Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH
Agn - Wto 03 Lis, 2015 11:28
Mnie kiedyś rozwalił jakiś niby kalendarz perfekcyjnej pani domu czy dziennik czy planner? Nie pomnę dokładnie, ale można było sobie dokładnie zaplanować, co kiedy będziesz sprzątać. Jakby nie było lepszych rzeczy do planowania, niż sprzątanie.
Jotka - Czw 05 Lis, 2015 14:09
Teraz w każdej gazecie rozpiska sprzątania przed świętami Co ja biedna zrobiłabym bez podpowiedzi w którą stronę myć a w którą zamiatać
Jotka - Czw 05 Lis, 2015 14:11
Teraz w każdej gazecie rozpiska sprzątania przed świętami Co ja biedna zrobiłabym bez podpowiedzi w którą stronę myć a w którą zamiatać
BeeMeR - Czw 05 Lis, 2015 15:12
żartujesz
Az muszę sprawdzić jak to wygląda
Jotka - Czw 05 Lis, 2015 16:43
Sprawdź a nuż źle coś robisz, dobra rada sprawi, że będziesz szczęśliwa
Agn - Czw 05 Lis, 2015 23:42
Przychodzę niczego nieświadoma do roboty. A tam...
Książka AutorKasi - poradnik zdobywania szczęścia:
http://www.swiatksiazki.p...chalak-4900784/
AutorKasia dzieli się w nim mądrościami, by nim np. przeprowadzisz się do bloku (oczywiście obleśnego, obskurnego bloku w jakimś getcie, gdzie za sąsiadów będziesz miała wyłącznie rozdartych meneli i będziesz mimowolnym świadkiem (usznym) wszelkich patologii - wiadomo, w Michalakversum nie ma normalnych bloków z normalnymi mieszkańcami) najpierw wynajmij sobie takie mieszkanie i sprawdź, czy w nim wytrzymasz miesiąc. Jak wiadomo najlepiej utopić kasę w wynajmie na miesiąc lub dwa i przyjąć na twarz okrutną prawdę - człowiek nie jest istotą przystosowawczą.
Podobnie radośnie podchodzi do domków - wynajmij domek. Och, ty durna pało - wynajmij?! A będziesz to sponsorować?!
Zirytowała mnie jak nie wiem. Zaglądam dalej - marzysz o jakiejś pracy, zaproponuj, że popracujesz u kogoś na wolontariacie, bo prawie żaden pracodawca nie odmówi darmowej pary rąk i to (cytuję) napalonej (serio tak napisała!) na zajęcie.
Tymczasem twoje rachunki najwyraźniej poczekają, a żywić się przecież możesz energią z kosmosu. Tak, tak, szukaj pracy, bo pracuje się dla przyjemności, wcale nie dla kasy, baw się dalej.
Niestety, Michalak jest tak oderwana od rzeczywistości, że stwierdziłam, że nie zaglądam po raz trzeci na losowo wybraną stronę, bo jeszcze skończę tłukąc tym arcydzieUem we własną czaszkę.
Drugi facepalm (ale znacznie słabszy, bo to był taki facepalmik z niemal rozczuleniem) zaliczyłam, gdy zobaczyłam... TO!
http://www.swiatksiazki.p...iorowa-4900772/
Ratunku... po co?! Na każdej stronie najwyżej 10 słów, a i to w porywach. Po coooo???
Anaru - Pią 06 Lis, 2015 00:23
| Agn napisał/a: | Drugi facepalm (ale znacznie słabszy, bo to był taki facepalmik z niemal rozczuleniem) zaliczyłam, gdy zobaczyłam... TO!
http://www.swiatksiazki.p...iorowa-4900772/
Ratunku... po co?! Na każdej stronie najwyżej 10 słów, a i to w porywach. Po coooo??? |
No jak po co? Przecież święta idą, a nuż Polsat w tym roku Kevina nie puści to przynajmniej będzie można poczytać.
BeeMeR - Pią 06 Lis, 2015 07:17
| Agn napisał/a: | | jeszcze skończę tłukąc tym arcydzieUem we własną czaszkę. | a jak zniszczysz książkę to będziesz musiała za ten bełkot zapłacić
Agn - Pią 06 Lis, 2015 10:16
| BeeMeR napisał/a: | | a jak zniszczysz książkę to będziesz musiała za ten bełkot zapłacić |
Tym rychlej odłożyłam.
Jotka - Pią 06 Lis, 2015 11:38
Agn współczuje bardzo, można mieć zmarnowany dzień po takim (tu używam słów nieparlamentarnych) przeglądzie twórczości.
Agn - Pią 06 Lis, 2015 16:53
E, ona to nic. Moge odlozyc, nie musze jej wypocin czytac. Gorzej jak cie klient zirytuje - na to nie ma rady. Ale dzis mam dobry dzien.
