To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland - kraina latających smoków...

Aragonte - Czw 18 Lut, 2016 23:27

Agn napisał/a:
I ach - czy ja już się kiedyś oficjalnie zachwycałam szybkością, z jaką Bang Ji wyciąga miecz?

Coś tam nieśmiało pisnęłaś :-P

I wracam do SKKS - Wachlarz będzie właśnie uruchamiał chyba swoje kupieckie kontakty, a Świrus świruje, żeby złapać pewnego złodzieja :mrgreen:
Tak sobie myślę, że SKKS znacznie bardziej bawi, kiedy zna się Boys Before Flowers :wink:

Agn - Czw 18 Lut, 2016 23:29

No to nieśmiało nadal się zachwycam. :serce:
Jadę dalej z odcinkiem... coraz wyraźniejszy podział między Smokami. Ech...
I w ogóle... nie chcę, żeby się ta drama kończyła... :(

BeeMeR - Czw 18 Lut, 2016 23:38

Agn napisał/a:
Nie miał za bardzo możliwości. Dziś też by pewnie tak wyglądał, niewielu się udaje coś wynieść z KRLD, żeby móc pokazać, jak to wygląda naprawdę. Zezwolenie na kręcenie dokumentu - owszem, można, ale wedle własnego uznania? Zapomnij. "Dokument" ma pokazać, jaki to piękny i szczęśliwy kraj.
I właśnie to pokazuje - dokładnie to, co wolno i należy - nie ma w tym chyba grama komentarza odautorskiego - same cytaty dzieł, ich wymowne podpisy, wypowiedzi przeszczęśliwych wybrańców - jak dla mnie jest to wystarczająco wymowne. Warto zobaczyć, zwłaszcza z perspektywy posiadanej wiedzy i widzianych filmów z ukrytej kamery.

Też oglądam Smoki 40.

Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2016 00:15

Aragonte napisał/a:

I poza zachwycaniem się Wachlarzem chyba grozi mi second lead syndrome na tle Świrusa - obie role baaardzo zacne :serduszkate: :serduszkate:

Oj, też tak miałam - uwielbiałam Świrusa i Wachlarza. Misiek ginął na ich tle, tym bardziej, że jego bohater miał długo kij w zadku.
Coś jest na rzeczy z porównaniem do BBF :lol:

Aragonte napisał/a:

zooshe napisał/a:
Ja nadal mentalnie tkwię w 88 r. Niestety po ostatniej kłótni soompi znowu zamknęło wątek i tym razem zdaje się, że na dłużej. Żeby przez kilku osób wszyscy musieli cierpieć, nie rozumiem tej polityki Meh. :frustracja:

Ooo, a o co poszło? :-|

No właśnie, o co poszło? Wydawało mi się, że ludzie tam zawsze się dogadywali ze sobą :mysle:

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
ma prawo nie trafiać, ale głupi to on niestety nie jest. Z odcinka na odcinek jest coraz groźniejszy.
Że groźny to nie przeczę, cwany i kuty na 4 kopyta też, ale mądry to on nie jest. Co próbuje Jungowi smrodu narobić to samy obrywa.

Bo jego gubi własny charakter. Momentalnie daje się ponosić emocjom. Jung, choć dziwny, wygrywa bo bierze wszystko na chłodno. No, prawie wszystko.

12 odcinek poprzestawiał mi wszystko. Muszę sobie to w głowie poukładać od nowa to, co myślałam o tych ludziach. Seol znowu wypadła najlepiej, najdojrzalej, najmądrzej. Acz chłopcom od dawna tego było trzeba: porządnej naparzanki.

Aragonte - Pią 19 Lut, 2016 00:18

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

I poza zachwycaniem się Wachlarzem chyba grozi mi second lead syndrome na tle Świrusa - obie role baaardzo zacne :serduszkate: :serduszkate:

Oj, też tak miałam - uwielbiałam Świrusa i Wachlarza. Misiek ginął na ich tle, tym bardziej, że jego bohater miał długo kij w zadku.
Coś jest na rzeczy z porównaniem do BBF :lol:

No pewnie, że jest - te piski na targu na widok czwórki świeżo upieczonych przyjaciół "Fantastyczna Czwórka!" :rotfl:
Zresztą nawet w recenzjach czy recapach takie porównania się pojawiały - że to takie joseońskie F-4 :wink: Ja bym jeszcze dodała, że doprawione dawką "Trzech muszkieterów" :wink:

Admete - Pią 19 Lut, 2016 05:35

Chodzi za mną ten Skandal jako odstresowywacz, ale nie ogarniam się czasowo ostatnio. Ciągle coś w pracy, a potem jakieś życiowe sprawy do załatwienia. Nie mogę zarywać nocy, bo ze spaniem i tak mam straszny kłopot :(
BeeMeR - Pią 19 Lut, 2016 08:14

