Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
Aragonte - Wto 20 Paź, 2015 16:43
Ja kolekcjonuję, ale mam wszystkie wydane po polsku. W sumie mogłam ci pożyczyć, ale teraz to już po herbacie
Agn - Wto 20 Paź, 2015 16:51
Aj tam, byś wysyłała - podejrzewam, że za wysyłkę poszłoby tyle samo kasy.
Mogę też zawsze zapytać w bibliotece, czy nie chcieliby sobie uzupełnić serii.
Admete - Wto 20 Paź, 2015 17:51
Ja sobie teraz przypominam Czarnoksiężnika z archipelagu ( dzieci na konkursie mają ).
Szafran - Sob 24 Paź, 2015 20:49
Dziewczęta, a czytałyście może coś takiego?
http://www.swiatksiazki.p...-sloan-4731059/
Szukam niezobowiązującego czytadła do samolotu i to mnie zaciekawiło:).
Caitriona - Sob 24 Paź, 2015 21:08
| Szafran napisał/a: | | Dziewczęta, a czytałyście może coś takiego? |
Niestety nie.
Przeczytałam sobie za to dobry reportaż o niełatwym życiu w Belfaście, skomplikowanej historii tego miasta i żyjących tam ludzi, nieporozumieniach, próbach naprawy popełnionych błędów. Belfast. 99 ścian pokoju Aleksandry Łojek.
Szafran - Sob 24 Paź, 2015 21:27
A napiszesz coś więcej o tym Belfaście?
Agn - Sob 24 Paź, 2015 21:54
Szafran, to wydało Czarne. To musi być dobre.
Wokół tej Całodobowej księgarni... łaziłam jakiś czas temu, ale jakoś nie wyłaziłam.
Caitriona - Sob 24 Paź, 2015 22:06
| Szafran napisał/a: | | A napiszesz coś więcej o tym Belfaście? |
Trochę mi ciężko, bo nie mam od jakiegoś roku pomysłu na pisanie
Belfast w książce Łojek, która nota bene tam mieszka na stałe, jest ukazany poprzez kilkanaście dość krótkich rozdziałów. Dotyczą podziałów międzyludzkich, historii, opowiadają o nieporozumieniach, o tym że mimo postanowień pokojowych niektórzy wciąż mają wrażenie, że trwa wojna. Ciężko się tam żyje, tzn. w tych dzielnicach na obrzeżach, gdzie mieszka klasa underprivileged, bo centrum jest kulturalne i pełne turystów. Są też historie o ludziach, którzy np. zabijali, należeli do paramilitarnych, a teraz próbują pomagać młodzieży, żeby wyzbyła się choć części uprzedzeń wobec drugiej strony.
Życie tam nie jest łatwe, trzeba umieć lawirować między dzielnicami, czasami ulicami, żeby nie oberwać, bo ma się nie taki kolor włosów, czy inny akcent. Wszystko jest niesamowicie zagmatwane, ale czyta się to bardzo dobrze.
Szafran - Sob 24 Paź, 2015 22:13
Oki, dzięki, to wystarczy. Ciekawa byłam, jaka tam jest rzeczywistość oddana. Pewnie też sięgnę, bo interesujący taki krajobraz po konflikcie. Szczególnie że to w Europie, blisko, a nie gdzieś daleko.
Admete - Nie 25 Paź, 2015 07:32
Też chętnie się zapoznam. Na razie mam kolejnego Rankina, a w kolejce czeka Arthur & George, Katarzyna Aragońska i druga część książki Wachowicz o siedzibach sławnych Polaków. Najchętniej siedziałabym teraz w domu i czytała.
praedzio - Nie 25 Paź, 2015 07:45
Ja złapałam klimat i powtarzam sobie Księgę cmentarną Gaimana.
Wróg dziś wzywa przyjaciela,
chodź zatańczyć Makabrela.
Czas żałoby, czas wesela
i czas tańca Makabrela.
Kto żyw, martwy, kto umiera,
chodźcie tańczyć Makabrela.
Noc ta dziś mnie tak ośmiela -
pójdźmy tańczyć Makabrela.
Zwrot i krok, i zapach ziela,
tak tańczymy Makabrela.
Szara Pani w noc wesela
dziś prowadzi Makabrela.
