To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

praedzio - Wto 14 Wrz, 2010 15:01

Ani jednego. ;) Zawsze było coś ciekawszego do obejrzenia. :P Ale poprawię się, obiecuję. :mrgreen:
Aragonte - Wto 14 Wrz, 2010 15:54

Popraw się, popraw - ja mam nadzieję poprawić się, jeśli chodzi o Filary ziemi :wink:
Oglądałam dzisiaj na Amazonie angielskie DVD II sezonu Merlina, ale może poczekam na polskie. Albo aż jeszcze trochę stanieje :wink:

BeeMeR - Wto 14 Wrz, 2010 15:56

Cytat:
Cytat:
asiek napisał/a:
A Mgieł Avalonu nie widziałam... Warto ?

Warto! :D
Zwłaszcza przeczytać, niekoniecznie obejrzeć - przynajmniej ja byłam mocno rozczarowana filmem po lekturze książki. Tj. nie jest to może zły film (sama się przymierzam do powtórki) ale niezmiernie spłaszcza wspaniałą wielowarstwową, wielowątkową książkę
Aragonte - Wto 14 Wrz, 2010 16:03

BeeMeR, to chyba nieuchronne, skoro przerobili to na film, może z umiejętnie sfilmowanym serialem by wyszło.
Admete - Wto 14 Wrz, 2010 16:14

Mnie też się film nie podobał. Natomiast książka bardzo. Nawet nie próbuję teraz czytać, bo jeszcze by się okazało, że juz mi nie pasuje ;)
praedzio - Wto 14 Wrz, 2010 17:46

Mnie się film bardzo podobał, ale to może dlatego, że obejrzałam przed przeczytaniem książki, która naturalnie podobała mi się jeszcze bardziej. ;) Jak patrzę, jaka fantastyka teraz króluje na małym i dużym ekranie, to tak sobie myślę, że Mgły Avalonu można położyć na jednej z wyższych półek. :roll:
praedzio - Wto 14 Wrz, 2010 18:03

Przy okazji: pojawił się nowy serial od tytułem "Lost girl". Opis:

Bo dorastała w normalnej rodzinie i nigdy nie miała powodu sądzić, że jest czymś innym niż zwykłą dziewczyną. Przekonała się jednak, że jest sukubem - istotą żywiącą się ludzką energią seksualną. Jej chłopak przypłacił te wiedzę własnym życiem. Przerażona Bo uciekła z domu, i ku swemu zdumieniu odkryła, że świat jest pełen Fae, istot jej podobnych - ukrywających się od wieków wśród normalnych ludzi i potajemnie, w rozmaity sposób, karmiących się nimi. Choć czuje ulgę, że nie jest samotna, Bo decyduje, że nie będzie w pełni żyła ani w jednym, ani w drugim świecie, i szuka złotego środka, by móc trwać miedzy nimi. Równocześnie stara się odkryć, skąd wzięła się jej niezwykła moc. Natura sukuba wplątuje Bo w trójkąt miłosny z Dysonem (zmiennokształtnym i detektywem wydziału zabójstw w jednej osobie) oraz Loren, lekarką, która w naukowy sposób poszukuje metody, by dać Bo samokontrolę, której ta rozpaczliwie poszukuje.

Przejrzałam na razie pobieżnie pierwszy odcinek i rewelacji tu nie widzę. Poczekam na sosik i przekonam się już wtedy dogłębnie.

Admete - Wto 14 Wrz, 2010 18:59

Już z opisu wynika, że powinnam to omijac szerokim łukiem ;)
BeeMeR - Wto 14 Wrz, 2010 19:10

Aragonte napisał/a:
BeeMeR, to chyba nieuchronne, skoro przerobili to na film, może z umiejętnie sfilmowanym serialem by wyszło.
Z jednej strony wiem, z drugiej byłam strasznie rozczarowana, jeśli dotyczy to książek, które zajęły szczególne, bardzo szczególne miejsce w moim sercu :serce:
Mgły Avalonu są taką książką, podobnie np. Gra Endera i Mówca Umarłych Orsona Scotta Carda i nie wyobrażam sobie ekranizacji, choć się o niej ostatnio cośtam mówi :mysle:

