Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
ita - Pon 21 Paź, 2019 22:08
Trzykrotko, Twój opis przypomniał mi o "Udręce i ekstazie" I. Stone o Michale Aniele. Widzę tu pewne podobieństwa. Kiedyś się zaczytywałam w tej
książce. Solidne 2 tomy, jest co czytać i nie trzeba się martwić, że się szybko skończy
Trzykrotka - Pon 21 Paź, 2019 23:08
Po Michale Aniele pięknie sobie biograf Leonarda pojechał Panowie nie pałali do sibie sympatią, a Michał Anioł, szorstki i bezpośredni, głośno to okazywał.
| BeeMeR napisał/a: | | Właśnie dziś szedł odcinek starożytnych kosmitów o Leonardo - oczywiście bzdury na resorach były ale Zbawiciela Świata też pokazywali wraz z porównywaniem do Buddy z X wieku, także trzymającego szklaną kulę |
Tak, widziałam te opowiastki Babci Gąski - kula Buddy, która występuje na każdej bizantyjskiej ikonie anioła, tylko komu chciałoby się sprawdzać. Trzy refleksy światła, bo Leonardo badał naukowo światło i to, jak odbija się ono i załamuje na różnych powierzchniach, a nie żaden tam pas Oriona. Utajone sylwetki kosmitów i tym podobne bzdety. Uśmiałam się przy Zbawicielu Świata i dramatycznym pytaniu, czemuż to nowi właściciele zapłacili za niego kosmiczną cenę? Na pewno dlatego, że kryje się w nim Przesłanie.... A ja słyszałam, że kupno Zbawiciela za aż taką cenę było komiczną pomyłką. Obraz miał trafić do Emiratów. Dwaj szejkowie, krewni króla, podbijali cenę licytując przeciw sobie, bo przez niedogadanie żaden nie wiedział, z kim walczy. I tyle. Na biednych nie trafiło, dla tego jednego obrazu wybudowano nowy Luwr w Abu Dhabi. Kosmici nie maczali w tym zielonych paluchów.
Admete - Wto 22 Paź, 2019 06:11
Zanim zabiorę się za biografię Leonarda, mam przerywnik w postaci nowej książki Kuźmińskich.
Agn - Wto 22 Paź, 2019 20:03
| Admete napisał/a: | | Czytałam swego czasu biografię Leonarda,a le to chyba nie była ta...Czytałam tego autora Innowatorów. Książka o Leonardo jest na Legimi i właśnie ją wrzucam na półkę. |
Na pewno nie ta. Ksiazka Isaacsona jest w miare nowa, poprzedniego autora nie pamietam, ale bylo z serii wyd. WAB "Fortuna i fatum".
Admete - Wto 22 Paź, 2019 21:10
Książka Kuźmińskich tym razem w moich stronach - Dąbrowa Tarnowska i okolice
BeeMeR - Wto 22 Paź, 2019 21:19
| Trzykrotka napisał/a: | | Kosmici nie maczali w tym zielonych paluchów. | Oczywiście, ale kosmitów i pas Oriona wsadza się do każdego odcinka, pasuje czy nie
Trzykrotka - Wto 22 Paź, 2019 21:22
Fakt. I wszelakie piramidy z całego świata.
annmichelle - Śro 23 Paź, 2019 17:33
Dwa tygodnie zaczęłam czytać powieści Borysa Akunina o Fandorinie i... jestem już na 10 tomie (w sumie jest ich szesnaście). Czyta się szybko, retro klimaty (1876-1918), stara Rosja, zagadki kryminalne. A przede wszystkim zabawa konwencją - każda część napisana w innym stylu powieści kryminalnej.
Na jesienne dni - w sam raz.
Admete - Czw 24 Paź, 2019 08:26
Mam koleżankę, która jest fanką jego książek. Znalazłam ma Legimi takie coś - Czasem święta, czasem ladacznica. Kobiecość dla odważnych - Joanna Drosio-Czaplińska, Jacek Masłowski:
http://lubimyczytac.pl/ks...c-dla-odwaznych
Przeczytam pewnie jako następną. O mężczyznach też jest.
