To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Admete - Wto 29 Sie, 2017 06:06

Aragonte napisał/a:

A zauważyłaś "Hwang Shi Mok Fanclub"? :wink:

A jakże :) Przy czym tam jest jeszcze trochę do poprawy, ale już zostawię,bo czasu nie mam. Jadę dziś do pracy. Mogłam się tym wcześniej zająć.

Agn napisał/a:
In Guk jest zajebisty.

Widzisz, mówiłyśmy ;) Bardzo go lubię.

Agn - Wto 29 Sie, 2017 06:20

Admete napisał/a:
Widzisz, mówiłyśmy

Wiem, dlatego chciałam sprawdzić osobiście, ale coś się nie składało. ;)

Trzykrotka - Wto 29 Sie, 2017 09:41

Oj jest :serce: I kiedy się wygłupia i kiedy jest poważny. On tam potem w KoHS gra też swojego brata - naprawdę jest starszy i poważny! Ale to co wyprawia w biurze tej korporacji to głowa mała :rotfl:
Jakbyś go kiedyś chciała Agn w poważnym sosie, to I Remember You jest na Wschodzie :kwiatek:

Edit:
Acha, zapomniałabym - dziękuję za komplementy co do wyglądu. To taki powojskowy look, a ja już umieram z ciekawości, jak za chwilę Siwon będzie się nam prezentował.

Edit 2:
Proszę, jaki roztańczony plakat weekendowej "nie będę oglądać" dramy z męskim PSH i panią z SF
http://www.dramabeans.com...p-for-premiere/

Aragonte - Wto 29 Sie, 2017 11:40

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:

A zauważyłaś "Hwang Shi Mok Fanclub"? :wink:

A jakże :) Przy czym tam jest jeszcze trochę do poprawy, ale już zostawię,bo czasu nie mam.

Jasne, że coś zostało, zawsze zostaje. I zawsze widać tylko to, co się przegapi, a nie to, co się poprawiło. Zawsze mnie to frustruje w moim zawodzie :-|

Admete - Wto 29 Sie, 2017 11:54

Poprawiłam i wrzuciłam poprawione. Ta drama obyczajowa, to serial, w której będzie grała aktorka z SF i druga z Duel. Obie młode i obiecujące.
Trzykrotka - Wto 29 Sie, 2017 13:52

Strongest Deliveryman 7
To już oficjalne: przechodzę na stronę Drugiego, sorry KGP, nic nie poradzę. Kang Soo, z całymi jego szerokimi barami, ciepłym uśmiechem i talentem do podbijania serc nawet kryminalistów, coraz bardziej znika przy niedoskonałym, pokręconym, ale pracującym nad sobą ze wszystkich sił Jin Gyu. Wczoraj kradł scenę po scenie i sprawił, że nie odrywałam oczu od ekranu. Rozmowa z Dan Ah, kiedy przyniósł jej pierwszą wypłatę, skarga na własny blos wykrzyczana do chłopaka grożącego mu metalową rurką, opowiadanie, jak jest w więzieniu, konfrontacja z babcią chłopaka w śpiączce. Ten chłopak umie grać a emocje oddaje w nieoczywisty sposób (jak śmiech w nieszczęściu). Chcę, żeby jak najwięcej było go na ekranie, a Ko Gyun Pyo życzę więcej ról, w których pokaże swój zabójczy czar. Ta do nich nie należy.
Nie lubię Dan Ah i jej twardości. Ja rozumiem, że sama-sama, wszystko o własnych siłach, ale ciskanie kopertą z pieniędzmi tak dumnie zarobionymi po raz pierwszy w życiu przez czebolowicza to naprawdę paskudne zachowanie. Zabiłoby ją, gdyby raz była milsza? Wątek miłosny między nią a Kang Soo wydaje mi się czysto życzeniowy - nie bardzo wierzę, że raptem ta parka nie może spać, bo myśli o tym drugim.
Czekam bardzo na dalszy ciąg, ale głównie interesuje mnie, co będzie z Jin Gyu. Pani prezes ma go całkowicie w garści i czuję, że skorzysta z tego należycie. Twarda, zimna baba kryje się za tym słodkim uśmiechem.

