Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"
Aragonte - Nie 01 Maj, 2022 13:01 Podrzucam kolejny link - historia Luthien. Warto obejrzeć grafiki, bo jest ich mnóstwo i ładne są https://www.youtube.com/watch?v=TEwoawlMB48Agn - Nie 01 Maj, 2022 21:08 Ja tylko wtrace, ze wczoraj bylam w imaxie na "Dwoch wiezach".
Dwie sprawy:
- dopiero teraz zauwazylam, ze bikini Golluma ma cos w guscie malej kieszonki/sakieweczki (i te sznureczki sa niedorzeczne - przy tym co ten stwor robi dawno mu sie powinny te sznurki rozerwac, a majtki opasc)
- dlaczego nigdy nie docenilam, jak rewelacyjny jest Brad Douriff w roli Grimy? Czyste zloto.
W kontekscie agresji Rosji na Ukraine ten film jest przerazajacy.
Swietnie sie go ogladalo na wielkim ekranie (Cinema City napisalo mi ze maja plany na RotK, wiec juz zacieram lapki). Aragonte - Pon 09 Maj, 2022 22:40 Znowu się zagapiłam i nie poszłam, ech. Zazdroszczę, Agn
A propos skojarzeń ze współczesnością i wojną, niestety - pod filmikiem o Finrodzie Felagundzie (który chyba już linkowałam) jest mała wymiana zdań, która z paskudnych postaci stworzonych przez JRRT pasuje charakterologicznie do Putina:
https://www.youtube.com/watch?v=xekt_XAPOkY
Kto nie chce, nie musi zaglądać pod kołderkę, jak mawia Agn:
Spoiler:
Zemi: Thank you, once again! And here's a strange question given the days we're living in but I'd be interested to learn what you think: What kind of Tolkien character do you think resembles Putin and his thinking the most?
Tolkien Untangled: That's an interesting question. My instinct is to say Morgoth but that's probably a bit too easy. Perhaps one of the more corrupt Numenorean kings, maybe even Ar Pharazon? There seems to be a deep arrogance in what Putin's doing, and a sense that smaller nations don't really matter next to his mightier country (at least in his mind). The 'might makes right' mentality is something we only see in Tolkien's villains, and I think if Tolkien were alive today, he'd have some very harsh criticism of Putin.
Zemi: Thanks for your thoughts! I was thinking of Ar Pharazon too or perhaps Fëanor and his greed which blinded him and causing hurt to many. But it seems Ar Pharazon has a much more political and expansionist mindset that could be translated into the present-day circumstances
Dillon Olander @Tolkien Untangled of course in Putin’s mind he sees himself as Aragorn, the one to restore his kingdom to greatness and expand it and bring others back under it.
While we don’t know much about the Nazgûl, I’d say Putin reminds me most of one of them, like the Witch-king. He might claim to be a king, but he’s really still an agent of a darker, older power that uses him and sucked the hope and humanity out of him. In Putin’s case, an agent of old 19th/20th century -style nationalism and imperialism.
Tolkien Untangled: yeah, very well said. Interesting that both our choices were self proclaimed kings who took their power illegitimately. That doesn't reflect well on Putin.
Aragonte - Sob 28 Maj, 2022 00:29 Kolejny film okołotolkienowski do obejrzenia:
https://www.youtube.com/watch?v=XgQjfGMkE1YAragonte - Śro 01 Cze, 2022 21:14 ChristopherTolkien czyta "Berena i Luthien":
https://www.youtube.com/watch?v=-L7Y1H1-pkgBeeMeR - Sob 25 Cze, 2022 00:22 Zaczęliśmy Władcę - Anusia już kocha Bilba i Froda, bo mają urodziny dokładnie wtedy co i ona Admete - Sob 25 Cze, 2022 09:13 To ma powody 😁BeeMeR - Wto 28 Cze, 2022 12:58 Bilbo nam wyruszył w podróż - A droga wiedzie w przód i w przód...
Na razie dobrze się czyta, dzieci zadowolone
Ale to sam początek.