Trzykrotka - Czw 24 Paź, 2019 09:19
Cykl carski o Fandorinie jest bardzo dobry. Ja też chłonełam go tom po tomie, choć na koniec obraziłam się ciężko na autora. Doprowadził te opowieść aż do rewolucji. Jest też drugi cykl powieści kryminalnych o Fandorinie, ale Fandorinie dalekim potomku Erasta. Rzecz dzieje się we współczesnej Rosji, Fandorin jest cudzoziemcem (Amerykaninem? Anglikiem?) który w Rosji osiedla się na stałe. Skrzynia na złoto i Lektura obowiązkowa, te dwa tomy były rewelacyjne. Pierwszy dotyczył zaginionej po dziś dzień biblioteki cara Iwana I. Potem był jeszcze jakiś, o którym szybko zapomniałam oraz Sokół i jaskółka - fajny, ale nic rewelacyjnego.
BeeMeR - Sob 26 Paź, 2019 19:41
Skończyłam 20 000 mil podmorskiej żeglugi - pierwotnie mnie okropecznie nudziło, bo lektor czytał jak najnudniejszy wykład z najmniej interesującej dziedziny nudziarstwa, ale dla chcącego nic trudnego - po zmianie lektora na Macieja Stuhra słuchało mi się doskonale
Jakie to cudnie utopijne w tym tym, że morze/ocean daje wszystko co potrzebne do życia
Agn - Sob 26 Paź, 2019 22:12
Lejesz miod na me serce - to moja ukochana ksiazka Verne'a.
BeeMeR - Sob 26 Paź, 2019 22:53
Podobała mi się - będę się brała za film z 1954
a kolejną książką będzie Tajemnicza wyspa
Agn - Sob 26 Paź, 2019 23:01
Oooo te tez lubie!
Admete - Wto 29 Paź, 2019 20:15
Zabieram się za lekturę najnowszej powieści Anny Kańtoch - Pokuta.
Agn - Wto 29 Paź, 2019 20:27
Jak przeczytasz, to daj znać, jak Pokuta! Jeszcze nie czytałam, a lubię jej kryminały.
Admete - Nie 03 Lis, 2019 19:29
Pokuta przeczytana - czytało mi się łatwo i przyjemnie, zagadka ciekawa i zwykli bohaterowie. Lubie tak - żadnych udręczonych geniuszy. Teraz czytam drugą część Ukrytej sieci Szamałka. On ma taki lekki styl.
Barbarella - Nie 10 Lis, 2019 10:36
"Prawiek i inne czasy" Olgi Tokarczuk. Początek mi się nawet podobał, ale potem... Raczej nie zostanę fanką autorki.
Trzykrotka - Pon 11 Lis, 2019 00:33
Ja mam Biegunów. Bardzo dobrze mi się to czyta, ale kiedy odłożę, nie kusi mnie, żeby znowu sięgnąć. Poza tym - wiem, że taki był zamysł - ta konstrukcja powieści jakby poskładanej z kawałków różnych materii tez jak dla mnie działa na niekorzyść. Szybko czytasz, do nikogo się nie przywiązujesz, szybko zapominasz.
Admete - Pon 11 Lis, 2019 08:35
Mnie się Prawiek bardzo podobał, ale czytałam dawno temu, gdy książka pierwszy raz wyszła. Teraz czytam biografię Leonarda poleconą przez Trzykrotkę
Trzykrotka - Pon 11 Lis, 2019 09:24
I jak ci się podoba?
Admete - Pon 11 Lis, 2019 09:29
Bardzo, gdyby mi się nie podobała, to bym porzuciła Jestem teraz w Mediolanie na dworze Sforzów.
Trzykrotka - Pon 11 Lis, 2019 13:34
Mediolan był twórczy. Aż dziwne, że rodzima Florencja nie wykorzystała swojego syna tak, jak mogła.
I ilu dzieł on nigdy nie dokończył, aż żal.
Admete - Pon 11 Lis, 2019 13:35
Tak sobie myślę, że dziś pewnie byłby reżyserem ( między innymi ) teatralnym, filmowym
Agn - Pon 11 Lis, 2019 15:18
Cieszy mnie, ze ci sie biografia Leonarda podoba.
|
|
|