Agn - Nie 25 Paź, 2015 07:52
Oooo i jak wrażenia z powtórki?
praedzio - Nie 25 Paź, 2015 07:54
Gaiman ratuje mnie corocznie od jesiennej chandry.
Admete - Nie 25 Paź, 2015 08:00
Bardzo mi się Księga cmentarna podobała. Chyba sobie ja kiedyś kupię. Skończyłam Czarnoksiężnika - teraz po latach dużo więcej z tej książki rozumiem.
Admete - Czw 12 Lis, 2015 19:24
Skończyłam drugi tom gawęd pani Wachowicz. I przeczytałam właśnie Genialni - lwowska szkoła matematyczna autorstwa Urbanka. Teraz zaczynam biografię Tuwima tego samego autora.
Agn - Czw 12 Lis, 2015 22:34
| Admete napisał/a: | | Chyba sobie ja kiedyś kupię. |
Teraz Gaimana wydają naprawdę ładnie - wszystkie tytuły w twardych oprawkach, z obwolutą. Ja mam takie zwyczajne wydania, ale wystarczą. Aczkolwiek np. Amerykańskich bogów bym chciała w wersji ślicznej. No ale... bez przesady.
Fibula - Pią 13 Lis, 2015 18:48
| Agn napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Chyba sobie ja kiedyś kupię. |
Teraz Gaimana wydają naprawdę ładnie - wszystkie tytuły w twardych oprawkach, z obwolutą. Ja mam takie zwyczajne wydania, ale wystarczą. Aczkolwiek np. Amerykańskich bogów bym chciała w wersji ślicznej. No ale... bez przesady. |
Bogów mam w wersji ślicznej poprzedniej (twardookładkowej), a i tak chciałabym w śliczniejszej, bo to wydanie zmienione (ciekawe, czy zauważyłabym te zmiany przy ponownej lekturze ); na pewno kiedyś zamienię na nowe wydanie Księgę cmentarną.
Admete - Nie 15 Lis, 2015 09:06
Biografia Tuwima rewelacyjna - nie tylko historia życia i twórczości poety, ale też barwny obraz epoki ( na razie jestem przy końcu XX-lecia międzywojennego ). I chciałam powiedzieć, ze kocham wprost moje internetowe konto biblioteczne dzięki któremu mogę wyszukiwać i rezerwować książki we wszystkich filiach. Na razie nie muszę książek kupować, bo tych z biblioteki mam aż nadto. Mam zamówione książki ostatniej noblistki - poczekam trochę, bo nie jestem pierwsza w kolejce, ale przeczytam. A w tym tygodniu odbieram książkę Modzelewskiego.
Akaterine - Nie 15 Lis, 2015 09:09
Admete, a jaki tytuł i autor?
Admete - Nie 15 Lis, 2015 10:17
Biografii? Mariusz Urbanek, Tuwim. Wylękniony bluźnierca. Urbanek jest też autorem biografii matematyków z lwowskiej szkoły i Brzechwy. I oczywiście kilku innych, ale akurat te trzy czytałam.
Akaterine - Nie 15 Lis, 2015 10:54
Dzięki, muszę zapolować .
Admete - Nie 15 Lis, 2015 11:05
Brzechwy była najmniej ciekawa, ale to może dlatego, że życie miał nie tak interesujące jak Tuwim czy lwowscy matematycy Widzę, że Wieniawa Urbanka też będzie w naszych bibliotekach, choć na razie nie ma informacji o dostępności. Może jeszcze nie jest w wypożyczaniu, bo to nowość.
Agn - Nie 15 Lis, 2015 12:45
Jeszcze Broniewskiego napisal, jak by co.
Caitriona - Nie 15 Lis, 2015 13:14
| Admete napisał/a: | | I chciałam powiedzieć, ze kocham wprost moje internetowe konto biblioteczne dzięki któremu mogę wyszukiwać i rezerwować książki we wszystkich filiach. |
To tak jak u mnie Uwielbiam ten system A biografię Tuwima sobie zapiszę na listę.
Admete - Nie 15 Lis, 2015 14:46
Przy czym ty masz o wiele większe możliwości, ale i na mojej wsi coś tam się znajdzie Czytałam Broniewskiego już dużo wcześniej.
Edit: Teraz zaczełam książkę wspomnieniową Moniki Jaruzelskiej - Towarzyszka Panienka.
|
|
|