Edit:
Frodo wyruszył wreszcie, nie pamiętałam, że tyle mu zeszło na przygotowania i zwlekanie BeeMeR - Pon 11 Lip, 2022 12:25 Doszliśmy na wyjeździe z dziećmi do Toma Bombadila - najfajniejsze są rozmowy okołoksiążkowe, rozkmina kto jest kim z zakładek od Rielli, kim się kto czuje (jaką rasą książkową - ja od lat hobbitem ) i takie tam różne
Strasznie też kombinują kto zginie, bo wiedzą, że ktoś owszem, ale nie wiedzą kto i jak
Czytanie z dziećmi to jest przygoda niemała Admete - Pon 11 Lip, 2022 12:32 Fajnie macie. To taka wspólna przyjemność.BeeMeR - Pon 11 Lip, 2022 12:45 Wygadałam się już przy hobbicie, że elf z krasnoludem zostaną przyjaciółmi, i teraz, że wszystkie hobbity wrócą do Shire - to zawęża krąg podejrzanych, a jeszcze ich nie wszystkich poznaliśmy Admete - Pon 11 Lip, 2022 16:19 To śledztwo trwa BeeMeR - Pon 11 Lip, 2022 17:27 Tak, Ania je prowadzi, a Adaś jest w trybie "nic mi nie spoilerujcie"
A jak liczyli pierścienie z wiersza! Ania naliczyła 23
Czytamy Skibniewską BeeMeR - Czw 14 Lip, 2022 18:26 Pożegnaliśmy Toma Bombadila - podobał się dzieciom (ja za nim nie przepadam, bo też pojęcia nie mam skąd się wziął i czemu jest taki jaki jest a jego nadmierne przyśpiewki i podskoki to by mnie raczej irytowały ), ale zachodzą w głowę podobnie jak ja czemu widzi Froda gdy ten ma na sobie pierścień i czemu sam nie znika. Skąd się wziął i kiedy.
Ze wszystkich hobbitów Ania chyba najbardziej lubi Sama - przynajmniej jak na razie.
Upiora z Kurhanu to się Ania trochę bała, ale "czytaj mama dalej!" Admete - Czw 14 Lip, 2022 19:58 Na szczęście mama była obok. Ja teraz lubię spotkanie z Tomem i Jagodą.Aragonte - Nie 17 Lip, 2022 13:30
BeeMeR napisał/a:
Pożegnaliśmy Toma Bombadila - podobał się dzieciom (ja za nim nie przepadam, bo też pojęcia nie mam skąd się wziął i czemu jest taki jaki jest a jego nadmierne przyśpiewki i podskoki to by mnie raczej irytowały ), ale zachodzą w głowę podobnie jak ja czemu widzi Froda gdy ten ma na sobie pierścień i czemu sam nie znika. Skąd się wziął i kiedy.
Rozkminy o Tomie Bombadilu na Tolkien Untangled https://www.youtube.com/watch?v=HKhDtjGthPA
Rozwiązania tam nie ma, ale jest kilka tropów.BeeMeR - Pon 18 Lip, 2022 07:19 Dzięki
Komentarze są szczególnie ciekawe i pomysłowe.
My już z Aragornem opuszczamy Bree. Bardzo lubię ten wiersz
Nie każde złoto jasno błyszczy, Nie każdy błądzi, kto wędruje,
Nie każdą siłę starość zniszczy. Korzeni w głębi lód nie skuje,
Z popiołów strzelą znów ogniska, I mrok rozświetlą błyskawice,
Złamany miecz swą moc odzyska, Król tułacz wróci na stolicę.Admete - Pon 18 Lip, 2022 08:32 Jak dzieci zareagowały na Aragorna?BeeMeR - Pon 18 Lip, 2022 09:06 Chyba jeszcze go za mało znają
- A czy on jest dobry?
- Czy będzie wędrował z nimi do końca?
- ale ta książka jest....
Nie pamiętam jakiego Ania konkretnie użyła słowa, ale sens był "szalony" kazała też czytać dalej Admete - Pon 18 Lip, 2022 10:44 Jak kazała czytać dalej, to jest dobrze. Jakie to fajne, takie wspólne czytanie.BeeMeR - Pon 18 Lip, 2022 11:13 - czy elf może zginąć z głodu?
- czy będą małe elfiątka?Admete - Pon 18 Lip, 2022 11:20
BeeMeR napisał/a:
czy będą małe elfiątka?
Ćwierć- elfiątka u Aragorna i Arweny BeeMeR - Pon 18 Lip, 2022 11:42 Ja im powiedzialam o półelfach, w sumie Elrond jest półelfem
Ania uważa, że brat Elrinda wybrał głupio
O dzieciach (bylo ich więcej niż jeden syn?) Aragorna jeszcze ani mru mru Trzykrotka - Pon 18 Lip, 2022 11:45 Aż zazdroszczę takiego czytania I na dodatek dzieci nie zaczynają od współczesnej fantastyki, po której już Tolkiena nie ruszą. Jednej mojej dorosłej znajomej zapoznającej się z fantastyką Sapkowski totalnie zepsuł Tolkiena, nie mogła za nic wejść w rytm opowieści szeroko płynącej, meandrującej, nie pędzącej na łeb na szyję - i koniec, jest o takie cuda uboższa.
BTW, ja na starość też coraz bardziej czuję się hobbitem, tylko norka moja mniejsza i nie tak wygodna jak u Froda i Bilba.BeeMeR - Pon 18 Lip, 2022 11:49 Oni też już są pokoleniowo zepsuci przez bajki, kolorowe i wrzaskliwe, Adam miał już minecraftowe różne nawiązania do WP, ale wciąż są chętni do słuchania różności no i"czytaj dalej!" to piękne słowa