Admete - Wto 29 Sie, 2017 14:03

Trzykrotka napisał/a:
Wczoraj kradł scenę po scenie i sprawił, że nie odrywałam oczu od ekranu.

Ba! Ja sceny z nim powtarzałam.

Trzykrotka napisał/a:
Czekam bardzo na dalszy ciąg, ale głównie interesuje mnie, co będzie z Jin Gyu.

To jest serial jednej postaci i jednego aktora. Może się aktor wybije dzięki temu? Widziałam wpisy na asian viki - normalnie odkrycie ;) Mnie akurat aktor od Kang Soo zawsze wydawał się raczej mało zauważalny np. w Replay 1988 znikał mi całkowicie. Nie mój typ zupełnie - czy to męski, czy aktorski. On ma taką miłą, szczerą twarz i łagodne, duże oczy, że to działa na jego niekorzyść. Jest mało wyrazisty.

Trzykrotka - Wto 29 Sie, 2017 14:34

Nie twój typ, ale gdyby był mało wyrazisty i nijaki, nie dostałby głównej roli tak szybko i wcześnie. W Jealousy Incarnate i w Chicago Typewriter dał sobie świetnie radę mimo znakomitych partnerów. Tutaj rola jest mało wiarygodna, to po pierwsze. Anioł bez skrzydeł, co to koledzy z całego miasta są na jego skinienie, nawet do więzienia za niego chcą iść, a w pace zamiast kocówy dostaje dobre rady, żeby się wysypiał :roll: Po drugie zabili go tą ohydną fryzurą :obrzydzenie:
Trudno, nie płaczę, to samo zdarzało się najlepszym. Cieszę się z odkrycia nowego talentu - oby trzymał poziom, bo w roli JG jest znakomity :oklaski:

Admete - Wto 29 Sie, 2017 14:40

Trzykrotka napisał/a:
Nie twój typ, ale gdyby był mało wyrazisty i nijaki

Nie użyłam słowa nijaki - bo nijaki to on nie jest, po prostu na mnie sprawia wrażenie bardzo sympatyczne i łagodne, ale nic więcej. Miły - to właściwe określenie. A co do serialu - ciekawe czy scenarzyście pary starczy na całość, bo różnie bywa. Najbardziej denerwującą postacią jest ta Ruda, choć sceny z nią i Jin Gyu bywają zabawne. Tyle, że akurat ta postać nic nie ewoluowała - jak była niedojrzała, tak jest nadal.

Ale inna Ruda - w Cormoranie Strike'u jest idealna! Właśnie oglądam.

Admete - Wto 29 Sie, 2017 19:21

Podobno Netflix ma puszczać Signal i chodzą słuchy, że będzie drugi sezon.
Agn - Wto 29 Sie, 2017 19:28

Nie liczyłabym na to. Znając koreańską miłość do sezonów. A nawet jeśli, to pewnie zrobią jak zwykle - inni bohaterowie, inna historia.
Admete - Wto 29 Sie, 2017 19:29

Tylko, że to nie od Koreańczyków będzie zależało, tylko od Netflixa, który kasę chce wyłożyć. A na razie pani od Signal robi dla Netflixa to:

http://deadline.com/2017/...hee-1202037630/

A reżyseruje pan od Tunelu ( filmu), oglądałam go ostatnio, dobre kino katastroficzne.

Aragonte - Wto 29 Sie, 2017 19:41

Admete napisał/a:
Podobno Netflix ma puszczać Signal i chodzą słuchy, że będzie drugi sezon.

Ale to, że będzie puszczac Signal, to dobra wiadomośc.

Admete - Wto 29 Sie, 2017 19:45

Aragonte napisał/a:

Jak najbardziej. Mag dostałą ode mnie także Signal ;) Na razie nadal zachwycona Shi Mokiem ;)

Aragonte - Wto 29 Sie, 2017 19:46

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Jak najbardziej. Mag dostałą ode mnie także Signal ;) Na razie nadal zachwycona Shi Mokiem ;)

Idę sprawdzic, czy coś jeszcze napisała o Shi Moku :wink:

Admete - Wto 29 Sie, 2017 19:59

Oglądam odcinek 2 z poprawionymi napisami, dobrze się ogląda.

