Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
BeeMeR - Sob 14 Gru, 2019 11:27
Pewnie tak- chyba mam
Admete - Sob 14 Gru, 2019 11:54
| Cytat: | | zachwyciła mnie dostatnia mnogość wszystkiego i możliwość wynalezienia/odtworzenia potrzebnych wyspiarzom rzeczy |
Moja ulubiona powieść Verna. Zawsze też bardzo lubiłam Robinsona Crusoe w opracowaniu Stampfla.
Aragonte - Sob 14 Gru, 2019 12:27
| BeeMeR napisał/a: | Pewnie tak- chyba mam |
Kiedyś bardzo ją lubiłam i dopisałam nawet jakiś fanfik, bo brakowało mi kobiecych postaci
Ale to było kiedyś, od dawna jej nie miałam w ręku.
BeeMeR - Sob 14 Gru, 2019 16:17
Wgrałam sobie, posłucham
Przeczytałam (tym razem wersję książkową )
Bajkał tam i z powrotem - Monika Radzikowska
Bardzo przystępnie acz na dalszą metę nieco bez polotu opisany opis podróży autostopem i koleją transsyberyjską nad Bajkał i z powrotem przez Gruzję, Rumunię, Bułgarię do Polski, z większym naciskiem na podróż i pokonywanie kolejnych etapów stopem tudzież noclegów w kolejnych krzakach niż opis podziwianych miejsc i spotykanych ludzi - w każdym razie miałam niedosyt w tych tematach. Zdjęcia nieopisane - niby w większości wiadomo co przedstawiają, ale wolę mieć pewność, że wiem na co patrzę.
Tamara - Nie 15 Gru, 2019 13:26
Mnie nagle urósł kolejny stos do przeczytania - poprzedni to "Modowe rewolucje" Karoliny Żebrowskiej, "Dzieciństwo w cieniu rózgi - historia i oblicza przemocy wobec dzieci" Anny Golus i "Wysoko wrażliwi" Elaine Aron , a wczoraj polazłam do Muzeum Warszawy, bo wypatrzyłam informację, ze w piątek po południu będzie premiera książki o najsławniejszym warszawskim domu mody Bogusława Hersego ,no i na Hersem się nie skończyło - "Platery warszawskie 1822-1914", "Księgarstwo warszawskie w II połowie XIX wieku", "Polska kuchnia i spiżarnia" Jadwigi Izdebskiej - reprint z 1905 , "Zręczni - historie z warszawskich pracowni i warsztatów" Katarzyny Chudyńskiej-Szuchnik i "Moda w przedwojennej Polsce" Anny Sieradzkiej. A i tak kilka pozycji odłożyłam na półki z powrotem i kiedy ja to wszystko przeczytam
Admete - Pon 16 Gru, 2019 18:34
Skończyłam książkę o Muranowie i teraz się zastanawiam, co czytać...Drugą część wspomnień Marii Janion czy może jednak coś innego?
Aragonte - Pon 16 Gru, 2019 18:53
To zależy, na co masz ochotę
Admete - Pon 16 Gru, 2019 19:01
Muszę przejrzeć zasoby na Legimi.
Aragonte - Nie 05 Sty, 2020 21:41
Kończę czytać "Będzie bolało" Adama Kaya.
Śmiałam się przez większość czasu, a teraz mam za swoje - czytam i płaczę
Faktycznie zabolało. Ale polecam.
Tamara - Nie 05 Sty, 2020 22:22
Ponoć dobre , ale nie wiem czy się skuszę .
Aragonte - Nie 05 Sty, 2020 22:32
Dla ciebie to nie będzie żadna atrakcja, jak podejrzewam.
Jeśli cię to pocieszy - brytyjska służba zdrowia też ma przekichane, a rządzący starają się jej utrudnić życie
Cytat z kontynuacji "Świąteczny dyzur", z jednego z przypisów:
"Osobiście uważam, że ministrowie zdrowia są jak nauczyciele obrony przed czarną magią w Harrym Potterze. Od początku wiadomo, że okażą się źli, musicie tylko poczekać, aż odkryją karty".
W piątek skończyłam "Annę Inn w grobowcach świata" Tokarczuk.
