To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2022 08:30

Ja już od początku Bangkoku oglądam prawie na podglądzie. Pewnie jakoś dopatrzę do końca, ale fakt - pomysłu na glównego nie ma.
BeeMeR - Pon 27 Cze, 2022 08:39

Ja zaczęłam ostro przewijać jeszcze na prowincji, a tam przynajmniej było na co patrzeć- kawa,las,góry, Bangkok i rezydencję odpuszczam, bo chemii między głównymi nie widzę, wątek napisany jest jak dla nastolatków a nie dorosłych, szkoda.
Loana - Pon 27 Cze, 2022 10:01

BeeMeR napisał/a:
Wxdrodze powrotnej panna sadziła cebulę (metodą na odlew :shock: ) korzeniami do góry oraz był wielce dramowy i nierealny pożar :wink:

Dramy nie obejrzę, ale bardzo fajnie mi sie czyta wasze opisy, wychodzi z tego niezła komedia :P

BeeMeR napisał/a:
Kawa zniknęła, problem komarów również - pierwszej nocy ją pocięły a teraz nic :wink:

Ooo, mogliby pokazać, jak rozwiązać problem komarów i w ogóle owadów, bo z wyprawy męża do dżungli pamiętam tyle, że oprócz wszędobylskich pijawek, które mąż odrywał kilka razy podczas podróży, to jeszcze na filmikach było mega głośno, bo tyle tam tego lata w powietrzu - i mąż też się skarżył, że przeszkadzają te owady :P A tu proszę, panią z miasta pogryzły raz i chyba uznały, że zbyt skażona? ;)

Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2022 10:13

Pani od tego czasu smaruje się grubo kremem, żaden komar się nie przebije :rotfl:
Ten upał ogłupia; nie ma sensu ciągnięcie seansu, nawet i miłego, ale tak bezpłciowego. I tak skończy się happy endem. Dam sobie spokój. Nawet na przewijanie szkoda czasu.

Loana - Pon 27 Cze, 2022 11:06

Admete napisał/a:
Spróbowałam obejrzeć 2 odcinek Alchemy, ale jednak nuda straszna. Pięknie zrobione, główna para dobrze zagrana, ale zionie nudą. Nic się zasadniczo nie dzieje, a na dodatek jacyś straszni idole się plączą po planie i mają za zadanie wyglądać.

LOL. A ja zapamiętałam, że Admete obejrzała pierwszy odcinek i nie było źle. I stwierdziłam, że dobra, co mi tam, włączę sobie i zobaczę jak to w ruchu wygląda. Bo jak Admete zareklamowała KissSixthSense to faza mi jeszcze nie przeszła, tak świetnie trafiła we mnie drama :P A tu Admete rezygnuje po drugim odcinku :P

Admete napisał/a:
Zaczęłam też wakacyjną głupotkę Jinxed at first i z lekką przewijką zamierzam oglądać. Motyw fantastyczny plus romansik. W sam raz na upały. I nie nudzę się.

Zauważyłam, że to mi ostatnio najlepiej wchodzi - tzn romans z wątkiem fantastycznym :P Ale tego nie włączę, poczekam aż skończą :P

Trzykrotka napisał/a:
To mamy jak zwykle z siostrami Hong :lol: , bo mnie się Alchemy póki co wydaje bardzo obiecująca w drugim odcinku po z lekka bezsensownym pierwszym. (...) A właśnie, weekend, powinny być kolejne dwa odcinki

No i jak zaczęłam oglądać w sobotę w nocy, to były już trzy odcinki, a wczoraj jak powtarzałam trzeci, bo zasnęłam nad nim (było 5 nad ranem, to dlatego :P ) to od razu i czwarty obejrzałam. I mam odwrotnie niż Admete, tzn pierwszy odcinek powtórzę sobie, jak będzie leciał po polsku, ale im dalej to mi sie bardziej podoba. Ja tradycyjnie przewijam wszystkie walki, więc dlatego :P W późniejszych odcinkach jest mniej walk.

Admete napisał/a:
To ma mieć 20 odcinków :thud: A potem podobno może być jeszcze drugi sezon - 10 odcinków

Yyyy, no to kicha dla mnie trochę, bo pewnie będzie rozwleczone do granic możliwości -_- i dużo walk i zdrady i knucia i takie tam, co nie do końca mi podchodzi :P

Trzykrotka napisał/a:
Idole niestety zaniżają wartość, masz rację :roll: Podejrzewam że chodziło o garść pięknych twarzy - oraz oglądalność, co tu kryć.