Barbarella - Pią 06 Lis, 2015 18:07
| Jotka napisał/a: | Teraz w każdej gazecie rozpiska sprzątania przed świętami Co ja biedna zrobiłabym bez podpowiedzi w którą stronę myć a w którą zamiatać |
Miałabyś zepsute święta.
| Agn napisał/a: | Ratunku... po co?! Na każdej stronie najwyżej 10 słów, a i to w porywach. Po coooo??? |
Agn, nie czytałaś, co było napisane pod spodem: „Skarb narodowej tradycji.” (Wojciech Orliński)
Anaru - Pią 06 Lis, 2015 19:35
| Barbarella napisał/a: | | „Skarb narodowej tradycji.” (Wojciech Orliński) |
Kevin?
Agn - Pią 06 Lis, 2015 22:41
Pies z tem Kevinem tańcował - nowa Musierowicz jest! Zabrałam Feblika ze sobą do domu.
Trzykrotka - Śro 11 Lis, 2015 13:27
Jest. W twojej dawnej firmie powiedzieli mi, że 40 egzemplarzy, jakie mieli, ino się mignęło...
Za to kupiłam sobie książkę pani Harper Lee, Idź, postaw wartownika, bo jestem strasznie ciekawa, co wyszło z kontynuacji Zabić drozda. Na dodatek mama z endoprotezą musi zabijać czas pomiędzy ćwiczeniami, więc dla niej kupiłam. Ciekawa jestem, bo Zabić drozda to wybitna książka.
Agn - Śro 11 Lis, 2015 13:31
| Trzykrotka napisał/a: | | Jest. W twojej dawnej firmie powiedzieli mi, że 40 egzemplarzy, jakie mieli, ino się mignęło... |
To u nas na rozpęd setka była. Ale to też zależy pewnie od wielkości księgarni.
| Trzykrotka napisał/a: | | Za to kupiłam sobie książkę pani Harper Lee, Idź, postaw wartownika, bo jestem strasznie ciekawa, co wyszło z kontynuacji Zabić drozda. |
To dasz potem znać, z czym to się je, ja się czaję na nowego Pamuka.
behemotka - Śro 11 Lis, 2015 21:25
https://www.karakter.pl/ksiazki/eseje-wybrane
to zapowiada się ciekawie
Agn - Śro 11 Lis, 2015 22:33
O, faktycznie.
Eeva - Czw 12 Lis, 2015 09:41
| Trzykrotka napisał/a: | | a to kupiłam sobie książkę pani Harper Lee, Idź, postaw wartownika, bo jestem strasznie ciekawa, co wyszło z kontynuacji Zabić drozda. |
A to chyba nie jest kontynuacja per se.
A tego co czytałam na amazonie to jest to coś w stylu początkowego draftu "Zabić Drozda", który nigdy nie został opublikowany, gdyż został odrzucony przez wydawców.
Trzykrotka - Pią 13 Lis, 2015 19:59
| Eeva napisał/a: |
A tego co czytałam na amazonie to jest to coś w stylu początkowego draftu "Zabić Drozda", który nigdy nie został opublikowany, gdyż został odrzucony przez wydawców. |
Chyba raczej nie, skoro bohaterka Zabić drozda, uczennica podstawówki, tutaj ma lat 26 i studiuje w NY
Agn - Pią 13 Lis, 2015 20:12
Mogło być jak z Gwiezdnymi wojnami - początkowo Luke Skywalker miał mieć ok. 60 lat - tu też mogli to zmienić.
Admete - Pią 13 Lis, 2015 20:27
Też czytałam, ze to tak naprawdę wstępna wersja Zabić drozda.
Eeva - Pią 13 Lis, 2015 23:40
| Agn napisał/a: | | Mogło być jak z Gwiezdnymi wojnami - początkowo Luke Skywalker miał mieć ok. 60 lat - tu też mogli to zmienić. |
Ot właśnie.
To pierwowzór książki, zbyt słaby żeby wydać. Jako "Zabić Drozda" został wydany po naniesieniu poprawek
Trzykrotka - Sob 14 Lis, 2015 00:25
Nie chcę się spierać, ale to musiałby być poprawki - giganty. Mamuty. Inna epoka, inni ludzie, wszystko o 20 lat później. Ci nie żyją, ci uciekli, tamci się starzeją, innym rodzą się dzieci.
Admete - Sob 14 Lis, 2015 09:11
| Cytat: | | Maszynopis "Go Set a Watchman" znalazła w 2014 roku w skrytce należącej do Harper Lee jej prawniczka Tonja Carter, która nie wyklucza, że istnieje jeszcze trzecia powieść Harper Lee, spajająca wątki dwóch wydanych książek. Co ciekawe, choć "Go Set a Watchman" opowiada późniejsze wydarzenia niż "Zabić drozda", to powstała kilka lat wcześniej. Według znawców biografii i twórczości Harper Lee, tłumaczy to zaskakującą zmianę przekonań Atticusa Fincha. Ojciec pisarki, który jest pierwowzorem Fincha, był zwolennikiem segregacji, co często było źródłem konfliktów z córką. (http://www.tvn24.pl) |
|
|
|