Tamara - Pon 06 Sty, 2020 19:21
Bo nasz system ochrony zdrowia jest wzorowany na brytyjskim NHS , dlatego jest tak samo do dupy
Aragonte - Pon 06 Sty, 2020 20:01
| Tamara napisał/a: | Bo nasz system ochrony zdrowia jest wzorowany na brytyjskim NHS , dlatego jest tak samo do dupy |
Na pewno odkryłabyś wiele podobieństw podczas lektury
Skończyłam "Świąteczny dyżur". Tutaj na szczęście nie zryczałam się w końcówce książki
Nie będę próbowała zliczyć, ile głupot popełnili pacjenci z obu książek, np. testujący wtykanie różnego rodzaju dziwacznych przedmiotów w różne (no, w zasadzie dwa wchodziły w grę) otwory ciała
Fibula - Pon 06 Sty, 2020 20:09
Ja zaczęłam od dyżuru, ale za mną dopiero kilkanaście stron, a na tę drugą czekam w kolejce. Teraz czytam Kult Orbitowskiego i jestem przyjemnie zaskoczona.
Aragonte, jak wrażenia po Annie? Mam, ale nie czytałam i zastanawiam się, czy teściowi się spodoba, bo Podróż ludzi księgi łyknął błyskawicznie i chce więcej.
Aragonte - Pon 06 Sty, 2020 20:30
| Fibula napisał/a: | Aragonte, jak wrażenia po Annie? Mam, ale nie czytałam i zastanawiam się, czy teściowi się spodoba, bo Podróż ludzi księgi łyknął błyskawicznie i chce więcej. |
Podobała mi się. Próbowałam w czasie lektury odświeżać swoją niewielką wiedzę o mitologii starożytnych Sumerów
Szafran - Wto 07 Sty, 2020 10:03
Jestem nieżywa, bo czytałam do 3 nad ranem "Wzlot i upadek D.O.D.O" Stephensona i Galland. Właściwie to całą przeczytałam wczoraj, ciut ponad 600 stron. Miło zarwać dzień na lekturę. To najlżejsza powieść Stephensona, jaką czytałam - co do współautorki, nie wiem, nic jej nie znam.
Książka bawi się pomysłem, którego zwykle w książkach i filmach nie lubię - czyli podróży w czasie, ale zrobione to jest z dystansem i humorem, jak to często w rzeczach Stephensona ironicznie. Do tego jeszcze tajna rządowa agencja. Nie wiem, jak to najlepiej sklasyfikować. Humorystyczna powieść awanturniczo-fantastyczno-przygodowa:D Bardzo lubiłam bohaterów. I forma, która nie nuży - czasem rzecz jest z perspektywy bohatera jako wyjątek z jego dziennika, czasem to zapisy ich korespondencji elektronicznej, czasem służbowe raporty.
Oczywiście mnóstwo żartów czy też zjadliwych uwag dotyczacych współczesności.
Admete - Wto 07 Sty, 2020 13:34
Mam wrzucone ma czytnik. Z książek o podróżach w czasie zawsze bardzo lubiłam Nie licząc psa Connie Willis.
RaczejRozwazna - Czw 09 Sty, 2020 23:23
A propos podroży w czasie - podrzucicie coś ciekawego do czytania lub obejrzenia? Jakoś złapałam "fazę"
Admete - Pią 10 Sty, 2020 07:11
Connie Willis - Księga sądu ostatecznego i Nie licząc psa.
Agn - Pią 10 Sty, 2020 10:31
Czytam sobie nowa ksiazke Karoliny Zebrowskiej "Modowe rewolucje" - bardzo ciekawa.
Tamara - Pią 10 Sty, 2020 16:10
Na razie zdążyłam przeczytać tylko o historii dżinsu - nie miałam pojęcia że tak to wyglądało
Agn - Pią 10 Sty, 2020 17:05
Ja jestem za kieszeniami, okularami, strojami sportowymi, koturnami... Super sa te historie, choc ciesze sie, ze moge o nich czytac, a nie przezywac. Bo czasem czlowieka trafia, ze jakies widzimisie facetow (tak! facetow!) dyktowalo to co kobieta miala na sobie, nie uwzgledniajac ani wygody ani np. kwestii zdrowotnych.
Admete - Pią 10 Sty, 2020 17:07
Chyba sobie zamówię
Tamara - Sob 11 Sty, 2020 21:01
Zamów , bo Karolina świetnie pisze i świetnie się ją czyta.
Admete - Sob 11 Sty, 2020 21:26
Mam jej pierwszą książkę, ta będzie do kompletu
|
|
|