Aaa, czyli to idole. A się zastanawiałam, o co chodzi z tymi kolegami głównego, bo raz, że wydają się być sporo młodsi, a dwa, że jakieś takie sztywniaki trochę. Ten blondyn mówi, jakby recytował z kartki, a ten drugi mi się strasznie myli z Cha Eun Woo (https://mydramalist.com/people/10399-cha-eun-woo) - z powodu wyglądu i sposobu grania, tzn grania ściany ;) Ale okej, są miłymi postaciami, więc można ich polubić nawet.

A ogólnie drama nawet mi się podoba. Na pewno najbardziej podobają mi sie interakcje głównej pary, bo przyznaję Wam rację - główna jest dobrą aktorką i widzę w niej inną postać niż w poprzedniej dramie. Główny też dobrze gra i nawet nie wydaje się taki brzydki jak na początku, pewnie z czasem zacznie mi się podobać :P Historia jest zaplątana, ominęłam sporo tłumaczeń o co chodzi w tym świecie, więc teraz nie wszystko wyłapuję, ale nie przeszkadza mi to, poczekam na polskie tłumaczenie i wtedy zrozumiem dokładnie. Wnętrza i stroje są przepiękne, a jeszcze ładniejsze są sekwencje z czarami - naprawdę się mocno przyłożyli i wspaniale to wyszło! Wizualnie drama jest prześliczna. Bawi mnie też "para" drugoplanowa (bo jeszcze nie wiem do końca, czy to będzie para), ich utarczki są zabawne :)
W sumie historia głównego jest całkiem dobrze stworzona, ciekawie wyglądają konflikty z nim. Nie wyłapałam, co się stało z ojcem głównego, czy wyjechał/zaginął/gdzieś polazł? Może jeszcze się pojawi, bo całkiem ładny aktor go gra :) Starsi aktorzy wypadają o niebo lepiej niż ta młodzież, to muszę przyznać. Z główną bohaterką mam problem, że wizualnie bardziej mi się podobała w swoim poprzednim ciele - no ale pewnie się przyzwyczaję. Trochę nie do końca łapię, dlaczego stała się tym, kim się stała, dlaczego jest w tym momencie, co jest (tzn wyłapałam, że ją zdradzono, ale nie wiem czemu) i jaki ma teraz cel. No ale na razie czaję, że będzie jej zależało, na wyszkoleniu głównego, żeby odzyskać energię i miecz. Teraz ma być odcinek, jak w dwa tygodnie będzie musiała go szkolić, żeby się nauczył tego, co inny w parę lat - liczę na zabawne interakcje :P

Admete - Pon 27 Cze, 2022 12:21

Loana napisał/a:
A tu Admete rezygnuje po drugim odcinku

No bo jakoś tak o niczym tam jest, para też za bardzo chemii nie ma, choć aktorzy fajni. Znów jakaś zemsta olaboga :lol: Przypomniałas mi o Kiss - dziś i jutro nadrobię. To się już skończyło czy jeszcze nie?

Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2022 12:55

Admete napisał/a:

No bo jakoś tak o niczym tam jest, para też za bardzo chemii nie ma, choć aktorzy fajni. Znów jakaś zemsta olaboga :lol:

Jak o zemście to nie o niczym :mrgreen: Co do chemii muszę stanąć w obronie, bo moim zdaniem para nie rezonuje źle. Bez chemii to była para z Hotel Del Luna, choć oboje dobrzy - tam to grali obok siebie, między nimi szklana ściana. Tutaj nie jest źle.

Loana - Pon 27 Cze, 2022 13:01

Admete napisał/a:
Przypomniałas mi o Kiss - dziś i jutro nadrobię. To się już skończyło czy jeszcze nie?

