dobrze się bawię i zastanawiam się czy Loana uznałaby parę za słodką - jest taka opcja ;) Obejrzałam pierwszy odcinek Attorney Woo i Park Eun Be jest w dramie jak zwykle świetna, tutaj śliczna i oryginalna, a także genialna ;) Cóż w prawdziwym życiu autystycy niezbyt często bywają genialni, ale niech im będzie, to wszak fikcja. Bardzo lubię też aktora, który tam gra, ogólnie obsada dobra i wyrównana.