EDIT - I tak poprawiłam jeszcze ten drugi odcinek i posłałam na wschód ;)

Admete - Śro 30 Sie, 2017 06:33

Zapowiedź nowego serialu, który zaczyna się 18 wrzesnia, po Falsify. Gra tam Miss Oh i chłopak z Duel:

https://www.youtube.com/watch?v=CwpHYBSzWNc

http://www.dramabeans.com...s-first-teaser/

Kolejne poprawki do odcinka 3 - nie ma to jak perfekcjonizm :zalamka: Na wschodzie podmieniłam.

Agn - Śro 30 Sie, 2017 08:39

Nie czuję zachęty. Choć Pan Piękne Kości Policzkowe wygląda zabójczo. :) Ładny miał zegarek. :)
Trzykrotka - Śro 30 Sie, 2017 09:40

Zegarek piękny, panią bardzo lubię, noona romance bardzo lubię - oglądam :excited: Tylko pani Druga mi się nie podoba - to ta, która z Królową kociarą była w Polsce. Widziałam ją już w Sweet Stranger - idealna zołzowata Druga. BTW, Admete :kwiatek: Czy ty masz Romantic Doctor? Chyba obejrzałabym :kwiatek:

Strongest Deliveryman 8
Wszystkie tendencje pogłębione. Dan Ah, która w odpowiedzi na miłe zapytania tłucze grupkę dostawców do krwi (nie wiem, czy to miało być zabawne, bo ja się słabo bawiłam) i nie przyzna się w życiu, że jest zakochana, bo nie i już :roll: Kang Soo nadal kochany, Jin Gun - hurra! przeprosił i co najważniejsze - przyszedł do Kang Soo z butelczyną. Panowie znowu mogą się przyjaźnić, aż do chwili, gdy sprawa likwidacji babcinej restauracji stanie na ostrzu noża. Drugiej rzeczywiście przydałby się jakiś zwrot scenariuszowy, bo nic się w jej postaci nie zmienia i nudna się robi.

Trzykrotka - Śro 30 Sie, 2017 11:53

King Loves 25-26
Ogromnie podoba mi się ta drama. Nie miałam pojęcia, czego się spodziewać i zajrzałam do niej z ciekawości. Wydawało się, że to pięknie sfilmowany młodzieńczy romans z przygodami. Potem przygód było jakby mniej, za to opresji coraz więcej i wszyscy spodziewali się, że zaraz zacznie się klasyczna opowieść o trójkącie miłosnym, Pięknej, Księciu i tym drugim, co to kochał w milczeniu i nie dostał panny. A tu guzik. Na chwilę obecną to dla mnie drama pt Jak wyróść na króla.
Wątek romansowy oczywiście jest i jest trójkąt miłosny. Obaj panowie kochają panią, ale wciąż na tym etapie nie wiemy, czy ona choćby odwzajemnia uczucie któregoś z nich. Miłość jest najważniejszym elementem scenariusza dramy o tyle, że to ona popycha księcia, tytułowego króla (jeszcze in spe) do działania, pracy nad sobą i rozwoju, oraz wypracowywania w sobie cech, które mogą zrobić z niego silnego władcę. Czy dobrego - nie wiem, ale na pewno silnego i obrotnego.
Książę jest zakochany, ale po pierwsze - jego zakochanka, a raczej jej ogromny majątek, jest obiektem pożądania wielu frakcji, sił i osób. W rezultacie, mimo, że nie jest typową damą w opresji i świetnie umie bronić się sama, czasami nie daje rady. Książę musi wykazać się sprytem, siłą, przemyślnością, kiedy trzeba wystąpić w majestacie, kiedy trzeba, przyjąć upokorzenie - żeby jej bronić. Dorasta, mężnieje, krzepnie. Królowa, jego matka, wspaniale przygotowana do rządzenia, celowo manipuluje czasami losem dziewczyny, żeby z syna zrobić mężczyznę.
Książę ma do pomocy najwierniejszego z przyjaciół. Ale znowu - po pierwsze zakochanka raczej na pewno woli owego przyjaciela, po drugie rodzina przyjaciela chce dorwać się do władzy i politycznie stoi po drugiej stronie barykady. Na dodatek słodka i kochana siostra przyjaciela jest oficjalną narzeczoną księcia. Wszystko to może prowadzić do bolesnego rozłamu.
Romansu więc nie ma - a jednak jest. Drama byłaby dla mnie niestrawna, gdyby było tylko o polityce. Romans prześwieca przepięknie przez spojrzenia, uśmiechy, twarze bohaterów, przez to, jak chłopcy biegną w stronę dziewczyny, jak czuwają nad jej snem, jak ona opatruje ich skaleczenia, jak ze sobą rozmawiają, jak monologują. Zwłaszcza monologi Siwana są świetne, przypominają mi moje ukochane sceny z Faith, albo te długaśne rozmowy telefoniczne bohaterów Healera z początku dramy. Wspaniale się je tłumaczy, zwłaszcza, że Siwan to świetnie aktor i znakomicie je podaje.
Nie wiem, czy kogokolwiek zachęcę, ale nieważne - chciałam się z wami po prostu podzielić radością oglądania dramy :kwiatek:

Aragonte - Śro 30 Sie, 2017 12:04

Ja chęnie po to sięgnę, nawet już mam sporą część (Admete :kwiatek: ), tylko ciągle nie wiem, kiedy zacznę.
Admete - Śro 30 Sie, 2017 16:35

Trzykrotka napisał/a:
Chyba obejrzałabym :kwiatek:

Mam i dziś szukaj na wschodzie. Bardzo udana drama z humanistycznym przesłaniem i ładnym romansem. Dużo ciekawych postaci i dobrze zagranych. Do King loves wrócę, jak ogarnę rzeczywistość po powrocie do pracy. Na razie mam oczywiście zamot. I statut do zrobienia od podstaw. Pi pi pi pis - to przez nich cała dokumentacja musi być robiona od nowa. Żeby ich jasna cholera.

Agn - Śro 30 Sie, 2017 22:54

Trzykrotka napisał/a:
chciałam się z wami po prostu podzielić radością oglądania dramy

Chwali ci się to, bo cudnie się czyta twoje wrażenia. Nie żałuj nam opisów. :)

Admete - Czw 31 Sie, 2017 06:57

Poprawiłam jeszcze napisy do odcinka 4 SF. Jeden dialog, parę zdań. Trzykrotko Romantic doctor czeka ;) Zasadniczo to dobrze, że nie mam, co oglądać. I tak nie mam czasu. Miałam dobre 7 miesięcy w tym roku, dużo do oglądania, to teraz posucha. Falsify mi się znudziło, Save me też mi się znudziło ( film by wystarczył ). Zostało Deliveryman ze względu na jedną postać i może King loves. Może Argon od poniedziałku, ale to tylko 8 odcinków. Trzeba czekać na późnojesienne i zimowe seriale. Nadal mnie cieszą pozytywne opinie na temat SF na asian viki i pochwały gry aktorów. To dziś wieczór będzie doktor Baek na pociechę. Jakiś starszy seguk by się przydał,a le nie tak długi jak Jumong.
Przy tworzeniu rozkładu na wrzesień pocieszam się słuchaniem musicalu Jekyll and Hyde z JSW. Podoba mi się piosenka z przemianą w pana Hyde.

Trzykrotka - Czw 31 Sie, 2017 09:26

Jestem pewna, że wkrótce coś się ciekawego pojawi, choć obawiam się :kwiatek: że jesteś w nie najlepszym humorze i teraz nic nie miałoby szansy bardzo cię się spodobać. Trzeba przeczekać początek roku szkolnego i te wszystkie idiotyzmy, które niesie.
Nic wczoraj nie obejrzałam, bo napisów do King Loves nie było, a i późno do domu wróciłam. Czekam na 6 CM żeby sobie obejrzeć dwa odcinki w parze. Na tumblrze znalazłąm dziś serię bardzo ładnych selfików Jun Ki, a pod spodem komentarz oglądam ten nudny i źle napisany serial tylko dla ciebie. Doceń to. Pierwsza część wypowiedzi nie najlepsza, ale całość - jak najbardziej.