Trzykrotka napisał/a:
Bo jego gubi własny charakter. Momentalnie daje się ponosić emocjom. Jung, choć dziwny, wygrywa bo bierze wszystko na chłodno. No, prawie wszystko.
To prawda - gdy Husky się wścieka to Jung obmyśla następny krok albo kontratak.
Pewnie, że on nie jest tak głupi jak "Podróba", dobrze szczuje innych ale nad sobą nie panuje.
Nie do końca rozumiem ataki na Junga, że jest "inny" - każdy jest inny przecież, niejeden pokręcony a on nie odbiega jakoś zasadniczo od normy nieco pokręconych introwertyków.

Trzykrotka napisał/a:
chłopcom od dawna tego było trzeba: porządnej naparzanki.
Oj tak - już w 7 czy 8 odcinku o tym myślałam, że pomogłoby to im oczyścić atmosferę i wyładować nadmiar emocji.

InHo dostaje ładną lekcję pokory i cierpliwości grając gamy - no ale nadrabiania ma dużo.
Ładna scena wspólnego grania na koniec odcinka.

Admete napisał/a:
Nie mogę zarywać nocy, bo ze spaniem i tak mam straszny kłopot :(
Przytulam :przytul:
BeeMeR - Pią 19 Lut, 2016 08:39

Smoki 39-40 bardzo mi się podobały

zimna wojna między Sambongiem a YBW trwa - przechodzi w otwarte działania. Sprytna próba odebrania BW najbardziej lojalnych przybocznych - bo sercem podejrzewam, że zostaną przy nim, YH faktycznie odnalazła- utwierdziła się w swojej roli i nie waha decydować za innych co powinni jej zdaniem zrobić. Mnie się wybór BY podoba - skoro nie ma przekonania ani do Smabonga ani do swej roli w domu YBW czy między młotem, a kowadłem - to zawsze można szukać trzeciej drogi - jak ona. Podobała mi się rozmowa Smoków w jaskini (bodaj czy nie ostatni raz razem w tamtym miejscu).

Admete - Pią 19 Lut, 2016 18:50

Moo Hyul i Bang Ji:

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Kilka uwag Homury do ostatnich odcinków:

http://bodashiri.tumblr.com/

Historyczny Jung Do-Jeon był rzeczywiście niemal geniuszem:

Cytat:
During his 7 years as a prime minister (1392~1398), Jung Do-Jeon achieved so many things in all areas : Managing the state affairs, making Constitutional laws, writing history books, designing and building the new palace in Hanyang (Seoul), composing formal court music, stabilizing the national defense, creating various battle formations for military training, diplomacy, etc.

The genius had lived a fierce life after Joseon was founded. I can’t believe how he did all those things for such a short period of time. Maybe, in the history of Korea, no one can equal him except for King Sejong the Great, the son of Yi Bang-Won and Lady Min.

Aragonte - Pią 19 Lut, 2016 19:19

Tak, też na to zwróciłam uwagę - bardzo dużo zdążył zdziałać w ciągu tych 7 lat :oklaski:

Fajny filmik - widziałam link na Soompi, ale w pracy nie mogłam tego podejrzeć.

A dla znających SKKS wrzucę fragment dialogu (w angielskiej wersji - dialogi polskie mam wbudowane w obraz, niestety), który mnie i rozbawił (świerszczyki Wachlarza :lol: ), i mile zaskoczył, bo Wachlarz na ogół nie wykazuje się jakąś specjalną empatią wobec innych poza ulubionym Świruskiem :-P

Wachlarz: You, Ga Rang, who don't do anything against the rules and laws, being at someone else's empty room.
Misiek: I apologize for my rudeness, but I thought you would be able to give me an answer
to my problem, so I'm here.

Wachlarz: Tell me whatever it may be. I can keep a secret better than I look.
Misiek: Like you said... if you are a man, liking women must be the given rule,
without an exception.

Wachlarz: No. What kind of rule is that? It's instinct. Men's uncontrollable instinct!
Misiek: But instead of liking a lady you don't know very well yet, being comfortable with a close friend you can talk to-that must also be the ways of this world, right? That must have happened to you too...
Wachlarz: So are you saying right now that you like guys more?
Misiek: No.. what I am saying is... To a certain point, you could start to have
feelings of an attraction...