W środę dwa ostatnie odcinki, po previev do 11 odcinka ludzie zauważyli, że się klimat zmienia w thillera trochę :P Ale w sumie tak musiało być, bo do zamknięcia całości brakuje jeszcze wyjaśnienia trochę tajemnic z dzieciństwa i wyjawienia, kto jest "tym złym". I liczę na piękne zamknięcie związku głównych, bo przyznam, że jakby zakończyli negatywnie to nie będę oglądać tych odcinków -_- ta para jest taka słodka, że po prostu nie wyobrażam sobie jej inaczej niż z happy endem. Tak po obejrzeniu kilkanaście razy różnych odcinków to zauważam braki tej dramy, jakieś nielogiczności i np dość płaskie postacie trzecioplanowe, ale powiem szczerze, że zupełnie mi to nie przeszkadza. Wątek głównych jest tak pięknie dla mnie napisany, para jest prześliczna i jak ich oglądam to jestem przeszczęśliwa. Nawet obejrzałam kilka razy sceny z kręcenia (rzadko to robię, wolę nie pamiętać, że to tylko aktorzy :P ) i ta dwójka naprawdę dobrze się dogaduje ze sobą, pewnie dlatego te sceny ostateczne są takie naturalne. I są po prostu ładne - kompozycyjnie, kolorystycznie, montażowo - pod tym względem ta drama mi się też podoba.
Przyznam, że jak się zastanowię to mogą Ci nie podejść te dalsze odcinki. Niektórzy ludzie (którzy nie są pod urokiem głównej pary) marudzą, że historia jest nudna, mało wciągająca, kliszowa (chociaż tu nie rozumiem marudzenia, że użyto kliszy "spotkanie w dzieciństwie", bo akurat to jest jedna z osi tej historii), że aktorzy niby są starsi i mają być dojrzalsi, a zachowują się jak nastolatkowie (to był dla mnie śmieszny argument, bo ktoś ładnie odpisał, że jak ktoś jest 30+ lub 40+ to wcale nie oznacza, że bierze robótkę do ręki, zachowuje się jak senior i jest specjalistą w związkach i relacjach i zawsze wie, jak się odpowiednio zachować :P ), że postacie drugoplanowe są wnerwiające i niepotrzebne (no trochę są, ale nie ma ideałów przecież), a trzecioplanowych mogłoby w ogóle nie być, bo są tak płaskie i przesadzone. Ogólnie troche tego marudzenia widziałam i mogę zrozumieć, że ktoś nie jest tak zakochany w tej dramie jak ja, zwłaszcza, jak się skupia na całej historii a nie na interakcjach głównej pary. Ale nie przejmuję się tym w ogóle, tylko pławię we własnym szczęściu :P I idę oglądać znowu i znowu kissy, bo tego chyba nikt nie zaprzeczy - ta drama ma dużo pięknych kissów!

Loana - Pon 27 Cze, 2022 13:17

Admete napisał/a:
No bo jakoś tak o niczym tam jest, para też za bardzo chemii nie ma, choć aktorzy fajni. Znów jakaś zemsta olaboga

O, to ja coś przegapiłam, jest jakiś wątek z zemstą? Chyba serio będę musiała ten pierwszy odcinek nadrobić :P Inna sprawa, że tam troche ten angielski dla mnie bardziej skomplikowany jest i muszę sobie słówka tłumaczyć czasami, więc na razie to olałam :P Ale jak widać coś tam było ważnego.
I muszę bronić główną parę, że ta chemia się tam między nimi rozwija. Na pewno w czwartym odcinku ją mocniej czuć. Bardziej bym powiedziała, że pan lepiej ją oddaje, no ale też jak dobrze rozumiem jego trafi pierwszego. Ale chyba ten serial się bardziej skupi na walkach, przepychankach i intrygach, a mniej na tej parze, więc nie spodziewam się jakiś bardzo rozbudowanych relacji.

Admete - Pon 27 Cze, 2022 13:32

Naksu jest wojowniczką wychowaną przez wrogów magów. Chce dokonać na nich zemsty, ale za co i dlaczego jeszcze nie wiadomo. I tu zaczyna się problem z tą postacią, bo w nowym ciele jest to już inna osoba, a poza tym nie budzi sympatii. Nie lubię takich postaci w rolach głównych. Nie kibicuję im. No i te idolki zabijają jakiekolwiek zainteresowanie.
Loana - Pon 27 Cze, 2022 13:46

Admete napisał/a:
Naksu jest wojowniczką wychowaną przez wrogów magów. Chce dokonać na nich zemsty, ale za co i dlaczego jeszcze nie wiadomo. I tu zaczyna się problem z tą postacią, bo w nowym ciele jest to już inna osoba, a poza tym nie budzi sympatii. Nie lubię takich postaci w rolach głównych. Nie kibicuję im. No i te idolki zabijają jakiekolwiek zainteresowanie.

A no to tak, główna nie jest bardzo sympatyczną osobą, jest zabawna w tym nowym ciele, ale jak widać sporo przegapiłam przewijając pierwszy odcinek i walki, bo dużo tam było wyjaśnień :P Nic, może to i dobrze, nie wiedziałam, że jest taka mściwa, to i lepiej mi się ją oglądało :P
Ale przyznasz, że wizualnie to piękny serial. Sekwencje czarów z wodą albo tych momentów, gdzie magia zachowuje się jak dym/mgła z iskierkami - są przepiękne!

Admete - Pon 27 Cze, 2022 14:13

Cały czas przyznaję, że jest piękny, ale piękno mi tutaj nie wystarczy. Bawcie się dobrze w trakcie tych 30 odcinków :wink:
Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2022 14:17

Mnie kupił humor związany z tą postacią. Gdyby nie to, zakończyłabym oglądanie tak jak zakończyłam Hotel Del Luna. Tutaj przeobrażenie się wojowniczki tak świetnej że nierealnej - nie poradzę, śmieszy mnie i nudzi zwycięska walka jednej dziewczyny przeciwko gromadzie facetów, czy to na miecze i magię, czy na kopniaki i ciosy, jak niegdyś PSH :czekam2: Natomiast jej wejście w ciało zwyczajnej kobiety i niezdarne zderzenie z chciałabym, a nie mogę miało bawić i mnie naprawdę ubawiło. To było realniejsze i ludzkie po prostu. Podobnie potem jej wściekłość na "duranim" i jego fanaberie, przypominało mi to bardzo daleko ducha "bo cię kocham" naszej Małpy i jego potrząsania pętającą go bransoletą. Gdyby tylko mogła, już ona by my dała łupnia...! Oboje mają zmysł humoru i potrafią wybrać te sceny jak nalezy. Trójka idoli występuje gdzieś tam w tle, zwłaszcza ta plastikowa panieneczka - nie przeszkadzają mi, interesuje mnie tylko główna para.
Może sie jeszcze zepsuje potem, ale póki co jestem bardzo po stronie zaciekawienia.

Loana - Pon 27 Cze, 2022 14:56

Trzykrotka napisał/a:
Trójka idoli występuje gdzieś tam w tle, zwłaszcza ta plastikowa panieneczka - nie przeszkadzają mi, interesuje mnie tylko główna para.

Właśnie mnie uświadomili na forum, że tylko jeden pan jest idolem. I mają rację, ten blondyn to aktor jest! nawet go już widziałam, ale totalnie nie pamiętam (Strong Girl Do Boosong) Ale no to słabo w takim razie :P Może się chłopak wyrobi z czasem.
Bosz, 30 odcinków. Będzie się ciągnęło, jak nic -_- nie sądzę, żebym mocno śledziła, prędzej będę oglądać kawałkami i przewijać intrygi i walki, czyli pewnie 70% serialu...

Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2022 15:21

Jest dwójka idoli, pani dziedziczka Wiosny, ta z magicznym psem do wykrywania zmieniaczy dusz to też jakaś piosenkarka z girls bandu.
W asianwiki jest 20 odcinków, następnych 10 będzie albo i nie - jeśli tylko akcja będzie dobrze poprowadzona, to 20 się wytrzyma.

Caitriona - Pon 27 Cze, 2022 18:15

Mnie póki co Alchemy of Souls mi się podoba i to nawet bardzo. Moja pierwsza drama kostiumowo-fantastyczna. Podoba mi się chemia miedzy dwójką głównych. Tylko się trochę przestraszyłam, jak przeczytałam że to ma mieć tyle odcinków. Nie jestem pewna czy dam radę. Ale nic, póki co się delektuję humorem, strojami, główną parą, szczególnie pani mi przypadła do gustu.

I podobały mi się dwa ostatnie odcinki KSS :lol: No po prostu słodkie były. Ogólnie nawet wątek byłego mi nie przeszkadza. Fajne to jest.

I obejrzałam kolejny koreański film, Extreme Job, czysta rozrywka, komedia kryminalna, ja się dobrze bawiłam.

Admete - Pon 27 Cze, 2022 20:47

Zaczęła się dziś nowa drama "Cafe of Minamdang. W tym tygodniu rozpoczyna się także nowa drama z Park Eun Bin. Oby choć jedna z nich okazała się sensowna, straszna posucha ostatnio.
Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2022 22:59

Admete napisał/a:
Zaczęła się dziś nowa drama "Cafe of Minamdang.