Admete - Wto 14 Wrz, 2010 19:47

Chyba bardzo trudno byłoby nakręcić dobra ekranizację tych książek. Mamy szczęście, że Wp zostało nakręcone w trzech częściach.
praedzio - Wto 14 Wrz, 2010 19:51

Ja uważam, że Mgły Avalonu w ogóle są trudne do przeniesienia na ekran. Pewne rzeczy w ogóle są nieprzetłumaczalne na język filmowy.
BeeMeR - Wto 14 Wrz, 2010 20:14

praedzio napisał/a:
Pewne rzeczy w ogóle są nieprzetłumaczalne na język filmowy.
Większa część fantastyki tak ma ;)
Ja sobie kiedyś nie wyobrażałam zrobienia dobrej ekranizacji WP ale cieszę się, że się myliłam :mrgreen:

Aragonte - Pią 17 Wrz, 2010 16:13

Melduję, że II sezon Seekera jest ciekawszy od pierwszego - oglądam trzeci odcinek :)
praedzio - Pią 17 Wrz, 2010 17:50

O! To może i ja się skuszę... ;)
Admete - Pią 17 Wrz, 2010 19:02

Chyba nie będzie więcej?
Aragonte - Pią 17 Wrz, 2010 19:41

Nie mam pojęcia, w każdym razie seria Goodkinda jest długa, mają materiał do przeróbki.

Praedzio, nie spodziewaj się, że stracisz oddech z wrażenia, to po prostu moim zdaniem lepsza rozrywka niż w przypadku I sezonu Seekera :wink:

Obejrzałam też pierwszy odcinek nowego Merlina - fajny całkiem, ale Morgana mogłaby robić mniej tych demonicznych min :-P

Admete - Pią 17 Wrz, 2010 19:43

Sprawdziłam i nie będzie więcej odcinków Seekera.
Aragonte - Pią 17 Wrz, 2010 19:48

Czyli chyba nie miał rewelacyjnej oglądalności.
Admete - Pią 17 Wrz, 2010 19:51

Raczej chyba nie. Nie trafili za bardzo. Ciekawe jak Gra o tron wyjdzie.
praedzio - Pią 17 Wrz, 2010 19:57

Aragonte napisał/a:
Praedzio, nie spodziewaj się, że stracisz oddech z wrażenia, to po prostu moim zdaniem lepsza rozrywka niż w przypadku I sezonu Seekera

Tego to ja się nie spodziewam, ale jakoś tęskno mi za tymi klimatami. ;)

Aragonte - Pią 17 Wrz, 2010 20:20

No to oglądaj - na początku będzie quasi-horrorystycznie, bo jakieś zombiaki będą w akcji, a potem znowu dużo pięknej zieleni :)
Jestem po szóstym odcinku i na razie całkiem dobrze mi się ogląda. Może też łatwiej jest w to wejść, kiedy już zna się świat i bohaterów. Całkiem dobrze wyszło im dokopotowanie do stałej grupki bohaterów nawróconej Mord-Sith, Cary.

A tak w ogóle to za moim światem i moimi bohaterami mi się masakrycznie zatęskniło - aż zaczęłam jakąś starą wersję historii podczytywać :-| Ale sięgnęłam po coś, co i wtedy, i teraz należałoby do II tomu.

praedzio - Pią 17 Wrz, 2010 20:57

Ba! Żebym to ja jeszcze wiedziała gdzie ja to mam... Chyba odpalę swojego Cylonka. ;)
Admete - Pią 17 Wrz, 2010 22:39

Za jakiś czas będę musiała kupić trzeciego Cylonka... :roll: Przerażam samą siebie.
praedzio - Pią 17 Wrz, 2010 22:42

Ja swojego może w 10% zapełniłam dopiero. ;) Seeker namierzony! ;)
Admete - Pią 17 Wrz, 2010 22:44

Ja przestałam używać płyt.