Wachlarz: You want to get close and touch?... Of course, I've experienced that before. With Geol Oh (Świrus :mrgreen: ). During those times, I questioned my masculinity. Of all people... I, Yeorim, did.
*Wachlarz wyciąga jedną ze swoich licznych książeczek w czerwonych okładkach, tj. joseońskich świerszczyków :lol: *
Wachlarz: This is a gem of a book that gave me a peace of mind at that time. Make sure you look at it only when you are alone.
It is such a touching book that it might move you to tears (jasssne :rotfl: ). Don't worry too much. Hating people is a sin. How could liking them be one? Whoever that may be.

Admete - Pią 19 Lut, 2016 19:33

Niezły dialog ;)
Aragonte - Pią 19 Lut, 2016 19:58

A wiesz, jak YAI fajnie w tej dramie wygląda? :wink: Młodziutki, ale wygląda lepiej niż w Smokach, taki delikatny zarost mu służy :wink: I gra naprawdę dobrze, IMO.
Czy sama drama ci się spodoba, to nie wiem, ale spróbować możesz, czemu nie. Trzeba do niej podejść jak do czystej rozrywki, tak serio to się nie da jej brać (podobnie jak wielu innych dram :wink: ).

Trochę fotek :wink:
Wachlarz i Świrus:

Świrus, Wachlarz (i jego miny :mrgreen: ) i PMY :wink:

Jeszcze więcej Wachlarza i Świrusa:

Admete - Pią 19 Lut, 2016 20:27

Na razie i tak nie mam kiedy. Ale pamiętam. Może na wiosnę albo w wakacje.
BeeMeR - Pią 19 Lut, 2016 22:44

Admete napisał/a:
Moo Hyul i Bang Ji:
fajny filmik.

SKKS nie da się brać na serio, to nie drama historyczna, tylko lekka bzdurka, ale jest przesympatyczną odskocznią. Jak ci się Aragonte podobały zawody łucznicze (bo chyba już były?) tj. przygotowania panny zwłaszcza?

Aragonte - Pią 19 Lut, 2016 23:40

Podobały, choć na temat prawdopodobieństwa wolę się nie wypowiadać :-P Był też już mecz hokeja :wink: Misiek bawił mnie przez chwilę w scenach na wyspie (z karaluchem :lol: ), teraz znowu przynudza :czekam2: Na szczęście rekompensują to Świrus i Wachlarz :)

Jest już omówienie nowych Smoków na Dramafever:
https://www.dramafever.co...ions-decisions/

Admete - Sob 20 Lut, 2016 07:26

Też odczuwałam niepokój w związku z tymi decyzjami, które muszą podejmować bohaterowie Smoków. Ta przepaść między dawnymi przyjaciółmi i współpracownikami.
BeeMeR - Sob 20 Lut, 2016 07:36

Aragonte napisał/a:
rekompensują to Świrus i Wachlarz
Oni chyba zresztą dostali nagrodę jako para- i całkiem słusznie :lol:

Ja wczoraj spróbowałam N-Hero, ale to raczej nie moja drama - m/w w taki sposób jak YAAS - niby komedia-masala kryminalna, ale nie bardzo do mnie trafia, nie śmieszy wtedy, kiedy pojawia się irytująca "żartobliwa" melodyjka. Może to tylko takie zrzędzenie na początek, jeszcze dam jej szansę, ale podejrzewam jednak, ze się rozstaniemy, jeśli już pierwszy odcinek przewijałam.

Admete - Sob 20 Lut, 2016 07:38

Miałam te same zastrzeżenia - weź Signal.
BeeMeR - Sob 20 Lut, 2016 07:40

Jeśli się wezmę za Signal to wtedy gdy będzie całość, bo inaczej mi się akcja rozjeżdża ;)
Pleple mogę oglądać w długich rozstrzałach, ale kryminalnych/akcji nie.

Admete - Sob 20 Lut, 2016 07:42

Co tydzień dwa odcinki to w sam raz, dziś będzie 10. To jeszcze tylko 6.
Agn - Sob 20 Lut, 2016 07:44

Obiecuje odpowiedź na wszelkie wpisy, jakie tu popełniłyście, jak wrócę z pracy i ze spotkania z koleżanką. A na razie macie poranną kawę - pierwsze fotki nowej sesji zdjęciowej. :serduszkate:

I zmykam do pracy. Papaaa!

Trzykrotka - Sob 20 Lut, 2016 14:56

O, ładna sesja. Nigdy nie byłam zachwycona Jun Kim z grzybkiem, a takie roztrzepane włosy są bardzo ładne. Brwi mu widać.
Z nowych dram NH tylko napoczęłam i też nie wiem, czy będę oglądać. Drama jest letnia, na pewno przeżyję bez niej. Trzyma mnie tylko Soo Hyuk i ten ajussi, który gra zamotanego policjanta. Od czasów GFB bardzo go lubię. Ale czasu tak mało... Postanowiłam zobaczyć jeszcze (nie wiem kiedy) odcinek 3, w którym LSH jest więcej - i to będzie ostateczny test.