:banan: To ta z In Gukiem :banan: Oby była dobra :trzyma_kciuki:

Trzeci odcinek Alchemy był cudny! Uśmiałam się, co mi dobrze zrobiło w ten trudny temperaturowo do wytrzymania dzień. Interakcje między Ukiem a Mu Deok mnie niesamowicie bawią; to jak ona usiłuje być przed nim Naksu, a łapie ją skurcz w łydce, albo mięśnie odmawiają posłuszeństwa :mrgreen: Mistrzów też trochę zdjęto z koturn, kiedy okazało się, że w zaciszu domowym lubią sobie zaglądać do malowanego dzbana z winem i mają ludzkie słabostki. O, tak to lubię, nie znoszę postaci udających, że nigdy nie puściły bąka.
Żałuję, ale to bardzo żałuję, że Yul jest taki bezbarwny. Ta postać napisana jest dobrze, ma to być ktoś wybitny, niezwykły - a tu taki niewyraźny, mdły młodzieniaszek go gra. Już ten Dang Gu z żołtymi włosami, choć mało urodziwy, to pokazał dziś coś na kształt aktorstwa, a ten Yul :confused3: Szkoda, bo przez to wątek romantyczny moze ucierpieć, a potencjał na linii Yul-Mu Deok jest i scena z drewnianym ptaszkiem mogła być ładnie motylkowa. Ze sceny w łaźni męskiej drużyny Songrim strasznie się śmiałam, podobnie z prób zmacania Yula (czytaj: odczytania jego oddechu :rotfl: )
Główna para jest cudna; ewidentnie szukali doświadczonych aktorów i na dodatek wyrazistych. Oni obydwoje mają wymowne oczy i kamera ładnie ogrywa te wszystkie spojrzenia i drobne zmiany wyrazu twarzy. Ona cudnie operuje tonacją głosu i sposobem mówienia kiedy wchodzi w "tryb Naksu" i kiedy przerzuca się na "tryb służąca." Pana uwielbiam w wydaniu komediowym - jako Złol potrafi być świetny, ale wolę go w takim wydaniu jak tu. Jak się pięknie wykręcił od zamiatania dziedzińca :rotfl:

Caitriona napisał/a:
Tylko się trochę przestraszyłam, jak przeczytałam że to ma mieć tyle odcinków.

Na razie będzie 20 - i oby siostry Hong nie straciły oddechu przed końcem, bo kęsim!

Trzykrotka - Wto 28 Cze, 2022 09:49

Na soompi jest przedpremierowa sesja z panami z Alchemy of Souls. Są Uk, Yul, Dang Gu i następca tronu. Uo matko :zalamka: Wyglądają jak banda wymoczków z kwiatem w dłoniach, nawet ten dość masywny następca tronu, który pokazał się w 3 odcinku
https://www.soompi.com/ar...life-friendship

BeeMeR - Wto 28 Cze, 2022 10:02

Uo rany :confused3:
Co jeden to bardziej wstawiony, tak na oko - może to ma być sexi look tylko się nie umiem wyznać :angeldevil:
Zupełnie nie moja liga :-P

Ja sobie wakacyjnie znów wróciłam do tajskiej księżniczki, jestem za połową, bzdura na resorach, zabili go i uciekł jak lubię, pan który nie ucieka gdy go panna przytula jak ten niedorobiony z lasu :roll: tylko umie ją też przytulić, na rękach nosić albo opieprzyć kiedy jej się należy :-P To to ja rozumiem :mrgreen:
A przede wszystkim - jak to jest pięknie kręcone i w jakich lokacjach :thud: :love_shower:
Każdy ma swojego bzika, karmię swojego i jest mi dobrze :mrgreen:

Admete - Wto 28 Cze, 2022 11:10

Ja sobie właśnie odcineczek Wioli obejrzałam - pojechała 300 km w jedną stronę do polskiej piekarenki :)
Trzykrotka - Wto 28 Cze, 2022 11:45

Admete napisał/a:
Ja sobie właśnie odcineczek Wioli obejrzałam - pojechała 300 km w jedną stronę do polskiej piekarenki :)

Już strasznie dawno nie oglądałam Wioli :zalamka: A Sonu rośnie w oczach, aż szkoda przegapić.

Co do zdjęć z Alchemy, to tu są lepsze, już z samej dramy. Tamte promocyjne zamierzam wyprzeć z pamięci :evil:
Uk i Mu Deok udają się (chyba) na zesłanie
https://www.soompi.com/ar...lchemy-of-souls
Te mi się podobają
https://www.soompi.com/ar...lchemy-of-souls

Aragonte - Wto 28 Cze, 2022 12:40

Admete napisał/a:

Po polski chlebek, chałkę i na ciacho :-D

Trzykrotko, obejrzyj koniecznie poprzedni odcinek, ten ze skakaniem na materacu :rotfl:

Trzykrotka - Wto 28 Cze, 2022 12:57

Jak się nazywał?
Aragonte - Wto 28 Cze, 2022 14:24

Trzykrotka napisał/a:
Jak się nazywał?

Tu go masz :-D
https://www.youtube.com/w...CUWkgLZE&t=621s