BeeMer :kwiatek: Ser nr 9 poszedł mailem.

Aragonte - Sob 20 Lut, 2016 16:20

Bardzo ładna sesja - też wolę Junkiego bezgrzybkowego :)

W SKKS całkiem ładna była scenka z zostawianiem liścików do wybranki serca w dziełach konfucjańskich mistrzów :D
Nadal szalenie podoba mi się Wachlarz i Świrus (w różnej konfiguracji, czasem nawet ten drugi podoba mi się bardziej :serduszkate: ), lubię bohaterkę PMY, Misiek (jak już przestaje być tak sztywny i czasem się uśmiecha) też jest OK.
I nawet zaczynam się zastanawiać, czy nie wziąć się za Scholara, jak skończę SKKS - wątki inne, są wampióry, ale też scholarzy, księgi, przebieranki... no i Junkiego dawno w niczym nie widziałam, wypadałoby nadrobić :wink:

BeeMeR - Sob 20 Lut, 2016 17:37

Trzykrotka napisał/a:
BeeMer :kwiatek: Ser nr 9 poszedł mailem.
Dzięki!

Aragonte napisał/a:
W SKKS całkiem ładna była scenka z zostawianiem liścików do wybranki serca w dziełach konfucjańskich mistrzów :D
To mi się bardzo podobało - w sumie cała drama z niewielkimi wyjątkami :P
A już Świrus i Wachlarz zdecydowanie :serduszkate: :serduszkate:
Poprzypominałam sobie mv z dramy :serce:

Aragonte napisał/a:
I nawet zaczynam się zastanawiać, czy nie wziąć się za Scholara
Weź się, weź! To też jest w pewnym sensie lekkie i odprężające - ja to w każdym razie w większości jak gp traktowałam ;)

Co do N-Hero.
Skończyłam 1. odc i wybiórczo napoczęłam drugi - bo chcę obejrzeć tango :mrgreen: a na razie były półnagie ćwiczenia PSH i półnaga drzemka w restauracji - czy on będzie sypiał na sali jadalnej? :mysle:
Może tylko na początek.
Drama ma plusa za śledzenie celu w wykonaniu LSH, który to wielce cierpliwemu obserwowanemu zasnął był na ramieniu w autobusie :lol: tudzież "dyskretnie" pił piwo metr dalej. :rotfl:
Podobał mi się też pościg, po części animowany :rotfl: , z drugiego odcinka. To tak w ramach absurdu.
OPglądać jednakowoż nie będę, to już zdecydowałam - tj. zerknę na finał, żeby zobaczyć LSH po przemianie i czy PSH skończy jak myślę. Jeśli idzie o PSH to zdecydowanie za dużo się uśmiecha i to sztucznie - on się zawsze "śmiał do sera" i grał przeważnie "obok" partnerki czy partnera w danej scenie, ale to już przesada - acz ja wiem, że tak ma być, bo on chce LSH (i innych) użyć do swoich celów a potem się z nim zapewne zaprzyjaźni naprawdę. Zgrabny jest, ale scena prysznicowa - hm, chyba mam problem jak się panowie wzajem klepią i zachwycają swoją tężyzną :P Acha, i dostaje ode mnie nagrodę im. Kim Tana za marynarę w ciapy :confused3:

Aragonte - Sob 20 Lut, 2016 18:31

Dwa filmiki, głównie z Wachlarzem (on ma równie fantazyjne ciuchy jak Gil Tae Mi w Smokach :mrgreen: ) - dostaję śmiechawki, kiedy wywija swoje piruety i strzela miny, no i kiedy rączki mu się rwą do Świrusa :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=X5fjVIA0hMY
https://www.youtube.com/watch?v=Z78ypcQKPTw

A tu NG - Misiek miał problem z utrzymaniem powagi, i wcale mu się nie dziwiię :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=C5wQpqdXyTU

Bardzo mnie bawiły różne konfiguracje sypialniane pokoju nr 2 - szczyt nastapił, kiedy obaj współlokatorzy PMY nie mieli już złudzeń, kim jest "piękny student" i obaj robili podchody, żeby broń Boże nie przytulił się do tego drugiego :-P I Wachlarz, który zepsuł szyki im obu i wparował do ich pokoju, meldując, że wystraszył się gumiho, i że nocuje z nimi :lol: A potem iście po kociemu zawłaszczył lwią część łóżka, podczas gdy Misiek i Świrus spali gdzieś zepchnięci na sam brzeżek materaca :lol: